Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Eπιδίωξη είναι ένας έντιμος και θετικός συμβιβασμός
  • [02] Άγνωστοι καίνε τους κάδους απορριμμάτων στην Πάτρα
  • [03] «Ήταν σωστό να βάλουμε την Ελλάδα στο ευρώ» λέει ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ
  • [04] Ο σκιτσογράφος Luz αποχωρεί από τη Charlie Hebdo
  • [05] Θερμό χειροκρότημα για το «Ζ» του Κ. Γαβρά, στις Κάννες
  • [06] Άνοιξε ο δρόμος για την παραγωγή «σπιτικής» μορφίνης

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Eπιδίωξη είναι ένας έντιμος και θετικός συμβιβασμός

    «Καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία είναι η 5η Ιουνίου. Όλοι γνωρίζουν ότι διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα στο χρηματοδοτικό» είπε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας κ. Π. Σκουρλέτης. «Επιδίωξη είναι ένας έντιμος και θετικός συμβιβασμός που θα πρέπει να κάνουν πίσω και οι δύο πλευρές», είπε σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και τόνισε ότι λογική της συμφωνίας είναι αυτή των «χαμηλών πλεονασμάτων», διαφορετικά, «θα βρεθούμε ξανά μπροστά σε αυτά τα θέματα μετά από λίγο».

    «Δεν υπάρχει ρήγμα με την αριστερή πλατφόρμα» σημείωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από την Βουλή «μία συμφωνία για να έχει ισχύ θα πρέπει να κυρωθεί με κάποιον τρόπο. Το ουσιαστικό είναι να υπάρξει κύρωση της συμφωνίας. Το ρίσκο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας». Τόνισε ότι «η ενότητα της κυβέρνησης και του κόμματος, είναι απαραίτητα για να πάμε μπροστά». Πρόσθεσε δε, πως «είναι σαφές ότι οι δανειστές θέλουν να διασπάσουν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ».

    [02] Άγνωστοι καίνε τους κάδους απορριμμάτων στην Πάτρα

    Οικονομική «αιμορραγία» προκαλεί στον δήμο Πατρέων, η δράση άγνωστων εμπρηστών, οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο, τούς κάδους απορριμμάτων. Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, έπειτα από εμπρησμό, 220 κάδοι απορριμμάτων, ενώ η οικονομική ζημιά, σύμφωνα με τον δήμο Πατρέων, είναι σημαντική και ξεπερνά τα 45.000 ευρώ.

    Οι εμπρησμοί, σύμφωνα πάντα με τον δήμο, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ η δράση των άγνωστων εμπρηστών, προκαλεί δυσκολίες στη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας. Σχετικά με τη δράση των αγνώστων, ο δήμος ανακοίνωσε ότι «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια καταστροφής, γνωρίζουμε όμως ότι το θέμα απασχολεί τους δημότες, την υπηρεσία καθαριότητας και την δημοτική αρχή», προσθέτοντας ότι πρέπει «να απασχολήσει και τις αρμόδιες διωκτικές αρχές».

    [03] «Ήταν σωστό να βάλουμε την Ελλάδα στο ευρώ» λέει ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ

    «Ήταν σωστό να βάλουμε την Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Βάσει των στοιχείων που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπήρχε τότε κανένα πρόβλημα», απάντησε ο Σρέντερ όταν ρωτήθηκε αν ήταν σωστή απόφαση η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

    Παρόλα αυτά ο πρώην καγκελάριος πρόσθεσε ότι μετά την υιοθέτηση του ευρώ «οι ελληνικές κυβερνήσεις θα έπρεπε να έχουν παραδεχθεί ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο φορολογικό σύστημα. Εκεί έκαναν όλες οι κυβερνήσεις σημαντικά λάθη». Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα ο Σρέντερ επεσήμανε: «Η συμβουλή μου: η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να υιοθετήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε μια χώρα να καταστραφεί από τις διεθνείς αγορές».

    Εξάλλου όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, ο Γερμανός πρώην καγκελάριος απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε: «Και επίσης το εύχομαι. Παρεμπιπτόντως θεωρώ ότι είναι λάθος να κάνουμε εικασίες τώρα για ένα σχέδιο Β'. Διότι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση της μέχρι τώρα πολιτικής -μεταρρυθμίσεις και βοήθεια - δεν έχει καμία πιθανότητα» επιτυχίας.

