Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Η πρόταση της κυβέρνησης για παράταση του μνημονίου επεκτείνει την ασφυξία και την αβεβαιότητα
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση έχει χάσει ένα εξάμηνο και ο κ. Τσίπρας ακολουθεί τη «λογική του Χότζα»
  • [03] Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον νέο πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ
  • [04] Η συμφωνία είναι εφικτή, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση
  • [05] Στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
  • [06] Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα στο TAXIS
  • [07] Ο Ερντογάν κάλεσε τα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση «το ταχύτερο δυνατό»
  • [08] Πολιτική θύελλα για το ταξίδι του Μανουέλ Βαλς, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ
  • [09] ΕΕ: Η Τουρκία να αποφύγει ενέργειες εναντίον κράτους-μέλους
  • [10] Στη δημοσιότητα φωτογραφίες των ληστών της Αγχιάλου
  • [11] Σβήστηκε η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης Ασπροπύργου
  • [12] Αμετρία και μέτρο, θόρυβος και αρμονία συνυπάρχουν στο μουσείο Μπενάκη
  • [13] Γ. Σακελλαρίδης: Έτοιμοι να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις
  • [14] Απεβίωσε ο θρυλικός σαξοφωνίστας της τζαζ Ορνέτ Κόουλμαν

  • [01] ΝΔ: Η πρόταση της κυβέρνησης για παράταση του μνημονίου επεκτείνει την ασφυξία και την αβεβαιότητα

    Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί πως "με την πρότασή της για εννιάμηνη παράταση του μνημονίου επεκτείνει την ασφυξία και την αβεβαιότητα", εξαπέλυσε ο Κώστας Καραγκούνης. Σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επισημαίνει πως αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση θα πληρώνονται κανονικά τα τοκοχρεολύσια στο εξωτερικό αλλά μέσα στην ελληνική οικονομία η ασφυξία θα συνεχίζεται για άλλους εννιά μήνες.

    "Δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, απλά επεκτείνουν τον αργό θάνατο της οικονομίας. Τώρα ζητούν άλλους εννιά μήνες επέκταση του μνημονίου, που έλεγαν πως θα καταργήσουν" τονίζει ο κ. Καραγκούνης ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση ετοιμάζει φοροκαταιγίδα.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση έχει χάσει ένα εξάμηνο και ο κ. Τσίπρας ακολουθεί τη «λογική του Χότζα»

    Η κυβέρνηση έχει χάσει ένα εξάμηνο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει διπλή διαπραγμάτευση, μία με την Κομισιόν, την κα Μέρκελ, τον κ. Ολάντ και μία στην Ελλάδα με τους υπουργούς, τους βουλευτές, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους πολίτες που τον ψήφισαν, διότι προεκλογικά είπε ορισμένα πράγματα, τα οποία αποδεικνύονται ψευδή, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εκπομπή "ONLINE" του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα.

    Για τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα τόνισε ότι πρέπει να βρει το θάρρος και να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές και εξέφρασε την πίστη ότι αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός είναι ότι "μετράει δημοσκοπικά το τι επίπτωση θα έχει μια συμφωνία, ή μια ρήξη, στο κοινό του, σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν μπορεί να αποφασίσει γιατί τα δημοσκοπικά ευρήματα σε περίπτωση συμφωνίας, άρα υπαναχώρησης, ή σε περίπτωση ρήξης, είναι αντιφατικά".

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως "το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για την Ελλάδα" τυχόν παράταση της συμφωνίας για κάποιους μήνες.

    [03] Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον νέο πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ

    "Να ξαναβρεί η ΔΗΜΑΡ τον δρόμο της, γιατί μπορεί να συμβάλλει, με βάση την παράδοσή της, στην σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας", ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον νέο Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον οποίο δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την θερμή υποδοχή, δήλωσε ότι "αυτός είναι ο στόχος, να μπορέσουμε να συμβάλουμε από την μεριά μας στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας, γιατί είναι κρίσιμες οι στιγμές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης - όπως πολύ σωστά είπατε - και της Ευρωζώνης, με στόχο να προχωρήσουμε μπροστά και να δούμε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα".

    Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "χρειάζεται εθνική συνεννόηση για όλα αυτά τα ζητήματα".

