Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η πορεία της χώρας στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη θα συνεχισθεί»
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Η ρήξη οδηγεί σε καταστροφή
  • [03] Δέσμευση Φ. Γεννηματά για ανασυγκρότηση ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Παράταξης
  • [04] Ν.Παππάς: Βρήκαμε ισοδύναμα και τα αρνήθηκαν
  • [05] Σημαντικές απώλειες στο Χρηματιστήριο
  • [06] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψουμε μια παράταση της κρίσης
  • [07] Αφορολόγητα τα επιδόματα του ΟΑΕΔ για εισόδημα ως 10.000 ευρώ
  • [08] Οι τάσεις της μόδας για την ερχόμενη σεζόν
  • [09] Το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο είναι Έλληνες
  • [10] Νέο σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, στην Αλεξανδρούπολη
  • [11] Παγκόσμιο Συνέδριο, στην Αθήνα, για την «Ιστοριογραφία του 20ου αιώνα»
  • [12] Η τέχνη «καταγράφει» τα γεγονότα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου
  • [13] Αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου, στο Ίδρυμα Κακογιάννη
  • [14] Αρνήθηκε να σκηνοθετήσει την ταινία «Against All Enemies» ο Ρ. Ρέντφορντ
  • [15] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ευκλ. Τσακαλώτο
  • [16] Στην Αθήνα αύριο ο καγκελάριος της Αυστρίας
  • [17] Ντομπρόβσκις: Η ευρωζώνη πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε σενάριο σχετικά με την Ελλάδα
  • [18] Ο γιος της Σ. Μπούλοκ δεν γνωρίζει για τη δουλειά της μαμάς του

  • [01] «Η πορεία της χώρας στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη θα συνεχισθεί»

    "Η πορεία της χώρας στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη θα συνεχισθεί", διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και παράλληλα απηύθυνε έκκληση για ενότητα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας τούτες τις κρίσιμες ώρες, κατά την συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με την Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ΚΕΕΕ),με επικεφαλής τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Μίχαλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    "Αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία θα ανταποκρίνεται και στις αρχές της Ευρώπης και στην προοπτική της Ελλάδας" τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε: "Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν στις πολιτικές δυνάμεις, εγώ είμαι πεπεισμένος ότι τούτη την ώρα όλοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, για να πετύχουμε τον κοινό σκοπό, αφού εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά, ιδίως τα τελευταία χρόνια, ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά τα κάνουμε όλοι μαζί".

    Όπως ανέφερε ο κ.Παυλόπουλος "οι επιμέρους πολιτικές διαφορές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μας βγάλουν από αυτόν τον στόχο και απ΄αυτήν την πορεία" τονίζοντας: "Αυτόν τον ρόλο θα τον διαδραματίσω στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου και όπως έχω πει αγγίζοντας τα όρια των αρμοδιοτήτων μου".

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τονίσει ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εκφράζει την κοινή συνισταμένη όλων των επιμελητηρίων, αλλά ταυτόχρονα και την αγωνία που υπάρχει σήμερα για την αγορά.

    [02] Αντ. Σαμαράς: Η ρήξη οδηγεί σε καταστροφή

    "Να αναλάβει τις ευθύνες του" κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας ότι "άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει". "Η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι μια πολύ κακή εξέλιξη. Η ρήξη δεν είναι λύση για κανέναν. Η ρήξη οδηγεί σε καταστροφή" ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

    Διαβάστε επίσης: Έκτακτη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, αύριο

    [03] Δέσμευση Φ. Γεννηματά για ανασυγκρότηση ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Παράταξης

    Τη δέσμευση για ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης ανέλαβε η Φώφη Γεννηματά σε δηλώσεις της όταν επιβεβαιώθηκε η εκλογή της στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Γεννηματά ευχαρίστησε τους χιλιάδες πολίτες που με τη συμμετοχή τους έδωσαν καθαρή εντολή για μια νέα αρχή καθώς και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την προσφορά του στην χώρα και την παράταξη και τους συνυποψήφιούς της Ανδρέα Λοβέρδο και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

    "Αναλαμβάνω την ευθύνη της παράταξης με απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών.

