Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Αλτμάιερ: Το Βερολίνο θα διαπραγματευτεί με την Αθήνα «μέχρι την τελευταία στιγμή»
  • [02] Η Σλοβενία στο επίκεντρο του εμπορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος της Εxpo 2015
  • [03] Χέλμουτ Σμιτ: Επενδυτικό πρόγραμμα με ταυτόχρονη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους
  • [04] Η Ακροδεξιά της Δανίας αιφνιδιάστηκε και η ίδια από το υψηλό της ποσοστό
  • [05] Αλλάξτε κανάλι με τον νου
  • [06] Σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
  • [07] Δηλώσεις Μ. Ψύλου για τη συμφωνία συνεργασίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το Rossiya Segodnya
  • [08] Το διετές ταξίδι του με προορισμό την Ελλάδα κατέγραψε Ιρανός πρόσφυγας, σε ταινία μικρού μήκους
  • [09] ΟΑΕΔ: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για εγγραφές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
  • [10] «Το ρεπορτάζ είναι, έλεγε ο Μάρκες, το μυθιστόρημα της πραγματικής ζωής»
  • [11] Μόδα και πολιτική
  • [12] Γιορτή βιβλίου στον Κορυδαλλό
  • [13] Έως το τέλος Ιουνίου παραδίδεται η Μονή Δαφνίου
  • [14] Δέσμευση Ελλάδας-Ρωσίας για την άμεση υλοποίηση αγωγού φυσικού αερίου
  • [15] Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ για τον ELA
  • [16] Για τρεις μόνο παραστάσεις θα ανοίξει φέτος το αρχαίο θέατρο Δωδώνης

  • [01] Π. Αλτμάιερ: Το Βερολίνο θα διαπραγματευτεί με την Αθήνα «μέχρι την τελευταία στιγμή»

    Β Το Bερολίνο θα διαπρατευτεί με την Αθήνα «μέχρι την τελευταία στιγμή» αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σήμερα ο Πέτερ Αλτμάιερ, διευθυντής της γερμανικής Καγκελαρίας στο δίκτυο Inforadio, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας για την ελληνική κρίση χρέους είναι δυνατή.

    «Θα διαπραγματευτούμε μέχρι την τελευταία στιγμή", δήλωσε ο Αλτμάιερ προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει "οι άνθρωποι στην Ελλάδα να βρεθούν σε δυσχερή θέση επειδή η κυβέρνησή τους δεν κατανόησε εγκαίρως ότι ο χρόνος τελειώνει».

    Ο στενός συνεργάτης της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέλουν η ευρωζώνη να παραμείνει ενωμένη, αλλά επεσήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να παρουσιάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.Β Ο Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται σε συμφωνία και πρόσθεσε ότι ελπίζει «πως η Ελλάδα...θα συμπεριφερθεί τελικά όπως συμπεριφέρθηκαν στο παρελθόν άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία».

    Β 

    [02] Η Σλοβενία στο επίκεντρο του εμπορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος της Εxpo 2015

    Η Σλοβενία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εμπορικής έκθεσης Expo 2015, η οποία διεξάγεται στο Μιλάνο, καθώς η σημερινή ημέρα, είναι αφιερωμένη στην επιχειρηματική δυναμική της χώρας.

    Η διάρκεια της έκθεσης είναι εξάμηνη, ενώ σήμερα βρίσκεται στο Μιλάνο ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας,

    Η σημερινή Ημέρα της Σλοβενίας στην Expo έχει επίσης ως στόχο να προβάλει τη Σλοβενία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καλλιεργώντας μία θετική δυναμική εντυπώσεων, ώστε να ενισχυθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της χώρας, με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Β 

    [03] Χέλμουτ Σμιτ: Επενδυτικό πρόγραμμα με ταυτόχρονη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους

    Ο πρώην καγκελάριος της Δ. Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, του οποίου το πολιτικό βεληνεκές ξεπερνά τα στενά όρια της χώρας του και η γνώμη του για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια θέματα έχει ιδιαίτερο βάρος, μιλά αποκλειστικά στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την Ευρώπη και την ελληνική κρίση.Β 

    Ο κ. Σμιτ χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ εξαιρετικά ανεπιθύμητη, προτείνει ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα με ταυτόχρονη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της.Β 

    Κατά τον πρώην καγκελάριο η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε διατηρηθεί στη ζωή το ελληνικό νόμισμα. Υποστηρίζει πως τα θέματα των πολεμικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου δεν έχουν κλείσει ούτε νομικά ούτε πολιτικά και πως τα χρήματα της βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται απλώς στα βιβλία.Β 

    Β Η Ευρώπη, κατά τον κ. Σμιτ, δεν είναι ασυνεπής μόνο ως προς την Ελλάδα, αλλά και σε μια σειρά άλλων θεμάτων. Το μέλλον της Ευρώπης συνεχίζει να το βλέπει πάντως θετικά και παραμένει Ευρωπαίος.Β 

    [04] Η Ακροδεξιά της Δανίας αιφνιδιάστηκε και η ίδια από το υψηλό της ποσοστό

    Στροφή προς τα δεξιά πραγματοποιεί η Δανία. Όχι μόνο επειδή η κεντροαριστερή κυβέρνηση εγκατέλειψε την εξουσία, αλλά και επειδή το ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό κόμμα ξεπέρασε ακόμη και τις δικές του προσδοκίες.

    Οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει μια σκληρή μάχη. Οσο η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν, όμως, τόσο καθίστατο σαφές ότι το Κόμμα του Δανικού Λαού θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον της χώρας.

    Το κόμμα έλαβε 21,1%, έναντι 12,3% πριν από τέσσερα χρόνια. «Το αποτέλεσμα ξεπερνά και την πιο άγρια φαντασία μου», δήλωσε ο Πέτερ Σκάαρουπ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος. «Είναι αλήθεια ότι στις εκλογές πηγαίνουμε καλύτερα απ'ό,τι λένε οι δημοσκοπήσεις, καθώς πολλοί δεν παραδέχονται ότι ψηφίζουν το κόμμα μας, αλλά το αποτέλεσμα είναι πραγματικά φανταστικό». Οι ακροδεξιοί λαμβάνουν 37 έδρες, τρεις περισσότερες από τους Φιλελεύθερους και 15 περισσότερες απ'όσες είχαν.

    Ο κεντροδεξιός συνασπισμός, που περιλαμβάνει και το Κόμμα του Δανικού Λαού, εξασφαλίζει πλειοψηφία 90 εδρών στο κοινοβούλιο, γεγονός που επιτρέπει στον ηγέτη του Φιλελεύθερου Κόμματος Λαρς Λόκε Ράσμουσεν να διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Παρόλο που το ακροδεξιό κόμμα έλαβε περισσότερες ψήφους από τους Φιλελεύθερους (19,5%), και αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα στη χώρα μετά τους σοσιαλδημοκράτες (26,3%), κανένα από τα πολλά μικρά κόμματα της Δανίας δεν είναι διατεθειμένο να συμμαχήσει μαζί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    «Κερδίσαμε την εκστρατεία, αλλά όχι τις εκλογές», δήλωσε η 48χρονη απερχόμενη πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την παραίτησή της από το κόμμα.

    Η χώρα παραμένει πληγωμένη από την επίθεση του 22χρονου γιου παλαιστινίων μεταναστών σε μια εκδήλωση και έξω από μια συναγωγή, στις 14 Φεβρουαρίου, από την οποία βρήκαν τον θάνατο δύο άνθρωποι και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

    [05] Αλλάξτε κανάλι με τον νου

    Ένα πρωτοποριακό σύστημα που επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν τα κανάλια της τηλεόρασης με τον νου τους (όχι, δεν είναι πρωταπριλιάτικη είδηση!), δοκιμάζει το βρετανικό BBC. Οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν πρόγραμμα απλώς εστιάζοντας τη σκέψη τους στο κανάλι που θέλουν κάθε φορά να δουν και αυτό εμφανίζεται στην οθόνη τους.

