Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κροατία: Η ένταξη στην ΕΕ οδήγησε σε αύξηση εξαγωγών
  • [02] Foreign Policy: Τα προγράμματα για τη στήριξη της Ελλάδας ήταν απίστευτα ανόητα
  • [03] Έγγραφο των διαπραγματευτών θα μελετήσουν σήμερα ο Ν. Αναστασιάδης και ο Μ. Ακιντζί
  • [04] Νέα έρευνα: Μηδαμινές οι πιθανότητες για επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση μετά τα 44
  • [05] Έχει Άστρο(ς) η Πελοπόννησος: Oδοιπορικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας
  • [06] Σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στη Χαλκιδική
  • [07] Δ. Στρατούλης: Σύντομα στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την ανακοπή της μείωσης των συντάξεων
  • [08] Ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ έως και σε 36 δόσεις

  • [01] Κροατία: Η ένταξη στην ΕΕ οδήγησε σε αύξηση εξαγωγών

    Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών θεωρείται ως το πιο ουσιαστικό κέρδος από την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως τονίστηκε σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ, για τα δύο χρόνια από την ένταξη της χώρας στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

    Η αύξηση των εξαγωγών δημιουργεί θετικές τάσεις για τη βελτίωση μακροοικονομικών δεδομένων ή συντελεστών, όπως η οικονομική ρευστότητα, η μείωση της ανεργίας, αλλά και η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.Β Οι πιο θετικές επιδράσεις εντοπίζονται στην εισροή ξένου συναλλάγματος, αλλά και στη βελτίωση του γενικού δείκτη ανταγωνιστικότητας της χώρας, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έγιναν στη διάσκεψη.

    [02] Foreign Policy: Τα προγράμματα για τη στήριξη της Ελλάδας ήταν απίστευτα ανόητα

    "Τα προγράμματα για τη στήριξη της Ελλάδας ήταν απίστευτα ανόητα" υποστηρίζει στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Foreign Policy ο αρθρογράφος Ντάνιελ Όλτμαν. Το ζήτημα γι' αυτόν δεν είναι το αν η διάσωση της Ελλάδας ήταν εξαρχής κακή ιδέα, καθώς εκτιμά πως μια πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή, ακόμη και σύγκρουση. "Όμως ο τρόπος που οι Ευρωπαίοι και η κουστωδία τους στο ΔΝΤ στήριξαν την Ελλάδα ήταν εντυπωσιακά, αφόρητα ανόητος" τονίζει.

    Τα προβλήματα της Ελλάδας --υψηλό χρέος, αδύναμο επιχειρησιακό περιβάλλον και παραοικονομία-- δεν έχουν βραχυπρόθεσμες λύσεις και εντούτοις οι βραχυπρόθεσμες λύσεις ήταν αυτές που επιδιώχθηκαν με τις προσπάθειες στήριξης, εξηγεί ο Όλτμαν, σύμφωνα με τον οποίο "η Ελλάδα εξακολουθεί να διεξάγει κρίσιμες συνομιλίες με τους πιστωτές της επειδή οι πληρωμές που αναμενόταν να κάνει και οι μεταρρυθμίσεις που αναμενόταν να εφαρμόσει αντιστοιχούσαν σε προσδοκίες που ήταν παράλογα βραχυπρόθεσμες".

    "Για να το θέσουμε απλά, τα προβλήματα στην Ελλάδα έχουν μακροπρόθεσμες αιτίες οι οποίες έχουν μόνο μακροπρόθεσμες λύσεις. Ένα δημόσιο χρέος μεγάλο όσο αυτό της Ελλάδας δεν εξαφανίζεται μέσα σε μια νύκτα, ακόμη και με τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας", επισημαίνει ο αρθρογράφος και προσθέτει: "Η λιτότητα μπορεί να καταστήσει δυνατό για την Ελλάδα να ανταποκριθεί βραχυπρόθεσμα στις δανειακές υποχρεώσεις της, όμως ποιο θα είναι το όφελος αν η οικονομία μακροπρόθεσμα εξαρθρωθεί;"

    Β 

    Β 

    [03] Έγγραφο των διαπραγματευτών θα μελετήσουν σήμερα ο Ν. Αναστασιάδης και ο Μ. Ακιντζί

    Έγγραφο με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στις θέσεις των δύο πλευρών, το οποίο ετοίμασαν οι διαπραγματεύτες, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, θα μελετήσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, στη σημερινή συνάντησή τους.Β 

    Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται, μετά τη συνάντηση, οι δυο ηγέτες να ανακοινώσουν νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ 'Αιντα είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Χθες βράδυ, προσφωνώντας δικοινοτική εκδήλωση του ιδρύματος Στέλιου Χατζηιωάννου, ο κ. 'Αϊντα ανέφερε ότι διαβλέπει λύση του κυπριακού σε λογικό χρονικό πλαίσιο. Μίλησε για «πραγματικά εκπληκτικό κλίμα και ουσιαστική διαδικασία στο Κυπριακό» τονίζοντας ότι είναι «το καλύτερο κλίμα στις συνομιλίες εδώ και πολλά χρόνια». Πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση του καταλόγου των συγκλίσεων και αποκλίσεων οι δύο ηγέτες θα μπορέσουν προχωρήσουν σε ουσιαστική διαπραγμάτευση.Β 

    Β Β Ο κύριος 'Αϊντα, σημείωσε ότι οι Κύπριοι θα πρέπει να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο, γιατί έχου ευθύνη, προτού χαθεί η ευκαιρία.Β 

    [04] Νέα έρευνα: Μηδαμινές οι πιθανότητες για επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση μετά τα 44

    Οι πιθανότητες μια γυναίκα άνω των 44 ετών να «πιάσει» παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, χρησιμοποιώντας τα δικά της ωάρια, είναι μόνο 1,3%, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

    Γι' αυτόν τον λόγο, οι ερευνητές συνιστούν σε αυτές τις γυναίκες να καταφεύγουν σε ωάρια από νεαρότερη δότρια ή να έχουν φροντίσει έγκαιρα να καταψύξουν τα δικά τους ωάρια, προτού φθάσουν στην ηλικία των 35 ετών. Όπως είπαν, οι γυναίκες που ελπίζουν να αποκτήσουν παιδί, πρέπει να έχουν «πιο ρεαλιστικές προσδοκίες» από την εξωσωματική γονιμοποίηση.

    [05] Έχει Άστρο(ς) η Πελοπόννησος: Oδοιπορικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας

    H Πελοπόννησος μοιάζει με ξελογιάστρα γυναίκα. Όσες φορές κι αν την επισκεφθείς δεν την βαριέσαι ποτέ, γιατί κάθε φορά έχει να σου αποκαλύψει κάτι διαφορετικό. Mία οικονομική απόδραση στην καρδιά της Πελοποννήσου, με στοιχεία όμως που θυμίζουν αρκετά νησιωτική Ελλάδα, θεωρείται το Παράλιο Άστρος Κυνουρίας, που απέχει 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μόλις 32 από την Τρίπολη. Το Παράλιο Άστρος είναι επίνειο του ιστορικού Άστρους Κυνουρίας, όπου συγκλήθηκε, τον Aπρίλιο του 1823, η B΄ Εθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων.Β 

    Ο αμφιθεατρικά χτισμένος παραθαλάσσιος οικισμός της Αρκαδίας, με τα γραφικά σοκάκια και τα παραδοσιακά κεραμιδόσπιτα, τα ταβερνάκια και τα μπαράκια πάνω στη θάλασσα, τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, και πλέον όχι μόνο από τους κοντινές περιοχές της Πελοποννήσου, όπως είναι οι Τριπολιτσιώτες, αρκετοί εκ των οποίων διαθέτουν εξοχικό στην περιοχή. Ένα μέρος του πανέμορφου παραθεριστικού θερέτρου, είναι χτισμένο στις πλαγιές του αστεροειδούς υψώματος που οι ντόπιοι αποκαλούν "Νησί". Η περιοχή πήρε το όνομα της από το σχήμα (άστρο) του λόφου Νησί (στην αρχαιότητα βρεχόταν γύρω-γύρω από θάλασσα) που δεσπόζει στο λιμάνι, η δε Κυνουρία αντλεί το όνομα της από τον αρχαίο οικιστή της περιοχής, το γιο του Περσέα, τον Κύνουρο.Β 

    [06] Σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στη Χαλκιδική

    Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η κατάσταση σήμερα το πρωί στο μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες νωρίς το μεσημέρι, κοντά στην παραθαλάσσια περιοχή της Ουρανούπολης.Β Οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα από τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που έχουν αναπτυχθεί και παραμένουν στην περιοχή.Β 

    Με το πρώτο φως της ημέρας, αναμένεται να πετάξουν και πυροσβεστικά αεροσκάφη, συνεχίζοντας τις εναέριες προσπάθειες κατάσβεσης.