    [04] Η συμφωνία είναι εφικτή, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση

    Μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της παραμένει δυνατή και εξαρτάται από την πολιτική βούληση, υποστήριξε σήμερα από τη Μαδρίτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    "Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο" είπε ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς δε Γκίντος. "Είναι δυνατόν να επιτευχθεί πρόοδος και μια συμφωνία είναι δυνατή. Αυτό που πραγματικά απαιτείται είναι πολιτική βούληση", συνέχισε.

    [05] Στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    Ευνοϊκές ρυθμίσεις για περιστασιακά απασχολούμενους με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, αγρότες και ομογενείς κατοίκους εξωτερικού, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική τους επιβάρυνση, που επέφερε ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος του 2013, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

    Ειδικότερα, οι προς ψήφιση διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

    - Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης για τους κατοίκους εξωτερικού.

    - Φορολόγηση με την κλίμακα μισθωτών της διαφοράς εισοδήματος που προκύπτει από τεκμήρια για όσους έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο.

    - Δεν υπολογίζεται τεκμήριο σε ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων.

    - Εισάγονται ρυθμίσεις για τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ, με στόχο οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπιστούν ως τις ομοειδείς κοινοτικές και να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής με ίσους όρους στους διαγωνισμούς για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών για την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου (ΤΑΠ) και θεσπίζεται απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην ελληνική βιομηχανία, απαλλαγή που εφαρμόζεται ήδη από την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    - Επιλύεται νομοθετικά και το ζήτημα της απαλλαγής από φόρο δωρεάς των χρηματικών ποσών και τυχόν έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων που καταβάλλονται στις οικογένειες των προσώπων που επλήγησαν από τη ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic, ενώ επαναπροσδιορίζονται με το σωστό πλέον τρόπο τα καθαρά εισοδήματα και ο αναλογών φόρος για τα πρατήρια καπνοβιομηχανικών προϊόντων, για τη χρήση 2004.

    - Ρύθμιση σχετικά με συμβολαιογράφους και τη προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.

    [06] Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα στο TAXIS

    Αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα στο TAXIS, το οποίο λίγο πριν τις 8 μμ τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία.

    [07] Ο Ερντογάν κάλεσε τα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση «το ταχύτερο δυνατό»

    Να σχηματίσουν το "ταχύτερο δυνατό" κυβέρνηση συνασπισμού, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τέσσερις ημέρες μετά την υποχώρηση που σημείωσε το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές.

    "Όλοι πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τον εγωισμό τους και να εργαστούν για να σχηματιστεί το ταχύτερο δυνατό μία κυβέρνηση συνασπισμού", δήλωσε ο Ερντογάν στην Άγκυρα, στην πρώτη δημόσια ομιλία του από την ημέρα των εκλογών κατά τις οποίες το κόμμα του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στο Κοινοβούλιο εδώ και δεκατρία χρόνια.

    "Εκείνοι που θα στερήσουν την Τουρκία από μία κυβέρνηση θα πληρώσουν το τίμημα", προειδοποίησε. Η υποχώρηση του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί προσωπική αποτυχία για τον Ερντογάν ο οποίος είχε ρίξει όλο το βάρος του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προκειμένου να υπερασπιστεί την εγκαθίδρυση μιας ισχυρής προεδρίας. Η αποτυχία του AKP να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να αλλάξει το Σύνταγμα αποτέλεσε μία προειδοποίηση για το σχέδιό του.

    [08] Πολιτική θύελλα για το ταξίδι του Μανουέλ Βαλς, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

    Θα καταβάλει το αντίτιμο του ταξιδιού για τα παιδιά του, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο μιας "πολιτικής θύελλας" μετά το ταξίδι του στο Βερολίνο με κυβερνητικό αεροσκάφος προκειμένου να παρακολουθήσει με δύο από τα παιδιά του τον ποδοσφαιρικό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

    "Στο πλαίσιο αυτής της επίσημης μετακίνησης, χρησιμοποίησα τα μέσα που τίθενται κανονικά στην διάθεση του πρωθυπουργού (...) Αλλά συναισθάνομαι, βεβαίως, την αντίδραση των Γάλλων και οφείλω να υιοθετήσω μια απολύτως αυστηρή συμπεριφορά. Αν ήταν να το ξανακάνω, δεν θα το ξαναέκανα. Και για να απομακρύνω κάθε αμφιβολία, αποφάσισα να αναλάβω τα έξοδα για τα δυο μου παιδιά, δηλαδή 2.500 ευρώ", δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στο γαλλικό νησί Ρεϊνιόν στον Ινδικό Ωκεανό.

