Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο φάκελος της Siemens στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
  • [02] Συνάντηση με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ ζητούν οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
  • [03] «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις»
  • [04] Die Welt: Η Μέρκελ κατά του Grexit για στρατηγικούς λόγους
  • [05] Ανθολογία ποιημάτων του Βάσου Λυσσαρίδη στο Μεξικό

  • [01] Ο φάκελος της Siemens στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

    Την πολιτική, ηθική και νομική δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να διαλευκάνει πλήρως όλες τις πτυχές του σκανδάλου της Siemens υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Το έγγραφο διαβιβάζεται την ίδια στιγμή που η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλεί σε ακρόαση τον διατελέσαντα πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens στο σύνολο της, Σήφη Βαλυράκη.

    Το έγγραφο του κ. Βαρουφάκη διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, αναφορικά με την υπόθεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens, ζητώντας να ενημερωθεί πώς είναι δυνατόν, ο δικηγόρος του υπουργείου Οικονομικών να έχει λειτουργήσει αντίθετα από την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση της Siemens. Η ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή μετά από δημοσίευμα στην «Αυγή» σύμφωνα με το οποίο, ενώ ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα του σκανδάλου της Siemens ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ, μία ημέρα μετά, κατά τη συζήτηση στο ΣτΕ προσφυγής που είχε καταθέσει ο Σύλλογος «Έλληνες Φορολογούμενοι», ο δικηγόρος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε το αβάσιμο της προσφυγής, ευθυγραμμιζόμενος με την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της Siemens, ότι δηλαδή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποτελεί συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και μίας ιδιωτικής επιχείρησης και δεν αφορά τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων.

    Με την έγγραφη απάντηση του υπουργού Οικονομικών καθίσταται σαφές ότι δεν είχε ζητήσει την άποψη της πολιτικής ηγεσίας ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος εκπροσώπησε το ελληνικό Δημόσιο στην προσφυγή κατά της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens.

    [02] Συνάντηση με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ ζητούν οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζητούν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, με αφορμή την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, θέμα το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

    Με επιστολή που απέστειλαν χθες στον κ. Γιούνκερ, οι δύο περιφερειάρχες ζητούν να συναντηθούν μαζί του, προκειμένου να του εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για την ανάγκη στήριξης των νησιωτικών πολιτικών, ενώ ζητούν και την παρέμβασή του προς τα άλλα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα για να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο η Ρήτρα Νησιωτικότητας.

    Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Χατζημάρκος και η κ. Καλογήρου αναφέρουν: «Προερχόμενοι από τις μεγαλύτερες νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το πιο ευαίσθητο και ευάλωτο τμήμα της ελληνικής Επικράτειας, βρισκόμαστε αυτήν την περίοδο στη δίνη της στοχοποίησης των νησιών του Αιγαίου και την αμφισβήτηση στην πράξη των πολιτικών στήριξης της νησιωτικότητας. Κατανοώντας, πλήρως, την ανάγκη μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που σήμερα βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα μας να επιστρέψει στην ομαλότητα και την ανάπτυξη, πιστεύουμε, ωστόσο, ότι ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος των νησιών του Αιγαίου και με όρους που θα ακυρώνουν στην πράξη κάθε έννοια νησιωτικότητας».

    [03] «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις»

    Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της, να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της σύστημα και να εξασφαλίσει ένα λογικό πρωτογενές πλεόνασμα, γράφει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Αλλά δεν μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της υιοθετώντας περαιτέρω μέτρα λιτότητας φέτος και αργότερα, καθώς αυτό θα έπληττε την ικανότητά της να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών γράφει: «Για τι πράγμα μιλάμε; Για μία ανεξάρτητη φορολογική αρχή, για την εσαεί διατήρηση ενός λογικού πρωτογενούς πλεονάσματος, για ένα λογικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων...για μία πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος...για την φιλελευθεροποίηση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών κλπ».

    Ωστόσο, προειδοποιεί, ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει αυτούς τους στόχους, εάν προσπαθήσει να επιτύχει τους «αφόρητα υψηλούς» στόχους ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα που ζητούν οι πιστωτές της. «Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί να αποδεχθεί, και δεν θα αποδεχθεί, μία θεραπεία, η οποία για μια πενταετία αποδείχθηκε χειρότερη από την ασθένεια» γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

    [04] Die Welt: Η Μέρκελ κατά του Grexit για στρατηγικούς λόγους

    «Δεν θεωρείται το Grexit πραγματική επιλογή στη γερμανική καγκελαρία» γράφει σήμερα η εφημερίδα Die Welt στο κύριο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσής της και προσθέτει: «H καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διχασμένοι: H Mέρκελ θέλει εν ανάγκη ήπια προσέγγιση, ο Σόιμπλε το Grexit. Αβέβαιο είναι ποιος θα επικρατήσει. Η Μέρκελ έχει περισσότερη την εξουσία, ο Σόιμπλε έχει έναν ισχυρό σύμμαχο, το ΔΝΤ. Στην καγκελαρία, όμως, το Grexit δεν θεωρείται πραγματική επιλογή. Ο Τσίπρας είναι ένας αξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος, σύμφωνα με τους παρατηρητές. Και η καγκελαρία τονίζει εδώ και βδομάδες ότι υπάρχει, πάντως, πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Στην καγκελαρία συνεκτιμούν τη στρατηγική σημασία των Ελλήνων. Πρόκειται για μια ισχυρή χώρα της νότιας Ευρώπης».

    Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει με έμφαση ότι «θα ήταν αδιανόητο να αφεθεί η χώρα να κυλήσει εκτός Ευρωζώνης θορυβωδώς, να αφεθεί να βυθιστεί σε ταραχές και στο χάος, ίσως ακόμα και να στραφεί προς τη Ρωσία. Και όλα αυτά για μερικά δισεκατομμύρια. Και μάλιστα, τη στιγμή που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε, επίσης, δισεκατομμύρια στην Ουκρανία για να την προσδέσει στην Ευρώπη».

    «Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρατηρούν με προσοχή αν θέλουμε και αν είμαστε σε θέση να λύσουμε τα προβλήματά μας. Εν ανάγκη και με πάρα πολλά χρήματα» λένε κυβερνητικοί κύκλοι. «Πραγματική δύναμη δείχνει κανείς αν μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου του. Ήδη το γεγονός της συμμετοχής του ΔΝΤ στη σωτηρία της Ελλάδας δημιούργησε αμφιβολίες επ' αυτού. Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε ξεκάθαρη ένδειξη γι αυτό».

    Σύμφωνα με τη Die Welt και στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτουν κατηγορηματικά το Grexit. «Αλλά ο Σόιμπλε βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Δεν θέλει μεν την έξοδο της Ελλαδας από το ευρώ αλλά και δεν την αποκλείει, διότι η διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης θα αποδυναμωνόταν εξαιρετικά αν την απέκλειε» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

    [05] Ανθολογία ποιημάτων του Βάσου Λυσσαρίδη στο Μεξικό

    Μια ανθολογία με 66 ποιήματα του Βάσου Λυσσαρίδη μεταφρασμένα στα ισπανικά, υπό τον τίτλο «Θα είμαι εδώ», κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες στο Μεξικό, σε έκδοση του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Πολιτείας Νουέβο Λεόν (Universidad Autonoma de Nuevo Leon). Τη μετάφραση των ποιημάτων έχει κάνει η Γουαδελούπε Φλόρες Λιέρα, ενώ η έκδοση συμπίπτει με τα 95χρονα του Β. Λυσσαρίδη, ενός πολιτικού που έχει σφραγίσει με την προσωπικότητά του εδώ και εξήντα χρόνια την κυπριακή πολιτική σκηνή.

    «Ο λόγος του Β. Λυσσαρίδη είναι λόγος ποιητικός, αλλά και λόγος πολιτικός και ιστορικός», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας για τη μετάφρασή της, η Γουαδελούπε Φλόρες Λιέρα: «Είναι ένας λόγος που θα βρει θερμή ανταπόκριση στο Μεξικό, όπου ο αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία χρειάζεται εμψύχωση και αλληλεγγύη. Το Μεξικό είναι ένας τόπος που αντιμετωπίζει σήμερα τον κίνδυνο του ολοκληρωτισμού και ο Λυσσαρίδης μάς προειδοποιεί συνεχώς γι' αυτόν τον κίνδυνο».

    Βλέπει αναλογίες ή ομοιότητες η μεταφράστρια ανάμεσα στην πατρίδα της και την Κύπρο; «Μα, Ελλάδα, Κύπρος και Μεξικό αποτελούν ένα αδιάσπαστο τρίπτυχο, που αντιπροσωπεύει τις διαχρονικές διεκδικήσεις των λαών και την πίστη στο βάρος και στη σημασία του αγώνα τους. Από τότε που το Μεξικό κέρδισε την ανεξαρτησία του, με όποιον τρόπο κι αν την κέρδισε, τα όπλα και ο λόγος δίνουν την ίδια μάχη, είναι στραμμένα στον ίδιο σκοπό. Και από αυτή την άποψη δεν είναι τυχαίος ο τίτλος της ανθολογίας των ποιημάτων του Λυσσαρίδη: «Θα είμαι εδώ». Κι ο ποιητής, ας μη μας διαφύγει, θα σπεύσει να προσθέσει: "Ο θάνατος δεν είναι δικαιολογητικό απουσίας". Αυτό μας έμαθε, αυτό εξακολουθεί να μας μαθαίνει καθημερινά ένας άνθρωπος σαν τον Λυσσαρίδη».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 May 2015 - 8:30:26 UTC