Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Παυλόπουλος: Δεν θα ησυχάσουμε ως Έλληνες αν δεν λυθεί το Κυπριακό
  • [02] Στον εισαγγελέα το απόγευμα οι καταζητούμενοι ληστές που συνελήφθησαν στη Νέα Αγχίαλο
  • [03] Γ. Βαρουφάκης : Το σχέδιό μας για την έξοδο στις αγορές
  • [04] Δεν προβλέπω ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από την Ελλάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ
  • [05] Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τον καύσωνα στην Ινδία
  • [06] Μια παρτίδα «Τάβλι» στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης

  • [01] Π. Παυλόπουλος: Δεν θα ησυχάσουμε ως Έλληνες αν δεν λυθεί το Κυπριακό

    Το χρέος των Ελλήνων απέναντι στην Κύπρο υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Δεν είναι νοητό να ησυχάσουμε ως Έλληνες εάν το Κυπριακό δεν λυθεί πριν απ΄ όλα με την πλήρη αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής και την αποχώρηση και του τελευταίου εποίκου. Γιατί και οι έποικοι, κατά κάποιον τρόπο, είναι στρατεύματα κατοχής» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Η λύση στο κυπριακό πρόβλημα, είναι λύση που είναι αποδεκτή μόνον εφόσον εξασφαλίζει την πορεία της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Αυτές είναι πραγματικές κόκκινες γραμμές για εμάς τους Έλληνες. Και λέγω για εμάς, τους Έλληνες, γιατί ο Ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος». Σημείωσε ότι «μας θυμίζετε το χρέος μας. Το χρέος όλων των Ελλήνων και εμού προσωπικώς ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας».

    [02] Στον εισαγγελέα το απόγευμα οι καταζητούμενοι ληστές που συνελήφθησαν στη Νέα Αγχίαλο

    Στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών οδηγούνται το απόγευμα οι δύο καταζητούμενοι ληστές που διέμεναν στο διώροφο σπίτι στη Χρυσή Ακτή Νέας Αγχιάλου Βόλου, όπου έγινε χθες η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της ΕΚΑΜ για τη σύλληψή τους.

    Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε πριν από λίγο ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, οι τρεις ληστές, εκ των οποίων ο ένας αυτοκτόνησε όταν αντελήφθη τους αστυνομικούς, εντοπίστηκαν μετά από πληροφορίες της Αντιτρομοκρατικής, που ενεπλάκη στην υπόθεση μετά από πληροφορίες ότι πιθανόν σε δύο σοβαρές ένοπλες ληστείες που έγιναν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Θεσσαλίας πιθανόν εμπλέκεται ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

    Τελικά από την αστυνομική επιχείρηση βγήκε «λαβράκι», καθώς εκτός των άλλων, ένας εκ των συλληφθέντων είναι ο 37χρονος Γρηγόρης Τσιρώνης, που καταζητείτο ως ένας εκ των «ληστών με τα μαύρα» και είναι επικηρυγμένος από το 2009 με 600.000 ευρώ, μαζί με τους αδελφούς Μάριο και Σίμο Σεϊσίδη, για σοβαρές ληστείες που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια.

    Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, νεκρός είναι ο Σπύρος Δραβίλας, 34 ετών, ενώ ο δεύτερος από τους συλληφθέντες είναι ο Σπύρος Χριστοδούλου, 44 ετών. Οι δύο τελευταίοι ήταν, σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον καταζητούμενο Γιώργο Πετρακάκο ο οποίος διαφεύγει, οι δράστες της ένοπλης ληστείας στο Δίστομο τον περασμένο Αύγουστο, ενώ φέρονται ως δράστες και άλλων πολλών ληστειών.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Τσακνάκη, οι αστυνομικοί έφθασαν στο σπίτι της Νέας Αγχιάλου μετά τον εντοπισμό ενός φορτηγού 4Χ4 «Νισάν Ναβάρα» που είχε θεαθεί μετά την ένοπλη ληστεία στον Αμπελώνα Λάρισας στις 30 Απριλίου, έξω από σούπερ μάρκετ στον Βόλο. Με το αυτοκίνητο αυτό, ο Σπ. Δραβίλας, όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, μετέβη στο διώροφο σπίτι στη Νέα Αγχίαλο υπό την επιτήρηση αστυνομικών. Λίγη ώρα μετά άλλο άτομο βγήκε από το σπίτι και μετέβη με το ίδιο αυτοκίνητο στο Νέο Μοναστήρι Λάρισας, όπου έκανε κατόπτευση εξωτερικά στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς. Στη συνέχεια επέστρεψε και πάλι στη Νέα Αγχίαλο. Όπως προκύπτει, το άτομο αυτό ήταν ο Σπύρος Χριστοδούλου.

