Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οξεία αντιπαράθεση Στ. Θεοδωράκη με κυβερνητικά στελέχη
  • [02] Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα, προχωρήστε σε εκλογές, κάλεσε τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά
  • [03] Το ελληνικό Κοινοβούλιο θα αποδείξει δεν εκβιάζεται, είπε η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου
  • [04] Podemos: Η Γερμανία και το ΔΝΤ «θέλουν να στραγγαλίσουν την Ελλάδα»
  • [05] DSK:Ο εξαναγκασμός της Ελλάδας να υποκύψει θα ήταν τραγικό προηγούμενο για τη δημοκρατία
  • [06] Τσίπρας: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια του Σόιμπλε και του Ντάισελμπλουμ

  • [01] Οξεία αντιπαράθεση Στ. Θεοδωράκη με κυβερνητικά στελέχη

    Οι τόνοι ανέβηκαν και προκλήθηκε ένταση στη συζήτηση στη Βουλή όταν ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγόρησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχουν επίγνωση των συνεπειών της πολιτικής τους καθώς ζούσαν από τον κομματικό τους μισθό.

    Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν διαμαρτυρόμενοι παρά τις εκκλήσεις του προεδρείου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Μπορώ να σας κάνω δώρο έναν τόμο με το βόθρο ύβρεων που έχετε εκστομίσει για το Ποτάμι. Δεν θα με λογοκρίνετε» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε:

    «Όλες οι κινήσεις σας πέντε μήνες τώρα, μαρτυρούν ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι οι συνιστώσες. Το κόμμα και τα επαγγελματικά του στελέχη. Και αφού ο κομματικός στρατός θέλει δραχμή? δραχμή. Και αφού ο στρατός δε θέλει Ευρώπη? τότε ας βγούμε από την Ευρώπη. Αρκεί να είναι ικανοποιημένος ο στρατός, να μη φύγει το στράτευμα από δίπλα σας».

    Ανέφερε δε ότι η κυβερνητική αποστολή στις Βρυξέλλες ήταν σχολική εκδρομή.

    Μετά τις φωνές και τις διαμαρτυρίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κι αφού ολοκληρώθηκε η ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού, η πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι «τα όσα είπε ο κ. Θεοδωράκης θέτουν συλλογικό ζήτημα για την Αριστερά, γιατί οι άνθρωποί της έχουν υπηρετήσει αρχές και αξίες και δεν υπηρέτησαν νταβατζήδες και αφεντικά».

    Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, και απαντώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη, είπε πως έκανε σόου και προβοκάτσια και ότι δεν θα ζητήσει να ανακαλέσει τα όσα είπε. «Ήρθατε από την ΕΕ όπου κάνατε τουρ για να εκπροσωπήσετε του δανειστές στη Βουλή» ανέφερε ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε: «Η Αριστερά δεν χτυπάει κάτω από τη μέση. Ίσως δεν έχετε ιδέα κι ήρθατε από άλλη χώρα. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι. Λυπάμαι, δεν είστε χθεσινός. Είμαστε μικρή χώρα κι όλοι γνωριζόμαστε».

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απευθυνόμενος προς τον κ. Θεοδωράκη, είπε ότι μια γραμματέας της Κομισιόν χαρακτήρισε την κυβερνητική αποστολή ως σχολική εκδρομή και επισήμανε: «Είχατε σχέση με την ΕΡΤ όταν υπήρχε κατασπατάληση πόρων».

    [02] Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα, προχωρήστε σε εκλογές, κάλεσε τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά

    Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τον κατηγόρησε για επικίνδυνη πολιτική, αμετροεπή στάση και για κρυφή ατζέντα που οδηγεί την Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης, και υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν έχει καμία χρησιμότητα.

    «Δεν χρειάζεταικανέναδημοψήφισμα. Μην προσπαθείτε να αποφύγετε τη λυτρωτική για την Ελλάδα και τους Έλληνες ομολογία αδυναμίας και αποτυχίας σας. Δεν θα καταφέρετε να αποδράσετε παγιδεύοντας τους Έλληνες πολίτες σε ερωτήματα όχι για το τι θέλουν αλλά για το τι δεν θέλουν» τόνισε ζητώντας τη διεξαγωγή εκλογών.

    «Προχωρήστε σε εκλογές τώρα, κ. πρωθυπουργέ, τα ψέματα τελείωσαν. Σήμερα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας είναι γιασας η δύσκολη ώρα της αλήθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά για τον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον για παραπλάνηση και έλλειψη ειλικρίνειας, καθώς και για αποτυχημένη διαπραγμάτευση που οδήγησε στο απόλυτο αδιέξοδο.