    Πιστεύω ότι μπορούμε να γίνουμε ξανά δυνατοί, ξανά υπερήφανοι, να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με την κοινωνία. Ανασυγκροτούμε και αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να ενώσουμε τη δημοκρατική παράταξη. Προχωρούμε με συλλογικότητα και με τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας για μια Ελλάδα με αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη, με σταθερή την Ευρωπαϊκή προοπτική της", τόνισε η πέμπτη στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ πρόεδρός του.

    Η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε την ιστορική ευθύνη ευθύνη από όλους και πρωτίστως του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι λογοδοτεί στον ελληνικό λαό και όχι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Είναι η ώρα της αλήθειας, της εθνικής ομοψυχίας και ο πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς επιτέλους ουσιαστικά και πραγματικά", επεσήμανε.

    [04] Ν.Παππάς: Βρήκαμε ισοδύναμα και τα αρνήθηκαν

    "Βρήκαμε ισοδύναμα και τα αρνήθηκαν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στις μειώσεις συντάξεων. Λάθος λογική, με λάθος στοιχεία" αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς.

    [05] Σημαντικές απώλειες στο Χρηματιστήριο

    Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στον απόηχο των χθεσινών άκαρπων διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών. Στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές ο δείκτης των οποίων υποχωρεί πάνω από 11%.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10:55 διαμορφώνεται στις 725,74 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6,29%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,37εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 6,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,14%.

    Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες, και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-11,31%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-6,27%), των Πρώτων Υλών (-6,17%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-6,08%).

    Ανοδικά κινούνται 7 μετοχές, 48 πτωτικά και 6 παραμένουν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Q&R +4,50%, Αλουμύλ+3,09%, J&P 'Αβαξ +2,61% και Κλουκίνας-Λάππας +0,82%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Υγεία-23,45%, Ελληνικά Καλώδια -17,39%, Πειραιώς -16,55% και Eurobank-13,74%.

    [06] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψουμε μια παράταση της κρίσης

    Αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της διακοπής της διαπραγμάτευσης, εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο". "Σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα, επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας, χτες η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει, τώρα πρέπει να πάρουν οι Ευρωπαίοι αποφάσεις" τόνισε.

    "Σήμερα είναι μια καλή μέρα γιατί είναι πιο κρυστάλλινα τα πράγματα. Από την αρχή το μήνυμα του Eurogroup ήταν ξεκάθαρο, είτε υπογράφετε το μνημόνιο είτε πηγαίνετε στα βράχια. Εμείς είπαμε πως δεν το πιστεύουμε αυτό και ξεκινάμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Το κάναμε. Επιτέλους φτάσαμε στο σημείο που η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη των λαών. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να υπογράψουμε μία παράταση της κρίσης. Αυτή τη συμφωνία τού παίρνουμε την επόμενη δόση και συνεχίζεται επ' άπειρον η ύφεση, δεν έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό να την υπογράψουμε" πρόσθεσε.

    Επιμένοντας στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ουσιαστικά δεν είχαμε καμία διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας κι εταίρων, ενώ εμείς είχαμε πει εξαρχής ότι συζήτηση, στη βάση του μνημονίου, δεν θέλαμε να κάνουμε. "Είχαμε μια σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο, Brussels Group, αλλά είχαμε πει πως για να έχουμε λύση, η συζήτηση πρέπει να γίνει σε πολιτικό επίπεδο" επισήμανε.

    Αυτό όμως δεν συνέβη με δική τους ευθύνη, σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. "Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πότε επιτέλους θα μπορέσουν οι εταίροι να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση". Αναφερόμενος στη θέση της Ευρώπης για το ζήτημα είπε: "Αν εμείς υπογράψουμε το κείμενο που μας έδωσαν, τότε μιλάμε για αποδόμηση της Ευρώπης, σαν αυτή που ποτέ δεν είχαμε στην Ευρώπη. Ουσιαστικά αυτοί μας ζητάνε την αρχή του σπασίματος της ΕΕ, ακόμη κι ο Καραμανλής αν ζούσε θα ήταν έξαλλος. Έχουμε γίνει η Ευρώπη των δανειστών και των δανειζόμενων, όχι των λαών. Η ειλικρίνεια, η ψυχραιμία και η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος θα επικρατήσει. Οποιος παίζει με σενάρια αποδόμησης της Ευρώπης, θα αποδειχθεί υπόλογος στην ευρωπαϊκή ιστορία".

