Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Είναι η ώρα των ηγετών να λύσουν τους κόμπους», τονίζει ο Δ. Παπαδημούλης
  • [02] Το ΥΠΕΞ για το νέο αντιπρόεδρο της Αλβανικής Βουλής ο οποίος κάνει λόγο για «Αλβανούς της Τσαμουριάς»
  • [03] Η αποτίμηση της μέχρι τώρα προόδου και τα επόμενα βήματα στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα - Γιούνκερ
  • [04] Bloomberg: Μόνο Τσίπρα, Μέρκελ και Ντράγκι αξίζει να ακούτε για την Ελλάδα
  • [05] Η «μπάλα» είναι στην περιοχή της Αθήνας, δηλώνει ο επικεφαλής της Bundesbank
  • [06] Απαραίτητη θεωρεί το Βερολίνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα
  • [07] «Aν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, η νομισματική ένωση θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό», δηλώνει ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Πιερ Κάρλο Πάντοαν
  • [08] «Βοηθήστε την Ελλάδα», ζητούν είκοσι Γάλλοι και Γερμανοί διανοούμενοι
  • [09] Ιαπωνία: Δύο πεπόνια δημοπρατήθηκαν σε τιμή άνω των 11.000 ευρώ
  • [10] Τα εμφράγματα πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα

  • [01] «Είναι η ώρα των ηγετών να λύσουν τους κόμπους», τονίζει ο Δ. Παπαδημούλης

    Αισιόδοξος ότι οι συναντήσεις στη Ρίγα θα αποδειχθούν παραγωγικές, εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του Σκάι.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Όπως είπε, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα φανεί αν οι συναντήσεις στη Ρίγα αποδείχθηκαν παραγωγικές. Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Παπαδημούλης έσπευσε να υπογραμμίσει πως «είναι η ώρα των ηγετών, όχι για να υποκαταστήσουν τη δουλειά των τεχνοκρατών, αλλά για να λύσουν τους κόμπους που θα επιτρέψουν, με τις κατάλληλες οδηγίες, στους τεχνοκράτες να επιταχύνουν τη δουλειά, για να ετοιμαστούν τα κείμενα που θα εγκρίνει το Eurogroup, το οποίο θα συγκληθεί».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να γίνει μια κλειστή συνεδρίαση του Σώματος την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών το ελληνικό θέμα, σημειώνοντας ότι είναι «πιθανόν να συμβάλλει παραγωγικά στη λύση του θέματος, που άλλωστε επείγει».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language:

    [02] Το ΥΠΕΞ για το νέο αντιπρόεδρο της Αλβανικής Βουλής ο οποίος κάνει λόγο για «Αλβανούς της Τσαμουριάς»

    Η επιλογή προσώπων, που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης, σε υψηλές θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα του κράτους, δεν προάγει την φιλία, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ούτε, βεβαίως, συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Αυτή την απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την εκλογή και τις χθεσινές δηλώσεις του νέου Γ΄ Αντιπροέδρου του αλβανικού Κοινοβουλίου, Σπετίμ Ιντρίζι.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό σταθμό Ora News, ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων PDIU, Σπετίμ Ιντρίζι, αμέσως μετά την εκλογή του στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως αισθάνεται τώρα μετά την εκλογή του ανέφερε τα ακόλουθα:

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: «Αισθάνομαι προνομιούχος για το αξίωμα, είναι μια θετική εκτίμηση που γίνεται στο κόμμα PDIU, στους ψηφοφόρους μας αλλά και στην υπόθεση την οποία το κόμμα μας εκπροσωπεί. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν οι Αλβανοί της Τσαμουριάς στην Ελλάδα θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και τσάμη Αντιπρόεδρο στην Βουλή της Ελλάδος».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language:

    [03] Η αποτίμηση της μέχρι τώρα προόδου και τα επόμενα βήματα στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα - Γιούνκερ

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα έτσι ώστε να αποτιμήσουν τη μέχρι τώρα πρόοδο και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

    Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα ενώ σημείωσε επίσης ότι παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της επταμελούς αποστολής της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, η σκληρή δουλειά σε επίπεδο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με στόχο να επιταχυνθεί περαιτέρω η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

    Επιπλέον, η Μ. Αντρέεβα ερωτηθείσα κατά πόσο υφίσταται πέραν της τεχνικής και πολιτική διαπραγμάτευση, απάντησε ότι οι εργασίες συνεχίζονται και στα δύο επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, με την πολιτική διάσταση των διαβουλεύσεων να επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων επί τη βάσει ωστόσο της τεχνικής προόδου. Υπενθύμισε, δε, ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) και μετά το Eurogroup να συγκληθεί έτσι ώστε να αποφασίσει για τις εκταμιεύσεις.

    Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθώς, όπως είπε, εξαρτάται από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στις διαβουλεύσεις καθώς και από το ρυθμό αυτής της προόδου. «Δεν υπάρχουν προθεσμίες. Όσο συντομότερα επιτευχθεί η πρόοδος, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

    [04] Bloomberg: Μόνο Τσίπρα, Μέρκελ και Ντράγκι αξίζει να ακούτε για την Ελλάδα

    Δύσκολο να κρίνει κανείς ποιανού δηλώσεις θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη σε σχέση με την Ελλάδα, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του άρθρο.

    Την μια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επηρεάζει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων λέγοντας πως επίκειται συμφωνία. Αμέσως μετά, οι ισχυρισμοί του καταρρίπτονται από τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κρίση.

    Το κόλπο, λένε οικονομολόγοι από τη Φρανκφούρτη έως το Λονδίνο, είναι να επικεντρώνεται κανείς σε ανθρώπους που ασκούν πραγματικά την εξουσία στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή: στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

    [05] Η «μπάλα» είναι στην περιοχή της Αθήνας, δηλώνει ο επικεφαλής της Bundesbank

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν απλά να δώσουν στη χώρα περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές και εξαρτάται από την κυβέρνηση στην Αθήνα να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: «Η προοπτική μιας διατηρήσιμης σταθεροποίησης της Ελλάδας είναι καθοριστική» είπε ο Βάιντμαν, απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις που του έθεσε το Reuters ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά την επόμενη εβδομάδα στη Δρέσδη της Γερμανίας. mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-ansi-language:EL;

    «Αυτό απαιτεί βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα, υγιή δημόσια οικονομικά και καλύτερες διοικητικές δομές. Και το ΔΝΤ έχει σωστά προτείνει κάτι τέτοιο. Κατά συνέπεια, η μπάλα είναι ξεκάθαρα στην περιοχή της ελληνικής κυβέρνησης».

    [06] Απαραίτητη θεωρεί το Βερολίνο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα

    Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας παραμένει δεσμευμένη στην περαιτέρω συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη σταθεροποίηση της Ελλάδας, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

    «Θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απολύτως απαραίτητη», δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Νωρίτερα είχαν διαρρεύσει στον Τύπο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ευρωζώνη φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

    Εξάλλου μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Βερολίνου, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη μια έκτακτη σύνοδος κορφής των χωρών μελών της ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γέγκερ.

    [07] «Aν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, η νομισματική ένωση θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό», δηλώνει ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Πιερ Κάρλο Πάντοαν

    Το πραγματικό πρόβλημα αφορά την μεσοπρόθεσμη περίοδο. Aν η Ελλάδα εγκατέλειπε το Ευρώ, αν λάμβανε χώρα ένα Grexit, η νομισματική ένωση θα μετατρεπόταν σε κάτι το εντελώς διαφορετικό, σε ένα διαφορετικό ζώο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα La Repubblica.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: «Το Ευρώ θα γινόταν ένα σύνολο από το οποίο κανείς θα μπορούσε να βγει, δεν θα ήταν πια μια μη αντιστρέψιμη πορεία», επισήμανε ο Ιταλός υπουργός.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: «Θεωρώ ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους έχει δραματοποιηθεί υπερβολικά, με υστερόβουλο τρόπο από όλους, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, που στο θέμα αυτό έχει μια διαφορετική άποψη από εκείνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το χρέος δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα, με μια λογική ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά σε τάξη είναι βιώσιμο. Τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία είναι πάντως εκ των πραγμάτων περιορισμένα, θεωρώ πως ήρθε η στιγμή η ελληνική κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αξιόπιστες προτάσεις και συγκεκριμένες κινήσεις σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, την αγορά της εργασίας και το φορολογικό σύστημα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος δεν θέλω να εκφραστώ, αλλά διαπιστώνω από τις δημοσκοπήσεις ότι το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Αθήνας στην Ευρωζώνη».