    «Προτιμήσατε, κύριε Τσίπρα, να υποταχτείτε στους κήρυκες της ρήξης και της δραχμής. Έχετε υποχρέωση να αναλάβετε την ευθύνη της απόφασης για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και να διασφαλίσει την προοπτική της ανάπτυξης έστω και τώρα» επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας καθαρές απαντήσεις για την επόμενη μέρα, «καθώς η χώρα οδηγείται σε μεγάλη εθνική περιπέτεια».

    «Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν θα αλλάξουν με αυτοκτονίες κρατών και γραφικές αναφορές στο Κούγκι, ούτε με νταούλια που παίζουν χορούς του Ζαλόγγου» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά και απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προστατεύσει τη συνταγματική τάξη και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. «Ο ρόλος του είναι καθοριστικός. Το ερώτημά μας είναι: Κύριε Πρόεδρε, θα είστε ο Πρόεδρος που θα παρακολουθεί την Ελλάδα να βαδίζει ολοταχώς εκτός ευρώ;» κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Το ελληνικό Κοινοβούλιο θα αποδείξει δεν εκβιάζεται, είπε η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου

    «Το δημοψήφισμα είναι πράξη κυριαρχίας και Δημοκρατίας. Ουδείς μπορεί να την αποτρέψει, ούτε με εκδηλώσεις που υπαγορεύουν οι δανειστές ούτε με τραπεζική υπονόμευση» τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την ομιλία της από το βουλευτικό της έδρανο. Όπως είπε, «οι πολίτες σιχάθηκαν να φοβούνται και αποφάσισαν να πάρουν την τύχη και τη μοίρα στα χέρια τους και δεν θα ψηφίσουν με τρεμάμενο χέρι, αλλά με αναφορά στην ιστορία και στο Σύνταγμα που παραβιάστηκε επί μνημονίων και με πείσμα που τιμά την κορυφαία αναφορά στους αγώνες και στα κινήματα».

    Η κα Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για απόπειρα βίαιης κατάλυσης του Συντάγματος και πρόσθεσε πως οι επιχειρήσεις αποτροπής του δημοψηφίσματος δεν θα ευοδωθούν αφού ο λαός θα αντισταθεί με την ψήφο του όπως και οι βουλευτές. Το ελληνικό Κοινοβούλιο, επισήμανε, θα δώσει το παράδειγμα ότι τα κοινοβούλια δεν εκβιάζονται από εξωθεσμικούς παράγοντες που επιχειρούν να τα καθυποτάξουν.

    Η πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τους «εκπρόσωπους του παλαιού πολιτικού συστήματος» ότι ανέχθηκαν να συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ χωρίς εκπρόσωπο της Ελλάδας όταν αυτό συνιστά ακραία παραβίαση των ευρωπαϊκών θεσμών.

    Εξάλλου η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως εκείνοι που «40 χρόνια δεν βρήκαν λόγο να ενεργοποιήσουν τη συνταγματική πρόβλεψη του δημοψηφίσματος, αντιδρούν τώρα που βρέθηκε μία κυβέρνηση να αποδώσει στην πράξη την εξουσία του λαού».

    «Είναι εντυπωσιακό να ακούει τόσες αντιδράσεις όταν τιμά τη Δημοκρατία και ρωτάει τον λαό. Είναι απορίας άξιο το να φοβούνται τόσο πολύ τον λαό και τη Δημοκρατία, και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηθική κατάπτωση και ήττα να προσπαθούν να αποτρέψουν την ύψιστη δημοκρατική πράξη του δημοψηφίσματος» σημείωσε.

    [04] Podemos: Η Γερμανία και το ΔΝΤ «θέλουν να στραγγαλίσουν την Ελλάδα»

    Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ θέλουν «να στραγγαλίσουν την Ελλάδα (και) να δώσουν ένα μάθημα» στην ισπανική αριστερά ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, κατήγγειλε ο επικεφαλής του ισπανικού κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

    «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η γερμανική κυβέρνηση επιτίθενται στη δημοκρατία. Καταστρέφουν το πολιτικό σχέδιο της Ευρώπης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

    «Θα προσπαθήσουν να στραγγαλίσουν την Ελλάδα και φαίνεται πως θέλουν, προσπαθώντας αυτό, να δώσουν ένα μάθημα και σ' εμάς επίσης», κατήγγειλε ο αρχηγός του αριστερού κόμματος στο περιθώριο μιας διαδήλωσης για την υποστήριξη της Ελλάδας στη Μαδρίτη.

    Το Podemos, το οποίο καταγγέλλει τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, έχει γίνει μέσα σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο η τρίτη πολιτική δύναμη της Ισπανίας, μετά το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το σοσιαλιστικό κόμμα.

    «Σ' αυτούς που θέλουν να φοβίσουν τους Ισπανούς τιμωρώντας τους Έλληνες, τους λέμε πως η Ισπανία δεν είναι η Ελλάδα, πως η Ισπανία έχει μια πολύ ισχυρή θέση στην Ευρώπη και πως δεν θα γονατίσουμε μπροστά στην Μέρκελ», τη καγκελάριο της Γερμανίας.

