Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάλογο των Σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων για την πορεία της χώρας, προτείνει ο Γ. Παπανδρέου
  • [02] Στ. Θεοδωράκης: Θα υπογράψουμε τη συμφωνία αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα βοηθήσουμε κοινοβουλευτικά μια κυβέρνηση με τη χώρα σε χρηματοδοτική ασφυξία
  • [04] Δ. Κουτσούμπας: Κυβέρνηση και εταίροι ετοιμάζουν νέα συμφωνία
  • [05] Η ΠΓΔΜ απαγόρευσε τις εισαγωγές λαχανικών από την Αλβανία
  • [06] Ομπάμα και Ποροσένκο συνομίλησαν για το νέο κύμα βίας στην Ουκρανία
  • [07] Στους 331 ο αριθμός των νεκρών από τη βύθιση κρουαζιερόπλοιου, στην Κίνα
  • [08] Ο Ραχόι χαρακτηρίζει «τεράστιο λάθος» την προσέγγιση Σοσιαλιστών - Ποδέμος
  • [09] Μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση
  • [10] Π. Καμμένος: Ο κ. Σαμαράς ήταν μία κατά και μία υπέρ του μνημονίου

  • [01] Διάλογο των Σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων για την πορεία της χώρας, προτείνει ο Γ. Παπανδρέου

    Με εκτενή δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου παρεμβαίνει στις διεργασίες που συντελούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς και προτείνει προς το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξουν σε διάλογο για την πορεία της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου από το Πουατιέ της Γαλλίας όπου παρίσταται στο συνέδριο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, επισημαίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις τη χώρας δυσκολεύονται να καταθέσουν μια αξιόπιστη και ρεαλιστική πρόταση, ένα σχέδιο ελληνικό, για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. "Ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει την οικονομική της αυτοδυναμία και μια ισχυρή θέση στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Μια πρόταση που θα διασφαλίζει ταυτοχρόνως και τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη και θα απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο της οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας", όπως αναφέρει.

    [02] Στ. Θεοδωράκης: Θα υπογράψουμε τη συμφωνία αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή

    Σχετικά με το ότι το όριο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι η 14η Ιουνίου, όπως είχε πει στην πρωτολογία του, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς του ανέφερε ότι "τελειώνουμε σίγουρα πριν τις 14", ενώ, όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης, την ίδια εικόνα είχε και από την πρόσφατη επίσκεψη του στην Γαλλία. Και τόνισε "το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας και καμώνεται ότι δεν το γνωρίζει".

    Ο κ. Θεοδωράκης στη δευτερολογία του επισήμανε ότι "το Ποτάμι δεν είναι παραπόταμος κανενός, και κάποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί: εμείς δεν ψηφίσαμε μνημόνια, όπως κάποιοι υπουργοί. Και θα μας παρακαλάτε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο, το οποίο δεν θα το πείτε, βέβαια, έτσι. Ακούγονται πολλά: συμβόλαια ανάπτυξης, συμφωνίες ανασυγκρότησης κλπ.

    Εξάλλου, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης. Όπως είπε "ποια είναι η πρότασή σας; Το άρθρο σας στη "Le Monde"; Η ομιλία σας μετά τη Σύνοδο στη Ρίγα; Αυτά που λέτε στην κυρία Μέρκελ; "Η συμφωνία δεν είναι λαγός να βγει από το καπέλο" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης για να συμπληρώσει ότι μια συμφωνία χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται σχέδιο και χρειάζεται τόλμη.

    Τέλος επισήμανε ότι "εμείς αυτή τη συμφωνία θα τη ψηφίσουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει λευκή επιταγή".

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα βοηθήσουμε κοινοβουλευτικά μια κυβέρνηση με τη χώρα σε χρηματοδοτική ασφυξία

    "Δεν θα βοηθήσουμε κοινοβουλευτικά μια κυβέρνηση που κάνει αυτά που κάνει, με τη χώρα να βρίσκεται σε χρηματοδοτική ασφυξία", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη δευτερολογία του και επανέλαβε τις κατηγορίες του ότι ο Αλέξης Τσίπρας αθέτησε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ενώ συνεχίζει να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό.

    "Το μνημόνιο 3 στον νέο κόσμο του Όργουελ λέγεται Σχέδιο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας, ΣΑΝΟ", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και υπερασπίστηκε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης , λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτά που έχουμε βιώσει για να μην χρεοκοπήσει η χώρα και είχε όμως λοιδορήσει η σημερινή συγκυβέρνηση".

    Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός με την αποψινή του ομιλία, "απευθύνθηκε αποκλειστικά στο εσωκομματικό ακροατήριο ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ" και πρόσθεσε ότι, "αυτό θα το πληρώσει πολύ ακριβά τις επόμενες μέρες".

