Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παν. Λαφαζάνης: Τερματισμός λιτότητας, ένεση ρευστότητας και διαγραφή χρέους, τα τρία συστατικά για να βγούμε από την κρίση
  • [02] Φ. Γεννηματά: Ο ελληνικός λαός επιθυμεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία
  • [03] Επαφές Στ. Θεοδωράκη με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στις Βρυξέλλες
  • [04] Στην Κροατία η δεύτερη διάσκεψη της επιτροπής για τη διασύνδεση φυσικού αερίου
  • [05] Προς παράταση η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
  • [06] Εντός του ευρώ η Ελλάδα, εκτιμά ο Standard & Poor's
  • [07] Π. Μοσκοβισί: Χρειάζεται μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης
  • [08] Τους Γάλλους Προέδρους Σιράκ, Σαρκοζί και Ολάντ παρακολουθούσε η NSA
  • [09] Δωδεκάχρονη καμικάζι σκόρπισε τον θάνατο στη Νιγηρία
  • [10] Ο θόρυβος από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων κόβει χρόνια ζωής
  • [11] Επιθέσεις αυτοκτονίας από τζιχαντιστές, στη Χάσακα της Συρίας
  • [12] Ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία στο «μίνι ασφαλιστικό»
  • [13] Τετραμερής Τσίπρα- Γιούνκερ- Ντράγκι - Λαγκάρντ, στις Βρυξέλλες
  • [14] Ευ. Τσακαλώτος: Η συμφωνία δεν θα είναι υφεσιακή

  • [01] Παν. Λαφαζάνης: Τερματισμός λιτότητας, ένεση ρευστότητας και διαγραφή χρέους, τα τρία συστατικά για να βγούμε από την κρίση

    Τρία πράγματα χρειάζονται απαραιτήτως αν θέλουμε να φύγουμε από αυτή την κρίση, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όπου θα ανακοπεί η ύφεση για να μπούμε σε μια νέα ανοδική τροχιά, ανακαμψιακή τροχιά, δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στην ΕΣΗΕΑ και σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Αριστερά, Κυβέρνηση και Κράτος / Κλασικές Αναλύσεις, Σύγχρονες Εμπειρίες».

    Πρώτον, να τερματιστεί η λιτότητα, δεύτερον να υπάρξει μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και τρίτον η βαθιά διαγραφή του χρέους» Θα έλεγα, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

    Η Ελλάδα μέσα σ' αυτή την Ευρώπη, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, έχει μπει σε μια φάση μετάβαση, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης υπογραμμίζοντας πως αυτή η μετάβαση, ή θα είναι προοδευτική και θα οδηγήσει σε μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή, ή -αν δεν προχωρήσει αυτή η μετάβαση σ? αυτή την κατεύθυνση- η Ελλάδα μπορεί να καταστεί επίκεντρο μιας μεγάλης πολιτικής και αντιδημοκρατικής ανωμαλίας η οποία γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί και στην περιοχή μας και στην Ευρώπη.

    Αυτή η Ελλάδα σε μετάβαση, για να προχωρήσει σε προοδευτική κατεύθυνση και ιδιαίτερα με μια Κυβέρνηση που έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά, πρέπει να κινηθεί σε μια κατεύθυνση αλλαγής του κράτους, ριζικής αλλαγής του κράτους, ανέφερε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ.

    Η αλλαγή στο κράτος για να μπορεί να είναι υπαρκτή, πραγματική αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εξάρτησης και της κηδεμονίας της χώρας, που παίρνει αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια, είπε ο κ. Λαφαζάνης.

    [02] Φ. Γεννηματά: Ο ελληνικός λαός επιθυμεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας την Τρίτη στην Ολομέλεια της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραδέχθηκε πως το κόμμα της φέρει «σοβαρές ευθύνες» για την κρίση, κυρίως για την απροθυμία του να προβεί σε αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις - απέδωσε ωστόσο ευθύνες και στην «άκριτη πολιτική της σπατάλης και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού των κυβερνήσεων της ΝΔ, την περίοδο 2004-2009».

