Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π Λαφαζάνης: Υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον με τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου
  • [02] Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναζητά ισοδύναμα για τα 200 εκατ. για την ανθρωπιστική κρίση, σε δεδουλευμένα δημοσίων υπαλλήλων
  • [03] «Είμαι αισιόδοξος για μια βιώσιμη λύση»
  • [04] Για προετοιμασμένους μαθητές τα σημερινά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [05] Προωθείται κατά 40% μείωση των αμοιβών της διοίκησης του ΤΧΣ
  • [06] Σε μεταρρυθμίσεις καλεί τις χώρες της ευρωζώνης ο Μάριο Ντράγκι
  • [07] Σε παράταση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών
  • [08] Γιούνκερ: «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ»
  • [09] Η Μέρκελ προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνει «πολλή δουλειά» μέχρι να βρεθεί λύση για την Ελλάδα,
  • [10] Ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στα σχολεία

  • [01] Π Λαφαζάνης: Υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον με τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου

    «Κανείς δεν τράβηξε το αυτί της κυβέρνησης. Και δεν δέχεται η κυβέρνηση να της τραβήξει κανείς το αυτί», ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, όταν προκλήθηκε από τον βουλευτή της ΧΑ, Ηλία Κασιδιάρη, με την αναφορά «σας τράβηξε το αυτί Αμερικανός παράγοντας, που επισκέφτηκε την Αθήνα, για τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου».

    «Εμείς μονομερώς προχωρήσαμε στον αγωγό. Στήριξα τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου όταν πήγα στην Ρωσία και το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε κεντρικό επίπεδο. Προχωρήσαμε χωρίς να ρωτήσουμε τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας, οι θέσεις των οποίων άλλωστε είναι γνωστές κι εκφράζουν τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς υπηρετούμε το εθνικό μας συμφέρον» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

    «Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, ούτε μπανανία. Είναι χώρα ανεξάρτητη και ακολουθεί ανεξάρτητο δρόμο» είπε ο υπουργός επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση στήριξε τον αγωγό διότι υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και ανακοινώνοντας ταυτόχρονα πως οι συζητήσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία.

    Όταν η συμφωνία επιτευχθεί η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε διεθνής ενεργειακός κόμβος, θα υπάρξουν σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη και θα έχει φθηνές τιμές για το φυσικό αέριο.

    [02] Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναζητά ισοδύναμα για τα 200 εκατ. για την ανθρωπιστική κρίση, σε δεδουλευμένα δημοσίων υπαλλήλων

    Τα ισοδύναμα για την ανθρωπιστική κρίση, η κυβέρνηση τα βρίσκει σε δεδουλευμένα δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζει η ΝΔ. Συγκεκριμένα, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει 200 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση και αναζητά δημοσιονομικά ισοδύναμα, ενώ πέρυσι είχαν δοθεί 500 εκατ. για το κοινωνικό μέρισμα, χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα.

    Σήμερα, τονίζουν στη ΝΔ, αποκαλύπτεται ότι αυτά τα 200 εκατ., η κυβέρνηση δεν τα αναζητά από δήθεν σπατάλες, όπως έλεγε, αλλά δυστυχώς από τα δεδουλευμένα των δημοσίων υπαλλήλων.

    «Στην ουσία υφαρπάζει χρήματα από κωδικούς που αφορούν δεδουλευμένες υπερωρίες δημοσίων υπαλλήλων» σημειώνουν και προσθέτουν πως ήδη, με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης (18.5.2015) παίρνουν τα χρήματα από τον κωδικό που αφορά υπερωρίες δικαστικών υπαλλήλων, που καλύπτουν αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες και κενές θέσεις, καθώς υπηρετούν 6.100 δικαστικοί, έναντι 9500 οργανικών θέσεων.

