Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Η χώρα δεν αντέχει παράταση της αβεβαιότητας
  • [02] Δ. Παπαδημούλης: Χρειάζεται μια ισορροπημένη συμφωνία
  • [03] ΚΚΕ: Νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις στο πλαίσιο συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών
  • [04] Αισιοδοξία για τη συμφωνία από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
  • [05] «Το ΔΝΤ να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των συντάξεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων»
  • [06] ΔΝΤ: Η ευρωζώνη θα επιβίωνε από ένα Grexit
  • [07] Ξεκίνησε ο νέος γύρος διαβουλεύσεων στο Brussels Group
  • [08] Ν. Βαλαβάνη: Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τις εκατό δόσεις
  • [09] Πέφτουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με την προοπτική συμφωνίας
  • [10] Η Κομισιόν ζήτησε από το Βέλγιο να δεχτεί 1.364 μετανάστες από την Ελλάδα και την Ιταλία
  • [11] Μπλακ άουτ στα αεροδρόμια του Βελγίου λόγω τεχνικού προβλήματος
  • [12] Νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Η χώρα δεν αντέχει παράταση της αβεβαιότητας

    Η χώρα δεν αντέχει περαιτέρω παράταση της αβεβαιότητας, μεγαλύτερη απώλεια χρόνου και διαπραγματευτικής ισχύος. Είναι τραγικό ο κ. Τσίπρας να πανηγυρίζει επειδή θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις! Προφανώς ξέρει ότι αυτό γίνεται οριακά και εκδηλώνει την ανακούφιση του. Αυτό όμως δεν συνιστά πολιτική, αλλά πανικόβλητη ανευθυνότητα που το παίζει ψύχραιμη .

    Η κυβέρνηση ελπίζουμε να κατανοεί ότι το ζήτημα δεν είναι η μετακύλιση της ευθύνης τυχόν αδιεξόδου στους «θεσμούς», αλλά η αποτροπή ενός αδιεξόδου που θα στρεφόταν πρωτίστως κατά της Ελλάδας, ανεξάρτητα από τις παράπλευρες απώλειες των εταίρωνμας.

    [02] Δ. Παπαδημούλης: Χρειάζεται μια ισορροπημένη συμφωνία

    Αναφορά στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και στην διαπραγμάτευση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, κάνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα».

    Ο Δ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται μια ισορροπημένη συμφωνία» και ότι «τη στιγμή αυτή, το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι το Grexit, αλλά το Brexit».

    Σε ερώτηση της «Λα Στάμπα» σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά:

    «Η απόσταση που μας χωρίζει, τώρα έχει μικρύνει. Επιθυμούμε μια λύση, όπως οι κύριοι Γιούνκερ και Ολάντ, όπως η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία, όμως, δεν συμφωνεί με τον Σόιμπλε. Η Καγκελάριος επιθυμεί να διαπραγματευθεί, έχοντας ως βάση και ένα πρόγραμμα μεγαλύτερης διάρκειας, κάτι που ζητάμε, ακριβώς κι εμείς. Όχι μια συμφωνία λίγων εβδομάδων, αλλά πολλών ετών».

    [03] ΚΚΕ: Νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις στο πλαίσιο συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών

    «Το πλαίσιο συμφωνίας που διαρρέει η κυβέρνηση, παραπέμπει ξεκάθαρα σε νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις, αφού περιέχει διατήρηση του σημερινού αντιλαϊκού πλαισίου, νέα σκληρά μέτρα, όπως αύξηση της φοροληστείας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και άνοιγμα του δρόμου για περαιτέρω ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, στο όνομα της βιωσιμότητάς του» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για το πλαίσιο συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών που βγήκε στην δημοσιότητα».

    «Οι αναφορές ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι λόγια του αέρα, αφού όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μείωση του λαϊκού εισοδήματος» καταλήγει στο σχόλιο του το ΚΚΕ.

    [04] Αισιοδοξία για τη συμφωνία από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

    Αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία η οποία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών, της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

    «Στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους. Και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους, πολλές διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορές, διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες» είπε ο πρωθυπουργός.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις ούτε για τις τράπεζες και τις καταθέσεις, και κάλεσε όλους να κλείσουν τα αυτιά τους στις Κασσάνδρες και τους κινδυνολόγους, διότι, όπως είπε, μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, και να υπάρξουν πολλοί που μπορεί να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου.