    [04] Ο σκιτσογράφος Luz αποχωρεί από τη Charlie Hebdo

    Ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Ρενάλ Λουζιέ, «Luz» ο οποίος φιλοτέχνησε το πρώτο εξώφυλλο μετά την τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα, τον προφήτη Μωάμεθ να κλαίει κρατώντας στο χέρι του ένα χαρτί που γράφει Je suis Charlie με τίτλο «Όλα Συγχωρούνται», ανακοίνωσε ότι αποχωρεί γιατί δεν αντέχει άλλο την πίεση.

    Ο Λουζ, ο οποίος επέζησε της αιματηρής επίθεσης ισλαμιστών στα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας στο Παρίσι, ανακοίνωσε την απόφασή του με συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, το έντυπο που βοήθησε την Charlie Hebdo να κυκλοφορήσει και πάλι στον απόηχο της επίθεσης με τους 12 νεκρούς. «Κάθε τεύχος ήταν ένα μαρτύριο γιατί οι άλλοι δεν βρίσκονται πια εδώ» δήλωσε ο Λουζ, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την απόφασή του να μη σκιτσάρει ξανά τον προφήτη Μωάμεθ επειδή βαρέθηκε αυτό το θέμα.

    Οι σημαντικότεροι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε για την απόφασή του ήταν η πίεση της δουλειάς έπειτα από τις επιθέσεις και η υπερβολική ενασχόληση των μέσων ενημέρωσης.

    [05] Θερμό χειροκρότημα για το «Ζ» του Κ. Γαβρά, στις Κάννες

    Τον διάσημο Έλληνα σκηνοθέτη, καταχειροκρότησαν όρθιοι οι θεατές στις Κάννες, στην επίσημη προβολή (18/5) της ψηφιακά αποκατεστημένης κόπιας του «Ζ», αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Η προβολή της θρυλικής ταινίας πραγματοποιήθηκε με απόφαση του φετινού φεστιβάλ Καννών να τιμήσει τον Κώστα Γαβρά στο πλαίσιο τού τμήματος Cannes Classics.

    Το έργο του Έλληνα σκηνοθέτη εξήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό, για την ικανότητά του να ξεπερνά τα σύνορα, να αποτελεί φορέα μηνυμάτων για τον πολιτισμό σε όλη την Ευρώπη.

    «Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη είναι η ίδια η δημοκρατία», τόνισε ο διάσημος σκηνοθέτης ενώ ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, που παραβρέθηκε στην προβολή τόνισε ότι, «η τιμή στο πρόσωπο του Κώστα Γαβρά είναι τιμή για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη. Επιβραβεύει έναν κινηματογράφο που δεν είναι μόνο έργο τέχνης, αλλά διαμορφώνει συνειδήσεις στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Έναν κινηματογράφο που επιτελεί ρόλο πνευματικό και παιδαγωγικό, ασκεί δε ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια: παιδαγωγεί υπεύθυνους και ευαίσθητους πολίτες».

    [06] Άνοιξε ο δρόμος για την παραγωγή «σπιτικής» μορφίνης

    Αμερικανοί και Καναδοί επιστήμονες κατάφεραν να αναπαράγουν στο εργαστήριο τον τρόπο που οι παπαρούνες του οπίου δημιουργούν φυσική μορφίνη. Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή «σπιτικής» μορφίνης (που μπορεί να μετατραπεί σε ηρωϊνη) και άλλων αναλγητικών και ναρκωτικών ουσιών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η σχετική μέθοδος πρέπει αμέσως να τεθεί υπό έλεγχο, προτού «αξιοποιηθεί» ανεξέλεγκτα από τον οποιονδήποτε, με τον ίδιο τρόπο που μπορεί κανείς να φτιάξει αλκοόλ στο σπίτι του.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιολογική μηχανική Τζον Ντιούμπερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χημικής βιολογίας «Nature Chemical Biology» σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και το «New Scientist», δημιούργησαν μέσω γενετικής τροποποίησης ζυμομύκητα (μαγιά μπίρας) που μπορεί να μετατρέπει τα σάκχαρα σε οπιοειδή.

    Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται η τεχνητή απομίμηση όλης της βιοχημικής διαδικασίας μέσω της οποίας το φυτό του οπίου παράγει μορφίνη στη φύση. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι στο μέλλον οι παράνομες φυτείες παπαρούνας οπίου μπορεί να αντικατασταθούν από εργαστήρια σε υπόγεια και αποθήκες σπιτιών, όπου θα παράγονται οπιοειδή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 May 2015 - 8:30:25 UTC