Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απ. Τζιτζικώστας: Μόνοδρομος η συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης
  • [02] Κ. Χατζηδάκης: Ο ΟΟΣΑ σήμερα εκδικείται τον ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Διαπραγματεύσιμη η πρόταση των θεσμών, διαμηνύει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών
  • [04] Εμπορεύσιμο το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ
  • [05] Συνελήφθη ένας ύποπτος για την επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ
  • [06] Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συγκρούσεις στο Μεξικό
  • [07] Προελαύνουν οι σουνίτες αντάρτες στη Συρία
  • [08] Συνάντηση Μέρκελ - Ομπάμα
  • [09] Αβέβαιος ο Λουίς Ενρίκε για την παραμονή του στη Μπαρτσελόνα
  • [10] Η Μπαρτσελόνα έγινε η «μεγάλη κυρία» της Ευρώπης
  • [11] «Βασίλισσα» του Ρολάν Γκαρός η Σερένα Ουίλιαμς
  • [12] Γεννηματά, Λοβέρδος, Κωνσταντινόπουλος διεκδικούν την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ
  • [13] Τουρκία: Οι πλέον κρίσιμες εκλογές από το 2002

  • [01] Απ. Τζιτζικώστας: Μόνοδρομος η συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης

    Μονόδρομο αποτελεί η συγκρότηση "εθνικής κυβέρνησης", κατά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς "δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα για νέες εκλογές". Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, σημειώνει ότι "άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει σε μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους", οι οποίοι όσο περνά ο καιρός "προβάλλουν όλο και περισσότερες απαιτήσεις".

    Αναφερόμενος στην "εθνική συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων" σημειώνει ότι έπρεπε να είχε επιτευχθεί πριν το αδιέξοδο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και προσθέτει ότι "τα κόμματα πρέπει να συγκρουσθούν με τον παλιό, κακό εαυτό τους ...και να προτάξουν τη συνεννόηση για τις εθνικές προτεραιότητες".

    Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες εντός της Ν.Δ., σημειώνει ότι ο κ. Σαμαράς "πρέπει να αναλάβει πλήρως την ευθύνη" για την ήττα του κόμματος στις εκλογές και να ανοίξει "τις διαδικασίες στα θεσμικά όργανα". Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη "διοργάνωση ανοικτού συνεδρίου το φθινόπωρο και εκεί να αποφασισθεί να δοθεί ο λόγος στη βάση, στα μέλη και στους φίλους της παράταξης. Ο κόσμος της παράταξης είναι αυτός που θα αποφασισθεί αν θα επαναβεβαιώσει την εντολή στον αρχηγό ή αν θα γυρίσει σελίδα".

    Όπως τονίζει ο κ. Τζιτζικώστας, η παράταξη της Ν.Δ. "δεν έχει μια συγκροτημένη πρόταση για το μέλλον, δεν έχει καταφέρει να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αποτελέσει την αξιόπιστη επιλογή διακυβέρνησης του τόπου, την ώρα μάλιστα που αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος της ευθύνης της εντολής των πολιτών".

    [02] Κ. Χατζηδάκης: Ο ΟΟΣΑ σήμερα εκδικείται τον ΣΥΡΙΖΑ

    "Ο ΟΟΣΑ σήμερα εκδικείται τον ΣΥΡΙΖΑ" υποστηρίζει σε άρθρο του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης. Σε άρθρο του, με τίτλο "Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τον ΟΟΣΑ", ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση σήμερα προτείνει μια σειρά μέτρα από την εργαλειοθήκη Νο2 του ΟΟΣΑ, στα οποία προεκλογικά αντιδρούσε αλλά και επέκρινε στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο νόμο για την προστασία της α' κατοικίας, τον οποίο -όπως γράφει- είχε επικρίνει ο πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο 2013 και σήμερα η κυβέρνηση "έρχεται και αντιγράφει τις διατάξεις του νόμου".

    Αναφέρεται στα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), η απελευθέρωση των οποίων -σημειώνει- προβλεπόταν στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που ψηφίσθηκε τον Απρίλιο 2004. "Ο ΣΥΡΙΖΑ" γράφει "εκείνη την περίοδο αντιδρούσε στη ρύθμιση", ενώ "σήμερα έρχεται και αποδέχεται τη δική μου πρόταση".