    «Χρειάζεται να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, τους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις, ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των θεσμών, αλλά και για διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: «Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language:

    [05] «Το ΔΝΤ να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των συντάξεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων»

    Αντίθετη με τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα, είναι η Διεθνής Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ITUC).

    Σε σημερινές δηλώσεις της, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, Σάραν Μπάροου, συμπαρατάσσεται με την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και υποστηρίζει, ότι οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επιμένει στα μέτρα λιτότητας, οδηγούν σε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε μείωση μισθών και συντάξεων, ενώ εμποδίζουν τις προσπάθειες για ανάκαμψη.

    Σύμφωνα με την ITUC, οι πιέσεις αυτές οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση στο δίλλημα του να διαλέξει, από τον επόμενο κιόλας μήνα, ανάμεσα στο να διατηρήσει ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες και να καταβάλλει τις συντάξεις ή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς ένα διεθνή δανειστή, ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα.

    Η κ. Σάραν Μπάροου, χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι το ΔΝΤ «κρατά την πιο σκληρή στάση μεταξύ των δανειστών και πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην προχωρήσει σε εκταμιεύσεις δανείων, ενώ απαιτεί περικοπές συντάξεων, με τη βασική σύνταξη να είναι 360 ανά μήνα, δηλαδή κάτω από το επίπεδο διαβίωσης».

    [06] ΔΝΤ: Η ευρωζώνη θα επιβίωνε από ένα Grexit

    Η ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει από μια έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

    «Ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Εάν όμως συνέβαινε, είμαι πεπεισμένος ότι το ευρώ θα επιβίωνε», είπε ο Μπλανσάρ σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα.

    Ο Μπλανσάρ θεωρεί ότι είναι δυνατόν να βγει η Ελλάδα από την κρίση, όμως οι πιστωτές της θα πρέπει να είναι έτοιμοι να της χορηγήσουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια. Η Αθήνα και οι πιστωτές της θα πρέπει επίσης να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ οι Έλληνες θα πρέπει να παρουσιάσουν και μια σειρά από "αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις".

    Αναφερόμενος σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ο Μπλανσάρ διαβεβαίωσε ότι η θέση του Ταμείου είναι αρκετά ευέλικτη. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον προορισμό μας», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να συμμετάσχει παρά μόνο σε ένα πρόγραμμα βοήθειας που θα θεωρεί «κατάλληλο».

    [07] Ξεκίνησε ο νέος γύρος διαβουλεύσεων στο Brussels Group

    Ξεκίνησε το απόγευμα ο νέος γύρος των διαβουλεύσεων στο Brussels Group στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, από σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών εισέρχονται στη φάση συγγραφής της συμφωνίας, η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

    Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι τη βασική ευθύνη της συγγραφής την έχουν οι επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας από την Αθήνα.

    Εξάλλου σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα ανοιχτά. Τα πιο σημαντικά εξ' αυτών, όπως είπε σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι, το πρωτογενές πλεόνασμα και το συνταξιοδοτικό.

    Τέλος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ο B. Ντομπρόβσκις, ερωτηθείς αν σήμερα στο Brussels Group ξεκινά η συγγραφή της συμφωνίας, δήλωσε ότι γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία (staff level agreement), αλλά όπως είπε, δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.

    [08] Ν. Βαλαβάνη: Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τις εκατό δόσεις

    Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τις 100 δόσεις, μετά τη χθεσινή που ισχύει ένα μήνα, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Alpha.

    Η υπουργός τόνισε «έχουν φτάσει τις 700.000 οι αιτήσεις και το ποσό είναι πάνω από 5 δισ.» και πρόσθεσε «αν πάει καλά αυτός ο μήνας υπάρχει δυνατότητα να προσεγγίσουμε τα 6 δισ. και να ξεπεράσουμε τους 700.000 ανθρώπους που έχουν κάνει αίτηση». Επίσης ανέφερε ότι και το υπουργείο Εργασίας αναζητεί φόρμουλα για παράταση λίγων ημερών στη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, και ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

    Σε ερώτηση για τη φορολογία στα ΙΧ η κ. Βαλαβάνη απάντησε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα.

    Για την αμνηστία των καταθέσεων στο εξωτερικό, η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία με την Ελβετία για φόρο 15% επί των αδήλωτων καταθέσεων δεσμεύει και τις αντίστοιχες πράξεις και με τις υπόλοιπες χώρες.

