Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκκληση Σαμαρά σε Τσίπρα για εθνική συνεννόηση
  • [02] Έκκληση Βενιζέλου στην κυβέρνηση να κλείσει τη διαπραγμάτευση
  • [03] Να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε έντιμο συμβιβασμό και ας μοιραστεί το πολιτικό κόστος, ζητάει το Ποτάμι
  • [04] Κοτζιάς-Κασουλίδης: Λύση ρεαλιστική για μία Κύπρο ανεξάρτητη χωρίς κηδεμόνες
  • [05] Γιούνκερ: Πρέπει να βρεθεί μια λύση
  • [06] Οριακά και για πρώτη φορά υπέρ του Grexit η πλειοψηφία των Γερμανών
  • [07] Αθώος ο Στρος-Καν από την κατηγορία της μαστροπείας
  • [08] Τέλη Ιουνίου η νέα ενημέρωση iOS 8.4 από την Apple
  • [09] Ιστορίες προσφυγιάς στο λιμάνι της Μυτιλήνης
  • [10] Ο πρώτος αριστερός δήμαρχος σε μεγάλο δήμο των βορείων προαστίων, μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • [11] Κοντονής: Η πολιτεία αρωγός του ερασιτεχνικού αθλητισμού
  • [12] Σλούκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πρέπει να βελτιωθούμε κι άλλο για να πάρουμε τον τίτλο»
  • [13] «Διαζύγιο» Νιόπλια και Ατρόμητου για... διαφορά απόψεων
  • [14] Μαξίμου: Ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα
  • [15] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Δ. Τσακνή για την ΕΡΤ
  • [16] Μέρκελ για διαπραγματεύσεις: Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το διάλογο
  • [17] Ντάισελμπλουμ: Η ΕΕ αναμένει «σοβαρές προτάσεις» από την Ελλάδα
  • [18] Υποχρεωτική προσγείωση στη Δανία για το αεροπλάνο που μετέφερε την Εθνική

  • [01] Έκκληση Σαμαρά σε Τσίπρα για εθνική συνεννόηση

    Νέα έκκληση στην κυβέρνηση για εθνική συνεννόηση απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "τα παιχνίδια και τα ψέματα τελείωσαν" και πως "έχει έρθει η ώρα της ευθύνης για όλους".

    "Εμείς προτείναμε την εθνική συνεννόηση. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη διέξοδο. Η χώρα δεν έχει άλλο δρόμο", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Νωρίτερα ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Δ. Τσακνή στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου 50 λεπτά, ο κος Τσακνής ανέφερε ότι στο πλαίσιο των επισκέψεών του με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, είδε σήμερα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είχαν μια καλή και δημιουργική, όπως είπε, συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν θέματα τα οποία αφορούν στη λειτουργία της ΕΡΤ.

    [02] Έκκληση Βενιζέλου στην κυβέρνηση να κλείσει τη διαπραγμάτευση

    Με δήλωσή του, ο Ευ. Βενιζέλος κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει τη διαπραγμάτευση καθώς, όπως υποστηρίζει, ο χρόνος τρέχει και το κλίμα στη χώρα επιβαρύνεται.

    "Εδώ που φτάσαμε, μετά από πέντε χαμένους μήνες, με τη χώρα ήδη σε ύφεση και τις καταθέσεις να διαρρέουν, εύχομαι η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά να έχουν κάτι στο μυαλό τους. Γιατί τα όρια ανάμεσα στην παντελή έλλειψη πολιτικής ευθύνης και τη δήθεν τακτική διαπραγμάτευσης είναι δυστυχώς δυσδιάκριτα. Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και των εθνικών υποχρεώσεών της" τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    [03] Να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε έντιμο συμβιβασμό και ας μοιραστεί το πολιτικό κόστος, ζητάει το Ποτάμι

    "Ο κ.Τσίπρας ή θα κάνει μια τολμηρή κίνηση μπροστά ή θα μείνει στάσιμος και θα παρασυρθεί από το κύμα των εξελίξεων. Τον καλούμε να προχωρήσει στον έντιμο συμβιβασμό", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για τη πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

    Το Ποτάμι προσθέτει ότι κανείς δε μπορεί να ξέρει ποια από τα τελεσίγραφα που διαρρέουν είναι πραγματικά και ποια είναι εικονικά.

