Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανδρέας Ξανθός: Υπό διάλυση το ΕΣΥ, κινδυνεύει μέχρι το τέλος του έτους
  • [02] Εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς
  • [03] Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο Μοσκοβισί
  • [04] Υπάρχει αποφασιστικότητα για στηριξη της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank
  • [05] Αρνητικά αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την διεθνή ανάπτυξη η Παγκόσμια Τράπεζα
  • [06] Μέρκελ: Ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με τον Τσίπρα
  • [07] Σε εμπρησμό από εξωτερικό χώρο αποδίδει η Πυροσβεστική την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο
  • [08] Κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ
  • [09] Εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη
  • [10] Καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
  • [11] Η Αμφίπολη κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους
  • [12] Με οδηγό το «Κουτσό» πέντε νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν
  • [13] «Τίτλοι τέλους» για Περέιρα
  • [14] Ο Ζίκο θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της FIFA
  • [15] Μέρκελ: Ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με τον Τσίπρα
  • [16] Θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, εκτιμά ο Λ. Κρέτσος

  • [01] Ανδρέας Ξανθός: Υπό διάλυση το ΕΣΥ, κινδυνεύει μέχρι το τέλος του έτους

    "Το μνημονιακό σχέδιο ηττήθηκε στις εκλογές. Ζούμε μια δύσκολη επώδυνη πορεία μετάβασης σε ένα άλλο πολιτικό σχέδιο που βάζει πάνω από όλα τις ανθρώπινες ανάγκες. Αυτό διεκδικεί η κυβέρνηση με σοβαρότητα στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με αφορμή επίκαιρη ερώτηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, των βουλευτών του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου και του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μπάρκα.

    Παράλληλα, χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου για τη λειτουργία του ΕΣΥ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει "μια βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους μας, διαφορετικά τους τελευταίους μήνες θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα".

    ""Είναι σκληρή η πραγματικότητα. Το ΕΣΥ είναι σε πλήρη αποδιοργάνωση, σε κατάσταση διάλυσης και όλα αυτά οδηγούν σε λειτουργικό μπλακ άουτ.. Η καλοκαιρινή σεζόν θα είναι μια δύσκολη περίοδος για το σύστημα υγείας" ανέφερε και πρόσθεσε: "Είναι τεράστια και κραυγαλέα τα ελλείμματα στο κοινωνικό κράτος, η κρίση σοβεί, γι αυτό έχουμε το ηθικό, κοινωνικό και πολιτικό επιχείρημα, για να κατοχυρώσουμε μια συμφωνία έντιμη και αξιοπρεπή για τη χώρα. Αυτό θα κάνουμε μέχρι τέλους".

    Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την κυβέρνηση και βάζει πλάτη στον αγώνα που κάνει, για να πάρουν τέλος τα μνημονιακά μέτρα.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο με σκληρότερα μέτρα που θα μειώσει ακόμα περισσότερα τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, ενώ δεν υπάρχει προοπτική να ανακτήσουν τις απώλειες των πέντε τελευταίων ετών της κρίσης.

    "Χωρίς πολιτική ρήξη, έξοδο από το ΝΑΤΟ και από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους δεν υπάρχει μέλλον. Δεν μπορείς διαφορετικά να ξεδοντιάσεις τον λύκο" υποστήριξε ο κ. Τάσσος.

    [02] Εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς

    Την ενταντικοποίηση των διαβουλεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών για την επίτευξη συμφωνίας στο αμέσως επόμενο διάστημα, αποφάσισαν Μέρκελ, Τσίπρας και Ολάντ κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

    Έχοντας ως δεδομένο ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα έως τη λήξη της τρέχουσας παράτασης, οι τρείς ηγέτες συναντήθηκαν χτες, παρά το φημολογούμενο παρασκήνιο που ήθελε ακύρωση της εν λόγω συνάντησης, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και να επανεκκινήσουν οι προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος των δύο πλευρών. Κάτι που ως ένα βαθμό φαίνεται να επιτεύχθηκε καθώς ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα στο γαλλικό ραδιόφωνο πως "βρισκόμαστε κοντά στο διάδρομο προσγείωσης για συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ για "ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων" χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο η 'Αγγελα Μερκελ, προσερχόμενη σήμερα στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    H συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να δώσει μια ακόμη ώθηση ώστε να μπούμε στην τελική ευθεία για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

    Αποχωρώντας χτες ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση και υπογράμμισε πως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι είναι αναγκαία μια λύση που εξασφαλίζει ασφάλεια, κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη και βιώσιμο χρέος.