    Αναφερόμενος εν γένει στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, υπενθυμίζει ότι ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Μάρτιο είχε πει "η περιβόητη εργαλειοθήκη δεν είχε καμία σχέση με τον ΟΟΣΑ" και υποστηρίζει ότι σήμερα "η κυβέρνηση προτείνει, πέρα από τα ΜΗΣΥΦΑ, μια σειρά από μέτρα από την εργαλειοθήκη Νο2 του ΟΟΣΑ".

    [03] Διαπραγματεύσιμη η πρόταση των θεσμών, διαμηνύει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών

    O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι η πρόταση των διεθνών πιστωτών που απέρριψε η Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει μία εναλλακτική στην πρόταση περί μείωσης του ΕΚΑΣ, την οποία έχει ήδη καταδικάσει η ελληνική πλευρά.

    "Κανείς δεν είπε ποτέ- ούτε οι θεσμοί ούτε οι χώρες (της ευρωζώνης)- ότι επρόκειτο για μία πρόταση take it or leave it, ότι επρόκειτο για ένα τελεσίγραφο" επισήμανε ο Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, στο περιθώριο του συνεδρίου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να αποτελέσει πρόσκομμα στις διαπραγματεύσεις το θέμα των συντάξεων, εκείνος απάντησε:"Ναι, αλλά η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα που δε στερούνται νομιμότητας. Θα πρέπει να καταθέσουν διαφορετικές προτάσεις προκειμένου να προσπαθήσουν να πετύχουν την ίδια συνολική δημοσιονομική ισορροπία".

    [04] Εμπορεύσιμο το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ

    "Σημαντικό ορόσημο" στη μετάβαση της Κύπρου από τη φάση έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτή της εκμετάλλευσης χαρακτηρίζει το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας την κήρυξη από τις εταιρείες Noble Energy, Delek και Avner ως εμπορεύσιμου του κοιτάσματος "Αφροδίτη" στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

    Σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει ότι πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα ως προς την εμπορευματοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, τόσο για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και άλλες χρήσεις, όσο και για σκοπούς εξαγωγών μέσω απευθείας υποθαλάσσιων αγωγών προς γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις.

    Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν οι αδειούχες εταιρείες του ερευνητικού τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ακολουθήσει η υποβολή Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος "Αφροδίτη" στην κυπριακή Κυβέρνηση.

    Το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής αναμένεται να περιλαμβάνει την πρόταση των αδειούχων για τη μέθοδο και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής, αλλά και τον σχεδιασμό για την εμπορική διάθεση των υδρογονανθράκων οι οποίοι θα παραχθούν.

    Σημειώνεται ότι το Σχέδιο τελεί υπό την αίρεση της τελικής έγκρισης της κυπριακής κυβέρνησης.

    [05] Συνελήφθη ένας ύποπτος για την επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ

    Η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο για την βομβιστική επίθεση στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ την Παρασκευή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο στο Ικόνιο, όπου ψήφισε κατά τις σημερινές κρίσιμες βουλευτικές εκλογές.

    Ο ίδιος είπε ότι ακόμη δεν δίνεται στη δημοσιότητα η ταυτότητα του συλληφθέντος καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι οι τουρκικές αρχές θα κάνουν τα πάντα για να βρεθούν οι δράστες.

    Την Παρασκευή, την ώρα της ομιλίας του ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του κόμματος σημειώθηκαν δύο εκρήξεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν 100.

    Εάν το φιλοκουρδικό κόμμα υπερβεί το όριο του 10% σε εθνική κλίμακα και μπει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, θα μπορούσε να στερήσει από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν την ενισχυμένη πλειοψηφία των 330 εδρών που χρειάζεται για να προχωρήσει στη αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μετατραπεί σε προεδρικό το πολιτικό σύστημα, όπως επιθυμεί ο τούρκος πρόεδρος.

    [06] Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συγκρούσεις στο Μεξικό

    Συμπλοκές μεταξύ μελών πολιτοφυλακής αυτοάμυνας προκάλεσαν αργά χθες βράδυ τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων στο νότιο Μεξικό, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των βουλευτικών και τοπικών εκλογών που διεξάγονται στη χώρα, ανακοίνωσε ότι η επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα της πολιτείας Γκερέρο.

