Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Βούτσης: Δεν βοηθούν οι προσωπικές αιχμές
  • [02] Για την υπόθεση της Siemens καλείται στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας
  • [03] Προβάδισμα 18 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση
  • [04] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Να υπηρετεί ο καθένας τον θεσμικό του ρόλο
  • [05] Γ. Βαρουφάκης: Λύση που θα περιλαμβάνει και το χρέος
  • [06] Ν. Βαλαβάνη: Ένα δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών
  • [07] Wall Street Journal: Παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016, πρότειναν οι πιστωτές
  • [08] Ν. Αναστασιάδης και Μ. Ακιντζί παρακολούθησαν θεατρική παράσταση για την Κύπρο
  • [09] Τέλος στην άνιση χρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, υποσχέθηκε ο υπ. Υγείας
  • [10] Β. Φάιμαν: Αναγκαία η μακροπρόθεσμη διευθέτηση της χρηματοδότησης για την Ελλάδα
  • [11] Wall Street Journal: Παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016, πρότειναν οι πιστωτές
  • [12] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες
  • [13] Ομπάμα: Υποστηρίζουμε την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη

  • [01] Ν. Βούτσης: Δεν βοηθούν οι προσωπικές αιχμές

    "Είναι από κάθε άποψη άκαιρο και δεν βοηθάει καθόλου τη συλλογική προσπάθεια της κυβέρνησης να διατυπώνονται προσωπικές αιχμές απέναντι σε συλλογικά εφαρμοζόμενες κυβερνητικές αποφάσεις, και μάλιστα στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο της Αστυνομίας, όπου η πολιτική του εκδημοκρατισμού και η διαμόρφωση μιας νέας σχέσης με τους πολίτες αποτελούν υποχρέωση και στοίχημα της κυβέρνησής μας.

    Ο Γ. Πανούσης υπηρετεί αυτή την πολιτική με όλες του τις δυνάμεις" δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης .

    Νωρίτερα, για "στοχευμένες επιθέσεις" των τελευταίων δύο ημερών, έκανε λόγο ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την παρουσία αστυνομικών στο Κοινοβούλιο.

    [02] Για την υπόθεση της Siemens καλείται στη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας

    Την ακρόαση του Γιάννη Στουρνάρα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση της Siemens πρόκειται να ζητήσει η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε ο πρώην υπουργός Οικονομικών να ενημερώσει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τη γερμανική εταιρεία, τον οποίο υπέγραψε.

    Στη συνεδρίαση, στην οποία οι βουλευτές απευθύνουν ερωτήσεις προς τον πρώην πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens, Σήφη Βαλυράκη, η κα Κωνσταντοπούλου αφού ανέφερε ότι αμφισβητεί την εγκυρότητα αυτού του συμβιβασμού ενημέρωσε για την πρόθεσή της να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Στουρνάρας, "που τον υπέγραψε εκπρόθεσμα, τον Αύγουστο του 2012" διότι - όπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου - "σε μια τόσο δεινή θέση για τη χώρα δεν νομίζω ότι έχει κανείς την εξουσία να παραιτείται από τέτοιες αξιώσεις".

    Η πρόεδρος της Βουλής, απεύθυνε προς τον κ. Βαλυράκη ερώτημα για το πώς οδηγηθήκαμε από το πόρισμα της Εξεταστικής, που μιλά για μίνιμουμ ζημίας 2 δισ., σε έναν συμβιβασμό επονείδιστο και επιζήμιο για το Δημόσιο, το οποίο "παραιτείται από κάθε άλλη αξίωση και παρέχει μάλιστα το πολύτιμο πιστοποιητικό χρηστής λειτουργίας και διαφάνειας στη Siemens , όταν θα μπορούσε να πιέσει με αυτό την εταιρεία και να δώσει στοιχεία αλλά και να αποζημιώσει".

    [03] Προβάδισμα 18 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με 18 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά, δείχνει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Σκάι.

    Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε το διάστημα 3-6 Ιουνίου, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

    ΣΥΡΙΖΑ 34,5%, ΝΔ 16,5%, Χρυσή Αυγή 5,5%, Ποτάμι 5,5%, ΚΚΕ 5%, ΑΝΕΛ 3%, ΠΑΣΟΚ 3,5%, άλλο 7%, "δεν ξέρω-δεν απαντώ 19,5%". Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει πτώση δύο μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που είχε διενεργήσει το πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επίσης, συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα, το ΚΚΕ έχει άνοδο 1%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα παρουσιάζουν διακυμάνσεις μισής ποσοστιαίας μονάδας.

    Ενδεχόμενο Grexit προκαλεί φόβο στο 51,5% των ερωτηθέντων, ενώ το 16% ελπίζει σε αυτή την προοπτική. Το 28% δεν πιστεύει ότι μια έξοδος της χώρας μας από το ευρώ "θα σημάνει κάτι διαφορετικό" για την ελληνική οικονομία, και το 4,5% αποκλείει εντελώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    [04] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Να υπηρετεί ο καθένας τον θεσμικό του ρόλο

    Για "στοχευμένες επιθέσεις" των τελευταίων δύο ημερών, κάνει λόγο ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε από την παρουσία αστυνομικών στο Κοινοβούλιο, ενώ αναφέρεται και στον "ρόλο της Αστυνομίας σε μία Δημοκρατία".

    Μάλιστα, σχετικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, αναφέρεται ότι υποδαυλίζεται η εκ μέρους αστυνομικών δυνάμεων αμφισβήτηση των κανόνων ασφαλείας της Βουλής, ή της αρμοδιότητας της Φρουράς της Βουλής και τροφοδοτείται αντιπαράθεση της Αστυνομίας προς το Κοινοβούλιο, ή και διαρκείς επιθέσεις προς την πρόεδρό του.

    Στην ανακοίνωση - αφού γίνεται αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την πρόεδρο της Βουλής (Επιτροπή για το χρέος, γερμανικές αποζημιώσεις, ανάσυρση των υποθέσεων της Siemens και λίστα Λαγκάρντ) - τονίζεται πως σήμερα που ήταν προγραμματισμένη η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση Siemens, "ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι θα επινοηθεί και θα κατασκευασθεί μείζον ζήτημα λειτουργίας της Προέδρου της Βουλής, που προεδρεύει της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας".

    "Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και ουδείς δικαιούται να παριστάνει τον ανυποψίαστο, καλό θα ήταν ο καθένας να περιορίζεται και να υπηρετεί τον θεσμικό του ρόλο στη Δημοκρατία και να μην μετατρέπεται σε αυτόκλητο αναμορφωτή του πολιτεύματος" καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο της προέδρου της Βουλής.

    [05] Γ. Βαρουφάκης: Λύση που θα περιλαμβάνει και το χρέος

    Την πρόταση για την εκφώνηση μιας "ομιλίας ελπίδας" από την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ προς τους Έλληνες, στο πρότυπο της ομιλίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπερνς το 1946 στην Στουτγκάρδη με αφορμή το Σχέδιο Μάρσαλ, επανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και έκανε λόγο για την ανάγκη μιας λύσης η οποία θα περιλαμβάνει το θέμα του χρέους, θα συνδέει την αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και θα προβλέπει επενδυτικό πακέτο. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο, ενώ σημείωσε κατ&acute; επανάληψη ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστικό πακέτο και ότι δεν συνιστούν μεταρρυθμίσεις οι περικοπές στις συντάξεις ή η αύξηση των τιμών των φαρμάκων.

    "Παρακαλούμε, επιτρέψτε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, να μεταρρυθμιστούμε. Διότι αν στύψετε τον λαό σε σημείο δυστυχίας, δεν θα κάνουμε ποτέ μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να πείσει τον κόσμο ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις (...) Δεν περιμένουμε να σας αρέσουμε. Αλλά δεν είμαστε διεφθαρμένοι. Χρησιμοποιήστε μας για να αντιμετωπίσετε την διαφθορά στην Ελλάδα (...) Είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά λείπει ένα συστατικό, η ελπίδα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης σε ομιλία του με θέμα "Το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ" στο Ίδρυμα Hans Boeckler, στο Βερολίνο.