    "Να το δούμε από τη θετική σκοπιά του, σήμερα είναι μια καλή μέρα, τα πράγματα είναι πιο κρυστάλλινα" εκτίμησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και σημείωσε: "Στο επίπεδο που γινόταν η συζήτηση αυτές τις μέρες, κι ενώ εμείς είμαστε ανοιχτοί, δεν μπορούσε να υπάρξει μια πραγματική σύγκλιση. Αν δεν γινόταν μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, μόνο για τα δημοσιονομικά που ήθελαν αυτοί, δεν μπορεί να προχωρήσει. Επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας, και στη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να πάρει αποφάσεις".

    "Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια, δεν μπλοφάρουμε" ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηριστικά. "Αυτό που συνέβη χτες ήταν ότι η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει. Σας προτείναμε λελογισμένες προτάσεις, μεταρρυθμίσεις, αλλά αν συνεχίσετε να επιμένετε ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ, για να αποπληρώνουμε ένα μη βιώσιμο χρέος, εμείς δεν θα πληρώσουμε και αποχωρούμε. Δεν πρόκειται να υπογράψουμε σε μία παράταση της κρίσης. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει μια κυβέρνηση που θα υπογράφει μια κρίση στο διηνεκές" κατέληξε.

    [07] Αφορολόγητα τα επιδόματα του ΟΑΕΔ για εισόδημα ως 10.000 ευρώ

    Αφορολόγητα είναι τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εισοδημάτων του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Αντίθετα, ποσά που καταβάλει ο εργοδότης στον εργαζόμενο αντί μισθού όπως αμοιβές για παροχή εργασίας ή για καταβολή ανεξόφλητων αποδοχών φορολογούνται κανονικά.

    Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την οποία δίνονται διευκρινίσεις για την σωστή αναγραφή στη φορολογική δήλωση των παροχών , επιδοτήσεων και άλλων ποσών που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ

    [08] Οι τάσεις της μόδας για την ερχόμενη σεζόν

    Προτού καλά καλά ξεκινήσει το καλοκαίρι, ήδη στις πασαρέλες κάνουν την εμφάνιση τους οι τάσεις του χειμώνα, που προς το παρόν δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε. Ωστόσο τις τάσεις για το φθινόπωρο 2015 συμπεριέλαβε το αμερικανικό Marie Claire που κυκλοφόρησε. Στις σελίδες του νέου του τεύχους παρελαύνουν τα παλτό με επιρροές από την βικτοριανή δαντέλα, ενώ παρατηρείται, επίσης, μία μεγάλη αναβίωση του στιλ των 80s, με άφθονες ζεστές πινελιές. Αυτή είναι η μόδα φθινόπωρο - χειμώνας 2015 -2016...

    Χνουδωτή αγάπη

    Η νέα σεζόν δοξάζει τα γιλέκα από μαλακό μαλλί προβάτου. Τα έντονα χρώματα στα χνουδωτά σακάκια μετατρέπουν τα μοντέλα σε "πανέμορφα" τέρατα και ίσως να αρχίσετε να σκέφτεστε ότι ένα ζεστό, χνουδάτο παλτό είναι η πρώτη ουσιαστική αγορά που πρέπει να κάνετε για το ερχόμενο φθινόπωρο- χειμώνα. Η πρόταση του οίκου Lanvin και της Αγγλίδας σχεδιάστριας Roksanda είναι τα παλτό τύπου "Shearling", ενώ ο Louis Vuitton και η Stella McCartney δημιούργησαν μάξι, ψεύτικες γούνες αρκετά παχιές για να ανταπεξέλθουν στην επόμενη πολική δίνη.