    Τότε αποφασίστηκε να γίνει επέμβαση της αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια όμως της προσπάθειας να πλησιάσουν οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ, έγιναν αντιληπτοί από τα άτομα που βρίσκονταν στο σπίτι, γύρω στις 4 το απόγευμα. Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τον κ. Τσακνάκη, κάλεσαν τους ένοικους του σπιτιού να παραδοθούν. Τότε βγήκε ένα άτομο, που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ήταν ο Τσιρώνης, κρατώντας καλάσνικοφ και ζήτησε από τους αστυνομικούς εγγυήσεις για τη σωματική του ακεραιότητα προκειμένου να παραδοθεί. Αμέσως μετά ακούστηκαν 4 πυροβολισμοί μέσα στο σπίτι και στη συνέχεια παραδόθηκαν οι Χριστοδούλου και Τσιρώνης, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο σύντροφός τους αυτοκτόνησε για να μη συλληφθεί. Ο Τσιρώνης δήλωσε ότι είναι ο Δραβίλας, κάτι όμως που αργότερα διευκρινίστηκε από τις εργαστηριακές εξετάσεις. Οι αστυνομικοί μετά τη σύλληψη των δύο μπήκαν στο σπίτι όπου στο σαλόνι του πρώτου ορόφου βρέθηκε νεκρός ο ένας από τους ληστές, ο οποίος σύμφωνα με όλα τα στοιχεία αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με καλάσνικοφ, το οποίο είχε στη θέση βολή κατά ριπάς. Δίπλα του βρέθηκε το όπλο και 4 κάλυκες.

    Επίσης, από τη μέχρι στιγμής έρευνα στο σπίτι βρέθηκαν άλλο δύο πολεμικά τυφέκια καλάσνικοφ και 4 πιστόλια, ενώ στο προαύλιο βρέθηκαν τρία κλεμμένα αυτοκίνητα. Πρόκειται για το «Νισάν Ναβάρα» που είχε κλαπεί στις 19/1/2015 από την Ηλιούπολη και δύο ΙΧ που είχαν κλαπεί από τη Γλυφάδα στις 21/12/2013 και στις 12/5/2015, το ένα μάρκας «Τζάκουαρ» και το άλλο «Φολκσβάγκεν Πασάτ». Τα όπλα και τα αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας για εξερεύνηση.

    Σημειώνεται ότι στις δύο τελευταίες ληστείες που έγιναν στη Φαρκαδόνα Τρικάλων στις 2 Απριλίου του 2015 και στον Αμπελώνα Λάρισας στις 30 Απριλίου, όπως είπε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, φαίνεται ότι ήταν και οι τρεις που έμεναν στο σπίτι της Αγχιάλου. Το σπίτι αυτό είχε ενοικιαστεί πριν από οχτώ μήνες από έναν εκ των τριών ληστών. Ο κ. Τσακνάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν και άλλα σπίτια που χρησιμοποιεί η συμμορία, γι? αυτό συνεχίζονται οι έρευνες, όπως επίσης και στο σπίτι της Αγχιάλου, όπου αναζητούνται αποτυπώματα και γενετικό υλικό, καθώς και οτιδήποτε άλλο που μπορεί να βοηθήσει στις αστυνομικές αρχές.

    Σε ερώτηση αν οι τρεις ληστές έχουν οποιαδήποτε επιλογή με τρομοκρατία, ο κ. Τσακνάκης απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο παρά το γεγονός ότι σε κάποιες από τις ληστείες που διέπραξαν τα μέλη της συμμορίας στο παρελθόν φαίνεται ότι συμμετείχε ο Νίκος Μαζιώτης.

    [03] Γ. Βαρουφάκης : Το σχέδιό μας για την έξοδο στις αγορές

    Χαμηλότοκο δάνειο 30ετίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, στον οποίο και θα περάσει το χρέος που σήμερα κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με παράλληλη αναδιάρθρωση των άλλων μερών του χρέους, σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο την έξοδο της χώρας στις αγορές.

    Όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην Αυγή ο Γιάνης Βαρουφάκης, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της τον «συνδυασμό αναδιάρθρωσης του χρέους, επενδυτικών ενέσεων και μεταρρυθμίσεων που ξεφεύγουν από την απάνθρωπη πρακτική των περικοπών συντάξεων, επιδομάτων και μισθών», συνδυασμό, που όπως τονίζει, «θα ωθήσει την κοινωνία να υπερβεί τη σκοτοδίνη της αυτοτροφοδοτούμνης κρίσης χρεών-ύφεσης».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αποκρουστικός φόρος που πρέπει να καταργηθεί. «Όσο δεν καταργείται νιώθουμε όλοι μας υπόλογοι στον ελληνικό λαό, όμως η κατάργησή του, έστω και σταδιακή, θα γίνει όταν λήξει η διαπραγμάτευση και μπορούμε να βρούμε ισοδύναμους φόρους από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και από προοδευτική φορολόγηση εισοδημάτων που σήμερα διαφεύγουν» τονίζει ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος και εξέφρασε την απορία του για τη θέση του κ. Γιούνκερ ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα έσοδα της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ.