    "Το σίγουρο είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για παλινωδίες. Αν δυσκολεύεται να πάρει μόνος του την απόφαση, να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και να τους καλέσει να μοιρασθούν την ευθύνη και το πολιτικό κόστος. Οι προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες πρέπει επιτέλους να παραμερισθούν. Από όλους", υπογραμμίζει το Ποτάμι.

    [04] Κοτζιάς-Κασουλίδης: Λύση ρεαλιστική για μία Κύπρο ανεξάρτητη χωρίς κηδεμόνες

    Την ανάγκη αποχώρησης των εγγυητριών χωρών για μία Κύπρο, ενιαία δικοινοτική ομοσπονδία με πλήρη δικαιώματα, ανεξάρτητη και με πλήρη ακεραιότητα που θα λειτουργεί χωρίς κηδεμόνες ως κράτος μέλος της ΕΕ επιβεβαίωσαν σήμερα από κοινού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδης.

    Κατά τη δίωρη συνάντησή τους η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών -με τη συμμετοχή στη συνέχεια και διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών- εκφράστηκε αισιοδοξία για το κλίμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, προβληματισμός για την αστάθεια στην Τουρκία μετά το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, ενώ συζητήθηκαν θέματα της ευρύτερης περιοχής μας- Μ.Ανατολή, σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, Βαλκάνια και προώθηση τριμερών συνεργασιών με Αίγυπτο και Ισραήλ.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο μεταναστευτικό ζήτημα για το οποίο και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην πρόταση του αρμοδίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για δίκαιη κατανομή των βαρών στην ΕΕ. Επ αυτού ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη διαχείρισης του μεταναστευτικού από την ΕΕ με πνεύμα λογικής και ανθρωπισμού και γνώμονα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    [05] Γιούνκερ: Πρέπει να βρεθεί μια λύση

    Την αναγκαιότητα να βρεθεί μια λύση στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους διεθνείς πιστωτές της επισήμανε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ερωτηθείς σχετικά για την Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε επίσης ότι μίλησε με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία είναι σε διαρκή επαφή όπως και με Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συναντήθηκε χθες.

    [06] Οριακά και για πρώτη φορά υπέρ του Grexit η πλειοψηφία των Γερμανών

    Οι Γερμανοί τάσσονται για πρώτη φορά με μικρή πλειοψηφία (51%) υπέρ μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενόσω η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταλήγουν σε μία συμφωνία, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο το οποίο επικαλείται σήμερα το δημόσιο κανάλι ZDF.

    Ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται μία έλλειψη εμπιστοσύνης προς την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία είναι αντίθετη στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς το κόμμα της αυξάνει το ποσοστό του μεταξύ των ψηφοφόρων.

    Περίπου το 70% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι σε νέες παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το βαρόμετρο που πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες και θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα στη Γερμανία.

    Μόνον το 41% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη έναντι 55% στις αρχές του έτους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή.

    Οι Γερμανοί δεν φαίνεται ωστόσο να θεωρούν πως η Άγγελα Μέρκελ, η οποία δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι είναι αντίθετη με το ενδεχόμενο μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα αυτής της πολιτικής, καθώς το συντηρητικό κόμμα του οποίου ηγείται, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 41% των προτιμήσεων ψήφου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Οι συνέπειες που θα έχει στη γερμανική οικονομία ένα ενδεχόμενο "Grexit" προκαλούν όλο και λιγότερο φόβο στους Γερμανούς. Έτσι, το 65% ανάμεσά τους δηλώνει πως θα προκαλέσει λίγες ή καθόλου αρνητικές συνέπειες.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικώς στο διάστημα 9-11 Ιουνίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.230 προσώπων.