    Η αναβίωση της δεκαετίας του 1980

    Ο οίκος Olivier Rousteing's Balmain έκανε στις παρσαρέλες μία μεγάλη ιστορική αναδρομή της μόδας από τη δεκαετία του '80, με τις βάτες στους ώμους, τα βολάν και τις μεγάλες, ρετρό ζώνες.

    Σημείο αιχμής: Η μανσέτα

    Αγαπημένο σημείο πειραματισμού για τη σεζόν φθινόπωρο - χειμώνα είναι ο καρπός. Η Celine λανσάρει την XXL μανσέτα που σχηματίζει καμπάνα στο σημείο του καρπού, ενώ ο Michael Kors και η Gucci επέλεξαν να τονίσουν τα μανίκια με αφράτα γούνινα μανσόν.

    [09] Το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο είναι Έλληνες

    Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά το ειδικό βάρος των επιστημόνων της, διεθνώς, είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μέγεθός της. Αν και πληθυσμιακά οι Έλληνες αποτελούν λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες το ποσοστό των Ελλήνων πλησιάζει το 3%. Όμως, από αυτούς, μόνο ένας στους επτά (14%) έζησε ή ζει στην Ελλάδα, ενώ όλοι οι άλλοι στο εξωτερικό (86%), όπου αρκετοί γεννήθηκαν, ενώ ακόμη περισσότεροι έφυγαν ως μετανάστες.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε, το Σάββατο, στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα, ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ειδικός σε θέματα στατιστικής.

    Δίνοντας την πρώτη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του καθηγητή του Δημήτρη Τριχόπουλου, με θέμα "Η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων - μια μετα-ανάλυση", ο Ιωαννίδης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τους συνολικά 672 επιστήμονες με ελληνικά ονόματα, οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα της βάσης Google Scholar.

    Ο κ.Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι "μια αξιοθαύμαστη μειοψηφία επιστημόνων παραμένει ακόμα στην Ελλάδα και βρίσκονται οι περισσότεροι σε κατάσταση διωγμού. Είναι ο συνεχής, απηνής, αμείλιχτος, ανελέητος διωγμός που κατατρέχει ανέκαθεν όποιον πιστεύει στην αριστεία και στην ουσιαστική προσφορά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι επιστήμονες αυτοί δεν μπορούν να επηρεάσουν το ελληνικό γίγνεσθαι, παρόλο που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι".

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "η Ελλάδα έχει ακόμα τη δυνατότητα να γίνει μια από τις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου, αν αξιοποιήσει το ταλέντο και τις δεξιότητες σοβαρών επιστημόνων και αν εστιάσει αυστηρά στην αξιοκρατία και στην αριστεία. Ενώ έχουμε εμπλακεί σε προκλητικά ασαφείς και ατελέσφορες συζητήσεις για το 0,25% της ουσίας, μπροστά στα μάτια μας χάνονται οι πραγματικές δυνάμεις της χώρας, οι νέοι και χαρισματικοί άνθρωποι που φεύγουν γιατί δεν αντέχουν την αλαζονεία της τοπικής μετριοκρατίας".

    [10] Νέο σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, στην Αλεξανδρούπολη

    Εντός των επόμενων ημερών θα υποδεχθεί τους πρώτους "άστεγους" φιλοξενούμενούς του, το νέο δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που δημιουργήθηκε στο Δωρικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με υποδομές που πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    Πρόκειται για μία σύγχρονη κατασκευή, προϋπολογισμού 674.000 ευρώ (ποσό που με την έκπτωση των αναδόχων μειώθηκε στο 50%), σε χώρο 11 στρεμμάτων, με δύο ανεξάρτητα ισόγεια κτίρια για φιλοξενία αδέσποτων ζώων, συνολικής επιφανείας 235 τ.μ. και 20 θέσεων (δωματίων) το καθένα (40 συνολικά), με ειδικό επιδαπέδιο άνοιγμα για άμεση έξοδο στον αύλειο χώρο και κτίριο διοίκησης επιφανείας 79 τ.μ.

