Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει στις 15:00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Την ΠΓΔΜ επισκέπτεται ο Ν. Κοτζιάς
  • [03] Καθησυχαστικός για τους τουρίστες και αισιόδοξος για συμφωνία, ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [04] Ανανέωση συλλογικών συμβάσεων με μηδενικές αυξήσεις αναμένεται να αποφασίσει ο ΟΛΠ
  • [05] «Αν δεν υπάρξει λύση για την Ελλάδα ως την Κυριακή, δεν μπορεί να προβλεφθεί τι θα συμβεί»
  • [06] Στην Κροατία η δεύτερη διάσκεψη της επιτροπής για τη διασύνδεση φυσικού αερίου
  • [07] Κατά ενός Grexit τάσσεται η πλειονότητα των Γερμανών οικονομολόγων
  • [08] Τους Γάλλους Προέδρους Σιράκ, Σαρκοζί και Ολάντ παρακολουθούσε η NSA
  • [09] Κύπρος: Υπόθεση αιμομιξίας ήρθε στο φως ύστερα από 23 χρόνια
  • [10] Στις διαφωνίες ΔΝΤ - Κομισιόν σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ελλάδα αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος
  • [11] Διάσωση 237 παράτυπων μεταναστών από το Λιμενικό, το τελευταίο 24ωρο
  • [12] Βιβλιοπροτάσεις για το καλοκαίρι
  • [13] Εγκαινιάστηκε η κεντρική εκθεση της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης
  • [14] Αλλάζει πρόσωπο ο Σπάιντερμαν
  • [15] Χορογραφίες τους παρουσιάζουν οι σπουδαστές της Σχολής Χορού της Λυρικής
  • [16] «Πετύχαμε την πιο ισορροπημένη συμφωνία υπό τις δεδομένες συνθήκες»
  • [17] Το Παρίσι καταγγέλλει τη «μη αποδεκτή κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων»

  • [01] Συνεδριάζει στις 15:00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

    Στο κομματικό πεδίο αναμένεται να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα στις 15:00. Την ενημέρωση στα μέλη της ΠΓ θα κάνει εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

    Ακριβές χρονοδιάγραμμα συνεδιάσεων των υπολοίπων κομματικών και κυβερνητικών οργάνων, ενόψει της συμφωνίας με τους πιστωτές, δεν υπάρχει. Εκτιμάται ότι από την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, θα αρχίσουν να συνεδριάζουν η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωριστά ή και σε κοινή συνεδρίαση. Το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Εάν, δηλαδή, ολοκληρωθούν σήμερα ή αύριο στη σύνοδο κορυφής.

    [02] Την ΠΓΔΜ επισκέπτεται ο Ν. Κοτζιάς

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς επισκέπτεται τα Σκόπια, στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, καθώς και με αρχηγούς κομμάτων.Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί αρχικά με τον ομόλογό του τής ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι και μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

    Ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών θα αποτελέσουν τα προταθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.Για το θέμα αυτό είχαν διερευνητική συνάντηση, την Παρασκευή, στα Σκόπια, οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μαυροειδής και της ΠΓΔΜ Έλενα Κουζμάνοφσκα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα έχει, επίσης, διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για ευρωπαϊκά ζητήματα, Φατμίρ Μπεσίμι και τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ.Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να συναντηθεί με τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μεντούχ Θάτσι.

    [03] Καθησυχαστικός για τους τουρίστες και αισιόδοξος για συμφωνία, ο Γ. Κατρούγκαλος

    Τη διαβεβαίωσή του ότι αυτό το καλοκαίρι οι τουρίστες δεν έχουν να φοβηθούν για έλλειψη χρημάτων και την αισιοδοξία του για κατάληξη σε συμφωνία, εξέφρασε, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1, o αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.«Είμαι πολύ αισιόδοξος, αυτές τις ώρες, όμως, η μπάλα είναι στους πιστωτές μας» δήλωσε ο υπουργός, απαντώντας στο ερώτημα εάν κατά τη γνώμη του «θα υπάρξει ή όχι συμφωνία».

