Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να εγκαταλείψουν εμμονές και αδιαλλαξία, καλεί κυβέρνηση και εταίρους ο Γ. Παπανδρέου
  • [02] «Η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει και αύριο με βάση τις προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση»
  • [03] Μήνυμα αλληλεγγύης φέρνει στην Αθήνα ο Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάιμαν
  • [04] Μ. Ντράγκι: Οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν για την Ελλάδα και όχι οι τραπεζίτες
  • [05] Φρ. Ολάντ: Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη
  • [06] Στάση εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ
  • [07] Θεοδωράκη, Γεννηματά και Μπακογιάννη ενημερώνει ο πρωθυπουργός
  • [08] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα δοθεί νέα λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup

  • [01] Να εγκαταλείψουν εμμονές και αδιαλλαξία, καλεί κυβέρνηση και εταίρους ο Γ. Παπανδρέου

    "Ελληνική κυβέρνηση και εταίροι-πιστωτές, οφείλουν να εγκαταλείψουν εμμονές και αδιέξοδες κόκκινες γραμμές και να αποδεχτούν τα αυτονόητα. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας, να κατανοήσουν ότι οι θυσίες των Ελλήνων είναι χωρίς ιστορικό προηγούμενο και η προσαρμογή που έχει επιτευχθεί - και μάλιστα σε αυτό το σύντομο διάστημα - είναι τόση όσο σε καμία άλλη χώρα. Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, οφείλει να δεσμευτεί σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που να είναι απολύτως σαφές ότι απαντούν στις αιτίες των προβλημάτων που μας οδήγησαν στην κρίση και ένα βήμα πριν από μια εθνική καταστροφή. Απαιτείται άρση του αδιεξόδου σήμερα, πριν να είναι αργά", αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου σε γραπτή του δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας.

    Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ σημειώνει ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες θα έπρεπε να επιδιωχθούν ευρύτατες συναινέσεις για την στήριξη κρίσιμων αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου.

    Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει την ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων, αφήνοντας αιχμές για ασυλλόγιστη και ανεύθυνη στάση ορισμένων που δεν κατονομάζει και όπως αναφέρει "συναγελάστηκαν με τη σκληρή δεξιά, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην Προοδευτική Παράταξη. Συνυπεύθυνες δυνάμεις που δεν μίλησαν, δεν αντέδρασαν ως όφειλαν, σε επιβλαβείς επιλογές των πρώτων".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρετίζει τη εκλογή της Φώφης Γεννηματά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους προοδευτικούς πολίτες να πάρουν στα χέρια τους το ιστορικό χρέος για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας ικανής να διαμορφώσει και να καταθέσει μια νέα, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα και η Ευρώπη.

    Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ επαναδιατυπώνει τη πρόταση του για πρωτοβουλίες συνεννόησης και συνεργασίας των κατακερματισμένων δυνάμενων του προοδευτικού χώρου.

    [02] «Η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει και αύριο με βάση τις προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση»

    Η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα σύνολο προτάσεων και συμπληρωματικών τις τελευταίες ημέρες, μέσω των οποίων θα μπορούσε να κλείσει και αύριο η διαπραγμάτευση, αρκεί να επιστρέψουν στο ρεαλισμό οι δανειστές, υπογράμμισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης από το Ναύπλιο, ενώ τόνισε, πως η διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά χρειάζεται η κυβέρνηση τη στήριξη της κοινωνίας καθημερινά.

    Με θέμα "Οι Κόκκινες Γραμμές είμαστε Εμείς", ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, μίλησε απόψε το βράδυ, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, μπροστά από το ιστορικό κτήριο του δημαρχείου στο Ναύπλιο, σε εκδήλωσε που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας παρουσία του τοπικού βουλευτή Δημήτρη Κοδέλα.

    Ο κ. Κορωνάκης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι, "εμείς έχουμε επιλέξει όλο το τελευταίο διάστημα να βρισκόμαστε ανοικτά μέσα στην κοινωνία, να ενημερώνουμε τον κόσμο με ειλικρίνεια για τις εξελίξεις στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης". Ξέρουμε πρόσθεσε, ότι η ελληνική κοινωνία αγωνιά και θέλουμε να έχει την γνώση όλων των εξελίξεων, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι χτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με αυτό τον κόσμο.

    [03] Μήνυμα αλληλεγγύης φέρνει στην Αθήνα ο Αυστριακός καγκελάριος Β. Φάιμαν

    "Ναι στην αλληλεγγύη με την Ελλάδα, αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος" είναι το μήνυμα που φέρνει στην Αθήνα, όπου φθάνει σήμερα για διήμερη επίσκεψη, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, όπως δήλωσε τη Δευτέρα στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) η εκπρόσωπός του, Σουζάνα Ενκ, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

    Ο Αυστριακός καγκελάριος είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης χώρας-μέλους της Ευρωπαικής Ενωσης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο, ο οποίος από την πλευρά του είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του σε κοινοτική πρωτεύουσα στη Βιέννη, στις 9 Φεβρουαρίου, έπειτα από πρόσκληση του Βέρνερ Φάιμαν.