    «Σημειώνεται ότι το ποσό που λαμβάνει ο καθένας σαν υπερωρίες δεν υπερβαίνει τα 200-250 ευρώ τον χρόνο και δεν καλύπτει ούτε το 20% των πραγματικών ωρών υπερωριακής απασχόλησης» αναφέρουν, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα και το σχετικό έγγραφο.

    [03] «Είμαι αισιόδοξος για μια βιώσιμη λύση»

    «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή, μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος - και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Ρίγα.

    «Η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα» ανέφερε, επίσης, ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις 2:30 το μεσημέρι, στο περιθώριο της Συνόδου στη Λετονία, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων.

    [04] Για προετοιμασμένους μαθητές τα σημερινά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Απαιτητικά κρίνονται, σε γενικές γραμμές, από τους εκπαιδευτικούς τα θέματα στα τέσσερα μαθήματα γενικής κατεύθυνσης, στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε ποιήματα του Διονύσιου Σολωμού («Ο Κρητικός»)και του Κώστα Καρυωτάκη («Της Θάλασσας Νεράιδα»).

    Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι είναι μέτριας δυσκολίας και ότι απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένουςμαθητές. Αντίθετα, πιο εύκολα ήταν τα πράγματα για τους υποψήφιους στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπου πέρυσι σχεδόν οι μισοί μαθητές είχαν γράψει πάνω από 15. Συγκεκριμένα, το 47,70 % βαθμολογήθηκε με βαθμό άνω του 15, το 25,79% από 10 έως 14,9 και το 26,50 % κάτω από τη βάση.

    Καλά προετοιμασμένους μαθητές απαιτούσαν τα θέματα στη Βιολογία, καθώς και καλή κατανόηση της εξεταστέας ύλης. Υψηλές ήταν πάντως οι επιδόσεις των υποψηφίων στις περυσινές πανελλαδικές, καθώς το 67,64% είχε γράψει πάνω από 15. Μεταξύ 10 και 14,9 είχε βαθμολογηθεί το 21,86% και κάτω από τη βάση το 10,49%.

    Στη Χημεία - Βιοχημεία, τέλος, η εικόνα είναι ανάμικτη καθώς τα θέματα της Χημείας απαιτούσαν καλή προετοιμασία, ενώ τα θέματα της Βιοχημείας κρίνονται σχετικά εύκολα.

    [05] Προωθείται κατά 40% μείωση των αμοιβών της διοίκησης του ΤΧΣ

    Μειώνονται κατά 40% οι αμοιβές της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (προέδρου, διευθύνοντος συμβούλου, αν. διευθύνοντος συμβούλου, κλπ) με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Από τις μειώσεις θα εξοικονομηθούν πάνω από τριακόσιες χιλιάδες ευρώ ετησίως.

    Ο υπουργός, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντιλαμβάνεται ότι οι θέσεις υψηλής ευθύνης πρέπει να ανταμείβονται αντίστοιχα. Όμως οι ισχύουσες αμοιβές στο ΤΧΣ, σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα έχουν συρρικνωθεί, αποτελούν πρόκληση για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

    Σε μια περίοδο που οι θεσμοί θεωρούν "πισωγύρισμα" την αναστολή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως το EuroWorking Group δεν θα φέρει αντίρρηση στην απόφαση αυτή.

    [06] Σε μεταρρυθμίσεις καλεί τις χώρες της ευρωζώνης ο Μάριο Ντράγκι

    Την προτροπή του για μεταρρυθμίσεις επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις χώρες της ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι η ανάπτυξη αναμένεται να διατηρηθεί μέτρια τα επόμενα χρόνια. Επισήμανε όμως πως οι οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης είναι αυτή τη στιγμή καλύτερες από την αρχή της κρίσης το 2008.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Η εύκολη χρηματοδότηση δεν θα πρέπει να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: «Θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο? ότι το επιχείρημα πως η διευκολυντική νομισματική πολιτική αποτελεί δικαιολογία για να αναβάλλουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια είναι λανθασμένο» δήλωσε ο Ντράγκι, απευθυνόμενος σε κεντρικούς τραπεζίτες και ακαδημαϊκούς σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΕΚΤ στην Πορτογαλία.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να συναντά δυσκολίες.