    Αναφερόμενος στις συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι να ορθολογίσουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, να μεταρρυθμίσουμε τις πρόωρες συντάξεις. Δεν αποδεχόμαστε όμως τη μείωση των κύριων συντάξεων γιατί το ήμισυ των συνταξιούχων ζουν κάτω του ορίου φτώχειας. Είμαστε έτοιμοι να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα χωρίς να αγγίξουμε τους πιο αδύναμου».

    Σχετικά με τον ΦΠΑ, ο υπουργός επανέλαβε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι: «Θέλουμε να καλύπτουμε τα έξοδά μας με τις εισπράξεις μας» εξήγησε. «Δεν θέλουμε ένα νέο δάνειο, αλλά και δεν θέλουμε να περάσουμε το βάρος των φόρων για ακόμα μία φορά στη μεσαία τάξη και στους φτωχότερους. Συζητούμε, επομένως, με τους εταίρους μας για να δούμε ποια προϊόντα θα πάνε στον υψηλότερο συντελεστή» πρόσθεσε.

    Στο ερώτημα εάν είναι «κοινωνικά αποδεκτό» να υποστεί ο ελληνικός λαός μία νέα σειρά μέτρων, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Όλοι καταλαβαίνουν ότι θα είναι ένας σκληρός συμβιβασμός. Έχουμε κάνει πολλές υποχωρήσεις. Οι Έλληνες εκλογείς μπορούν να κατανοήσουν ότι μπορούμε να κάνουμε προσπάθειες με την προϋπόθεση, όμως, ότι σε αυτήν τη συμφωνία θα υπάρχει πρόβλεψη που θα εξασφαλίζει καταρχάς τη μείωση του χρέους και στη συνέχεια την ανάκαμψη της οικονομίας. Εάν έχουμε τις δύο αυτές προϋποθέσεις, πιστεύω ότι θα έχουμε μία έντιμη συμφωνία, έναν συμβιβασμό αμοιβαίως επωφελή».

    Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός παραδέχτηκε ότι «προτεραιότητα είναι να μείνουμε στην Ευρωζώνη, χωρίς όμως τη συνέχιση του θανατηφόρου σπιράλ της λιτότητας και της ύφεσης».

    Στην παρατήρηση ότι το κόμμα του εκλέχθηκε πιστεύοντας ότι «θα λυγίσει την Ευρώπη, πράγμα που τελικά αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολο» ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Σήμερα στην Ευρώπη έχουμε την αντιπαράθεση δύο διαφορετικών οραμάτων: Το ένα θέλει τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και το άλλο, που είναι και το δικό μας, θέλει την επαναφορά του κοινωνικού ευρωπαϊκού πρότυπου. Δεν θέλουμε να κάνουμε τους εταίρους μας να λυγίσουν δεν είναι ένα "μπρα ντε φερ" μεταξύ μας».

    [04] Ανανέωση συλλογικών συμβάσεων με μηδενικές αυξήσεις αναμένεται να αποφασίσει ο ΟΛΠ

    Την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους για δύο χρόνια με μηδενικές αυξήσεις, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, που συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι.

    Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, αναμένεται να ενημερωθεί και για τα υπόλοιπα θέματα του ΟΛΠ, όπως για τα λιμενικά τέλη, το διαγωνισμό για τα στερεά απόβλητα που έχει ακυρωθεί, ενώ αναμένεται να εγκρίνει την τελική συμφωνία μεταξύ των εταιρειών ΟΛΠ και MSC για την αποκατάσταση του φάρου στο Μώλο Κράκαρη, ζημιά που προξένησε πριν δύο χρόνια ένα κρουαζιερόπλοιο.

    Επίσης θα συζητηθεί η υποβολή δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού.

    [05] «Αν δεν υπάρξει λύση για την Ελλάδα ως την Κυριακή, δεν μπορεί να προβλεφθεί τι θα συμβεί»

    Αν δεν βρεθεί λύση για μια συμφωνία με την Ελλάδα ως την Κυριακή, δεν μπορεί να προβλεφθεί τι θα συμβεί στη συνέχεια, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

    Για να συμφωνήσουν οι θεσμοί των πιστωτών και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ως προς τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας, χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

    «Αναμένω ότι αυτό θα προταθεί απόψε (...) Αν δεν υπάρξει μια πραγματική λύση ως την Κυριακή (...) δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιο θα είναι το επόμενο βήμα», σημείωσε.