    [07] Αθώος ο Στρος-Καν από την κατηγορία της μαστροπείας

    Γαλλικό δικαστήριο απάλλαξε σήμερα τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν, από την κατηγορία της μαστροπείας που αντιμετώπιζε για τα "ροζ" πάρτι που φέρεται ότι διοργάνωνε με την εκούσια συμμετοχή σε αυτά ιεροδούλων, μεταξύ του 2008 και του 2011 στη Λιλ, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και την Ουάσινγκτον.

    Το δικαστήριο της Λιλ αθώωσε και τον έταιρο κατηγορούμενο στην ίδια υπόθεση, "Ντοντό τον Νταβατζή", έναν ιδιοκτήτη οίκου ανοχής, που έχει στο ενεργητικό του καταδίκες και έχει εκτίσει δύο φορές ποινή φυλάκισης για μαστροπεία.

    Τον Φεβρουάριο, ο εισαγγελέας είχε προτείνει την αθώωση του 66χρονου Στρος-Καν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

    Η απόφαση αυτή έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την καταγγελία εις βάρος του Στρος-Καν για σεξουαλική επίθεση που διατύπωσε μία καμαριέρα σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης και η οποία ουσιαστικά τερμάτισε τις φιλοδοξίες του πρώην ισχυρού άνδρα να γίνει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

    [08] Τέλη Ιουνίου η νέα ενημέρωση iOS 8.4 από την Apple

    Την τέταρτη αναβάθμιση του λειτουργικού της iOS πρόκειται να διαθέσει αυτό το μήνα η Apple, στην οποία θα εμπεριέχεται και το διορθωτικό για την ευπάθεια στο iMessage που είχε ανακαλυφθεί τον Μάιο και έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των χρηστών.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Inquirer, η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία που θα διαθέσει το iOS 8.4, ωστόσο αναμένεται να γίνει πριν από την κυκλοφορία της νέας μουσικής υπηρεσίας Apple Music στις 30 Ιουνίου.

    Τον περασμένο μήνα η Apple είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός bug (ευπάθεια) στην υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων iMessage, δηλώνοντας ότι η ομάδα ασφαλείας της εταιρείας εργάζεται πάνω σε ένα "διορθωτικό το οποίο θα γίνει διαθέσιμο μέσω ενημέρωσης στην έκδοση του λειτουργικού".

    [09] Ιστορίες προσφυγιάς στο λιμάνι της Μυτιλήνης

    Τουλάχιστον συγκινητικές είναι οι ιστορίες που αποκαλύπτονται από τους μετανάστες που συνωστίζονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Οι περισσότεροι από αυτούς πρόσφυγες από τον πόλεμο της Συρίας και ιδιαίτερα από την πόλη Χαλέπι.

    Ο Μουσταφά και η Νερβά, ο Χασάν και η Μεζντουλίν. Και τα πέντε τους παιδιά. Το μικρότερο επτά μόλις μηνών. Γεννήθηκε σε στρατόπεδο προσφύγων στην Τουρκία. Θήλαζε τη μάνα του εκεί στα τσιμέντα του πεζοδρομίου, όπου όλοι μαζί απάγκιασαν αποκαμωμένοι όταν έφτασαν στον προορισμό τους: "Port Police".

    "Φύγαμε λέει ο Μουσταφά από τη Συρία για να γλυτώσουμε από τον πόλεμο. Το Χαλέπι, η πόλη μας ήταν μια κόλαση. Δεν ξέραμε αν θα νυχτώσει για όλους μας". Ένα πρωί μάζεψαν ότι είχαν και δεν είχαν και πέρασαν στην Τουρκία.

    Από τα Άδανα στην Προύσα, από εκεί στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα στη Σμύρνη κι ένα βράδυ με αυτοκίνητα τους πήγαν... "κάπου". Βρέθηκαν μπροστά στη θάλασσα. Σε μια παραλία. Εκεί τους φόρτωσαν σε μια πλαστική βάρκα με περίπου άλλους 35 ανθρώπους. Η μηχανή του σκάφους αναμμένη και δεμένη σε σταθερή πορεία τους έβγαλε στη Μυτιλήνη. Το ταξίδι αυτό τους κόστισε 6.000 δολάρια. Χίλια δολάρια ο κάθε μεγάλος, 500 το κάθε παιδί. Το εφταμηνίτικο πέμπτο παιδί της φαμίλιας το μετέφεραν... δωρεάν!