    Στην πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αίτημα για εννιάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, με σαφείς και άμεσες λύσεις του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας καθώς και εξαγορά του χρέους της Ελλάδας προς την ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει τους μελλοντικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα έτσι ώστε να καμφθούν οι όποιες διαφορές παραμένουν.

    [03] Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο Μοσκοβισί

    "Οι συνομιλίες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες. Είμαστε πλέον κοντά στο διάδρομο προσγείωσης", δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

    "Μου αρέσει πολύ η ελληνική τραγωδία αλλά πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει πραγματικά να περάσουμε σε ένα happy end", είπε.

    "Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούμε και θα έχουμε μια κατάληξη" πρόσθεσε. Ωστόσο "δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο".

    Οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες "επέτρεψαν να υπάρξει σημαντική προσέγγιση απόψεων. Υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις, κυρίως σε αυτά που ονομάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που η Ελλάδα οφείλει να επιτύχει", εξήγησε ο Επίτροπος.

    "Πρέπει πραγματικά να καταλήξουμε σε μια σταθερή συμφωνία ώστε όλα αυτά να είναι οικονομικά βιώσιμα" για την Ελλάδα, για τους πιστωτές και "για τους φορολογούμενους καθώς αυτοί είναι που τελικά θα επωμιστούν το κόστος μιας μη αποπληρωμής του ελληνικού χρέους" πρόσθεσε.

    [04] Υπάρχει αποφασιστικότητα για στηριξη της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank

    Υπάρχει έντονη αποφασιστικότητα να στηριχθεί η Ελλάδα, δήλωσε από το Λονδίνο ο επικεφαλής της Bundesbank , της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

    "Υπάρχει έντονη αποφασιστικότητα να στηριχθεί η Ελλάδα... Και οι φορολογούμενοι άλλων χωρών της ευρωζώνης έχουν ήδη διαθέσει σημαντικά κονδύλια για να στηριχθεί η αναπόφευκτη διαδικασία προσαρμογής" είπε ο Γερμανός τραπεζίτης σε ομιλία του στο Λονδίνο.

    Ο Γενς Βάιτμαν εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία ότι ο κίνδυνος να καταστεί το ελληνικό κράτος αφερέγγυο αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

    [05] Αρνητικά αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την διεθνή ανάπτυξη η Παγκόσμια Τράπεζα

    Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φέτος σε 2,8% από 3% τον Ιανουάριο. Η πρόβλεψη αυτή ώθησε προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου μετά από τη διήμερη άνοδό τους.

    Οι τιμές του μπρεντ μειώθηκαν 11 σεντς στα 65,59 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κατά 25 σεντς στα 61,18 δολάρια.

    Από τις μεγάλες οικονομίες, αυτή της Ινδίας καταγράφεται στην εξαμηνιαία έκθεση της ΠΤ ότι θα έχει την υψηλότερη ανάπτυξη, ξεπερνώντας την κινεζική οικονομία που επιβραδύνεται.

    [06] Μέρκελ: Ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με τον Τσίπρα

    Για "ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων" χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο η Άγγελα Μερκελ, προσερχόμενη σήμερα στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως αίσθησή της είναι ότι υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί.

    Κάθε ημέρα μετράει, ανέφερε η καγκελάριος Μερκελ εκφράζοντας την ελπίδα "να γίνουν όλα σωστά".