    [06] Στην Κροατία η δεύτερη διάσκεψη της επιτροπής για τη διασύνδεση φυσικού αερίου

    Η δεύτερη διάσκεψη της επιτροπής για τη διασύνδεση φυσικού αερίου της Κεντρικής, Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης (CESEC) θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Ντουμπρόβνικ, με τη συμμετοχή υπουργών Ενέργειας κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Κροατίας.

    Στο πλαίσιο των εργασιών της διάσκεψης αυτής, οι υπουργοί Ενέργειας θα υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης, αλλά και σχέδιο δράσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση ενεργειακών υποδομών φυσικού αερίου.Τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί προβλέπουν ότι οι χώρες της περιοχής θα αποτελούν το γεωγραφικό πεδίο διασύνδεσης τουλάχιστον τριών αγωγών φυσικού αερίου.

    [07] Κατά ενός Grexit τάσσεται η πλειονότητα των Γερμανών οικονομολόγων

    Κατά μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη τάσσεται η πλειονότητα των Γερμανών οικονομολόγων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε μεταξύ των ινστιτούτων ερευνών.

    Σαφής πλειονότητα των σημαντικότερων ινστιτούτων οικονομικών ερευνών της Γερμανίας τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Ostthuringer Zeitung η οποία διεξήγαγε την έρευνα.

    Πολλοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι ένα Grexit θα οδηγήσει την Ελλάδα στο χάος.

    «Με ένα Grexit χάνουν όλοι. Για τους Έλληνες θα είναι μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή, η χώρα δεν θα μπορεί πλέον να πληρώνει τα χρέη της, θα βρεθεί υπερχρεωμένη, δεν θα λάβει νέα κεφάλαια και η φτώχεια θα αυξηθεί», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) Γκούσταβ Χορν. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί.

    Κάποιοι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων είναι προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στην (ελληνική) οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της θα ήταν για την Ευρωπαϊκή Ένωση προτιμότερο ένα Grexit», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Λάιμπνιτς (IWH) Ράιντ Γκροπ.

    «Πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit», σημείωσε ο συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας (HWWI) Χένινγκ Φέπελ, κυρίως από το φόβο για τις επιπτώσεις που θα είχε για ολόκληρη την Ευρώπη.

    Αν και ένα Grexit θα ήταν κατά κύριο λόγο διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη και τις χρηματαγορές, «η χρεοκοπία ενός κράτους της Ευρώπης θα έθετε υπό αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα της Ευρώπης και θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις», πρόσθεσε ο Φέπελ.

    Μια έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα «θα έστελνε ένα ανησυχητικό μήνυμα στον κόσμο ότι η Ευρώπη προφανώς δεν διαθέτει πλέον ικανότητα ενσωμάτωσης», εξήγησε ο Μίχαελ Χίτερ επικεφαλής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW).

    Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία στο Κιλ (IfW) Ντένις Σνόουερ βλέπει επίσης κινδύνους πολιτικής αστάθειας.

    [08] Τους Γάλλους Προέδρους Σιράκ, Σαρκοζί και Ολάντ παρακολουθούσε η NSA

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε συγκαλέσει κρυφά το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει για τις πιθανές συνέπειες μιάς εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη από τον Μάιο του 2012, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks, ο οποίος αναφέρθηκε χθες σε μυστικές εκθέσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.

    Η NSΑ κατασκόπευε την περίοδο 2006-2012 τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκαλύπτει ο ιστότοπος WikiLeaks και επικαλούνται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart και η καθημερινή εφημερίδα Liberation.Τα έγγραφα αυτά, τα οποία έχουν διαβάθμιστεί ως «άκρως απόρρητα», συμπεριλαμβάνουν πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις «υποκλοπές των επικοινωνιών» των τριών Προέδρων της Γαλλίας οι οποίες προορίζονταν για τα ανώτερα κλιμάκια της «κοινότητας των πληροφοριών» των ΗΠΑ, σημειώνει η Liberation.