    «Σε μια οικονομία που βρίσκεται στη δίνη του αποπληθωρισμού και των χρεών, με φορολόγηση που βαραίνει τους μη έχοντες, πώς θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ μέσα από την έμμεση φορολογία χωρίς να προκαλέσουμε ακόμα μεγαλύτερη βλάβη στον κινητήρα της οικονομίας, στην παραγωγή και τις αγορές;» διερωτάται ο κ. Βαρουφάκης.

    Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών στέλνει και μήνυμα σε όσους τον θέλουν να παραιτείται, λέγοντας πως «κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα» πριν δικαιώσουμε τους πολίτες.

    [04] Δεν προβλέπω ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από την Ελλάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

    Οι επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών από την Ελλάδα στις τράπεζες της χώρας δεν μπορούν να προβλεφθούν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βίτορ Κονστάνσιο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

    «Δεν αναμένω ότι θα συμβεί» επισήμανε ο κ. Κονστάνσιο σχετικά με το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών.

    Για τις τράπεζες «οι συνέπειες δεν μπορούν να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο» προσέθεσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Σίτσες στη βορειοανατολική Ισπανία.

    [05] Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τον καύσωνα στην Ινδία

    Το κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και εβδομάδες την Ινδία έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.000 και πλέον ανθρώπων, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές.

    Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Ινδία, το 2015 ωστόσο είναι η δεύτερη φονικότερη χρονιά που έχει καταγραφθεί στην ιστορία της χώρας και η πέμπτη φονικότερη που έχει καταγραφθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσετο EM- DAT, μία διεθνής βάση δεδομένων που αφορούν φυσικές καταστροφές.

    Τα κρατίδια Άντρα Πραντές και Τελανγκάνα, στα νότια της χώρας, έχουν πληγεί περισσότερο από τον καύσωνα.

    Οι Αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να πίνουν πολύ νερό και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω.

    Σήμερα η ανώτερη θερμοκρασία αγγίζει τους 45 βαθμούς κελσίου, οι μετεωρολόγοι στο Νέο Δελχί προειδοποιούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα σε πολλά κρατίδια.

    [06] Μια παρτίδα «Τάβλι» στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης

    Την προσωπική του ματιά πάνω σε ένα από τα πιο σπουδαία θεατρικά έργα του νεοελληνικού ρεπερτορίου, «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη, καταθέτει δέκα χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού δραματουργού, ο βραβευμένος ηθοποιός Δημήτρης Λάλος, στην πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα στο θέατρο.

    Το κατά Δημήτρη Λάλο «Τάβλι» κάνει πρεμιέρα στις 12 Ιουνίου, στο θέατρο «Ακαδημία Πλάτωνος» στο Βοτανικό.

    Oι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους ρόλους είναι παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών, αφού πρόθεση του Δημήτρη Λάλου είναι να υπογραμμίσει ότι «το πιο δυνατό στοιχείο ενός λαού είναι η νοοτροπία του. Αυτή που δεν γνωρίζει τάξεις και χρώμα. Αυτή που ενσωματώνει, αφομοιώνει και εξισώνει τα πάντα. Αυτή που τελικά καλείται να οικειοποιηθεί όποιος επιθυμεί να επιβιώσει».

    Έχοντας ζήσει ο ίδιος από τα οχτώ μέχρι τα δεκαοχτώ του χρόνια στη Γερμανία, ο σκηνοθέτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το «Τάβλι» τονίζει: «Δεν είναι θέατρο για μετανάστες...Εδώ βγαίνουν στην επιφάνεια οι προβληματισμοί του Κεχαϊδη που είναι κοινοί για όλους μας».

    Η υπόθεση στους περισσότερους είναι γνωστή. Φίλοι και κουνιάδοι, ο Κόλλιας και ο Φώντας, στην αυλή του σπιτιού τους, καλοκαίρι απόγευμα παίζουν τάβλι, συζητώντας ασταμάτητα για το μεγάλο κόλπο που θα τους κάνει «να πιάσουν την καλή» χωρίς να υπολογίζουν τι θα «πουλήσουν» για να το πετύχουν, ταυτιζόμενοι με το πιο βαθύ όνειρο του νεοέλληνα.

    Πρωτοανεβασμένο μέσα στη χούντα, το 1972 στο Θέατρο Τέχνης από τον Κάρολο Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου και τον Γιάννη Μόρτζο, με λόγο καθημερινό κι έναν καίριο και αιχμηρό πολιτικό προβληματισμό, το «Τάβλι» δείχνει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

    Τους ρόλους του Φώντα και του Κόλλια υποδύονται ο Σαμουήλ Ακίνολα με ρίζες από τη Νιγηρία και την Κένυα και ο Στέφανος Μουαγκιέ, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βύρωνα και κατάγεται από την Ουγκάντα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 May 2015 - 12:30:26 UTC