Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση είπε ψέματα και χρεοκόπησε τη χώρα
  • [02] Μήνυμα προς τις ΗΠΑ να ενισχύσουν την Ελλάδα, σε αυτή την κρίσιμη στίγμη, έστειλε ο ΠτΔ
  • [03] Κυβέρνηση: Οι διαπραγματεύσεις δεν τελειώνουν την Κυριακή
  • [04] Ομπάμα: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Κούβα
  • [05] Ντ. Τουσκ: H Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να το κάνει εάν η Αθήνα το απορρίπτει
  • [06] Μηνυτήρια αναφορά Χρ. Σπίρτζη για διακριτική μεταχείριση της DIGEA
  • [07] Τρίκαλα: Το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό στους δρόμους της πόλης
  • [08] Αναβολή εκδηλώσεων στον Δήμο Αθηναίων λόγω της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος
  • [09] Συνέντευξη του καλλιτεχνικού διευθυντή της υποψηφιότητας της Λάρισας για «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»
  • [10] Προτεραιότητα του ΔΝΤ η βοήθεια προς την Ελλάδα
  • [11] Γ. Βαρουφάκης για το δημοψήφισμα: Γιατί λέμε «όχι»

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση είπε ψέματα και χρεοκόπησε τη χώρα

    Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς καλώντας παράλληλα τους πολίτες να πουν «ναι» στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

    Ο Αντώνης Σαμαράς απαντώντας στα όσα είπε στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε πως ?δεν είχε την παλληκαριά να παραδεχθεί ότι αυτός υπέγραψε το κλείσιμο των τραπεζών?, πως ?δεν τόλμησε να παραδεχθεί ότι αυτός υπέβαλε πρόταση λιτότητας, ίδια με εκείνη των δανειστών?, καθώς και ?τελικά προσυπέγραψε την ίδια την πρόταση των δανειστών?!

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη θέση που έχει βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας με κλειστές τράπεζες, ενώ έκανε λόγο και για «αδυναμία να πληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες» τονίζοντας πως η χώρα είναι «πλήρως απομονωμένη από τους εταίρους της».

    Ο Αντώνης Σαμαράς στη δήλωσή του κάνει λόγο για μια χώρα που βρίσκεται με μια κυβέρνηση σε πανικό για την οποία λέει πως «αφού έκανε πραγματικότητα τους χειρότερους εφιάλτες των Ελλήνων πολιτών, τους έφερε σε κατάσταση που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ στη ζωή τους» και που ούτε που είχαν φανταστεί ποτέ. «Η κυβέρνηση είπε ψέματα σε όλους και τελικά χρεοκόπησε τη χώρα! Μείναμε στον αέρα χάνοντας κονδύλια 35 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν ήδη διατεθεί για τη χώρα με θυσίες του ελληνικού λαού! Ενώ μας έλεγε επί μήνες ότι δεν θα υπογράψει νέο Μνημόνιο, τώρα? παρακαλάει για νέο Μνημόνιο! Και κάνει το εξής απίστευτο: Ενώ προσυπογράφει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με οκτώ δισεκατομμύρια λιτότητας την πρόταση των θεσμών, καλεί μετά τους πολίτες να κάνουν τι; Να την καταψηφίσουν αυτή την πρόταση» τόνισε ο Αντ Σαμαράς επισημαίνοντας πως κάθε μέρα που μένουν κλειστές οι τράπεζες, η οικονομία καταρρέει, ο λογαριασμός μεγαλώνει και η ανεργία εκτοξεύεται.

    [02] Μήνυμα προς τις ΗΠΑ να ενισχύσουν την Ελλάδα, σε αυτή την κρίσιμη στίγμη, έστειλε ο ΠτΔ

    Μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύσουν την Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σήμερα το πρωί σε Ελληνοαμερικανούς φοιτητές του American Hellenic Institute (ΑΗΙ), που τον επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Η πορεία της Ελλάδας ήταν, είναι και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και παρακαλούμε πολύ τις ΗΠΑ να ενισχύσουν την Ελλάδα αυτή την κρίσιμη στιγμή, ώστε αυτή της η πορεία να διασφαλιστεί στο μέλλον. Είναι κάτι που αφορά στο μέλλον του ελληνικού λαού αλλά και της ίδιας της Ευρώπης. Γιατί βεβαίως δεν νοείται Ελλάδα έξω από την Ευρώπη αλλά πιστεύω, με βάση τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, ότι δεν νοείται και Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα»δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Απευθυνόμενος προς τους Ελληνοαμερικανούς φοιτητές, τόνισε ότι«αυτά τα μηνύματα είναι ανάγκη να τα μεταφέρετε στις Ηνωμένες Πολιτείες»και πρόσθεσε:«Η εκτίμηση στον αμερικανικό λαό παραμένει και ενισχύεται. Πρόκειται για μια χώρα που παίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στην παγκόσμια ειρήνη. Η αποστολή που έχετε αναλάβει είναι πολύ σημαντική και εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες για ό,τι έχετε κάνει και ό,τι πρόκειται να κάνετε στο μέλλον».