    [04] Δ. Κουτσούμπας: Κυβέρνηση και εταίροι ετοιμάζουν νέα συμφωνία

    Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι ετοιμάζει νέο Μνημόνιο, δήλωσε απόψε στη Βουλή ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του.

    "Κύριε Τσίπρα, εμείς πιστεύουμε ότι δε σηκώσατε το γάντι και τους τόνους, όπως είπατε, γιατί ακριβώς βαδίζετε στα χνάρια των προηγούμενων, που τόσο βέβαια τους καταδικάζατε πριν, προεκλογικά", είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ και πρόσθεσε: "Ουσιαστικά, παραδεχτήκατε ότι ετοιμάζετε νέα συμφωνία - μνημόνιο. Θα το φέρετε. Μπορεί να μην το φέρετε τώρα, μέχρι τις 14 Ιουνίου, αλλά σε αυτό έχουν συμφωνήσει και οι εταίροι σας. Εστω κι αν δεν το ονομάζετε έτσι, γιατί και σε αυτό επίσης έχουν συμφωνήσει οι εταίροι, δε θα το ονομάζουν μνημόνιο. Σας έκαναν το χατίρι. Δεν θέλατε τρόικα, τους λένε όλοι πλέον τώρα "τρεις θεσμούς", όπως τους ζητήσατε. Μπράβο σας. Δε θέλετε μνημόνιο, θέλετε συμφωνία. Η ουσία όμως για το λαό θα είναι η ίδια".

    [05] Η ΠΓΔΜ απαγόρευσε τις εισαγωγές λαχανικών από την Αλβανία

    Η ΠΓΔΜ αποφάσισε την απαγόρευση των εισαγωγών λαχανικών από την Αλβανία. Μετά την απόφαση αυτή των Σκοπίων, το υπουργείο Γεωργίας της Αλβανίας αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή μονομερή ενέργεια που δεν συμβάλλει στις διμερείς σχέσεις.

    Ο Αλβανός υπουργός Γεωργίας Εντμοντ Παναρίτι έστειλε επιστολή στον Σκοπιανό ομόλογό του, Μιχαήλ Τσβετκόφ, στην οποία μεταξύ άλλων δηλώνει ότι "το πνεύμα της συνεργασίας θα πρέπει να υπάρχει με την άρση των εμπορικών φραγμών, την ενημέρωση και τον συνεχή διάλογο μεταξύ των πλευρών". Παράλληλα προσθέτει πως "τέτοιες μονομερείς ενέργειες δεν συμβάλλουν στις διμερείς σχέσεις".

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής και επίσημη εξήγηση για τα αίτια της απόφασης των αρχών της ΠΓΔΜ.

    [06] Ομπάμα και Ποροσένκο συνομίλησαν για το νέο κύμα βίας στην Ουκρανία

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε χθες με τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο σχετικά με την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία ενόψει της συνόδου της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), όπου οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν προγραμματίζεται να συζητήσουν για την κρίση.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Ομπάμα και ο Ποροσένκο " κάλεσαν ακόμη μια φορά την Ρωσία και τους αυτονομιστές που υποστηρίζει να συμμορφωθούν αυστηρά προς τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ του Φεβρουαρίου".

    [07] Στους 331 ο αριθμός των νεκρών από τη βύθιση κρουαζιερόπλοιου, στην Κίνα

    Στους 331 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το κρουαζιερόπλοιο που βυθίστηκε τη Δευτέρα στον ποταμό Γιανγκτσέ, με 100 ανθρώπους να παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι, ενώ ο Γενικός Διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου ζήτησε συγγνώμη, δηλώνοντας ότι θα συνεργαστεί στις έρευνες του ναυαγίου.

    Το "Αστέρι της Ανατολής", μήκους 76 μέτρων, πραγματοποιούσε το δρομολόγιο μεταξύ των δύο πρώην πρωτευουσών της χώρας, της Νανκίν (ανατολικά) και της Τσονκίνγκ (κεντρικά) όταν ναυάγησε στην περιοχή Τζιανλί (επαρχία Χουμπέι) το βράδυ της Δευτέρας στις 21:28 τοπική ώρα. Το πλοίο βυθίστηκε σε διάστημα μικρότερο των 2 λεπτών την ώρα που μία σφοδρή καταιγίδα έπληττε την περιοχή, ενώ επέβαιναν σε αυτό 456 άνθρωποι.

    Σύμφωνα με την επίσημη κρατική εφημερίδα People's Daily, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στις καμπίνες του πλοίου, που επαναφέρθηκε στην κανονική του θέση την Παρασκευή, αναζητώντας σορούς των αγνοουμένων. Μόλις 14 από τους επιβαίνοντες έχουν διασωθεί, ανάμεσα στους οποίους και ο καπετάνιος του πλοίου.