    [10] Ο πρώτος αριστερός δήμαρχος σε μεγάλο δήμο των βορείων προαστίων, μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Πρώτος αριστερός δήμαρχος σε μεγάλο δήμο των βορείων προαστίων, στο αστικό Χαλάνδρι -κάτι που μέχρι πρόσφατα θα φάνταζε σχήμα οξύμωρο- ο Σίμος Ρούσσος δεν επιδιώκει τη δημοσιότητα. Ομως, από τους πρώτους κιόλας μήνες της ανάληψης των καθηκόντων του έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, οι αιτίες που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας δεν ήταν ευχάριστες ούτε για τον ίδιο, ούτε για την πόλη του: Πρόσφατα το γραφικό θεατράκι στη ρεματιά Χαλανδρίου και σημαντική έκταση πρασίνου έγιναν στάχτη από μεγάλη φωτιά εμπρηστών. Ο ίδιος διώκεται για παράβαση καθήκοντος εξαιτίας της άρνησής του να δώσει στοιχεία για τη μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων του δήμου σε αορίστου χρόνου, παρότι έχει καταργηθεί η σχετική ρύθμιση και έχει ψηφιστεί καινούριο νομοθετικό πλαίσιο. Αντιδράσεις από ορισμένους προκαλεί η πρωτοβουλία του κατά τη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου να ακουστεί, μεταξύ άλλων, και ο ύμνος του ΕΑΜ. Βρίσκεται αντιμέτωπος με τις εντάσεις που προκαλούνται από την επιχειρούμενη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των ΡΟΜΑ πίσω από το Νομισματοκοπείο.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε στο γραφείο του κ. Ρούσσου, στο δημαρχείο, για μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη.

    [11] Κοντονής: Η πολιτεία αρωγός του ερασιτεχνικού αθλητισμού

    Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι ο πυλώνας του αθλητισμού στην Ελλάδα και μέλημα της αθλητικής ηγεσίας είναι να ενισχυθούν τα σωματεία και οι άνθρωποι που εργάζονται στη βάση του αθλητισμού παντιοτρόπως, τόσο με χρήματα, όσο και με υποδομές. Αυτό μεταξύ άλλων τόνισε ο ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Όπως είπε ο κ Κοντονής θα βρίσκεται κοντά σε όλο τον ελληνικό αθλητισμό και μάλιστα θα δώσει το "παρών" το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Ηράκλειο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων του στίβου και θα συμπαρασταθεί την προσπάθεια της εθνικής ομάδας να ανεβεί στη Σούπερ Λίγκα.

    Μίλησε επίσης για το καλό επίπεδο της διεξαγωγής των δύο πρώτων αγώνων μεταξύ των "αιωνίων" Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για την τελική φάση του πρωταθλήματος μπάσκετ, όπου εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το μεγάλο πρόβλημα που ακούει στον όρο "ελληνικό ποδόσφαιρο" και τα προβλήματα που κουβαλά, με τη βία, τα στημένα παιχνίδια, τη διαιτησία κ.α. και τονίζει ότι "η Πολιτεία θα πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που πρέπει και έχει ανάγκη το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο".

    Επίσης κάνει αναφορά στις ετήσιες επιχορηγήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών και όπως είπε η καταβολή ενός επιπλέον ποσού Θα εξαρτηθεί από τα συνολικά οικονομικά του κράτους, αλλά εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι "πρέπει να έχουμε νοικοκύρεμα στα οικονομικά και διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος".