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στον σπουδαίο ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν στο μέλλον, οι νεαροί σήμερα Ελληνοαμερικανοί φοιτητές, τούς επισήμανε την ανάγκη να μεταφέρουν στην αμερικανική κοινή γνώμη τη δυνατότητα να κατανοήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η Ελλάδα και η Κύπρος

    [03] Κυβέρνηση: Οι διαπραγματεύσεις δεν τελειώνουν την Κυριακή

    «Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές δεν τελειώνουν την Κυριακή. Το αντίθετο καθώς το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

    Αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει μέχρι τέλους. Και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά» και σημειώνουν ότι «το ίδιο, ακριβώς, επιβεβαιώνουν και ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι», δηλώσεις των οποίων παραθέτουν.

    Συγκεκριμένα η Καγκελάριος της Γερμανίας, 'Αγγελα Μέρκελ, σημειώνει ότι «η πόρτα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν και παραμένει ανοιχτή [...] Ωστόσο πριν από το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα βοήθειας».

    «Δήλωση που σαφώς αποδέχεται τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων» επισημαίνουν οι κύκλοι της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τονίζει ότι «η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως. Ως Ευρωπαίος, δεν θέλω τη διάσπαση της ευρωζώνης, δεν μου αρέσουν οι δηλώσεις αδιαλλαξίας, οι βάναυσες ρήξεις [...] Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητήσουμε μια συμφωνία, για διαπραγμάτευση, για λογική. Όμως αυτό απαιτεί να έχουν πεισθεί όλοι γι' αυτό. Η Γαλλία αγωνίζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θέλει βέτο ή αγριάδες».

    Ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζει ότι «είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύσεις. Ούτε η Ευρώπη κινδυνεύει, ούτε το ευρώ», ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν, όποια και αν είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος.

    Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, δηλώνει ότι «η πόρτα για νέες διαβουλεύσεις παραμένει ανοιχτή».

    [04] Ομπάμα: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Κούβα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα ότι αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας, έπειτα από μία τεταμένη περίοδο διάρκειας 50 και πλέον ετών, απόρροια του Ψυχρού Πολέμου, κι έκανε λόγο για το άνοιγμα ενός «νέου κεφαλαίου».

    «Σήμερα οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν επίσημα να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με (...) την Κούβα με στόχο να ανοίξουν εκ νέου οι πρεσβείες» στις χώρες μας, δήλωσε ο Ομπάμα από τον κήπο του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα» στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις.

    Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ζήτησε επιπλέον από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι αντίπαλοί του Ρεπουμπλικάνοι, να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που έχει ως αποτέλεσμα να ασφυκτιά η οικονομία της κομουνιστικής νήσου εδώ και δεκαετίες.

    «Οι Αμερικανοί και οι Κουβανοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν μπροστά. Πιστεύω ότι είναι καιρός το Κογκρέσο να κάνει το ίδιο. Καλώ το Κογκρέσο να λάβει τα (απαραίτητα) μέτρα με στόχο την άρση του αδιεξόδου που εμποδίζει τους Αμερικανούς να ταξιδέψουν ή να έχουν εμπορικές συνδιαλλαγές με την Κούβα» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα επισκεφθεί αυτό το καλοκαίρι την Αβάνα για να «υψώσει με υπερηφάνεια την αμερικανική σημαία και πάλι στην πρεσβεία μας» προσέθεσε ο Ομπάμα.

    [05] Ντ. Τουσκ: H Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να το κάνει εάν η Αθήνα το απορρίπτει

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά δεν είναι σε θέση να το κάνουν εάν η Αθήνα το απορρίψει και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη αναμένει να μάθει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

    «Η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα. Αλλά δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν παρά τη θέλησή του. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα του ελληνικού δημοψηφίσματος», έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο οποίος προεδρεύει στις Συνόδους Κορυφής, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

    [06] Μηνυτήρια αναφορά Χρ. Σπίρτζη για διακριτική μεταχείριση της DIGEA

    Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, σε βάρος μελών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ), σχετικά με την διαδικασία του διαγωνισμού της DIGEA για την οποία διαπιστώνονται - σύμφωνα με τον υπουργό - σωρεία παρατυπιών και μη νόμιμων ενεργειών.

    Σύμφωνα με την αναφορά και τα συνοδευτικά έγγραφα που κατέθεσε στον εισαγγελέα ο κ. Σπίρτζης, πράξεις και παραλείψεις των μελών της Αρχής που ζητείται να ερευνηθούν, άπτονται του δημοσίου συμφέροντος - ενώ οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, είχαν ως αποτέλεσμα τη μη επίτευξη πραγματικού και ελεύθερου ανταγωνισμού.

    Αντικείμενο της προσφυγής του υπουργού στον εισαγγελέα, είναι "η διαπίστωση τέλεσης πιθανών αξιοποίνων πράξεων με πράξεις ή και παραλείψεις μελών της ΕΕΤΤ, που έχουν διατελέσει και διατελούν μέλη της από τον Οκτώβριο 2012 έως σήμερα" αναφέρεται σε ανακοίνωση.