    [11] Παγκόσμιο Συνέδριο, στην Αθήνα, για την «Ιστοριογραφία του 20ου αιώνα»

    Ποιοι ιστορικοί παράγοντες καθορίζουν τη μελέτη του παρελθόντος; Ποιες είναι οι πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές που επέτρεψαν την ανάδειξη νέων ιστορικών σπουδών, όπως οι σπουδές του φύλου, της προφορικότητας και της δια-εθνικής (transnational) ιστορίας; Γιατί η επιστήμη της ιστοριογραφίας δεν ακολούθησε δρόμους που άνοιξαν κάποια στιγμή στην πορεία της; Τι σημαίνουν για τον σημερινό ιστορικό οι έννοιες της αλήθειας, της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας; Και το κυριότερο: πώς συνδέονται τα ιστορικά ρεύματα του 20ου αιώνα με τις εμπειρίες που βίωσαν οι κοινωνίες , εμπειρίες όπως οι πόλεμοι, οι εξοντώσεις πληθυσμών, οι αλλαγές στις σχέσεις των φύλων, οι ολοκληρωτισμοί, το τέλος της αποικιοκρατίας, αλλά και η εκτόξευση της τεχνολογίας σε δυσθεώρητα ύψη; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα εξεταστούν στο παγκόσμιο συνέδριο "Ιστοριογραφία του 20ου αιώνα", που πραγματοποιείται από τις 18 έως και τις 20 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Στο συνέδριο, υπεύθυνοι για τη διοργάνωση του οποίου είναι οι ιστορικοί Αντώνης Λιάκος και Αιμιλία Σαλβάνου, θα λάβουν μέρος επιστήμονες από όλη την υδρόγειο: αρχής γενομένης από την Αργεντινή και τον Καναδά και φτάνοντας μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

    "Συνέδρια σαν και αυτά μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε και την ελληνική παρουσία συγκριτικά με την αντίστοιχη διεθνή. Στο συνέδριο είναι αισθητή η συμμετοχή γνωστών ελλήνων ιστορικών με ένα σημαντικό έργο, που ανανέωσε την ελληνική ιστοριογραφία τα τελευταία χρόνια", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας και Ιστοριογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου:

    [12] Η τέχνη «καταγράφει» τα γεγονότα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

    "Κράτα αυτό που έμεινε από τη διαμάχη μας με τον εχθρό/ Σε σένα τ' αδύναμά μας χέρια παραδίδουν τον πυρσό/ Κάνε τον δικό σου, κράτα τον ψηλά/ Και αν η πίστη σου καμφθεί για μας που 'χουμε πεθάνει/ δεν θα κοιμηθούμε ποτέ, όσο φυτρώνουν παπαρούνες στις πεδιάδες της Φλάνδρας" (ο ακροτελεύτιος στίχος από το εμβληματικό ποίημα του Καναδού John McCrae, "In Flanders Fields").

    ...Ιδέαν δεν είχε από την "οπτική" του Καναδού χειρουργού-ποιητή -φαντάρου στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο John McCrae, ούτε απ' αυτή του Έλληνα Στρατή Μυριβήλη, που έγραφε την ίδια εποχή για τις "μυστικές παπαρούνες του πολέμου", ο Κινέζος στρατηγός του 6ου π.Χ. αιώνα Σουν Τσου -συγγραφέας του αρχαιότερου βιβλίου στον κόσμο για για την "Τέχνη του πολέμου"...

    Είκοσι έξι αιώνες αργότερα (στις αρχές του 20ού αιώνα) θα γινόταν ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, κι έναν αιώνα μετά τη λήξη του, η Τέχνη θα αναλάμβανε να "εικονογραφήσει" εν περισυλλογή και εν ειρήνη, με λέξεις, ζωγραφιές, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, χαρακτικά και ...κόκκινες παπαρούνες, τον παγκόσμιο φόρο του αίματος που ...αποδόθηκε στις πλαγιές ενός ά-τοπου νησιού της Βορειοανατολικής Μεσογείου, στη Λήμνο...

