Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συντριπτική υπεροχή της κυβέρνησης δείχνει δημοσκόπηση της Public Issue
  • [02] Π. Λαφαζάνης: Θα διαλευκανθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα ΕΛΠΕ
  • [03] Αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε τρόλει στο Πολυτεχνείο
  • [04] Μισέλ Σαπέν: Να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για την Ελλάδα
  • [05] Αναστασιάδης και Ακιντζί για πρώτη φορά στους δρόμους της διχοτομημένης Λευκωσίας

  • [01] Συντριπτική υπεροχή της κυβέρνησης δείχνει δημοσκόπηση της Public Issue

    Καθαρή υπεροχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και σημαντική αποδοχή της στρατηγικής της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, δείχνει δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue για την Αυγή της Κυριακής

    Συγκεκριμένα συντριπτικά μεγάλη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαφορά με τη ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής. Ο Σύριζα συγκεντρώνει υπερδιπλάσιο ποσοστό από τη ΝΔ , 48,5% έναντι 21% ,και ακολουθούν ΚΚΕ 6%, Χ.Α 6%, Ποτάμι 5,5%, ΠΑΣΟΚ 4 %, Ανελ 3,5% και λοιπά κόμματα 5,5%.

    Στηρίζει τη διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης το 54%, έναντι 37% που διαφωνεί. Το 56% προκρίνει την έγκριση της ενδεχόμενης συμφωνίας από τη Βουλή και το 34% με δημοψήφισμα.

    Το 37% αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει, έναντι του 58% που δηλώνει ότι δεν πρέπει να υποχωρήσει.

    Για τις επιμέρους πτυχές της διαπραγμάτευσης το 89% τάσσεται εναντίον της μείωσης κύριων συντάξεων, το 81% εναντίον της απελευθέρωσης ομαδικών απολύσεων, το 79% εναντίον της μείωσης των επικουρικών, το 57% εναντίον της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ,το 52% εναντίον της επιβολής ενιαίου ΦΠΑ 18%, και το 43% εναντίον της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

    Η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα φθάνει στο 77% ενώ η καταλληλότητα για την πρωθυπουργία στο 63% με τον κ. Σαμαρά μόλις στο 20%.

    Το 44% είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση .

    Οι πολίτες είναι διχασμένοι για την Ευρωπαική Ενωση (50% αρνητική γνώμη, 48% θετική),ψηφίζουν όμως ευρώ σε ποσοστό 71% έναντι 19% της δραχμής, σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

    Για τη ΝΔ, το 74% θεωρεί ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 62% εκτιμά ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας ενώ ο Α. Σαμαράς θεωρείται στο σύνολο των ψηφοφόρων ως καταλληλότερος αρχηγός για τη ΝΔ με 16% και ακολουθούν Ντ. Μπακογιάννη με 12%, Κ Καραμανλής με 11%, ενώ Δ Αβραμόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης και Ν. Δένδιας συγκεντρώνουν από 3%.

    Ωστόσο, στους ψηφφοφόρους της ΝΔ τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Σαμαράς 44%, Καραμανλής 15%, Μπακογιάννη 13%.

    [02] Π. Λαφαζάνης: Θα διαλευκανθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα ΕΛΠΕ

    Tα συλληπητήριά τους στην οικογένεια του Αντώνη Αβράμπου, ηλικίας 27 ετών, που πέθανε εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος που συνέβη στις 8 Μαΐου 2015 στα ΕΛΠΕ και μετά από 15 μέρες μάχης για τη ζωή, εξέφρασαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Α. Αλεξόπουλος.

    Ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του και παράλληλα, "δηλώνουν τη βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης να στηρίξουν την οικογένειά του με όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτουν, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ότι θα κάνει και η νέα Διοίκηση των ΕΛΠΕ".

    Ο Π. Λαφαζάνης και ο Α. Αλεξόπουλος τονίζουν ότι η νέα τραγική εξέλιξη με τον θάνατο και τρίτου εργαζόμενου, του Αντώνη Αβράμπου, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει σε βάθος και χωρίς κανένα συμβιβασμό και συγκάλυψη η διαλεύκανση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθεί με παραδειγματικό τρόπο και χωρίς εξισορροπήσεις, άμεσες ή έμμεσες, η τιμωρία όσων έχουν την ευθύνη για την τραγωδία.

    [03] Αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά σε τρόλει στο Πολυτεχνείο

    Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή γύρω από το Πολύτεχνείο μετά από πορεία αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας.