    [04] Μ. Ντράγκι: Οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν για την Ελλάδα και όχι οι τραπεζίτες

    Η απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της εκταμίευσης της δόσης, είναι πολιτική. Αυτό υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

    Σε ό,τι αφορά την επιμόλυνση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως βρισκόμαστε σε "αχαρτογράφητα νερά".

    "Οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν για την Ελλάδα και όχι οι Κεντρικοί τραπεζίτες" ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο θεωρεί ότι στην παρούσα φάση η ευθύνη για τις περαιτέρω ενέργειες βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση, "η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο".

    Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν σε μία "ισχυρή και συνολική" συμφωνία για το καλό όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης.

    Για το θέμα του ELA ο κ. Ντράκγι ανέφερε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση αποτελεί η φερεγγυότητα των τραπεζών, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις (collaterals). Όπως ανέφερε ωστόσο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ έχει φθάσει τα 118 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 66% του ΑΕΠ της Ελλάδος, και είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

    Υποστήριξε ωστόσο ότι η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚΤ για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας. Επανέλαβε δε ότι για τον λόγο αυτό η ΕΚΤ έχει θέσει το πλαφόν στην έκδοση εντόκων γραμματίων και διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το πλαφόν αυτό, όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς και αποφασιστεί η αποδέσμευση της δόσης.

    [05] Φρ. Ολάντ: Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη

    "Δεν είναι η θέση της Γαλλίας να επιβάλει στην Ελλάδα περαιτέρω μειώσεις σε χαμηλότερες συντάξεις, αλλά μάλλον να ρωτήσει τι προτείνουν ως εναλλακτικές" δήλωσε τη Δευτέρα, κατά τη συνομιλία του με δημοσιογράφους στο Αλγέρι, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας πως η μπάλα βρίσκεται σταθερά στην περιοχή της Ελλάδας.

    "Πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά. Υπάρχει λίγος χρόνος" πρόσθεσε ο Ολάντ. "Τα πάντα πρέπει να γίνουν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη" κατέληξε.

    [06] Στάση εργασίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Πανελλαδική στάση εργασίας έχει προκηρύξει για σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων από ορισμένους δήμους (Ελευσίνας, Κέρκυρας, Μαλεβιζίου, Παγγαίου, Ιωαννιτών, Πάργας, Σουλίου κ.α), καθώς και στην απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τις συμβάσεις των ιδιωτών στον τομέα της καθαριότητας των δήμων.

    Στις 12:30 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ της Αττικής έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην οδό Σταδίου (πλ. Κλαυθμώνος), ζητώντας από την πολιτική ηγεσία να άρει την απαγόρευση προσλήψεων στους δήμους.

    Ζητεί την κατάργηση του άρθρου 61 του Ν. 3979/2011 που δίνει τη δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες των υπηρεσιών καθαριότητας στους ΟΤΑ, καθώς και την κατάργηση του άρθρου 49 του πρόσφατου Ν. 4325/2015 που παρατείνει έως το τέλος του έτους τις σχετικές συμβάσεις που έληξαν ή που πρόκειται να λήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

    [07] Θεοδωράκη, Γεννηματά και Μπακογιάννη ενημερώνει ο πρωθυπουργός

    Συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη στις 10.00 το πρωί, με τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στις 11.00, καθώς και με τη Ντόρα Μπακογιάννη ατις 12.00 θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι συναντήσεις θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους δύο αρχηγούς κομμάτων και τη βουλευτή της ΝΔ για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους εταίρους, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

    Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει σήμερα την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένεται πιθανόν εντός της εβδομάδος σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου.

    [08] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα δοθεί νέα λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα "Bild" ότι δεν σκοπεύει να παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup που συναντιέται την Πέμπτη (18/6) στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ερωτηθείς αν θα παρουσιάσει μια τέτοια λίστα, ο κ. Βαρουφάκης είπε στη Bild, "'Οχι, διότι το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο".

    Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όμως, θα είναι "έτοιμη ανά πάσα στιγμή να βρει μια πλήρη λύση με τους εταίρους μας" είπε, προσθέτοντας ότι οι αντιπρόσωποι των τριών θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι διαπραγματεύσεων "με ξεκάθαρη και εύρωστη" πρόταση.

    Οι τρεις θεσμοί έχουν διαφορετικές "κόκκινες" γραμμές

    Στις τελευτές εξελίξεις και στην ελληνική πρόταση για την επίτευξη συμφωνίας αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Ηράκλειο της Κρήτης ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι οι τρεις θεσμοί έχουν διαφορετικές "κόκκινες" γραμμές. "Άλλο να διαπραγματεύεσαι με ένα θεσμό και άλλο με τρεις θεσμούς που δεν θέλουν το ίδιο πράγμα", είπε

    Μιλώντας στην πλατεία του Αγίου Τίτου, σε ανοιχτή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αν προσυπογράψουμε τις πολιτικές που ζητούν οι εταίροι "θα βαθύνει η κρίση", σημειώνοντας "ότι παίρναμε χρόνια το φάρμακο της λιτότητας αλλά δε λειτούργησε" και υπογράμμισε ότι η μοναδική δύναμη ευθύνης είναι η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 June 2015 - 4:32:14 UTC