    Ο Ραμόν Ναβαρέτε, πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πολιτείας, είπε ότι μέλη της επιτροπής έχουν καταμετρήσει δέκα σορούς και προσπαθούν να εξακριβώσουν την πιθανότητα άλλοι τρεις άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί. "Αναμένουμε τον τελικό απολογισμό των θυμάτων" δήλωσε.

    Η συμπλοκή έλαβε χώρα μεταξύ αντίπαλων φατριών "της ίδιας πολιτοφυλακής αυτοάμυνας" που ονομάζεται Ενωμένο Μέτωπο για την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη της Πολιτείας Γκερέρο (FUSDEG), αναφέρει η ανακοίνωση της πολιτειακής κυβέρνησης. Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν "κατά τα φαινόμενα εξαιτίας διαμάχης για τον έλεγχο εδάφους" προσθέτει.

    [07] Προελαύνουν οι σουνίτες αντάρτες στη Συρία

    Σουνιτικές ισλαμιστικές οργανώσεις κατέλαβαν φυλάκια του συριακού στρατού και χωριά στην επαρχία Ιντλίμπ, πλησιάζοντας τα παράκτια προπύργια του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφεραν εκπρόσωποι των ανταρτών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με πηγές του συριακού στρατού, τα στρατεύματα του εγκατέλειψαν την πόλη Μουχάμπαλ, στη δυτική πλευρά της επαρχίας Ιντλίμπ και ανασυντάσσονται για αντεπίθεση, ενώ βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει στρατιωτικά φορτηγά και μεγάλες κρύπτες όπλων να έχουν εγκαταλειφθεί.

    Η συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το σκέλος της αλ Κάιντα στην Συρία, αποκαλεί την στρατιωτική της επιχείρηση "Στρατός Κατάκτησης" σε μια αναφορά στις κατακτήσεις που εξάπλωσαν το Ισλάμ σε όλη την Μέση Ανατολή από τον έβδομο αιώνα.

    [08] Συνάντηση Μέρκελ - Ομπάμα

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ υποδέχτηκε σήμερα τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη Βαυαρία εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για τη φιλία που συνδέει τις δύο χώρες, παρά τις διαφωνίες των τελευταίων χρόνων στο θέμα της κατασκοπείας. "Οι ΗΠΑ είναι φίλη χώρα, ακόμη κι αν έχουμε μερικές φορές διαφωνίες", δήλωσε η Μέρκελ κατά τη χειραψία που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Βαυαρία, στο νότο της χώρας, όπου θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο η σύνοδος κορυφής της G7.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα, από την πλευρά του, χαιρέτισε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, δύο "αχώριστων συμμάχων" όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Εκφράζοντας τη χαρά του για τη συνάντηση αυτή με την "εταίρο και φίλη" του καγκελάριο στη Βαυαρία, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε τη σύγκλιση απόψεων σε πολλά θέματα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου, τονίζοντας κυρίως την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ρωσική "επίθεση" στην ανατολική Ουκρανία.

    O Μπ. Ομπάμα δήλωσε πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7, ότι οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη θα συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της ρωσικής "επιθετικότητας" στην Ουκρανία καθώς και τις εξτρεμιστικές απειλές και την απειλή από την κλιματική αλλαγή.

    [09] Αβέβαιος ο Λουίς Ενρίκε για την παραμονή του στη Μπαρτσελόνα

    Ο Λουίς Ενρίκε ολοκλήρωσε με ονειρικό τρόπο την παρθενική του σεζόν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, κατακτώντας το "τρεμπλ" με Τσάμπιονς Λιγκ, πρωτάθλημα και κύπελλο Ισπανίας, όμως η απόλυτη επιτυχία των "μπλαουγκράνα" δεν αποτελεί εχέγγυο παραμονής του στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

    Το παραδέχθηκε κι ο ίδιος, λίγο μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και το 3-1 επί της Γιουβέντους στο Βερολίνο, που έφερε τους Καταλανούς για πέμπτη φορά -και τέταρτη την τελευταία δεκαετία- στην κορυφή της Ευρώπης. "Δεν υπάρχει τίποτα βέβαιο, το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι θα έχουμε ένα μεγάλο πάρτι απόψε. Στόχος μου είναι να χαρώ τη στιγμή", δήλωσε ο Λουίς Ενρίκε, η τύχη του οποίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του συλλόγου.

    Οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα, πάντως, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του προπονητή τους.

    [10] Η Μπαρτσελόνα έγινε η «μεγάλη κυρία» της Ευρώπης

    Η Μπαρτσελόνα, η κορυφαία ομάδα του πλανήτη στον 21ο αιώνα, στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 5η φορά στην ιστορία της. Οι "Μπλαουγκράνα" νίκησαν 3-1 τη Γιουβέντους στον τελικό του Champions League στο Βερολίνο και έγιναν οι πρώτοι που κατακτούν το tremble για δεύτερη φορά (η πρώτη το 2009).

    Ο Ράκιτιτς στο 4΄, ο Σουάρες στο 68΄ και ο Νεϊμάρ στο 90+7΄ πέτυχαν τα γκολ των πρωταθλητών Ισπανίας, ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Μοράτα στο 55΄.

    Στον τελευταίο του αγώνα με τη φανέλα της "Μπάρτσα", ο Τσάβι Ερνάντεθ συμπλήρωσε 151 συμμετοχές στο Champions League και είναι πλέον ο κορυφαίος στη σχετική λίστα, με μία περισσότερη από τον Ικερ Κασίγιας.

    [11] «Βασίλισσα» του Ρολάν Γκαρός η Σερένα Ουίλιαμς

    Με θρίαμβο της Σερένα Ουΐλιαμς ολοκληρώθηκε το Ρολάν Γκαρός στην κατηγορία των Γυναικών. Η κορυφαία Αμερικανίδα τενίστρια νίκησε στον ακροτελεύτιο αγώνα του τουρνουά την "πρωτάρα" σε τελικό διοργάνωσης Γκραν Σλαμ, Λούσι Σαφάροβα από την Τσεχία με 2-1 (6-3, 6-7, 6-2) και κατάκτησε τον τρίτο τίτλο της καριέρας της στο γαλλικό Όπεν, μετά από αυτούς του 2002 και 2013, και συνολικά 20ό στα τέσσερα "μεγάλα" τουρνουά του πλανήτη.

    Στον τελικό των αντρών, αντίπαλοι θα βρεθούν ο Στάνισλας Βαβρίνκα και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, που στον σημερινό ημιτελικό νίκησε και απέκλεισε τον Άντι Μάρεϊ.

    [12] Γεννηματά, Λοβέρδος, Κωνσταντινόπουλος διεκδικούν την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ

    Η Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος στη χθεσινή αποχαιρετιστήρια και με συγκινησιακή φόρτιση ομιλία του στο 10ο συνέδριο δήλωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του κόμματος, όχι, όμως, και από την πολιτική.

    Η ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει την άλλη Κυριακή 14 Ιουνίου από τη βάση του κόμματος με κάλπες που θα στηθούν σε όλη τη χώρα και σήμερα αναμένεται να αποφασισθεί εάν θα είναι ανοιχτό ή κλειστό το μητρώο των μελών που θα ψηφίσουν.

    Η ανακήρυξη των τριών υποψηφιοτήτων έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο συνέδριο του κόμματος. Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητα της, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 317 και ο Ανδρέας Λοβέρδος 300 υπογραφές. Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος ήθελε να είναι υποψήφιος δεν συγκέντρωσε υπογραφές από το 10% των συνέδρων, όπως ορίζει το καταστατικό και δεν είναι τελικά υποψήφιος.

    Η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων άρχισε χθες το βράδυ. Και οι τρεις υποψήφιοι ανέβηκαν με τη σειρά στο βήμα του συνεδρίου και παρουσίασαν τις θέσεις τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικές εξελίξεις, την κυβέρνηση, τις σχέσεις με άλλα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις.

    Η Φώφη Γεννηματά πρότεινε τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, σε συνεννόηση με όμορους πολιτικούς χώρους και μίλησε για "νέα αρχή".

    Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πρότεινε τον μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δύναμη και την πραγματοποίηση νέου συνεδρίου την άνοιξη του 2016.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε την αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ σε ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Αριστερά και την πραγματοποίηση ενιαίου συνεδρίου της κεντροαριστεράς εντός του 2015.