    [06] Ν. Βαλαβάνη: Ένα δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών

    Σχεδόν ένα δισ. ευρώ έχει εισπράξει το Δημόσιο από τις ρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη σχετικά με την παράταση της προθεσμίας εφαρμογής της ρύθμισης για την εφάπαξ εξόφληση μέρους της οφειλής προς την εφορία με έκπτωση.

    Οι συνολικές εισπράξεις από όλες τις ρυθμίσεις που έχει κάνει το υπουργείο είναι 933 εκατ. ευρώ, τόνισε και εκτίμησε ότι τελικά πάνω από 5 δισ. ευρώ θα ενταχθούν στις τρεις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών. Επισημαίνεται ότι περίπου το 80% των οφειλετών δεν είναι ενταγμένοι σε παλαιότερη ρύθμιση και μόλις το 20% εντάσσεται σε παλαιότερη ρύθμιση.

    Στις 6 Ιουνίου οι επικυρωμένες αιτήσεις για ρυθμίσεις ήταν 650.000 και αφορούσαν ρυθμιζόμενο κεφάλαιο ύψους 4,135 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η κ. Βαλαβάνη και πρόσθεσε ότι εισπράχθηκαν 368 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί και η εξπρές ρύθμιση του Μαρτίου τα έσοδα που εισπράχθηκαν είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

    [07] Wall Street Journal: Παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016, πρότειναν οι πιστωτές

    Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016 με αντάλλαγμα περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και άλλα μέτρα, υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, οι διαφωνίες για τις προϋποθέσεις που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας και το τι θα συμβεί μετά μπορεί να υπονομεύσουν το σχέδιο αυτό.

    [08] Ν. Αναστασιάδης και Μ. Ακιντζί παρακολούθησαν θεατρική παράσταση για την Κύπρο

    Στο υπερπλήρες από κόσμο θέατρο Ριάλτο της γενέτειρας τους πόλης, της Λεμεσού, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, μαζί με τις συζύγους τους, παρακολούθησαν την θεατρική διασκευή του ποιητικού έργου της Φαϊζέ Οζντεμίρτσιλερ "Κύπρος: Πικράθηκα στα Ελληνικά, Πληγώθηκα στα Τουρκικά". Ένα έργο συμβολικό, η υπόθεση του οποίου αντικατοπτρίζει τον πόνο και τον έρωτα για τον τόπο που γέννησε τη συγγραφέα. Το έργο ανέβασε το Δημοτικό Τουρκοκυπριακό Θέατρο Λευκωσίας σε σκηνοθεσία του Γιασάρ Έρσοϊ. Στην παράσταση υπήρχαν υπότιτλοι στα ελληνικά.

    Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έφθασε στο χώρο του θεάτρου με το αυτοκίνητο του με την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το αυτοκίνητο του κ. Ακιντζί δεν έφερε διακριτικά.

    Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν θερμό ασπασμό, ενώ Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τους χειροκροτούσαν θερμά.

    [09] Τέλος στην άνιση χρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, υποσχέθηκε ο υπ. Υγείας

    Τέλος στην άνιση χρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.

    Ο υπουργός Υγείας άκουσε τα προβλήματα των εργαζομένων και των διευθυντών των κλινικών και εργαστηριών, καθώς και εκπροσώπων συλλόγων νεφροπαθών, θαλασσαιμικών και καρκινοπαθών.

    Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι αύριο κιόλας θα δώσει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία να απαντήσει γιατί συμβαίνει αυτό, ενώ παράλληλα τόνισε ότι τον επόμενο χρόνο δεν πρόκειται να επαναληφθεί αυτή η κατάσταση. Σημείωσε ακόμη ότι το θέμα της κατανομής του προσωπικού στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι ζήτημα αιχμής.