    Διαβάστε επίσης: Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ

    Το Παρίσι καταγγέλλει τη «μη αποδεκτή κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων»

    [09] Κύπρος: Υπόθεση αιμομιξίας ήρθε στο φως ύστερα από 23 χρόνια

    Πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα υπόθεση αιμομιξίας καταγγέλθηκε ύστερα από 23 χρόνια. Η Αστυνομία συνέλαβε ως ύποπτα και θα οδηγήσει σήμερα στο Δικαστήριο για έκδοση διατάγματος πρωσοποκράτησης για διευκόλυνση των ανακρίσεων, τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας, μετά από καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση, βιασμό και άσεμνες επιθέσεις. Οι ύποπτοι είναι ένας 63χρονος, οι δύο γιοι του -ηλικίας 36 και 37 ετών- και η 64χρόνη σύζυγός του από την Πάφο και τώρα στη Λεμεσό.

    Συγκεκριμένα, τρεις κοπέλες (οι δύο ηλικίας σήμερα 29 ετών και η άλλη 34) και ένας άνδρας (27 ετών) -ανίψια του 63χρονου- αποφάσισαν, μετά από παρότρυνση ψυχολόγου, να αποκαλύψουν τον εφιάλτη τους και κατέφυγαν στην Αστυνομία. Οι καταγγελίες αφορούν αδικήματα, που φαίνεται να έγιναν μεταξύ 1992-1999, όταν οι τρεις ήταν ακόμη ανήλικοι.

    [10] Στις διαφωνίες ΔΝΤ - Κομισιόν σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ελλάδα αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος

    «Τώρα συγκρούονται και οι πιστωτές της Αθήνας μεταξύ τους», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, με τον γερμανικό Τύπο σήμερα να επικεντρώνεται στις διαφωνίες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το ΔΝΤ κατηγορεί την Κομισιόν ότι έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις στα αιτήματά της προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ κύκλοι της ΕΕ επικρίνουν το Ταμείο για τη σκληρή στάση του.

    Μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ των πιστωτών της Αθήνας σχετικά με τους όρους της διάσωσής της, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.

    Κύκλοι των πιστωτών σημειώνουν ότι το ΔΝΤ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να αποδεχθεί όρους πολύ πιο χαλαρούς σε σχέση με τις αρχικές του απαιτήσεις. Αντί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βασίζεται στο έγγραφο αναφοράς των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) φαίνεται να υιοθετεί κυρίως τις προτάσεις της Αθήνας, προσθέτει το Ταμείο.

    Από την άλλη ευρωπαϊκοί κύκλοι επικρίνουν σφοδρά το ΔΝΤ. «Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για μια συμφωνία», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι το Ταμείο παίζει με τη φωτιά. Ένα άλλο μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας των πιστωτών χαρακτήρισε τη στάση του ΔΝΤ «επικίνδυνη».

    Οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ήταν εμφανείς ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες, σημειώνει από την πλευρά της η Die Welt.

    Όμως καθώς φαίνεται να πλησιάζει η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων τίθεται το ερώτημα, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, κατά πόσο οι θεσμοί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα μαλακώσουν τη στάση τους ή αν θα θέσουν σε κίνδυνο ένα αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να μην σκέφτηκαν πολύ το ΔΝΤ στις τελευταίες συζητήσεις τους με την Ελλάδα. Οι διαπραγματευτές του Ταμείου διαφωνούν με την πορεία των συζητήσεων.

    Αν και η Κομισιόν και το Eurogroup χαιρέτισαν τη Δευτέρα τις νέες προτάσεις της Αθήνας, το ΔΝΤ δεν ήταν ευχαριστημένο με τη λίστα. Όπως επεσήμανε τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτή δεν είναι αρκετά συγκεκριμένα και βασίζονται πολύ στην αύξηση της φορολογίας και των εισφορών αντί στη μείωση δαπανών.

    [11] Διάσωση 237 παράτυπων μεταναστών από το Λιμενικό, το τελευταίο 24ωρο

    Στη διάσωση 237 παράτυπων μεταναστών σε επτά διαφορετικά περιστατικά έρευνας και διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα.Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού, αυτά τα περιστατικά έλαβαν χώρα σε θαλάσσιες περιοχές των νησιών Λέσβου, Χίου και Κω.