    Η δασική φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Κομίτσα και κατευθύνθηκε δυτικά προς την Ουρανούπολη, κατακαίοντας χαμηλή βλάστηση, όπως πουρνάρια και θάμνους, χωρίς ωστόσο να απειλεί κατοικημένες περιοχές και εγκαταστάσεις. Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι η φωτιά έκαψε άνω των 5.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης.Β 

    Β 

    [07] Δ. Στρατούλης: Σύντομα στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την ανακοπή της μείωσης των συντάξεων

    Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα κατατεθούν στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν στην ανακοπή της μείωσης των συντάξεων, κύριων και επικουρικών και στην αποκατάσταση του δημόσιου καθολικού, αλληλέγγυου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, κατά τη συνάντησή του με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων του Οργανισμού Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

    Ο κ. Στρατούλης εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στη διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΟΑΕΕ, ενώ τόνισε ότι ο Οργανισμός έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει οικονομικά, λόγω και των αυξημένων εσόδων του από τη ρύθμιση οφειλών.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενίσχυσης του Οργανισμού με επιπλέον προσωπικό, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί άμεσα για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΟΑΕΕ θα ενισχυθεί με επιπλέον 118 μόνιμους υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων και εκπαιδευτικών βαθμίδων, οι οποίοι θα προστεθούν στους 69 απολυμένους, μέσω διαθεσιμότητας, που επανέρχονται στη δουλειά τους.

    Σε ό,τι αφορά τους πρώην συμβασιούχους του ΟΑΕΕ, ο κ. Στρατούλης ενημέρωσε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων του ΟΑΕΕ για τις τελικές προτάσεις του υπουργείου, οι οποίες, όπως είχε αναφέρει το προηγούμενο Σάββατο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιλαμβάνουν, εκτός από το σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων και την επιπλέον μοριοδότηση των απολυμένων σε διαγωνισμό για τα ασφαλιστικά ταμεία, αύξηση των θέσεων κατά 100, ώστε να αυξηθούν στις 400 αντί για 300 οι νέες προσλήψεις στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

    Β 

    [08] Ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ έως και σε 36 δόσεις

    Διακανονισμούς των οφειλών προς τη ΔΕΗ με προκαταβολή 10% μέχρι και σε 36 μηνιαίες δόσεις, για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, που αυξάνονται σε 40 έως 60 για ευάλωτες ομάδες, κλπ, καθώς και ειδικό πρόγραμμα ρύθμισης χρεών για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.Β 

    Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης, για ένα γενναίο πρόγραμμα διακανονισμών που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση.

    Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, προβλέπουν:

    - Μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών και τις επιχειρήσεις τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση, ενώ για την υψηλή όπου οι καταναλωτές είναι αριθμητικά λίγοι, οι ρυθμίσεις είναι εξατομικευμένες. Σημειώνεται ότι έως τώρα προβλέπονταν 8 δόσεις για τους οικιακούς και 4-6 για τις επιχειρήσεις. Το πλήθος των δόσεων (με ανώτατο όριο πάντα τις 36) θα καθορίζεται από το τοπικό γραφείο της ΔΕΗ ανάλογα με το εισόδημα, το ιστορικό του καταναλωτή, την κατάσταση της επιχείρησης, το ύψος της κατανάλωσης και με γνώμονα η δόση να μην υπερβαίνει περίπου το 30 % του μηνιαίου λογαριασμού, κλπ.

    - Μείωση της προκαταβολής στο μισό, 10% αντί για 20%.

    - 40 έως 60 δόσεις για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου, άτομα με αναπηρία κλπ, για τους οποίους δεν κόβεται η παροχή της ηλεκτροδότησης.

    - Η ρύθμιση είναι έντοκη με το εκάστοτε ισχύον συμβατικό επιτόκιο που τώρα είναι 5,7%.

    - Για τις εποχιακές (τουριστικές) επιχειρήσεις προβλέπεται προκαταβολή 20 % και 8 μέχρι 18 δόσεις, με προκαταβολή επίσης 10%.

    - Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και πελάτες που είχαν επιδείξει αντισυμβατική συμπεριφορά (π.χ. παράνομη σύνδεση μετρητή, ρευματοκλοπή), οι οποίοι αποκλείονταν από το προηγούμενο καθεστώς ρυθμίσεων. Στόχος είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν "νέα αρχή" στις σχέσεις τους με τη ΔΕΗ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 June 2015 - 6:32:14 UTC