    Για τη διαχείριση της κρίσης δανεισμού, η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε μια άνευ προηγουμένου βίαιη προσαρμογή, «κυριολεκτικά ως πειραματόζωο» διαπίστωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση, διαπίστωσε πως επί πέντε μήνες, «η χώρα ζει σε μια παραλυτική αβεβαιότητα, κινούμενη μεταξύ Grexit και νέου μνημονίου: η οικονομία βυθίζεται, η ύφεση ξαναγυρίζει, οι μεταρρυθμίσεις απειλούνται, και ό,τι με θυσίες κατακτήσαμε κινδυνεύει να χαθεί».

    Η κα Γεννηματά συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά από την οποία δήλωσε πως «ο ελληνικός λαός επιθυμεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη», εκτιμώντας πως «σε αυτή την ευθύνη, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε, εγκλωβισμένη πέντε μήνες στα προεκλογικά ψέματα, τις εσωτερικές της αντιθέσεις και την επικοινωνιακή διαχείριση της προσαρμογής στην πραγματικότητα».

    «Αυτή την ώρα, οι εταίροι μας καλούνται να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από το 2012 και αφορούν και τις περαιτέρω ρυθμίσεις για το χρέος αλλά και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Επαφές Στ. Θεοδωράκη με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στις Βρυξέλλες

    Σειρά συναντήσεων με πρωθυπουργούς χωρών-μελών της ΕΕ και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

    Όπως έγινε γνωστό από το Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης θα συναντήσει σήμερα τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και το βράδυ είναι προσκεκλημένος σε γεύμα εργασίας του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ και του προέδρου των Φιλελευθέρων Γκι Φερχοφστατ. Στο δείπνο έχουν προσκληθεί, επίσης, οι πρωθυπουργοί Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Φινλανδίας καθώς και ο ηγέτης του κόμματος Σιουνταντάνος της Ισπανίας, Άλμπερτ Ριβέρα.

    Το πρόγραμμα του Στ. Θεοδωράκη προβλέπει αύριο Πέμπτη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρι Κατάινεν, αρμόδιο για τις επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ.

    [04] Στην Κροατία η δεύτερη διάσκεψη της επιτροπής για τη διασύνδεση φυσικού αερίου

    Η δεύτερη διάσκεψη της επιτροπής για τη διασύνδεση φυσικού αερίου της Κεντρικής, Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης (CESEC) θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Ντουμπρόβνικ, με τη συμμετοχή υπουργών Ενέργειας κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Κροατίας.

    Στο πλαίσιο των εργασιών της διάσκεψης αυτής, οι υπουργοί Ενέργειας θα υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης, αλλά και σχέδιο δράσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση ενεργειακών υποδομών φυσικού αερίου.Τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί προβλέπουν ότι οι χώρες της περιοχής θα αποτελούν το γεωγραφικό πεδίο διασύνδεσης τουλάχιστον τριών αγωγών φυσικού αερίου.

    [05] Προς παράταση η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

    Δεδομένη θεωρείται στο υπουργείο Οικονομικών η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η αρχική προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου αλλά λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν στην αποστολή των προεκτυπωμένων στοιχείων της δήλωσης από τους φορείς προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν είναι εφικτή η υποβολή του συνόλου των δηλώσεων στο διάστημα αυτό.

    Οριστικές αποφάσεις για την νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

    Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υπαγωγή στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 δόσεις που λήγει στις 26 Ιουνίου.

    [06] Εντός του ευρώ η Ελλάδα, εκτιμά ο Standard & Poor's

    Η βασική πρόβλεψη της Standard & Poor's είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του 2015, μολονότι μια καθυστερημένη συμφωνία για την αποτροπή της χρεοκοπίας δεν θα επιλύσει τα προβλήματα της χώρας, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής αξιολογήσεων του διεθνούς οίκους Μόριτς Κρέμερ.

    «Η βασική μας υπόθεση είναι ότι θα είναι μέλος και των δύο», υπογράμμισε ο Κρέμερ σε χρηματοοικονομικό σεμινάριο στο Λονδίνο.

    [07] Π. Μοσκοβισί: Χρειάζεται μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης

    Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει το πολιτικοοικονομικό σύστημά της γιατί δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, ανέφερε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας την Τρίτη στην Ολομέλεια της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

    Ο Γάλλος Επίτροπος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, επισήμανε ότι συχνά τα ζητήματα που απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης, όπως π.χ. το ύψος του ΦΠΑ, είναι μόνον η φανερή πλευρά του παγόβουνου και ότι οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν ευρύτερα τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης κ.ά.

    Σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος ο Επίτροπος είπε ότι δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, και πως η σχετική συζήτηση θα γίνει, αφού οι χώρες της Ευρωζώνης πεισθούν για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμη, ότι προς το παρόν χρειάζεται μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και πως περί τον Σεπτέμβριο θα κληθεί η Ευρωζώνη να λάβει αποφάσεις για το αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ή κάτι άλλο.

    Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, παραδέχθηκε πως το κόμμα της φέρει «σοβαρές ευθύνες» για την κρίση, κυρίως για την απροθυμία του να προβεί σε αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις - απέδωσε ωστόσο ευθύνες και στην «άκριτη πολιτική της σπατάλης και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού των κυβερνήσεων της ΝΔ, την περίοδο 2004-2009».

    Για την διαχείριση της κρίσης δανεισμού, η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε μια άνευ προηγουμένου βίαιη προσαρμογή, «κυριολεκτικά ως πειραματόζωο» διαπίστωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση, διαπίστωσε πως επί πέντε μήνες, «η χώρα ζει σε μια παραλυτική αβεβαιότητα, κινούμενη μεταξύ Grexit και νέου μνημονίου: η οικονομία βυθίζεται, η ύφεση ξαναγυρίζει, οι μεταρρυθμίσεις απειλούνται, και ό,τι με θυσίες κατακτήσαμε κινδυνεύει να χαθεί».

    [08] Τους Γάλλους Προέδρους Σιράκ, Σαρκοζί και Ολάντ παρακολουθούσε η NSA

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε συγκαλέσει κρυφά το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει για τις πιθανές συνέπειες μιάς εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη από τον Μάιο του 2012, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks, ο οποίος αναφέρθηκε χθες σε μυστικές εκθέσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.

    Η NSΑ κατασκόπευε την περίοδο 2006-2012 τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks και επικαλούνται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart και η καθημερινή εφημερίδα Liberation.Τα έγγραφα αυτά, τα οποία έχουν διαβάθμιστεί ως «άκρως απόρρητα», συμπεριλαμβάνουν πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις «υποκλοπές των επικοινωνιών» των τριών Προέδρων της Γαλλίας οι οποίες προορίζονταν για τα ανώτερα κλιμάκια της «κοινότητας των πληροφοριών» των ΗΠΑ, σημειώνει η Liberation.

    Διαβάστε επίσης: Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ

    [09] Δωδεκάχρονη καμικάζι σκόρπισε τον θάνατο στη Νιγηρία

    Ένα κοριτσάκι μόλις 12 ετών ανατίναξε χθες τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί σε μια αγορά στην βορειοανατολική Νιγηρία, συμπαρασύροντας στον θάνατο 9 ανθρώπους και τραυματίζοντας 30, δήλωσαν ο πατέρας ενός από τους τραυματίες και ένα μέλος των σωστικών συνεργείων.

    Η επίθεση αυτοκτονίας έγινε στην Γκούτζμπα, στην πολιτεία Γιόμπε, γύρω στις 11:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος). «Πρόκειται για μια επίθεση αυτοκτονίας που έκανε ένα κοριτσάκι ηλικίας περίπου 12 ετών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουσάινι Αϊσάμι, πατέρας ενός από τους 30 τραυματίες.Η μικρή «μπήκε στην αγορά και κατευθύνθηκε προς το τμήμα των δημητριακών. Ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί ενώ βρισκόταν ανάμεσα στους εμπόρους και τους πελάτες», συνέχισε.

    [10] Ο θόρυβος από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων κόβει χρόνια ζωής

    Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε θορυβώδεις δρόμους με έντονη κυκλοφορία οχημάτων, μπορεί να έχουν μειωμένο προσδόκιμο ζωής, κινδυνεύοντας περισσότερο από εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

    Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής, του King's College και του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Γιάανα Χάλονεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», ανέλυσαν στοιχεία για 8,6 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας. Οι επιστήμονες συσχέτισαν τα επίπεδα θορύβου (ντεσιμπέλ) λόγω του κυκλοφοριακού, με το ιατρικό ιστορικό των ατόμων.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν σε περιοχές όπου τη μέρα ο μέσος θόρυβος του δρόμου ξεπερνούσε τα 60 ντεσιμπέλ, υπήρχαν 4% περισσότεροι θάνατοι, σε σχέση με όσους ζούσαν σε σημεία με θόρυβο κάτω των 55 ντεσιμπέλ.

