Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος των Προέδρων του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σήμερα στην Αθήνα
  • [02] «Το χρέος είναι παράνομο, απεχθές και μη βιώσιμο»
  • [03] «Θετική εξέλιξη στον δρόμο για τη συμφωνία το Συμβούλιο Κορυφής τη Δευτέρα»
  • [04] Η Κίνα προσδοκά καλύτερο συντονισμό μακροοικονομικών πολιτικών με τις ΗΠΑ
  • [05] Αλλάξτε κανάλι με τον νου
  • [06] Έως το τέλος Ιουνίου παραδίδεται η Μονή Δαφνίου
  • [07] Γιορτή βιβλίου στον Κορυδαλλό
  • [08] Για τρεις μόνο παραστάσεις θα ανοίξει φέτος το αρχαίο θέατρο Δωδώνης
  • [09] Η οικονομία και ο αγωγός στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Πούτιν

  • [01] Σύνοδος των Προέδρων του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σήμερα στην Αθήνα

    Β 

    Η τρέχουσα συγκυρία στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα αποτελέσουν βασικά θέματα της Συνόδου των Προέδρων του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.Β 

    Στη Σύνοδο θα παραβρεθεί ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.Β Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο, στις 14:00.Β 

    Β 

    Β 

    [02] «Το χρέος είναι παράνομο, απεχθές και μη βιώσιμο»

    "Καταλήξαμε στο ότι το χρέος που επισείεται σε βάρος του ελληνικού λαού είναι παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο. Είναι ιδιαίτερης σημασίας συμπέρασμα ότι υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα αμφισβήτησης της νομιμότητάς του, απονομιμοποίησης και εντεύθεν αναστολής αποπληρωμής χρέους", τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία παρέδωσε στη δημοσιότητα σε τόμο τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους.

    Κατά την συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν τα μέλη της Επιτροπής στο Εντευκτήριο της Βουλής, υπό την πρόεδρο, προτάθηκε "στάση πληρωμών" προς τους δανειστές, μάλιστα ο καθηγητής του συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασιμάτης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι "παύση πληρωμής ενός παράνομου χρέους δεν συνιστά χρεοκοπία". Η κ. Κωνσταντοπούλου, είπε, πως πέραν της καταστρατήγησης της νομιμότητας, ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραβιάστηκε και η νομιμότητα στο πλαίσιο λειτουργίας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ και τόνισε πως: "Αυτοί που επισπεύδουν την αποπληρωμή του χρέους πάση θυσία πρέπει να απαντήσουν αν αυτό πρέπει να γίνει παραβιάζοντας τους κανονισμούς". Υπογράμμισε, δε, πως τίθενται και ζητήματα που αναλαμβάνουν τα πρόσωπα, επισημαίνοντας πως πρέπει να τεθεί ερώτημα, για τον ρόλο της Κριστίν Λαγκάρντ, νυν Διευθύντριας του ΔΝΤ και πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και του Ζαν Κλοντ Τρισέ, οποίος - κατά τις καταγγελίες Ρουμελιώτη - έδρασε προς το συμφέρον των γαλλικών τραπεζών.

    Β 

    [03] «Θετική εξέλιξη στον δρόμο για τη συμφωνία το Συμβούλιο Κορυφής τη Δευτέρα»

    H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στον δρόμο για τη συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

    Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης και εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου θα διαψευστούν, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Εκτιμάται επίσης, ότι θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ, αλλά και της δημοκρατίας, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ.

    [04] Η Κίνα προσδοκά καλύτερο συντονισμό μακροοικονομικών πολιτικών με τις ΗΠΑ

    Ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Ζου Γκουανγκιάο εξέφρασε την ελπίδα σήμερα ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να συντονίσουν τις μακροοικονομικές πολιτικές τους καλύτερα.

    Μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ο Ζου πρόσθεσε ότι οι χώρες που έχουν την δυνατότητα να επεκτείνουν τη δημοσιονομική τους πολιτική θα πρέπει να το πράξουν ενεργά.

    Β 

    [05] Αλλάξτε κανάλι με τον νου

    Ένα πρωτοποριακό σύστημα που επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν τα κανάλια της τηλεόρασης με τον νου τους (όχι, δεν είναι πρωταπριλιάτικη είδηση!), δοκιμάζει το βρετανικό BBC. Οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν πρόγραμμα απλώς εστιάζοντας τη σκέψη τους στο κανάλι που θέλουν κάθε φορά να δουν και αυτό εμφανίζεται στην οθόνη τους.

    Το «νοητικό τηλεχειριστήριο» μπορεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό φυσικό τηλεχειριστήριο στο μέλλον. Η εφαρμογή «Mind Control TV» αναμένεται να διευκολύνει ιδίως τους παράλυτους και τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να βλέπουν τηλεόραση. Από την άλλη όμως, θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις κινήσεις του μέσου τηλεθεατή, ο οποίος θα μπορεί να μένει κυριολεκτικά «καρφωμένος» στον καναπέ του.

    Κάθε χρήστης φορά στο κεφάλι του μια ειδική «κάσκα» ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, που διαθέτει δύο ηλεκτρονικούς αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν συνεχώς τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Όταν ο χρήστης συγκεντρωθεί νοητικά στο επιθυμητό κανάλι, μπορεί να στέλνει ηλεκτρικά σήματα-εντολές στη συσκευή της τηλεόρασης και αυτή ανταποκρίνεται ανάλογα.