    [07] Σε εμπρησμό από εξωτερικό χώρο αποδίδει η Πυροσβεστική την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

    Σε εμπρησμό προερχόμενο από εξωτερικό χώρο αποδίδει η Πυροσβεστική Υπηρεσία την αιτία της πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο και αυτήν τη στιγμή ελέγχεται πλήρως σε όλη την έκταση των 45 στρεμμάτων.

    Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Αττικής αρχιπύραρχος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, τον οποίο συναντήσαμε το πρωί να συντονίζει το έργο κατάσβεσης. Μαζί του και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννα Τσούπρα η οποία εξέφρασε την ικανοποίηση της για την "αποτελεσματική πορεία του έργου κατάσβεσης και τη μείωση των ρύπων στα επίπεδα των φυσιολογικών ορίων της ατμόσφαιρας. Μείωση η οποία είναι εμφανής" πρόσθεσε "και στις τελευταίες μετρήσεις των ερευνών που διενεργεί συνεχώς το Εθνικό Αστεροσκοπείο".

    Αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, ο αρχιπύραρχος υπογραμμίζει ότι "τα εξαγόμενα από τις έρευνες συμπεράσματα, που διενεργεί το ανακριτικό της ΠΥ, αποκλείουν την εκδήλωση της εστίας στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων του εργοστασίου ή στον αύλιο χώρου του. Συντείνουν στην εκδοχή του υπαίθριου εμπρησμού εκτός του συγκροτήματος, ο οποίος με τη συνέργεια του ισχυρού ανέμου που έπνεε στην περιοχή εξάπλωσε άμεσα τις φλόγες στους σωρούς των εύφλεκτων υλικών" δηλώνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [08] Κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ

    Σε κινητοποιήσεις καλούν του εργαζόμενους σήμερα, Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.

    Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια στις 18:30 με κεντρικό αίτημα την επίλυση προβλημάτων των εργαζομένων και ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

    Σημειώνεται πως λόγω της σημερινής κινητοποίησης στο Υπουργείο Οικονομικών, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα στις 19:30.

    Διαβάστε επίσης: Μεγάλο πανό του ΠΑΜΕ απλώθηκε στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών

    [09] Εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη

    Με την ευκαιρία των 70 χρόνων από το τραγικό τέλος του 'Αρη Βελουχιώτη (15/6/1945) κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες σε επανέκδοση, η τριλογία με τα πεζογραφήματα του Μπάμπη Κλάρα, μικρότερου αδελφού του Θανάση Κλάρα και πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, του θρυλικού 'Αρη. Την πεζογραφική τριλογία (εκδ.ΚΨΜ) είχε εκδώσει ο Μπάμπης Κλάρας το 1983, προς το τέλος της ζωής του, αναδεικνύοντας την ιδεολογική θέση του απέναντι στα ιστορικά γεγονότα και την προσωπική του δράση.

    Πώς διαμορφώθηκε και ποιες φάσεις πέρασε ο μύθος του 'Αρη Βελουχιώτη; ρωτάμε τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλία Νικολακόπουλο.

    "Ο Θανάσης Κλάρας ως 'Αρης Bελουχιώτης έζησε μόνο τρία χρόνια" απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Νικολακόπουλος. "Από τις 7 Ιουνίου 1942 όταν με τους αντάρτες κήρυξε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα από την Δομνίστα της Eυρυτανίας έως το τραγικό του τέλος στις 15 Ιουνίου 1945. Σ' αυτό το διάστημα είχε ήδη γίνει μύθος για τους συναγωνιστές του και τρόμος για τους αντιπάλους, συνδυάζοντας τη μορφή του Κολοκοτρώνη "φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους" με τη μορφή του Οδυσσέα Ανδρούτσου που δολοφονήθηκε από ελληνικά χέρια. Η κομματική καταδίκη του που ανακοινώθηκε λίγο πριν τον θάνατό του αλλά και το κρεμασμένο στον φανοστάτη Τρικάλων κεφάλι του, έδωσαν μια άλλη και εν μέρει αντιφατική διάσταση στον μύθο του 'Αρη.Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας του ΕΑΜ 'Ελεύθερη Ελλάδα' για τη βάρβαρη μεταχείριση του πτώματος του 'Αρη".