    «Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ώρες είναι μια απόπειρα να ταπεινωθούν οι Έλληνες»

    Μεγάλη εκδήλωση υπέρ της Ελλάδος στη Μαδρίτη

    Μεγάλη σε παλμό και μέγεθος ήταν η εκδήλωση που οργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κεντρικό σημείο Κουέστα ντε Μογάνο της Μαδρίτης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό «απέναντι στον εκβιασμό που υφίσταται από πλευράς των Θεσμών της τρόικας», σύμφωνα με τους οργανωτές της πρωτοβουλίας «Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», με σύνθημα «Ενωμένοι κατά της Λιτότητας/Αλληλεγγύη στην Ελλάδα».

    Χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας επιγραφές με το «ΟΧΙ» στα ελληνικά, σημαίες και με συνθήματα υπέρ της Ελλάδας και κατά των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών θεσμών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πολυάριθμων κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων που συνθέτουν την πρωτοβουλία (Anticapitalistas, ATTAC, CCOO, Economistas sin Fronteras, Izquierda Unida, Marchas de la Dignidad 22M, Marchas a Bruselas, Plataforma de Auditoria ciudadana de la Deuda (PACD), Podemos Madrid, C?rculos de Cooperaci?n Internacional y de Lavapi?s, USO) και άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 21.00, ώρα Ελλάδος στο σημείο της εκδήλωσης.

    [05] DSK:Ο εξαναγκασμός της Ελλάδας να υποκύψει θα ήταν τραγικό προηγούμενο για τη δημοκρατία

    "Ο εξαναγκασμός της ελληνικής κυβέρνησης να υποκύψει, θα δημιουργούσε ένα τραγικό προηγούμενο για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση μια ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση", τονίζει ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος εκτιμά πως "μας αρέσει να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη".

    Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή στην αρχή της ελληνικής κρίσης, κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να δεχθουν μια προσωρινή αναστολή των πληρωμών της Αθήνας και επέκρινε επανειλημμένα τον "βλακώδη" η "καταστροφικό" χαρακτήρα των "αυστηρών δημοσιονομικών προσαρμογών" που ήταν ο κανόνας στην ευρωζώνη στη διάρκεια της κρίσης.

    Ο Ντομινίκ Στρος-Καν διατυπώνει την πρότασή του σε μια τρισέλιδη δήλωσή του στα αγγλικά και τα γαλλικά με τίτλο "Περί του να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του", την οποία δημοσιοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας προτείνει "η Ελλάδα να μην λάβει πλέον καμιά νέα χρηματοδότηση εκ μέρους της ΕΕ, όπως και εκ μέρους του ΔΝΤ, αλλά να της δοθεί μια πολύ εκτεταμένη παράταση της ωρίμανσης, ακόμη και μια μαζική ονομαστική απομείωση του χρέους της έναντι των δημόσιων θεσμών".

    "Αυτό θα απελευθερώσει την Ελλάδα απ' όλες τις υποχρεώσεις της έναντι του επίσημου τομέα (επίσημοι θεσμοί) για τα δύο επόμενα χρόνια", συνεχίζει ο άνθρωπος που είχε συμμετάσχει το 2010 στις πρώτες συζητήσεις για τους κινδύνους που συνδέονται με το ελληνικό χρέος.

    "Αυτό θα θέσει τη χώρα κάτω από μια δύσκολη δημοσιονομική πίεση, εφόσον δεν θα μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές, δεν θα λαμβάνει πλέον πόρους της ΕΕ ή του ΔΝΤ και θα πρέπει συνεπώς να ισοσκελίσει μόνη τον προϋπολογισμό της", επιχειρηματολογεί ο Στρος-Καν.

    [06] Τσίπρας: Δεν θα ζητήσουμε την άδεια του Σόιμπλε και του Ντάισελμπλουμ

    Το δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρα, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών Θεσμών.

    «Θα σεβαστούμε όλοι το αποτέλεσμα. Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και ταυτόχρονα τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης» πρόσθεσε.

    Παράλληλα, σημείωσε πως η σημερινή ημέρα θα μείνει στην κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία με μελανά χρώματα, όχι μόνο γιατί κάποιοι αποφάσισαν έξω και πέρα από κάθε θεσμική διαδικασία να συνεδριάσουν αποκλείοντας έναν ισότιμο εταίρο, αλλά και γιατί αμφισβητήθηκε από υπουργούς Οικονομικών το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον.

    Η απάντηση του ελληνικού λαού πρέπει να είναι πάνδημη, συνέχισε και επισήμανε ότι «δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισεμπλουμ για να δώσουμε τον λόγο στον ελληνικό λαό και να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 June 2015 - 22:32:10 UTC