    Το «νοητικό τηλεχειριστήριο» μπορεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό φυσικό τηλεχειριστήριο στο μέλλον. Η εφαρμογή «Mind Control TV» αναμένεται να διευκολύνει ιδίως τους παράλυτους και τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να βλέπουν τηλεόραση. Από την άλλη όμως, θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις κινήσεις του μέσου τηλεθεατή, ο οποίος θα μπορεί να μένει κυριολεκτικά «καρφωμένος» στον καναπέ του.

    Κάθε χρήστης φορά στο κεφάλι του μια ειδική «κάσκα» ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, που διαθέτει δύο ηλεκτρονικούς αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν συνεχώς τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Όταν ο χρήστης συγκεντρωθεί νοητικά στο επιθυμητό κανάλι, μπορεί να στέλνει ηλεκτρικά σήματα-εντολές στη συσκευή της τηλεόρασης και αυτή ανταποκρίνεται ανάλογα.

    [06] Σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

    «Μεταβατικό» χαρακτηρίζει ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, το πολυνομοσχέδιο που αφορά «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» και που τίθεται σε διαβούλευση στο www.opengov.gr έως και την επόμενη Παρασκευή, 26 Ιουνίου.

    Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρει ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «αντιμετωπίζει ζητήματα λειτουργίας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και της έρευνας» και ότι αποτελεί «μεταβατικό στάδιο έως την κατάθεση του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα αναμορφώσει συνολικά το χάρτη της εκπαίδευσης και της έρευνας και θα αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικού και διευρυμένου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

    Ο κ. Μπαλτάς καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, «δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας». Εξάλλου, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθεί και η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου.

    Σημειώνεται ότι, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα αποτελέσει κύριο θέμα της τακτικής συνόδου των πρυτάνεων (26 και 27 Ιουνίου), στην οποία είναι προγραμματισμένο να παρευρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ενώ παράλληλα αναμένονται και οι αντιδράσεις των φορέων της εκπαίδευσης.

    Β 

    [07] Δηλώσεις Μ. Ψύλου για τη συμφωνία συνεργασίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το Rossiya Segodnya

    Θέλουμε πληροφορίες για τη Ρωσία και θέλουμε πληροφορίες για τη ρωσική στάση απέναντι στα διεθνή ζητήματα, δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος. Χθες, στην Αγία Πετρούπολη, ο κ. Ψύλος και ο γενικός διευθυντής του μεγαλύτερου ειδησεογραφικού ομίλου της Ρωσίας, του Rossiya Segodnya, Ντμίτρι Κισελιόφ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας και ανταλλαγής τηλεγραφημάτων μεταξύ των δύο πρακτορείων.

    Σύμφωνα με το Σπούτνικ, οι κκ Ψύλος και Κισελιόφ αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει μια τέτοια πηγή πληροφοριών, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Ρωσία, ιδίως, όπως σημείωσε ο κ. Κισελιόφ, αν ληφθεί υπόψη "η τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση". Αυτό που θα θέλαμε είναι η άμεση πληροφόρηση από την Ελλάδα, και για την Ελλάδα, είπε ο επικεφαλής του Ρωσία Σεγκόντνια.

    Σε έρευνα της βρετανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων ICM, που διενεργήθηκε για το Σπούτνικ, και δημοσιεύθηκε τον Μάιο, το 81% όσων ρωτήθηκαν στην Ελλάδα, εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τη διεθνή πολιτική και από πηγές πέραν των δυτικών μέσων, σημειώνεται στο άρθρο του Sputnik.