    Σήμερα πέφτει η αυλαία του 10ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι οποίες γίνονται στο κλειστό Γυμναστήριο του Πανελληνίου. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7μ.μ.

    [13] Τουρκία: Οι πλέον κρίσιμες εκλογές από το 2002

    Ξεκίνησε στις οκτώ το πρωί στην Τουρκία η εκλογική διαδικασία για τις 550 έδρες της εθνοσυνέλευσης. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό το αποτέλεσμα, αφού οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα έδειχναν ότι η μάχη θα κριθεί οριακά.

    Η πρωτιά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θεωρείται δεδομένη. Δεν είναι όμως δεδομένη η αυτοδυναμία. Κι αυτό επειδή είναι ανοιχτά τα ερωτήματα: πρώτον κατά πόσο θα μειωθεί η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με το 49,83% που είχε στις εκλογές του 2011, δεύτερον κατά πόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και τρίτον κατά πόσο θα αυξήσουν τη δύναμή τους το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (25,98% το 2011) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (13,01%).

    Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών το 2011 είχε κατέβει στις εκλογές με ανεξάρτητους υποψηφίους οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει συνολικά ποσοστό 6,5%. Σε αυτό το επίπεδο κινείτο εξ΄άλλου το ποσοστό του κόμματος τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Ένα ποσοστό κάτω από το 42% για το κυβερνών κόμμα, σε συνδυασμό με ποσοστό πάνω από το 10% για το φιλοκουρδικό κόμμα και σχετική αύξηση της δύναμης του ΡΛΚ και του ΚΕΚ, θα αφαιρέσει από το ΚΔΑ την αυτοδυναμία που έχει από τις εκλογές του 2002.

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ποσοστά 40-47% για το ΚΔΑ, 26-30% για το ΡΛΚ, 14-17% για το ΚΕΚ και 9-13% για το ΚΔΛ.

    Συνολικά 53.765.231 ψηφοφόροι θα ασκήσουν σήμερα το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις πέντε το απόγευμα. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται, σύμφωνα με την οδηγία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, μετά τις εννιά το βράδυ. Αν και ενδέχεται το Συμβούλιο να δώσει τη σχετική άδεια κα νωρίτερα.

    Οι σημερινές εκλογές θεωρούνται κρίσιμες όσο ποτέ άλλοτε. Θα κρίνουν: πρώτον, αν θα υπάρξει αυτοδυναμία, κυβέρνηση συνασπισμού ή επανάληψη των εκλογών. Δεύτερον, αν το κυβερνών κόμμα θα καταφέρει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος για τη μετάβαση στο Προεδρικό Σύνταγμα που είναι στόχος κυρίως του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κι αυτό για την περίπτωση που το κυβερνών κόμμα θα αποκτήσει και πάλι αυτοδυναμία τουλάχιστο 330 εδρών, επί συνόλου 550. Τρίτον, αν το φιλοκουρδικό κόμμα θα εκπροσωπηθεί στην εθνοσυνέλευση ξεπερνώντας το 10%. Τέταρτον, αν το ξεπεράσει και στο βαθμό που θα το ξεπεράσει -δηλαδή ανάλογα με το πόσο πάνω από το 10% θα είναι το ποσοστό του- θα ενισχυθεί στο ΚΔΛ η γραμμή της μετατόπισης του κόμματος από αμιγώς κουρδικό, σε κόμμα λαών και μειονοτήτων.

    Ειδικά αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία. Στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 2014 ο υποψήφιος και πρόεδρος του ΚΔΛ Σελαχατίν Ντεμιρτάς είχε συγκεντρώσει 9,76%. Η αύξηση αυτή είχε αποδοθεί στη γραμμή που είχε ακολουθήσει ο Ντεμιρτάς κατά την προεκλογική εκστρατεία για εγκατάλειψη του προφίλ κουρδικού κόμματος και αγκάλιασμα των πολιτισμικών ταυτοτήτων όπως οι Αλεβήδες, οι Αρμένιοι, οι Ελληνες, οι Κούρδοι κ.λπ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 June 2015 - 10:32:06 UTC