    [07] Σε παράταση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών

    Σε παράταση της ισχύος της ρύθμισης για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων που έχουν οι φορολογούμενοι με τις ΔΟΥ προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στη διευκόλυνση με τις 100 δόσεις.

    Η ισχύς της ρύθμισης λήγει στις 26 Μαϊου και ήδη τα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρώτες 18 ημέρες της εφαρμογής (17 Απριλίου έως 4 Μαϊου 2015) είχαν υποβληθεί 299.209 αιτήσεις, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στις πρώτες 20 μέρες εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης, του 2014.

    Το αποτέλεσμα της αυξημένης συμμετοχής των φορολογουμένων είναι στο πρώτο εικοσαήμερο εφαρμογής της ρύθμισης του ν. 4321/15 το κεφάλαιο σε ρύθμιση να ανέλθει στο 1,972 δισεκατομμύρια Ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο για την ρύθμιση του ν. 4305/14.

    [08] Γιούνκερ: «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ»

    Προειδοποίηση κατά μιας εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    «Δεν πρόκειται μόνο για οικονομικούς λόγους και λόγους νομισματικής πολιτικής, αλλά επίσης και για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

    «Δεν μπορεί κανείς απλώς να διώξει (σ.σ.την Ελλάδα) από τη νομισματική ένωση. Όμως φυσικά οι Έλληνες πρέπει να μάθουν ότι πρέπει να δείχνουν αλληλεγγύη απέναντι σε αυτούς που τους δείχνουν αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

    Παράλληλα ο Γιούνκερ θέλησε να απαντήσει σε όσους αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ενιαίο νόμισμα. «Το ευρώ δεν είναι η αιτία για το γεγονός ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ απομακρύνονται η μία από την άλλη. Χωρίς το ευρώ θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.

    [09] Η Μέρκελ προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνει «πολλή δουλειά» μέχρι να βρεθεί λύση για την Ελλάδα,

    Πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα από τη Ρίγα ότι

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι: «Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Η χθεσινή συζήτηση μεταξύ των τριών ηγετών έγινε σε «πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα», πρόσθεσε η Μέρκελ. Όμως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την περαιτέρω υποστήριξη της Ελλάδας θα πρέπει να γίνει με τους θεσμούς. «Και πρέπει να γίνει πολύ-πολύ εντατική δουλειά», πρόσθεσε η ίδια.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Παρόλα αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε: «Η Γαλλία και η Γερμανία προσφέρθηκαν απέναντι στην Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό, όποτε υπάρξουν ζητήματα προς συζήτηση, όποτε χρειαστεί βοήθεια, να βοηθήσουν».

    [10] Ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στα σχολεία

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς τα υψηλά ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στα σχολεία τα οποία καταγράφονται στις έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Λάμπρος Συντώσης, καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ «παρατηρείται σημαντική μείωση της φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά, πολλά από τα οποία όχι μόνο δεν αθλούνται αλλά δεν κάνουν καμία φυσική δραστηριότητα, περνούν πολλές ώρες μέσα στα σπίτια, για παράδειγμα μπροστά σε μία οθόνη».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Πρόκειται για πρόγραμμα του Χαροκόπειου που υλοποιείται με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, και καταγράφει και αξιολογεί διαχρονικά διάφορες παραμέτρους της υγείας των μαθητών. Παράλληλα, με διάφορες δράσεις παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας για τη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Ο κ. Συντώσης υπογραμμίζει την ανάγκη υιοθέτησης σωστών διατροφικών συνηθειών ιδιαίτερα στην εποχή μας.

    Όπως αναφέρει «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην παχυσαρκία και στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στο άγχος της περιόδου και της οικονομικής κρίσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 May 2015 - 10:30:32 UTC