    [12] Σλούκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πρέπει να βελτιωθούμε κι άλλο για να πάρουμε τον τίτλο»

    Πολυτιμότερος παίκτης του πρώτου τελικού στο ΣΕΦ με 16 πόντους, έδωσε ρυθμό στον Ολυμπιακό με την είσοδό του στον δεύτερο τελικό στο ΟΑΚΑ. Ο Κώστας Σλούκας διανύει εξαιρετική περίοδο και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μπορεί να νιώθει ήρεμος όταν η μπάλα είναι στα δικά του χέρια, ενόψει του τρίτου κρίσιμου τελικού την Κυριακή (14/6, 19:30) με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ.

    Ο διεθνής γκαρντ θέλει όσο τίποτε άλλο να κάνει το 3-0 η ομάδα του Πειραιά και να πανηγυρίσει το δεύτερο πρωτάθλημα Ελλάδας στην καριέρα του με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Για να συμβεί, πάντως αυτό, θα πρέπει αυτός και οι συμπαίκτες του να βελτιώσουν πολλά εν συγκρίσει με τις δύο προηγούμενες "μάχες", όπως δήλωσε ο Σλούκας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ ΜΠΕ).

    [13] «Διαζύγιο» Νιόπλια και Ατρόμητου για... διαφορά απόψεων

    Ο Νίκος Νιόπλιας δεν θα συνεχίσει στον πάγκο του Ατρόμητου, αφού μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Γιώργο Σπανό και τον τεχνικό διευθυντή Γιάννη Αγγελόπουλο, αποφασίστηκε να διακόψουν τη συνεργασία τους.

    Η διοίκηση του Ατρομήτου έκανε λόγο στην ανακοίνωσή της για διαφορά απόψεων και τον ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία, ενώ ο 50χρονος τεχνικός δήλωσε από τη μεριά του: "Είχαμε μια άψογη συνεργασία και η ομάδα πέτυχε τους στόχους της. Αυτή η ομάδα αξίζει τον σεβασμό μου".

    [14] Μαξίμου: Ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα

    "Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και εκτιμούν ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση είναι πίεση προς Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα.

    "Η μη συμμετοχή, λοιπόν, του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα", ανέφεραν σήμερα κυβερνητικές πηγές και επικαλούνται τη δήλωση του Τζέρι Ράις ότι το ΔΝΤ δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Κυβερνητικές πηγές δίνουν εξάλλου σήμερα απάντηση στους ισχυρισμούς του εκπροσώπου του ΔΝΤ για το ύψος των συντάξεων στη χώρα μας.

    Όπως ειδικότερα αναφέρουν, η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα [conditionality] και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε:

  • * Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.

  • * Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

  • * Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

  • * Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].

    Αναφορικά με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι "η κυβέρνηση, μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Γι' αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους".

    Σε σχέση με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Ράις για το ύψος των συντάξεων στη χώρα μας, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι "τα στοιχεία, όμως, δεν τον επιβεβαιώνουν. Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ. Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων [1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά] παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος.

    Στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ [ο κ. Τζέρι Ράις είπε το 10%] ενώ στην Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος [στοιχεία από Ageing Report 2012].

    Ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στην Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες [63ο έτος] και για τις γυναίκες το 62ο έτος [στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011]. Ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα...".

    [15] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Δ. Τσακνή για την ΕΡΤ

    Με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή συναντήθηκε στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου 50 λεπτά, ο κος Τσακνής ανέφερε ότι στο πλαίσιο των επισκέψεών του με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, είδε σήμερα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είχαν μια καλή και δημιουργική, όπως είπε, συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν θέματα τα οποία αφορούν στη λειτουργία της ΕΡΤ.

    "Εκφράστηκαν από τη μεριά του προέδρου της ΝΔ -φυσικά εγώ δεν είμαι αρμόδιος για να το ερμηνεύσω- ανησυχίες για το πρόγραμμα. Τον διαβεβαίωσα ότι πρόθεση της νέας διοίκησης είναι να υπάρξει μια ΕΡΤ πλουραλιστική, αντικειμενική, στην οποία όλοι θα έχουν λόγο, όπως και ο νόμος ορίζει", δήλωσε ο κ. Τσακνής.