    Αυτά τα 2.500 ευρώ αντιστοιχούν στην μέση τιμή που θα στοίχιζε το ταξίδι μετ'επιστροφής των δυο παιδιών του με μια εμπορική πτήση από την πόλη Πουατιέ, στην κεντροδυτική Γαλλία, όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός, μέχρι το Βερολίνο, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

    "Θέλω να βάλω μια τελεία σε αυτήν την πολεμική για να επικεντρωθώ στα ουσιώδη", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Την ενέργειά του αυτή επιδοκίμασε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Είναι μια "συνετή" απόφαση, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό "να δώσει τέλος στην πολεμική" που έχει ξεσπάσει.

    Η ιστορία αυτή κατέφερε πλήγμα στην εικόνα του Βαλς ως ακέραιου πολιτικού. Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις Γάλλους (77%) "σοκαρίστηκαν" από το επεισόδιο αυτό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Elabe για λογαριασμό του BFMTV, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το κόστος του ταξιδιού του πρωθυπουργού ανήλθε σε ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 12.000 και 15.000 ευρώ.

    Ο Βαλς οπαδός της Μπαρτσελόνα, η οποία κέρδισε τον αγώνα, διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο για ένα επαγγελματικό ταξίδι κι όχι για ένα ταξίδι αναψυχής, επικαλούμενος συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί στο περιθώριο αυτού του αγώνα στο Βερολίνο.

    Η πολεμική αυτή τροφοδοτήθηκε από τα σχόλια πολιτικών, όπως και από αυτά των μέσων ενημέρωσης στην Γαλλία, με τα οποία αμφισβητούνταν η καθαρά επαγγελματική φύση του ταξιδιού αυτού.

    [09] ΕΕ: Η Τουρκία να αποφύγει ενέργειες εναντίον κράτους-μέλους

    "Η ΕΕ εκφράζει για άλλη μία φορά σοβαρές ανησυχίες και καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους, ή αιτία τριβής ή ενέργειες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών", αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας στη γραπτή ερώτηση που συνέταξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και συνυπέγραψαν άλλοι οκτώ ευρωβουλευτές με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

    H Επιτροπή επιβεβαιώνει, επίσης, ότι αυτές οι ενέργειες της γείτονος είναι σε γνώση της, παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην έκθεση προόδου που θα συνταχθεί το φθινόπωρο για την Τουρκία.

    [10] Στη δημοσιότητα φωτογραφίες των ληστών της Αγχιάλου

    Ολόκληρο άλμπουμ φωτογραφιών από ένοπλες ληστείες, πλαστές αστυνομικές ταυτότητες και στοιχεία των μελών της ομάδας ληστών που εξαρθρώθηκε απο την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Αγχίαλο Βόλου, έδωσε και επισήμως πριν από λίγο η ΕΛ.ΑΣ, κατόπιν σχετικής Εισαγγελικής Διάταξης, ζητώντας την συνεργασία των πολιτών, για την πλήρη διαλεύκανση της δράσης τους.

    Πρόκειται για τους δύο που συνελήφθησαν στην μεζονέτα που είχαν νοικιάσει στην Χρυσή Ακτή Παναγιάς Αγχιάλου, όπου αυτοκτόνησε ο συνεργός τους Σπύρος Δραβίλας, 34 ετών και έναν ακόμα από τους δράστες της ένοπλης ληστείας, πέρσι τον Αύγουστο στο Δίστομο, ο οποίος φέρεται ότι είχε ενεργό συμμετοχή στις δραστηριότητες της συμμορίας, αλλά δεν βρέθηκε στο σπίτι και συνεχίζει να καταζητείται.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δύο συλληφθέντες είναι ο Σπύρος Χριστοδούλου του Αθανασίου και της Βενετίας, 44 ετών και ο επικηρυγμένος με 600.000 ευρώ, ως μέλος της περιβόητης συμμορίας των ληστών με τα μαύρα, που έδρασε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, Γρηγόρης Τσιρώνης του Γεωργίου και της Σταματίνας, 37 ετών.

    Ο τρίτος που καταζητείται είναι ο Γιώργος Πετρακάκος, αγνώστου πατρός και της Γεωργίας, η φωτογραφία του οποίου είναι από αστυνομική ταυτότητα που είχε εκδοθεί στο όνομα του, το 2007.