    [08] «Βοηθήστε την Ελλάδα», ζητούν είκοσι Γάλλοι και Γερμανοί διανοούμενοι

    Διανοούμενοι από τη Γερμανία και τη Γαλλία, που ανήκουν στις ομάδες Glienicker και Eiffel αντίστοιχα, σε άρθρο τους στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung με τίτλο «Βοηθήστε την Ελλάδα» ζητούν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

    «Η τραγωδία της Ελλάδας πρέπει να τελειώσει επειγόντως. Η αγανάκτηση της Ευρώπης με τη νέα ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε να δυναμώσουν οι φωνές υπέρ του τερματισμού των διαπραγματεύσεων και του Grexit. Πιστεύουμε ότι αυτό θα ήταν λάθος. Πιστεύουμε ότι ένα Grexit θα ήταν μια συλλογική, πολιτική αποτυχία. Πάνω απ? όλα θα ήταν μια κοινωνική και οικονομική καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες.

    Παρόλα αυτά μια παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τους θεσμούς της (?) θα ήταν επίσης μια συλλογική πολιτική αποτυχία.

    [09] Ιαπωνία: Δύο πεπόνια δημοπρατήθηκαν σε τιμή άνω των 11.000 ευρώ

    Δύο πεπόνια κανταλούπε, γνωστά ως Γιουμπάρι, αγοράστηκαν σήμερα έναντι 1,5 εκατομμυρίου γιεν (11.100 ευρώ) σε δημοπρασία που έγινε στην Ιαπωνία, τη χώρα που ξετρελαίνεται για τα φρούτα πολυτελείας με τέλειο σχήμα και απολαυστική γεύση.

    Η δημοπρασία αυτή είχε διοργανωθεί στην κεντρική αγορά της πόλης Σαπόρο, στη νήσο Χοκάιντο, στην οποία βρίσκεται και η Γιουμπάρι. Η πόλη αυτή έχει χαρίσει το όνομά της σε αυτήν την μάρκα πεπονιών, την περιφημότερη της χώρας.

    Ένας χονδρέμπορος ήταν ο αγοραστής των δύο πεπονιών στην διόλου ευκαταφρόνητη αυτή τιμή, η οποία δεν φτάνει ωστόσο το ρεκόρ των 2,5 εκατομμυρίων γιεν (18.600 ευρώ) που είχαν πιάσει αντίστοιχα πεπόνια πέρυσι και το 2008.

    [10] Τα εμφράγματα πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα

    Τα εμφράγματα, και κυρίως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αποτελούν μακράν των άλλων αιτιών την πρώτη αιτία θανάτων στη χώρα, όπως επισήμανε από τα Χανιά ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανος Φούσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την έναρξη καρδιολογικού συνεδρίου με θέμα «Νεότερες εξελίξεις στην καρδιολογία» που οργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Φούσας, ένας από τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων είναι το κάπνισμα, με το ποσοστό όσων καπνίζουν στην Ελλάδα να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφεται παγκοσμίως.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, στον γυναικείο πληθυσμό στην Ελλάδα το ποσοστό όσων καπνίζουν είναι 40% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως είναι μόλις 8%, στον ανδρικό πληθυσμό το ποσοστό στην Ελλάδα είναι 60% και παγκοσμίως 40%, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί νέοι από ηλικίες 15-17 ετών να είναι καπνιστές.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η πλέον επικίνδυνη ηλικία για την εκδήλωση οξέου εμφράγματος είναι τα 50 έτη και πάνω, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις εκδήλωσης εμφράγματος και σε μικρότερες ηλικίες από 25-35 ετών, οι περισσότεροι εκ των οποίων όταν χωρίς καμία προδιάθεση αλλά καπνιστές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 May 2015 - 12:30:30 UTC