    Επίσης ανέφερε ότι έθεσε στον κ. Σαμαρά ζητήματα που αφορούν την καταγραφή της συμφωνίας αρχών για την ανεξαρτησία της ΕΡΤ και ζήτησε τις προτάσεις της ΝΔ, ενώ μίλησαν και για την ανάγκη συγκρότησης σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες των συμβουλίων κοινωνικού ελέγχου.

    [16] Μέρκελ για διαπραγματεύσεις: Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το διάλογο

    Όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στις ελληνικές διαπραγματεύσεις χρειάζεται να συνεχίσουν να συνομιλούν για να επιλύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνέδριο στο Βερολίνο.

    "Όταν θέλουμε, μπορούμε, αλλά η βούληση πρέπει να προέρχεται από όλες τις πλευρές, άρα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μιλάμε ο ένας στον άλλο", δήλωσε η Μέρκελ.

    "Δεν είναι η πρώτη φορά που πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μια ευρωπαϊκή χώρα", είπε και επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι "οι ατομικές προσπάθειες και η αλληλεγγύη λειτουργούν από κοινού στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να ισχύει για όλους", πρόσθεσε.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι το ισχυρό ευρώ καθιστά πιο δύσκολη την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες.

    "Ένα πολύ ισχυρό ευρώ λειτουργεί έτσι ώστε να μην μπορούν παρά μόνον πολύ δύσκολα να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις" και να καρπωθούν τα αποτελέσματα από αυτές "για παράδειγμα στις εξαγωγές", δήλωσε η Μέρκελ, αφού έπλεξε το εγκώμιο "των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιήσει η Ισπανία και η Πορτογαλία".

    [17] Ντάισελμπλουμ: Η ΕΕ αναμένει «σοβαρές προτάσεις» από την Ελλάδα

    Οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το χρέος της θα παραμείνουν στάσιμες μέχρις ότου η Αθήνα υποβάλει "σοβαρές προτάσεις" για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

    Μιλώντας στη Χάγη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως είναι "απαράδεκτο" ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει μέχρι τώρα τις προτάσεις που κατατέθηκαν στις συνομιλίες με τον ίδιον και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    "Μπορούν να υποβάλουν εναλλακτικές, αλλά θα πρέπει να είναι κατάλληλες", είπε. "Και όσο δεν τις έχουμε, θα είναι πολύ δύσκολο", να επαναληφθούν οι συνομιλίες.

    Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η επιτυχία εξαρτάται από τους Έλληνες.

    "Η σύνοδος του Eurogroup στις 18 Ιουνίου θα γίνει έτσι κι αλλιώς, είτε υπάρχει έτοιμη μία συμφωνία πλαίσιο για την οποία μπορούμε να μιλήσουμε τότε, είτε όχι", είπε. "Είναι πρωτίστως προς το συμφέρον των Ελλήνων να υπάρξει αυτή η συμφωνία. Και όπως είναι τα πράγματα τώρα, βέβαια - δεν οδηγούν πουθενά" συμπλήρωσε.

    [18] Υποχρεωτική προσγείωση στη Δανία για το αεροπλάνο που μετέφερε την Εθνική

    Απρόοπτο γεγονός με την πτήση της Εθνικής ομάδας των Ανδρών, καθώς το αεροσκάφος που μετέφερε την αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στα Νησιά Φερόε για τον αγώνα του Σαββάτου, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Euro 2016, προσγειώθηκε υποχρεωτικά στη Δανία και στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, εξαιτίας της πολύ περιορισμένης ορατότητας που επικρατούσε στο αεροδρόμιο προορισμού.

    Η ταλαιπωρία είναι πολύ μεγάλη για τους διεθνείς, καθώς η πτήση τσάρτερ που θα τους μετέφερε στη βόρεια αυτή γωνιά της Ευρώπης απογειώθηκε από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" λίγο μετά τις 15:00 το απόγευμα της Πέμπτης. Το αεροσκάφος έφτασε πάνω από το αεροδρόμιο του Βάγκαρ, όπου όμως όπως προαναφέρθηκε η ορατότητα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 June 2015 - 12:32:33 UTC