    [11] Επιθέσεις αυτοκτονίας από τζιχαντιστές, στη Χάσακα της Συρίας

    Βομβιστές αυτοκτονίας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σκότωσαν τουλάχιστον δέκα άτομα και τραυμάτισαν δεκάδες σε δύο συντονισμένες επιθέσεις χθες στη καρδιά της βορειοανατολικής πόλης Χάσακα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έναν κάτοικο της περιοχής.

    Το Παρατηρητήριο, που εδρεύει στη Βρετανία, είπε ότι τουλάχιστον τρεις βομβιστές επιτέθηκαν σε ένα σημαντικό συγκρότημα ασφαλείας του συριακού στρατού στη καρδιά της πόλης, η οποία βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο, ενώ άλλος ένας βομβιστής ανατινάχθηκε στο κουρδικό τμήμα της πόλης σ΄ένα αστυνομικό τμήμα που διαχειρίζονταν οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).

    [12] Ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία στο «μίνι ασφαλιστικό»

    Ρυθμίσεις που στοχεύουν σε καλύτερες συνθήκες για τα άτομα με αναπηρία περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα» που συζητήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

    «Θέλω να πιστεύω και πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει για έγκριση μνημονιακές πολιτικές και η παρουσία, εισαγωγή και συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου δείχνει ότι είναι αποφασισμένη βασικές της προεκλογικές δεσμεύσεις να τις υλοποιήσει. Τα θέματα που αναφέρονται στο νομοσχέδιο αφορούν όχι μόνο προεκλογικές δεσμεύσεις και προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά λύνουν προβλήματα κοινωνικών αδικιών και καταργούν μνημονιακές ρυθμίσεις που δημιούργησαν ακραίες καταστάσεις σε φτωχά και ανήμπορα στρώματα. Ό,τι ακριβώς είχε ειπωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις γι' αυτά τα ζητήματα, αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

    [13] Τετραμερής Τσίπρα- Γιούνκερ- Ντράγκι - Λαγκάρντ, στις Βρυξέλλες

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμώνΖ. Κλ. Γιούνκερ, Μ. Ντράγκι και Κρ. Λαγκάρντ, πρόκειται να έχει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Το βράδυ συνέρχεται το Eurogroup.

    Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της φαίνεται να είναι κοντά πλέον και ήδη στην Αθήνα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όλοι μετρούν αντίστροφα και εργάζονται για τις τελευταίες αλλά κρίσιμες διατυπώσεις στη συμφωνία, ενώ τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, πρωτίστως το ελληνικό, θα πρέπει να έχουν εγκρίνει τη συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα.

    Στις Βρυξέλλες παραμένουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αν υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup και κλείσει οριστικά η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, τότε θα αρχίσουν οι κομματικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θα συνεδριάσουν διαδοχικά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    [14] Ευ. Τσακαλώτος: Η συμφωνία δεν θα είναι υφεσιακή

    Η συμφωνία στο σύνολο της δεν θα είναι υφεσιακή, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δίνει μεγάλη μάχη για δικαιότερη κατανομή των βαρών για να σηκώσουν τα βάρη αυτοί που δεν τα σήκωσαν μέχρι σήμερα.

    Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην συμφωνία, είπε ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως θα είναι μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη να μην βρεθεί συμφωνία. Βάζουμε στο τραπέζι της συζήτησης το χρέος είπε ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνοντας πως το κριτήριο που έχουμε στην διαπραγμάτευση είναι μια βιώσιμη λύση και κοινωνικά δίκαιη.

    Ο ΦΠΑ βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης είπε ο κ.Τσακαλώτος και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με την διαπραγμάτευση του Αντώνη Σαμαρά.

    Όσον αφορά τη αποληρωμή των δόσεών μας ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η συμφωνία θα έχει ένα χρηματοδοτικό κομμάτι και άρα θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 June 2015 - 6:32:13 UTC