    Στο μεταξύ, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του Ποταμιού, Νίκος Ορφανός (Β' Πειραιά) και Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας), για το φλέγον ζήτημα της μεταφοράς μεταναστών από τα νησιά.

    Οι βουλευτές ρωτούν ποια μέτρα αναμένεται να λάβει το υπουργείο για τη μετακίνηση των μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα. Στους μετανάστες έχουν χορηγηθεί τα απαραίτητα έγγραφα εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, καθώς όπως αναφέρουν οι βουλευτές, οι ακτοπλόοι δηλώνουν, ήδη, αδυναμία να μεταφέρουν καθημερινά χιλιάδες μετανάστες λόγω της αυξημένης επιβατικής κίνησης.

    [12] Βιβλιοπροτάσεις για το καλοκαίρι

    Παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η εκδοτική αγορά, δεν έλειψαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι πολλές και καλές μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας. Μια περιήγηση στα πρόσφατα ή και στα κατά τι παλαιότερα εκδοτικά πεπραγμένα θα επιβεβαιώσει αμέσως το βάθος και τον πλούτο των επιλογών.

    Ο «Καναδάς» του αμερικανού μυθιστοριογράφου Ρίτσαρντ Φορντ (μετάφραση Θωμάς Σκάσσης, εκδόσεις Πατάκη), που σχολιάστηκε εκτενώς από τις αρμόδιες στήλες του αθηναϊκού Τύπου, είναι ένας ύμνος όχι μόνο στη φύση, αλλά και στη μνήμη: στη μνήμη που θα κατορθώσει μέσα από την αδιάλειπτη λειτουργία της να επεξεργαστεί τα τραύματα του παρελθόντος, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο, πιο ελεύθερο και πιο σίγουρο παρόν.

    [13] Εγκαινιάστηκε η κεντρική εκθεση της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης

    Εγκαινιάστηκετο βράδυ της Τρίτης και επίσημα (καθώς πολλές απο τις εκθέσεις της έχουν ήδη αρχίσει τη λειτουργία τους) η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις - Make it Νew ΙΙΙ.

    Τα εγκαίνια έγιναν στις 8 μ.μ στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ - HELEXPO, απο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, παρουσία της διευθύντριας του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μαρίας Τσαντσάνογλου και της διευθύντριας της Μπιενάλε Κατερίνας Κοσκινά. Παράλληλα, στο Περίπτερο 6 άνοιξε η κεντρική έκθεση της Μπιενάλε με τίτλο «Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης», που επιμελήθηκε η Κατερίνα Γρέγου.

    Για 100 μέρες, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει σε μουσεία, εκθεσιακούς χώρους, γκαλερί και μνημεία 14 εκθέσεις σύγχρονης τέχνης με έργα περισσότερων από 100 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, τρία συμπόσια, ένα φεστιβάλ περφόρμανς, εργαστήρια καλλιτεχνών, προβολές, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως διαρθρώνονται γύρω από το κεντρικό και το παράλληλο πρόγραμμα με άξονα τη Μεσόγειο.

    [14] Αλλάζει πρόσωπο ο Σπάιντερμαν

    Με νέο πρόσωπο θα εμφανιστεί από το ερχόμενο φθινόπωρο ο Σπάιντερμαν. Σύμφωνα με τη Νιου Γιορκ Ντέιλι Νιους, η Μάρβελ αποφάσισε ότι στη νέα σειρά Σπάιντερμαν, πίσω από τη μάσκα του ανθρώπου αράχνη θα βρίσκεται ο αφρολατίνος έφηβος Μάιλς Μοράλες, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε το 2011, σε μία διαφορετική εκδοχή του Σπάιντερμαν που διαδραματίζεται σε ένα παράλληλο σύμπαν.

    Συγγραφέας του κόμικ θα είναι ο Μπράιν Μάικλ Μπέντις, ενώ τον Μοράλες έχει σχεδιάσει η Σάρα Πιτσέλι. Ο Μπέντις επιβεβαίωσε ότι ο Μοράλες θα είναι ο βασικός Σπάιντερμαν και όχι μία διαφορετική εκδοχή του.