    "... Στις αρχές του 1914, λίγο πριν την έναρξη του Πολέμου, η Γερμανία ήθελε και πέτυχε να φέρει στο πλευρό των Κεντρικών αυτοκρατοριών (Γερμανία, Αυστρουγγαρία) την Οθωμανική αυτοκρατορία, διότι σε αυτή την περίπτωση τα Στενά θα έκλειναν και η επικοινωνία της Ρωσίας με τις άλλες δυνάμεις της Entente (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία) θα διακόπτονταν. Στις 25 Απριλίου 1915 ξεκίνησε η Εκστρατεία της Καλλίπολης, μια κοινή βρετανική και γαλλική επιχείρηση με στόχο την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και την εξασφάλιση θαλάσσιας διόδου στη Ρωσία. Η απόβαση στην χερσόνησο της Καλλίπολης, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σήμανε μια από τις πιο άγριες συγκρούσεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου..." σημειώνει στο πρόγραμμα της εικαστικής έκθεσης "In red" ο ιστορικός Βλάσης Βλασίδης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Στα (πάνδημα) εγκαίνια της έκθεσης "In RED -100 Χρόνια από τη Μάχη της Καλλίπολης", με έργα των 31 καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, που πραγματοποιήθηκε στο νέο πολυχώρο Αποθήκη, στο παλαιό λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο, δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ηγεσίας των στρατιωτικών μονάδων του νησιού (αισθητά μειωμένων αριθμητικά σε σχέση με τη τα προηγούμενα χρόνια που έφταναν το μισό σχεδόν πληθυσμό του ..."χακί" νησιού). Ούτε απόγονοι των περισσοτέρων από 100.000 πεσόντων 100 χρόνια πριν, στην πολυθρύλητη μάχη της Καλλίπολης που "αναπαύονται" στα αχανή συμμαχικά νεκροταφεία του νησιού.

    [13] Αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου, στο Ίδρυμα Κακογιάννη

    Στα πρώτα βήματα του σινεμά και τους δημιουργούς της δεκαετίας του 1920, δίνει τον λόγο, από 16 έως 26 Ιουνίου, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνοντας για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με ελεύθερη είσοδο, το Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου. "Στην κινηματογραφική αίθουσα του Ιδρύματος, συναντώνται ακόμα μία φορά η αγάπη του Μιχάλη Κακογιάννη για τις απαρχές της τέχνης που υπηρέτησε με πάθος, η καλλιτεχνική αξία αριστουργημάτων του παγκόσμιου βωβού κινηματογράφου αλλά και οι εκατοντάδες των σινεφίλ θεατών" αναφέρουν οι διοργανωτές.

    Οι Πόλεις και η Μουσική πρωταγωνιστούν στο 6ο Φεστιβάλ

    Με γενικό τίτλο "City Symphonies" και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μούζα, οι θεατές θα ταξιδέψουν από το Βερολίνο του 1927, στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Τόκιο, μέσα από, κατά κύριο λόγο, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις δώδεκα διαφορετικών δημιουργών.

    [14] Αρνήθηκε να σκηνοθετήσει την ταινία «Against All Enemies» ο Ρ. Ρέντφορντ

    Συμπληρώθηκε σχεδόν μια δεκαετία από το κινηματογραφικό θρίλερ "11η Σεπτεμβρίου" και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ αποφάσισε να μην σκηνοθετήσει τη νέα ταινία με τίτλο "Against All Enemies".Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, ο Ρέντφορντ εγκατέλειψε το σχέδιο, γιατί διαφώνησε με τον τρόπο που παρουσιάζονται τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Όμως, η αλήθεια μάλλον βρίσκεται αλλού, αφού ο ηθοποιός το φθινόπωρο -οπότε και θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας- πρέπει να συμμετάσχει στην προώθηση της ταινίας του Κεν Κουάπις "A Walk in the Woods", στην οποία και πρωταγωνιστεί.