    [11] Σβήστηκε η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης Ασπροπύργου

    Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης Ασπροπύργου μετά από συντονισμένες προσπάθειες των κρατικών υπηρεσιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα της Περιφέρειας Αττικής και πρώτα απ' όλα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, παρά τις ειδικές δυσκολίες και τις αντιξοότητες, έχει πλήρως κατασβεστεί, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Απομένει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της περιοχής και σε κάθε περίπτωση της προστασίας της υγείας των κατοίκων πέριξ του εργοστασίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως και είναι πολύ θετικό ότι το Πράσινο Ταμείο εξέφρασε τη διάθεση να προσφέρει στην πολιτεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα τα απαραίτητα κονδύλια σε αυτή την κατεύθυνση.

    [12] Αμετρία και μέτρο, θόρυβος και αρμονία συνυπάρχουν στο μουσείο Μπενάκη

    Αμετρία και μέτρο, θόρυβος και αρμονία, μπορεί να είναι έννοιες αντίθετες, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και σαν ένα ενδιαφέρον δίπολο, όπως ακριβώς συμβαίνει σε τρεις εκθέσεις που ανοίγουν τις πύλες τους στο μουσείο Μπενάκη.

    Πρόκειται για την έκθεση "ameτρία", το προϊόν μιας συνεργασίας του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Μουσείο Μπενάκη βασισμένο σε μια ιδέα του Ρομπέρτο Κουόγκι, και την έκθεση της Κιμ Γκόρντον με τίτλο "Noise Name Paintings and Sculptures of Rock Bands That Are Broken Up". Παράλληλα με τις δύο εκθέσεις, θα λειτουργεί και η ανοικτή πειραματική πλατφόρμα "Family Business", μέσω ανοικτής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, και διαθέσιμη σε όλους όσοι έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν και να προτείνουν. Μέσα από αυτή την ευέλικτη δομή, το Family Business θα επιτρέψει στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους και στους φιλότεχνους να εμπλακούν στις εκθέσεις, καθώς και να γνωρίσουν νέους φίλους, νέες "οικογένειες" και ένα ευρύτερο κοινό.

    "Οι εκθέσεις αυτές δείχνουν πως ένας οργανισμός ο οποίος υπερασπίζεται παραδοσιακές μορφές έκφρασης και ένας άλλος ο οποίος είναι ταγμένος στις επαναστατικές θεωρήσεις της πραγματικότητας, μπορούν να συνυπάρξουν - και από την συνύπαρξη αυτή να βγουν οι καλές ιδέες" είπε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των εκθέσεων, ο 'Αγγελος Δεληβοριάς. "Η έκθεση ameτρια παρουσιάζει την δυνατότητα πρόσληψης των πραγμάτων χωρίς βαρίδια, χωρίς προϋποθέσεις" ανέφερε.

    [13] Γ. Σακελλαρίδης: Έτοιμοι να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις

    "Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα.

    Γι' αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

    [14] Απεβίωσε ο θρυλικός σαξοφωνίστας της τζαζ Ορνέτ Κόουλμαν

    O Ορνέτ Κόουλμαν, ο αυτοδίδακτος θρύλος του σαξόφωνου που κατάφερε να διχάσει βαθιά τον κόσμο της μουσικής τζαζ με την αντισυμβατική του "ελεύθερη τζαζ" προτού αναγνωριστεί ως μια πρωτοποριακή ιδιοφυία, απεβίωσε σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 85 ετών, σύμφωνα με τον εκδότη του. Ο Κεν Ουαινστάιν επιβεβαίωσε τον θάνατό του, δήλωσε ωστόσο ότι δεν θα δώσει επιπλέον πληροφορίες. Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο θάνατός του επήλθε έπειτα από καρδιακή ανακοπή.

    Το απόφθεγμα που χρησιμοποιούσε ο Κόουλμαν για τη μουσική του, όπως ο ίδιος το επαναλάμβανε πριν από σχεδόν κάθε του εμφάνιση, ήταν "θα ήθελα να βγω απόψε έξω στο διάστημα".

    Οι οπαδοί του τον θεωρούσαν τον σπουδαιότερο πρωτοπόρο της μουσικής τζαζ μετά τον Λούι Άρμστρονγκ και τον Τσάρλι Πάρκερ, οι επικριτές του ωστόσο χαρακτήριζαν τη μουσική του ακατέργαστη και αυτοαναφορική, αν και αργότερα πολλοί εξ αυτών άλλαξαν γνώμη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 June 2015 - 18:32:18 UTC