    [08] Ο Ραχόι χαρακτηρίζει «τεράστιο λάθος» την προσέγγιση Σοσιαλιστών - Ποδέμος

    Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι καταδίκασε με έντονο τρόπο την Παρασκευή την προσέγγιση ανάμεσα στους Σοσιαλιστές (PSOE, κεντροαριστερά, αξιωματική αντιπολίτευση) και το κόμμα διαμαρτυρίας Podemos, που φέρονται να έχουν στόχο να φράξουν τον δρόμο στους υποψηφίους της δεξιάς σε πολλές περιφέρειες και δήμους, κάνοντας λόγο περί μιας απόφασης που ελήφθη με "ελαφρότητα" και ενός "τρομερού λάθους".

    "Οι συμφωνίες για τη δημιουργία συμμαχιών τεσσάρων ή πέντε δυνάμεων της άκρας αριστεράς είναι βαθιά αντιδημοκρατικές" έκρινε ο Ραχόι, ο οποίος αφιέρωσε πολλά λεπτά στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Μαροκινό ομόλογό του Αμπντελιλάχ Μπενκιράν.

    Ο Ραχόι, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP, δεξιά), που κυβερνά την Ισπανία από το 2011, τοποθετήθηκε οκτώ ημέρες πριν από την προθεσμία για την ανάδειξη των δημάρχων και των αυτοδιοικητικών αξιωματούχων μετά τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές της 24ης Μαΐου, το Σάββατο 13η Ιουνίου.

    Ελλείψει δεύτερου γύρου, στις πόλεις θα αναλάβουν οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των ψήφων των εκλεγμένων μελών των δημοτικών συμβουλίων. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ισπανία ζει στον ρυθμό της φημολογίας περί διαφόρων πιθανών και απίθανων εκλογικών συμμαχιών.

    [09] Μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

    Διαφορά 23.6 ποσοστιαίων μονάδων στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας "Παραπολιτικά" που κυκλοφορεί αύριο, Σάββατο 6 Ιουνίου.

    Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 37,2% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 17,7%, το Ποτάμι με 6,1%, η Χρυσή Αυγή με 4,4%, το ΚΚΕ με 4,3%, οι ΑΝΕΛ με 3,2% και το ΠΑΣΟΚ με 2,9%.

    Όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου η διαφορά φθάνει το 23,6% με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 45% και την ΝΔ να ακολουθεί με 21,4%.

    Σε σχέση με τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς και το Eurogroup, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο με τη ακολουθούμενη διαπραγματευτική τακτική, ενώ το 35% εκφράζει τη διαφωνία του. Ωστόσο, το 47% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί την πρόταση των δανειστών προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και ο δανεισμός της χώρας, ενώ το 35% δηλώνει πως η πρόταση αυτή πρέπει να απορριφθεί.

    Σε κάθε περίπτωση, το 79% τάσσεται υπέρ του ευρώ, ενώ μόνον το 19% προκρίνει τη λύση της επιστροφής στη δραχμή.

    [10] Π. Καμμένος: Ο κ. Σαμαράς ήταν μία κατά και μία υπέρ του μνημονίου

    Ο κ. Σαμαράς ήταν μία κατά και μία υπέρ του μνημονίου, και τελικά μετέτρεψε το κόμμα του σε συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ, ενώ τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ ήταν συνεπές στην πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια το εγκατέλειψε, επισήμανε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στη δευτερολογία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

    Απευθυνόμενος στους βουλευτές του Ποταμιού, ο κ. Καμμένος αναρωτήθηκε "ποιόν λέτε ακροδεξιό; Είμαι εγώ ακροδεξιός; Είναι οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ"; Και συνέχισε: Ακροδεξιοί είναι αυτοί που ήταν συνεργάτες του Παπαντωνίου και του Σημίτη, ανοίξτε το διαδίκτυο, βάλτε "Παπαντωνίου Θεοδωράκης", "Σημίτης Θεοδωράκης" και θα βρείτε εκατοντάδες φωτογραφίες. Και κάλεσε το Ποτάμι να είναι πιο προσεκτικό στους χαρακτηρισμούς του.

    Απευθυνόμενος στην αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί του αν η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη, ο κ. Καμμένος σημείωσε: "Καταθέστε τώρα πρόταση μομφής να δούμε ποιός έχει τη δεδηλωμένη" και συμπλήρωσε ότι "προσέξτε γιατί πολλές φορές τα αιτήματα για εκλογές γίνονται δεκτά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 June 2015 - 6:32:09 UTC