    Ομάδα αντιεξουσιαστών σταμάτησε στο ύψος του Πολύτεχνείου ένα τρόλεϊ, κατέβασε τον κόσμο και στη συνέχεια έβαλε φωτιά στο όχημα. Η πυροσβεστική έφτασε άμεσα στο σημείο και περιόρισε τη φωτιά, με αποτέλεσμα το τρόλεϊ να υποστεί μικρές υλικές ζημιές. Στη συνέχεια, η ομάδα των περίπου πενήντα ατόμων αποχώρησε προς το Πολυτεχνείο και μέσω της πύλης της Τοσίτσα συνέχισε να πετά μολότοφ και πέτρες προς τις δυνάμεις της αστυνομίας.

    [04] Μισέλ Σαπέν: Να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για την Ελλάδα

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ευχήθηκε σήμερα από τη Λισαβόνα να υπάρξει μια "γρήγορη συμφωνία" για το ελληνικό χρέος, εκτιμώντας ότι μια έξοδος της Αθήνας από το ευρώ θα ήταν "καταστροφή για την Ελλάδα" και ταυτοχρόνως "πρόβλημα για την ευρωζώνη".

    Από την Πορτογαλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει "γρήγορα" μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Η συμφωνία αυτή θα πρέπει "να ολοκληρώνει το προηγούμενο πρόγραμμα αλλά επίσης και να προετοιμάζει τη συνέχεια δεδομένου ότι η Ελλάδα θα παραμείνει, σε κάθε περίπτωση, μια ευπρόσβλητη χώρα" είπε.

    "Θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη" πρόσθεσε ο Σαπέν μετά τη συνάντηση που είχε με την ομόλογό του της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε. Θα ήταν επίσης "ένα πρόβλημα για την ευρωζώνη, ακόμη κι αν σήμερα είμαστε πολύ πιο ισχυροποιημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια" συνέχισε.

    [05] Αναστασιάδης και Ακιντζί για πρώτη φορά στους δρόμους της διχοτομημένης Λευκωσίας

    Δεκάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι με θερμά χειροκροτήματα και λουλούδια συνόδευσαν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στην περιδιάβασή τους σε δρόμους της διχοτομημένης Λευκωσίας. Στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, απ΄ όπου πέρασε ο κ. Αναστασιάδης για το κατεχόμενο τμήμα της κυπριακής πρωτεύουσας, ένας Τουρκοκύπριος έπαιζε αριστοτεχνικά ούτι και τραγουδούσε στα τουρκικά και ελληνικά.

    Αναστασιάδης και Ακιντζί περπάτησαν πρώτα σε δρομάκια στο κατεχόμενο τμήμα της, εντός των ενετικών τειχών, Λευκωσίας. Συνομίλησαν με καταστηματάρχες, πολίτες και τουρίστες. Η περιδιάβαση κατέληξε στο Buyuk Han, το Μεγάλο Χάνι, όπου ήπιαν καφέ και λεμονάδα.

    Όταν πέρασαν στο τμήμα της Λευκωσίας που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης προσέφερε συμβολικά στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ένα κλαδί ελιάς, που ήταν και το έμβλημα της προεκλογικής του εκστρατείας. Περπάτησαν σε τμήμα της οδού Λήδρας και σε δρομάκια γύρω από την πλατεία της εκκλησίας της Φανερωμένης. Σ΄ ένα καφενεδάκι τσίμπησαν κυπριακούς μεζέδες και ήπιαν ζιβανία, το παραδοσιακό κυπριακό ποτό που είναι παρόμοιο με το ούζο. Όταν τσούγκρισαν τα ποτήρια τους, ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ασπάστηκαν τους δύο ηγέτες και τους προέτρεψαν να λύσουν το Κυπριακό μακριά από ξένες παρεμβάσεις.

    Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε «στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα. Θέλω να στείλω το ισχυρότερο μήνυμα ότι θα εργαστούμε άοκνα για να βρούμε μια ειρηνική λύση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα που θέλω να διαβιβάσω και στις δύο κοινότητες, ότι είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία (να το πράξουμε) και αυτό είναι το καθήκον μας. Ειρήνη για όλους στο νησί».

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε την πεποίθηση πως σήμερα «είναι μια σημαντική μέρα για την Κύπρο». Επιθυμούμε πολύ, είπε, να δώσουμε μήνυμα ελπίδας διότι «μετά από τόσες απογοητεύσεις χρειαζόμαστε αυτή την ελπίδα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 May 2015 - 16:30:24 UTC