    [10] Καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Σε ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις, που θα διεξαχθούν για ένα μήνα, από τις 23 Ιουνίου ως τις 23 Ιουλίου 2015, προσκαλεί τους μικρούς φίλους του το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για δράσεις, μέσα από τις οποίες τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, ενεργοποιώντας τη φαντασία και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους.

    Συγκεκριμένα, οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου θα μπορούν να συμμετάσχουν σε πολλά εικαστικά εργαστήρια, φτιάχνοντας και παίρνοντας μαζί τους μικρά έργα τέχνης, εμπνεόμενα από τα εκθέματα του Μουσείου. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ευχάριστα στον εκθεσιακό χώρο με παιχνίδια αναζήτησης και να λάβουν αναμνηστικά δώρα.

    [11] Η Αμφίπολη κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους

    Η Αμφίπολη εκτός από μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα, αποτέλεσε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους ένα ιδιαίτερο αστικό κέντρο της περιοχής, ήταν έδρα της διοικητικής περιφέρειας "Μακεδόνων Πρώτης" καθώς και έδρα επισκόπου κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

    "Τα πρώτα ευρήματα που συνδέουν την Αμφίπολη με τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους και την καθιστούν ένα αξιόλογο θρησκευτικό κέντρο της εποχής, έφερε στο φως με τις ανασκαφές του, το 1961, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης."Αλλ' όμως το πλέον αξιόλογον κτήριον ήτο ναός παλαιοχριστιανικών χρόνων, αποκαλυφθείς εις την θέσιν 'Μπεζεστένι' και εντός του αγρού του Ιωσήφ Ευθυμιάδη, ανατολικώς της αποκαλυφθείσης εν έτει 1961 κιονοστοιχίας. Έκπληξιν προκαλεί το γεγονός ότι τέσσαρες παλαιοχριστιανικαί βασιλικαί είχον οικοδομηθεί εις τόσον μικράν απόστασιν η μία από της άλλης. Της Βασιλικής Δ μικρόν μόνον μέρος απεκαλύφθη, ήτοι η ανατολική πλευρά εξωτερικώς και μέρος μόνον της βορείας και της νοτίας πλευράς της. Διεπιστώθη ότι πρόκειται περί τρικλίτου βασιλικής πλάτους 19,85 και διαμέτρου κόγχης 6,75 μ. Η νότια πλευρά απεκαλύφθη επί μήκους 14,38 μ. η δε βόρεια επί μήκους 11,20 μ. Οι εξωτερικοί τοίχοι της βασιλικής έχουν πάχος 0,80 μ. - 0,85 μ., ο τοίχος της κόγχης 1 μέτρον και ο στυλοβάτης 0,78 μ. Διεπιστώθη διά δοκιμαστικής τάφρου γενόμενης εις το κεντρικόν κλίτος, ότι η βασιλική είχε πλακόστρωτον δάπεδον..." αναφέρει ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης στα "Πρακτικά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, στο απόσπασμα του έτους 1964 με θέμα: "Ανασκαφαί και έρευναι εις Αμφίπολη".

    [12] Με οδηγό το «Κουτσό» πέντε νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν

    Η περίφημη εγκατάσταση του Βλάση Κανιάρη με τίτλο "Κουτσό" που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη αμέσως μετά την άφιξή του από το Βερολίνο το 1974 και εκφράζει με οδύνη την υπαρξιακή αγωνία του ξεριζωμού, εμπνέει πέντε σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς που δημιούργησαν καινούργια έργα, για την έκθεση Renaissance Stories, με την οποία ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης "ΝΕΟΝ" συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.

    Η ιστορία της υπαρξιακής μετανάστευσης του Κανιάρη, παρουσιάζει αναλογίες με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα του σήμερα. Είναι μια προσωπική ιστορία δυσκολιών που όμως υπερβαίνει τις αντιξοότητες της εξόριστης ζωής του δημιουργού της. Το "Κουτσό" αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της διαχρονικής δύναμης της τέχνης να συντονίζεται με την ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από τις εφήμερες συνθήκες.