    [06] Έως το τέλος Ιουνίου παραδίδεται η Μονή Δαφνίου

    Έως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η Μονή Δαφνίου. Αυτό έγινε γνωστό στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκε η τεχνική έκθεση για τη συντήρηση των φεγγιτών του καθολικού, στο οποίο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται σημαντικές εργασίες αποκατάστασης και στερέωσης.

    Βιολογικές επικαθήσεις, ρύποι, αποκολλήσεις και ρωγμές είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένη τμήματα (κυρίως οι γύψινοι φεγγίτες), όπως παρουσιάστηκαν στην έκθεση, που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία πήρε το «πράσινο φως» από τα μέλη του ΚΑΣ.

    Η Μονή Δαφνίου, το σημαντικότερο μνημείο της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Αττική που περιλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είχε υποστεί σοβαρές φθορές, ειδικά μετά τους τελευταίους μεγάλους σεισμούς του 1981 και του 1999, καθώς και πολλές επεμβάσεις, οι οποίες, όμως, δεν είχαν αλλοιώσει την ιστορικότητά της.Β 

    [07] Γιορτή βιβλίου στον Κορυδαλλό

    Με σύνθημα «Αγαπώ το βιβλίο - στηρίζω τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μου», ο Οργανισμός 'Αθλησης και Πολιτισμού του Δήμου Κορυδαλλού σε συνεργασία με βιβλιοπωλεία της πόλης διοργανώνουν την 23η Γιορτή Βιβλίου, από σήμερα έως το Σάββατο 27 Ιουνίου.Β 

    Φέτος η Γιορτή πραγματοποιείται στην πλατεία Μέμου, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα ειδικά περίπτερα και να ξεφυλλίσουν ένα πλήθος βιβλίων, που απευθύνονται σε όλα τα ενδιαφέροντα και τις ηλικίες.

    Επίσης, καθημερινά θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, κινηματογραφικές προβολές, θέατρο σκιών, παρουσιάσεις βιβλίων και γνωριμία με συγγραφείς.

    [08] Για τρεις μόνο παραστάσεις θα ανοίξει φέτος το αρχαίο θέατρο Δωδώνης

    Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης θα ανοίξει συμβολικά φέτος μόνο για τρεις παραστάσεις του έργου του Αισχύλου "Προμηθέας Δεσμώτης" από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Καινοτομία θα αποτελέσει το γεγονός ότι οι παραστάσεις θα δοθούν το απόγευμα, όσο ακόμα υπάρχει φυσικό φως, τόσο για λόγους πρακτικούς (το μνημείο βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης και έχει εργοταξιακή μορφή), όσο και προσέγγισης του αυθεντικού τρόπου απόδοσης του αρχαίου δράματος.

    Όπως ειπώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης (όπου συνεχίζονται οι εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης, οι οποίες ξεκίνησαν το 2000) θα λειτουργήσει φέτος συμβολικά μόνο με τις παραπάνω παραστάσεις, που θα δοθούν στις 17, 18 και 19 Ιουλίου 2015, με πρόβες δύο ημερών. Η λειτουργία του θα περιοριστεί στις τέσσερις έτοιμες κερκίδες του A' διαζώματος, ενώ από πλευράς Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης προτάθηκαν μια σειρά μέτρων (που υιοθετήθηκαν τόσο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, όσο και από το ΚΑΣ, με μικρές μόνο τροποποιήσεις) τα οποία θα πρέπει να ληφθούν πριν από την παράσταση.

    Τα μέτρα αυτά προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των θεατών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 500, η κίνησή τους θα γίνεται από συγκεκριμένη διαδρομή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να περισχοινισθεί ο χώρος του θεάτρου όπου θα δοθεί η παράσταση, να τοποθετηθεί φορητό κιγκλίδωμα στον ανατολικό αναλημματικό τοίχο και να επιδιορθωθεί η ξύλινη ράμπα ανόδου στο κοίλο.Β 

    [09] Η οικονομία και ο αγωγός στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Πούτιν

    Β 

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσουν, στη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, στην Αγία Πετρούπολη, την κατάσταση στην Ελλάδα και την πορεία της υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από ελληνικό έδαφος, σύμφωνα με δηλώσεις του βοηθού επί διεθνών ζητημάτων του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, την Τετάρτη.Β 

    Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας «είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα» παρατήρησε ο κ. Ουσακόφ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την επικείμενη συνάντηση. «Θα συζητηθεί -και ο Έλληνας (σ.σ. πρωθυπουργός), μου φαίνεται ότι αναμφίβολα θα ενημερώσει την ηγεσία μας για τις περιπέτειες στις σχέσεις με τη Γερμανία, την ηγεσία της ΕΕ, όλα αυτά είναι τώρα επίκαιρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ.

    Σε ερώτηση εάν η Ρωσία θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, ο κ. Ουσακόφ επισήμανε ότι στη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα, που θα γίνει στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, «διάφορα ζητήματα θα συζητηθούν». «Στο βαθμό που οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι παραδοσιακά θετικές, εποικοδομητικές και φιλικές, νομίζω ότι υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα θα διεξαχθεί η συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ, άλλοτε πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

    Εξάλλου, έκκληση στην ελληνική επιχειρηματικότητα «να ανοίξει τα πανιά της σε ανοικτές θάλασσες παρά τις φουρτούνες» απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Πέμπτη σε Έλληνες επιχειρηματίες που μετέχουν στο 19ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Σε μια δύσκολη περίοδο οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορεί να γίνουν πρωτοπόροι στην ανακάλυψη νέων οριζόντων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Εσείς να μας τραβάτε από το μανίκι» τόνισε χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 June 2015 - 6:32:14 UTC