    Το "Against All Enemies" βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Ρίσταρντ Κλαρκ, ο οποίος είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Μπους ότι αγνόησε σημαντικές ενδείξεις πληροφοριών σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [15] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ευκλ. Τσακαλώτο

    Με τον συντονιστή της διαπραγμάτευσης αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [16] Στην Αθήνα αύριο ο καγκελάριος της Αυστρίας

    Μια εκ νέου επισφράγιση των παραδοσιακά στενών και φιλικών σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας θα αποτελέσει η επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει από αύριο στην Αθήνα ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Ο Αυστριακός καγκελάριος ανταποδίδει επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στη Βιέννη στις 9 Φεβρουαρίου, έπειτα από πρόσκλησή του, ο Ελληνας πρωθυπουργός και η οποία είχε διεξαχθεί σε μια ιδιαίτερα θερμή και φιλική ατμόσφαιρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει μετά τις συνομιλίες ότι στη Βιέννη βρήκε έναν "καλό φίλο", καθώς είναι δεδομένη η μεγάλη διαφοροποίηση των θέσεων του Βέρνερ Φάιμαν απέναντι στην Ελλάδα, σε σχέση με εκείνες των άλλων Ευρωπαίων ηγετών.

    [17] Ντομπρόβσκις: Η ευρωζώνη πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε σενάριο σχετικά με την Ελλάδα

    Η ευρωζώνη πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε σενάριο σχετικά με την Ελλάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

    Ο Ντομπρόβσκις σημείωσε την απογοήτευσή του μετά τη διακοπή το Σαββατοκύριακο του τελευταίου γύρου των συζητήσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

    "Λέγαμε πάντοτε ότι θα εξετάζαμε εναλλακτικούς τρόπους για τις μεταρρυθμίσεις που αναμένονταν με βάση το πρόγραμμα διάσωσης, εφόσον αυτοί έχουν πραγματική αξία", δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας: "Ταυτόχρονα, τα κράτη - μέλη είναι για ευνόητο λόγο ανήσυχα και πρέπει να εγγυηθούμε ότι η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο σχετικά με την Ελλάδα".

    Ο Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται τώρα μία σαφή και αξιόπιστη στρατηγική για το πώς θα ανακτήσει τη σταθερότητα στον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη. "Η μπάλα είναι σαφέστατα στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης", πρόσθεσε.

    [18] Ο γιος της Σ. Μπούλοκ δεν γνωρίζει για τη δουλειά της μαμάς του

    Μπορεί η καριέρα της Σάντρα Μπούλοκ να μετρά ήδη ένα Όσκαρ και μία Χρυσή Σφαίρα άλλες δύο υποψηφιότητες Όσκαρ και πέντε για Χρυσές Σφαίρες, αλλά ο πεντάχρονος γιος της δεν έχει ιδέα τι σημαίνει αυτό, ούτε ότι η μητέρα του είναι μία διάσημη ηθοποιός.

    Στην πρεμιέρα της ταινίας κινούμενων σχεδίων "Minions London", η 50χρονη Μπούλοκ, που πρωταγωνιστεί παίζοντας τον ρόλο της Σκάρλετ Οβέρκιλ Scarlet Overkill, παραδέχτηκε ότι ο γιος της Λούις "δεν έχει ιδέα ότι παίζω σε αυτήν την ταινία" και πως ο μικρός "δεν είναι σε θέση να τα συνδυάσει τα δύο μαζί, τουλάχιστον όχι ακόμα. Αν συμβεί, θα σοκαριστεί. Το παιδί μου με εκπλήσσει όλη την ώρα...".

    Η Μπούλοκ είπε, επίσης, ότι μαζί με τον γιό της είδαν την πρώτη ταινία πολλές φορές και στη συνέχεια και τη δεύτερη.

    Όταν ρωτήθηκε αν ο γιος της γνωρίζει ότι η μητέρα του είναι μία βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, η Μπούλοκ απάντησε: "Δεν έχει ιδέα τι είναι το Όσκαρ... Δεν έχει δει, δεν ξέρει τι είναι ... Δεν ξέρει καν τι κάνω. Ξέρει μόνο ότι πηγαίνω στη δουλειά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 June 2015 - 8:32:38 UTC