    πηγή: http://sputniknews.com/world/20150618/1023528789.html

    Β 

    [08] Το διετές ταξίδι του με προορισμό την Ελλάδα κατέγραψε Ιρανός πρόσφυγας, σε ταινία μικρού μήκους

    Χρειάστηκαν δύο χρόνια από τη στιγμή που ο Σαμίμ αποφάσισε να αφήσει τη γενέθλια πατρίδα του, το Ιράν, προκειμένου να λάβει άσυλο στην Ελλάδα. Δύο χρόνια γεμάτα από περιπέτειες: επικίνδυνες διαδρομές με φουσκωτά, απαγωγές από δουλεμπόρους, κράτηση σε κέντρα υποδοχής, διαμονή σε εγκαταλειμμένα σπίτια. Στη μακρόχρονη οδύσσειά του ο Σαμίμ είχε για συντροφιά του το κινητό του, με τη βοήθεια του οποίου κατέγραφε στιγμιότυπα από το ταξίδι του.

    Τα στιγμιότυπα αυτά συνθέτουν τη μικρού μήκους ταινία «Samim's Journey», την οποία θα προβάλει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων σε εκδήλωση αυτή την Κυριακή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα. Η ταινία αποτελεί ένα κολάζ βίντεο και φωτογραφιών, με στιγμές από τη διαδρομή του Σαμίμ: τα ταξίδια του με τις επικίνδυνες βάρκες από τα παράλια της Τουρκίας προς τις ελληνικές ακτές, την κράτησή του στα κέντρα υποδοχής, τη ζωή του σε ένα σπίτι στο κέντρο της Αθήνας χωρίς ρεύμα, τη σίτισή του από συσσίτια του δήμου Αθηναίων, όπου βίωσε το ρατσισμό των άλλων ωφελούμενων και την προσπάθειά του να φύγει από την Ελλάδα κρυμμένος σε κοντέινερ.

    Β 

    [09] ΟΑΕΔ: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για εγγραφές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

    Αρχίζει από σήμερα η υποβολή αιτήσεων, από γονείς και κηδεμόνες, για τις εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών και νηπίων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), για τη σχολική χρονιά 2015 - 2016. Β Η προθεσμία για την επιβολή αιτήσεων, λήγει στις 3 Ιουλίου, ενώ στους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ γίνονται δεκτά βρέφη και νήπια από 8 μηνών έως και 4,5 ετών(προνήπια).

    Οι γονείς και οι κηδεμόνες των βρεφών και των νηπίων, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση, θα πρέπει να απευθύνονται στους κατά τόπους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς τις εργάσιμες ημέρες από τις 9.00 το πρωί και έως τις 2.00 το μεσημέρι.

    Η λειτουργία των Βρεφονηπιακών Παιδικών Σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επομένου έτους. Η λειτουργία των σταθμών είναι πενθήμερη, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το ωράριο λειτουργίας των Σταθμών ξεκινά στις 6:45 το πρωί και τελειώνει στις 4:00 μετά το μεσημέρι.Β 

    Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί διακόπτουν τη λειτουργία τους, για τις θερινές διακοπές τον μήνα Αύγουστο και α) από τις 24 Δεκεμβρίου έως και τις 5 Ιανουαρίου, β) από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά, καθώς και κατά τις επίσημες αργίες των Δημοσίων Υπηρεσιών και τις τοπικές εορτές.

    Στους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς, εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Η φιλοξενία των βρεφών- νηπίων είναι δωρεάν.

    Β 

    [10] «Το ρεπορτάζ είναι, έλεγε ο Μάρκες, το μυθιστόρημα της πραγματικής ζωής»

    Β Το ρεπορτάζ, συνήθιζε να λέει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, είναι το μυθιστόρημα της πραγματικής ζωής.