    [15] Χορογραφίες τους παρουσιάζουν οι σπουδαστές της Σχολής Χορού της Λυρικής

    Τους χορευτές του αύριο θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει, αυτό το Σαββατοκύριακο, το κοινό και να έρθει σε επαφή με τη νεανική δημιουργία, καθώς στις 27 και τις 28 Ιουνίου, στο Θέατρο Ολύμπια, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια παρουσίαση της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

    Οι σπουδαστές της σχολής θα παρουσιάσουν δικές τους δημιουργίες, αλλά και αποσπάσματα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, τα οποία διδάσκονται, υπό την καθοδήγηση του διευθυντή της Σχολής Γιάννη Δοντσάκη.

    Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20.00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, που μπορεί να προμηθευτεί δελτία προτεραιότητας, στην είσοδο του Θεάτρου Ολύμπια, μια ώρα πριν την έναρξη.

    [16] «Πετύχαμε την πιο ισορροπημένη συμφωνία υπό τις δεδομένες συνθήκες»

    «Πετύχαμε την πιο ισορροπημένη συμφωνία υπό τις δεδομένες συνθήκες» είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας, στην πρωινή εκπομπή του στο Mega και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αλλά είναι πολύ μικρές οι λεπτομέρειες των διαφορών που υπάρχουν και δεν αλλάζουν τα δεδομένα.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε τα μέτρα «ισορροπημένα» διότι όπως είπε «οι δανειστές ζητούσαν απευθείας περικοπές συντάξεων και μισθών και καθολική αύξηση ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες».

    Μεταξύ άλλων, ο υπουργός σημείωσε πως «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν έχει κανένα από τα στοιχεία του συμβιβασμού που γίνεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης» και αναφορικά με το χρέος είπε πως έχει δύο πλευρές. Πρώτον, τη διαχείριση του χρηματοδοτικού κενού το 2015-16-17 και 2018 και δεύτερον, την αποπληρωμή του χρέους από το 2022 μέχρι και το 2045.

    Για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταθάκης είπε πως αν καταργηθεί θα πρέπει να έχουμε ισοδύναμα που θα αναπληρώσουν τα έσοδα, ενώ σε ερώτηση αν θα τον πληρώσουμε αυτό το φόρο και το 2016, ο υπουργός απάντησε: «Τον Σεπτέμβριο με τον προϋπολογισμό του 2016, θα σας πούμε αν και τι θα πληρώσετε».

    Αναφορικά με τις πιέσεις για αύξηση του ΦΠΑ ανέφερε πως δεν θα υπάρχει σοβαρός αντίκτυπος για τα εμπορικά νησιά και σημείωσε πως «για όλα τα υπόλοιπα νησιά, δίνουμε τη μάχη για να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ».

    Ακόμη, προέβλεψε ότι παρά το γεγονός ότι στο α' τρίμηνο υπάρχει οριακή ύφεση, τελικά τo πρόσημο για την οικονομία το 2015 θα είναι θετικό, καθώς θα καταγραφεί ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1,5%.

    «Εκτός πραγματικότητας» χαρακτήρισε την όποια συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα στήριξης ο υπουργός Οικονομίας για να τονίσει στη συνέχεια πως «υπό προϋποθέσεις δεν θα καταλήξουμε σε τρίτο μνημόνιο» και αυτό θα κριθεί, σύμφωνα με τον υπουργό, από την πορεία της οικονομίας, τα πλεονάσματα που μπορεί να παράξει και αν θα χρησιμοποιηθούν και τα 10 δισ. του ΤΧΣ.

    [17] Το Παρίσι καταγγέλλει τη «μη αποδεκτή κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων»

    Η Γαλλία κατήγγειλε μία «μη αποδεκτή κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων» μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης των επικοινωνιών του Φρανσουά Ολάντ και των δύο προκατόχων του, του Νικολά Σαρκοζί και του Ζακ Σιράκ, από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών.

    «Δεν είναι αποδεκτό μεταξύ συμμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, λίγη ώρα πριν από την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Φρανσουά Ολάντ με τη συμμετοχή των σημαντικότερων υπουργών και μελών της ηγεσίας των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και των γαλλικών υπηρεσιών Πληροφοριών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 June 2015 - 8:32:17 UTC