    Επίσης η κ. Βαλαβάνη τάχθηκε υπέρ της ηλεκτρονικοποίησης των συναλλαγών ως μέσο καταπολέμησης φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.

    [09] Πέφτουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με την προοπτική συμφωνίας

    Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές επεξέτειναν τα κέρδη τους σήμερα, με την προοπτική μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

    Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 42 μονάδες βάσης και έπεσαν σε χαμηλό ημέρας 11,49% ενώ το ευρώ σημείωσε αύξηση της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου, στο 1,087 δολάριο.

    Ο δείκτης FTSEurofirst των ευρωπαϊκών μετοχών σημείωσε αύξηση κατά 1,1% ενώ ο δείκτης των ελληνικών μετοχών αυξήθηκε κατά 3,5%.

    Με υψηλά κέρδη έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να προχωρούν σε αγορές, μετά τις πληροφορίες ότι έχει ξεκινήσει να γράφεται στο Brussels Group η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.Η ελληνική αγορά πιάνει και πάλι τα επίπεδα των 850 μονάδων.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 851,81 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 3,55%.

    Η αξία των συναλλαγών σημείωσε σημαντική άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και ανήλθε στα 97,78 εκατ. ευρώ.

    [10] Η Κομισιόν ζήτησε από το Βέλγιο να δεχτεί 1.364 μετανάστες από την Ελλάδα και την Ιταλία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Βέλγιο να δεχτεί στο έδαφός του, εν ονόματι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, 1.364 μετανάστες από τη Συρία και την Ερυθραία, προερχόμενους από την Ιταλία και την Ελλάδα.

    Όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga η Γερμανία είναι εκείνη που θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος, καθότι καλείται να υποδεχτεί 8.763 από τους 40.000, που θα «επανεγκατασταθούν», ήτοι το 21,91%. Ακολουθούν η Γαλλία με 16,8% και η Ισπανία με 10,72%.

    [11] Μπλακ άουτ στα αεροδρόμια του Βελγίου λόγω τεχνικού προβλήματος

    «Μαύρη ημέρα» είναι η σημερινή για τα βελγικά αεροδρόμια εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος στα συστήματα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που εμποδίζει κάθε απογείωση και κάθε προσγείωση, προκαλώντας ακυρώσεις και καθυστερήσεις δρομολογίων, ενώ πτήσεις υποχρεώθηκαν να προσγειωθούν σε αεροδρόμια άλλα απ' αυτά για τα οποία προορίζονταν.

    Κανένα αεροπλάνο δεν έχει άδεια να προσγειωθεί ή να απογειωθεί από τα βελγικά αεροδρόμια σήμερα από τις 09:30 (10:30 ώρα Ελλάδας) εξαιτίας μιας ηλεκτρικής βλάβης στην Belgocontrol, την εθνική υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

    Η Eurocontrol, η ευρωπαϊκή αρχή για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας ανακοίνωσε πως η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 17:30 (18:30 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο η ηρεμία δεν αναμένεται να αποκατασταθεί στα βελγικά αεροδρόμια παρά αργά το βράδυ.

    [12] Νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα

    Με στόχο να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός τόπος για το γύρισμα διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών και σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο, άκρως ανταγωνιστικό σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

    Με αυτό το αντικείμενο έγινε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκου Φλαμπουράρη και με τη συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, του Υφυπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου και εκπροσώπου του Αναπληρωτή Υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου.

    Στην δίωρη σύσκεψη καταγράφηκε η αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός Φορέα, στον οποίο θα αναφέρονται για αδειοδοτήσεις και επίλυση όλων των γραφειοκρατικών αναγκών ξένοι παραγωγοί και ελληνικά γραφεία συμπαραγωγής, όπως και η προσαρμογή φορολογικών διευκολύνσεων, με βάση τα ισχύοντα σε όλες τις χώρες - μέλη της Ε.Ε.

    Η επόμενη σύσκεψη ορίστηκε για την επόμενη Παρασκευή, με την συμμετοχή και της Αναπληρωτού Υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη, ενώ ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ανέθεσε στον Υφυπουργό του Τέρενς Κουίκ τον συντονισμό της όλης προπαρασκευαστικής διαδικασίας.

    Όπως μάλιστα δήλωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης «η Ελλάδα έχει όλα τα πλεονεκτήματα, που μπορούν να την καταστήσουν ένα μοναδικό κέντρο διεθνών παραγωγών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 May 2015 - 16:30:27 UTC