    Β Ποια ήταν όμως, η προσωπικότητα του Μάρκες και με ποιον ακριβώς τρόπο η λογοτεχνία του βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας σκηνής; Τι ρόλο, βάρος, διεκδίκησε η δημοσιογραφία; Πώς δούλευε ο ίδιος και πώς σκεφτόταν; Ποιες, και γιατί ήταν θαυμαστές οι εντυπώσεις των παιδικών του χρόνων; Κι ακόμα, πώς συνέβαλε ως συγγραφέας στην εδραίωση της ισπανικής γλώσσας;Β 

    Β  Β Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα στα οποία απαντούν, με κοινή τους συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Μάρκες ή «Γκάμπο», δύο στενοί του φίλοι και συνεργάτες, σημαντικοί συγγραφείς και οι ίδιοι.

    Β  Β  Ο λόγος είναι για τον Δάσο Σαλντίβαρ, τον πρώτο βιογράφο του Μάρκες με το βιβλίο του «Το ταξίδι στην πηγή», που είναι και μελετητής της κολομβιανής λογοτεχνίας, και για τον Ουίλιαμ Οσπίνα, ποιητή, ιστορικό μυθιστοριογράφο και αρθρογράφο, που έχει τιμηθεί με το διεθνές Βραβείο Romulo Callegos για το βιβλίο του «Η χώρα της κανέλας».

    Οι δύο συγγραφείς ταξίδεψαν από την Κολομβία στην Ελλάδα με την ευκαιρία του 7ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ Literatura en Atenas, που πραγματοποιείται από την περασμένη Δευτέρα σε ποικίλους αθηναϊκούς χώρους, και ολοκληρώνεται στις 20 Ιουνίου και ώρα 21:30 στο Polis Art Caf? της Στοάς του Βιβλίου, με τάνγκο του Ρίο δε λα Πλάτα τα οποία θα τραγουδήσει η Ουρουγουανή Ζανέτ Καπούγια (στο φεστιβάλ έλαβαν μέρος συγγραφείς από τις χώρες της λατινοαμερικανικής ηπείρου και της ιβηρικής χερσονήσου).Β 

    [11] Μόδα και πολιτική

    Η μόδα μπορεί να υποστηρίζει την πολιτική ή αντίθετα να προκαλεί το πολιτικό κατεστημένο. Πριν κάποια χρόνια, το Ινστιτούτο Μόδας και Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης είχε διοργανώσει την έκθεση «Μόδα και πολιτική» φωτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αυτή, επηρέασε την αμερικανική πολιτική για περισσότερα από 200 χρόνια.

    Το συμπέρασμα ήταν και παραμένει ότι στην προώθηση πολιτικών μηνυμάτων έχει το μερίδιο της και η μόδα. Τόσο οι περασμένες γενιές όσο και οι τρέχουσες, συνέδεσαν και εξακολουθούν να συνδέουν σε ένα βαθμό τη μόδα με ιδεολογίες, κινήματα, αξιοκρατικά συστήματα, εξ ορισμού με κοινωνικές τάξεις, κουλτούρες ή υποκουλτούρες .

    Β Το πιο απλό μέσο για να στείλουν πολιτικό μήνυμα οι σχεδιαστές μόδας, οι οποίοι κατά καιρούς θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους για την επικαιρότητα, είναι το τι-σερτ (t-shirt).Β 

    [12] Γιορτή βιβλίου στον Κορυδαλλό

    Με σύνθημα «Αγαπώ το βιβλίο - στηρίζω τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μου», ο Οργανισμός 'Αθλησης και Πολιτισμού του Δήμου Κορυδαλλού σε συνεργασία με βιβλιοπωλεία της πόλης διοργανώνουν την 23η Γιορτή Βιβλίου, από σήμερα έως το Σάββατο 27 Ιουνίου.Β 

    Φέτος η Γιορτή πραγματοποιείται στην πλατεία Μέμου, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα ειδικά περίπτερα και να ξεφυλλίσουν ένα πλήθος βιβλίων, που απευθύνονται σε όλα τα ενδιαφέροντα και τις ηλικίες.

    Επίσης, καθημερινά θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, κινηματογραφικές προβολές, θέατρο σκιών, παρουσιάσεις βιβλίων και γνωριμία με συγγραφείς.