    Νωρίτερα, ο κ. Κουρουμπλής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι θα λυθεί και το θέμα των ανασφάλιστων νεφροπαθών, που περιφέρονται από εφημερεύον νοσοκομείο σε εφημερεύον για να κάνουν τις αιμοκαθάρσεις τους.

    Ο υπουργός Υγείας τόνισε ακόμη ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση της ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου, η οποία είναι μοναδική στη Μακεδονία και διαθέτει μόνο οκτώ κρεβάτια.

    [10] Β. Φάιμαν: Αναγκαία η μακροπρόθεσμη διευθέτηση της χρηματοδότησης για την Ελλάδα

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Αυστριακό Καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι προσθέτουν ότι ο Αυστριακός καγκελάριος επανέλαβε στον Έλληνα πρωθυπουργό την ανάγκη να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση της χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Aυστριακό καγκελάριο για τις πρόσφατες δηλώσεις του και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα και σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η επίσκεψη του Αυστριακού Καγκελάριου θα γίνει στις 16 Ιουνίου.

    [11] Wall Street Journal: Παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016, πρότειναν οι πιστωτές

    Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016 με αντάλλαγμα περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και άλλα μέτρα, υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, οι διαφωνίες για τις προϋποθέσεις που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας και το τι θα συμβεί μετά μπορεί να υπονομεύσουν το σχέδιο αυτό.

    [12] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

    Η συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης και ειδικότερα ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016 συζήτήθηκε, συμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί.

    Σε αυτό το στάδιο των διαβουλεύσεων, όλες οι ανταλλαγές πληροφοριών είναι χρήσιμες, ανέφερε η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί για τη συνάντηση του Γάλλου Επιτρόπου με τον Ν. Παππά και τον Ευ. Τσακαλώτο.

    [13] Ομπάμα: Υποστηρίζουμε την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη

    "Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη". Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7 στην Βαυαρία.

    "Αν και οι δυο πλευρές δείξουν αρκετή ευελιξία, νομίζω ό,τι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα" σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι "θα είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα και τα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα να αναγνωρίσουν τις απίστευτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα".

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι εταίροι "αισθάνονται ότι είναι επείγον να βρεθεί ένας δρόμος για να διευθετηθεί η κατάσταση" και πρόσθεσε: "Αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά - ακόμη πιο σημαντικό- προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και να ευημερεί. Οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα".

    Λίγο νωρίτερα η καγκελάριος Μέρκελ αναφερόμενη στην συζήτηση σχετικά με το ελληνικό θέμα στην Σύνοδο Κορυφής της G-7 τόνισε ότι "όλοι όσοι συμμετείχαν στο τραπέζι (της G-7) επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη". Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως τόνισε πως "κάθε μέρα τώρα μετράει", και αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει πλέον πολύς χρόνος".

    Τόνισε δε ότι "θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, αλλά υπάρχει η καθαρή διακήρυξη ότι η αλληλεγγύη με τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ με την Ελλάδα, απαιτεί η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα και να τα προτείνει".

    Η κα Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, σημείωσε ότι το ελληνικό θέμα ήταν ένα από τα πολλά θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες στο πλαίσιο της συζήτησης για την παγκόσμια οικονομία και την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

    "Επιχειρηματολογήσαμε πολύ ενωμένα", δήλωσε η κα Μέρκελ και ανέφερε ότι οι μη Ευρωπαίοι εταίροι ρώτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    "Υπάρχει η κοινή θέση των τριών Θεσμών. Αυτό είναι ήδη μια μεγάλη πρόοδος. Σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε πολύ εντατικά. Μεθαύριο θα υπάρξει η δυνατότητα να μιλήσουμε πάλι με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, σχετικά με το πόσο έχουμε προχωρήσει. Αλλά μπορώ μόνο να πω ότι η κάθε μέρα τώρα μετράει για να τακτοποιήσουμε την απαραίτητη δουλειά", είπε η καγκελάριος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 June 2015 - 20:32:22 UTC