    "Η αφορμή της έκθεσης είναι αυτά που ζούμε τα τελευταία πέντε χρόνια και η ιδέα ήταν με ενδοσκόπηση να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα της κρίσης. Σαράντα χρόνια μετά το έργο του Βλάση Κανιάρη, οι καλλιτέχνες με πολύ ευρηματικούς τρόπους μας αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες δεινών και δυσκολιών και της υπέρβασής τους. Πετυχαίνουν να μας κάνουν να σκεφτούμε για την κρίση και να θέσουμε και το ερώτημα αν θα τα καταφέρουμε" είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Δημήτρης Παλαιοκρασσάς.

    [13] «Τίτλοι τέλους» για Περέιρα

    Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος "διαζυγίου" επισημοποιήθηκε αργά το βράδυ και αφορά στη σχέση της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τον Βίτορ Περέιρα, ο οποίος δεν είναι πλέον προπονητής της πειραϊκής ομάδας. Ο χωρισμός των "ερυθρόλευκων" με τον Πορτογάλο τεχνικό, που τους οδήγησε στο νταμπλ, είναι συναινετικός.

    Ο Ίβηρας προπονητής θα συνεχίσει την καριέρα του κατά πάσα πιθανότητα στη Φενέρμπαχτσε, με την οποία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις, ενώ ο Ολυμπιακός αναζητεί το διάδοχό του με το βλέμμα στραμμένο, πρωτίστως, στην ισπανική αγορά.

    [14] Ο Ζίκο θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της FIFA

    Ο Ζίκο θέλει να πάρει τη θέση του Σεπ Μπλάτερ στην προεδρία της FIFA. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός και μεγάλος άσος του παρελθόντος, ο οποίος πέρασε για ένα διάστημα και από τον πάγκο του Ολυμπιακού, ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει την προεδρία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, τον προσεχή Δεκέμβριο.

    "Γιατί όχι; Η ζωή μου όλη είναι στο ποδόσφαιρο. Υπήρξα υπουργός Αθλητισμού στη Βραζιλία και ξέρω πολύ καλά τα δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο", δήλωσε σχετικά ο 62χρονος Βραζιλιάνος.

    Ο Πρίγκιπας της Ιορδανίας Αλί Μπιν Αλ Χουσέιν και ο Νοτιοκορεάτης μεγιστάνας Τσουνγκ Μονγκ Γιουν, αναμένεται να είναι οι δύο άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία.

    [15] Μέρκελ: Ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με τον Τσίπρα

    Για "ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων" χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο η Άγγελα Μερκελ, προσερχόμενη στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως αίσθησή της είναι ότι υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί.

    Κάθε ημέρα μετράει, ανέφερε η καγκελάριος Μερκελ εκφράζοντας την ελπίδα "να γίνουν όλα σωστά".

    [16] Θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, εκτιμά ο Λ. Κρέτσος

    "Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή όχι μόνο για τη χώρα αλλά για τη νομισματική ένωση", ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος. Εκτίμησε δε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα.

    "Κυρίως άλλες χώρες της Νοτίου Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα μπορούσαν να πληγούν σκληρά από ένα Grexit", ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, σημείωσε ωστόσο, ότι η Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης δεν πρόκειται να φοβηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο: "Είμαστε έτοιμοι για όλα όσα είναι προς το συμφέρον του λαού. Προτιμούμε να ζήσουμε στη φτώχεια παρά στη σκλαβιά".

    Στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Κρέτσος, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Βιέννη για να παρευρεθεί στις εργασίες του "Club of Venice", χαρακτήρισε τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν -ο οποίος σε λίγες ημέρες επισκέπτεται την Αθήνα- ως τον "ισχυρότερο σύμμαχο" της Ελλάδας στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 June 2015 - 10:32:24 UTC