    [13] Έως το τέλος Ιουνίου παραδίδεται η Μονή Δαφνίου

    Έως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η Μονή Δαφνίου. Αυτό έγινε γνωστό στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκε η τεχνική έκθεση για τη συντήρηση των φεγγιτών του καθολικού, στο οποίο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται σημαντικές εργασίες αποκατάστασης και στερέωσης.

    Βιολογικές επικαθήσεις, ρύποι, αποκολλήσεις και ρωγμές είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένη τμήματα (κυρίως οι γύψινοι φεγγίτες), όπως παρουσιάστηκαν στην έκθεση, που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία πήρε το «πράσινο φως» από τα μέλη του ΚΑΣ.

    Η Μονή Δαφνίου, το σημαντικότερο μνημείο της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Αττική που περιλαμβάνεται στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είχε υποστεί σοβαρές φθορές, ειδικά μετά τους τελευταίους μεγάλους σεισμούς του 1981 και του 1999, καθώς και πολλές επεμβάσεις, οι οποίες, όμως, δεν είχαν αλλοιώσει την ιστορικότητά της.Β 

    [14] Δέσμευση Ελλάδας-Ρωσίας για την άμεση υλοποίηση αγωγού φυσικού αερίου

    Σε κοινή δήλωση για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με τη διακριτική ονομασία «Νέος Ευρωπαϊκός Αγωγός» προέβησαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

    Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευση τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ»), στην ελληνική επικράτεια.

    Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «ΝΕΑ», με την συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ - ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.», μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

    Επισήμαναν ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «ΝΕΑ» και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

    Τόνισαν, δε, ότι «Η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού».

    [15] Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ για τον ELA

    Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέρχεται σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει πιθανή αύξηση της χρηματοδότησης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

    Η έκτακτη συνεδρίαση, που οργανώθηκε τηλεφωνικά, είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι, σύμφωνα με τις πηγές, τη στιγμή που η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Η ΕΚΤ αύξησε την Τετάρτη κατά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ το πλαφόν τη χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, στα 84,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Β 

    [16] Για τρεις μόνο παραστάσεις θα ανοίξει φέτος το αρχαίο θέατρο Δωδώνης

    Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης θα ανοίξει συμβολικά φέτος μόνο για τρεις παραστάσεις του έργου του Αισχύλου "Προμηθέας Δεσμώτης" από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Καινοτομία θα αποτελέσει το γεγονός ότι οι παραστάσεις θα δοθούν το απόγευμα, όσο ακόμα υπάρχει φυσικό φως, τόσο για λόγους πρακτικούς (το μνημείο βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης και έχει εργοταξιακή μορφή), όσο και προσέγγισης του αυθεντικού τρόπου απόδοσης του αρχαίου δράματος.

    Όπως ειπώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης (όπου συνεχίζονται οι εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης, οι οποίες ξεκίνησαν το 2000) θα λειτουργήσει φέτος συμβολικά μόνο με τις παραπάνω παραστάσεις, που θα δοθούν στις 17, 18 και 19 Ιουλίου 2015, με πρόβες δύο ημερών. Η λειτουργία του θα περιοριστεί στις τέσσερις έτοιμες κερκίδες του A' διαζώματος, ενώ από πλευράς Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης προτάθηκαν μια σειρά μέτρων (που υιοθετήθηκαν τόσο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, όσο και από το ΚΑΣ, με μικρές μόνο τροποποιήσεις) τα οποία θα πρέπει να ληφθούν πριν από την παράσταση.

    Τα μέτρα αυτά προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των θεατών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 500, η κίνησή τους θα γίνεται από συγκεκριμένη διαδρομή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να περισχοινισθεί ο χώρος του θεάτρου όπου θα δοθεί η παράσταση, να τοποθετηθεί φορητό κιγκλίδωμα στον ανατολικό αναλημματικό τοίχο και να επιδιορθωθεί η ξύλινη ράμπα ανόδου στο κοίλο.Β 


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 June 2015 - 8:32:18 UTC