    Σε δηλώσεις του μετά την υποβολή της αναφοράς , ο κ. Σπιρτζής ανέφερε τα εξής:

    «Κατέθεσα αναφορά στον εισαγγελέα, σχετικά με σωρεία εγγράφων που έχουν έρθει στην αντίληψή μου για την λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Τα στοιχεία αφορούν τόσο την λειτουργία της Επιτροπής, ως ρυθμιστικής αρχής που παραβιάζει την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, όσο και στοιχεία σχετικά με τον διαγωνισμό, που έχει γίνει για την διαχείριση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Αποτελεί βούληση της κυβέρνησης να μην υπάρχει καμιά συγκάλυψη σε τέτοιου είδους πράξεις και ενέργειες, που έχουν ήδη έρθει, είτε έρθουν στην πορεία στην αντίληψή μας, να ενημερώνονται οι αρμόδιες Δικαστικές και Εισαγγελικές αρχές».

    [07] Τρίκαλα: Το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό στους δρόμους της πόλης

    Το πρώτο, παγκόσμιο ταξίδι του πρώτου λεωφορείου χωρίς οδηγό σε αστικό ιστό, ξεκίνησε σήμερα από τα Τρίκαλα. Πρόκειται για ένα λευκοπράσινο όχημα της εταιρείας Robosoft το οποίο βγήκε σήμερα το μεσημέρι από τον φυλαγμένο χώρο που κατασκεύασαν οι τεχνικοί της e-trikala ΑΕ, άφησε αριστερά του τον Ληθαίο και κατευθύνθηκε προς την πρώτη ασφαλτοστρωμένη οδό των Τρικάλων που συναντά στο δρομολόγιό του, την οδό Δ. Τερτίπη.

    Για τρεις ώρες, μηχανικοί και τεχνικοί της e-trikala και της διεθνούς σύμπραξης με επικεφαλής γάλλο μηχανικό, τα λεωφορείο έκανε τη γεωγραφική του καταγραφή. Δηλαδή, «μπήκε» στον χάρτη των GPS, των γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων. Επομένως, από το βράδυ της Τετάρτης, το λεωφορείο χωρίς οδηγό εισάγεται στον παγκόσμιο χάρτη, δίπλα από το όνομα «Trikala».

    Το συγκεκριμένο εγχείρημα, όπως αναφέρεται από τη δημοτική αρχή, είναι το πλέον σημαντικό για την πόλη των Τρικάλων από άποψη τεχνολογίας, καθώς συνδυάζονται η ηλεκτροκίνηση, η τεχνολογική πρόοδος και η βιώσιμη κινητικότητα, στην πόλη που «σκέφτεται» έξυπνα για τους πολίτες της, για τα επόμενα χρόνια.

    [08] Αναβολή εκδηλώσεων στον Δήμο Αθηναίων λόγω της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος

    Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ενημερώνει το κοινό ότι λόγω διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου αναβάλλονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

    Φεστιβάλ στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

    Πέμπτη 2 Ιουλίου | Θεατρική παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο»

    Παρασκευή 3 Ιουλίου | Συναυλία «Υπό το σεληνόφως» της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Οργανισμού

    Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Ιουλίου | Θεατρική παράσταση «Γέρμα»

    Δευτέρα 6 Ιουλίου | Συναυλία με τον Τάκη Σούκα και τη Λένα Αλκαίου

    Παράσταση «Ο καραγκιόζης κατακτά την Αθήνα» από το Θέατρο Σκιών Σ. Χαρίδημος

    Παρασκευή 3 Ιουλίου | Λόφος Λαμπράκη, Ν. Κόσμο

    «Νέα σημεία πολιτισμού στην πόλη»

    Σάββατο 4 Ιουλίου | Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας στον Πεζόδρομο Βουκουρεστίου

    Τρίτη 7 Ιουλίου | Συναυλία της Big Band στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (επί της οδού Σόλωνος)

    «Πολιτιστικές Δευτέρες στο Λόφο του Στρέφη»

    Δευτέρα 6 Ιουλίου | Συναυλία "Jazz in time" της Big Band του Οργανισμού

    [09] Συνέντευξη του καλλιτεχνικού διευθυντή της υποψηφιότητας της Λάρισας για «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»

    Ως ένδειξη υγείας ενός λαού, ο οποίος με τον πολιτισμό και την υπέρβαση επιβιώνει επί αιώνες, χαρακτηρίζει το γεγονός ότι στους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα, 15 ελληνικές πόλεις διεκδικούν το τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» για το 2021, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της υποψηφιότητας της Λάρισας κ.Γιώργος Βουλγαράκης.

    Ο κ. Βουλγαράκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την υποψηφιότητα της Λάρισας ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021», θέτει το περίγραμμα αλλά και την φιλοσοφία διεκδίκησης εκ μέρους της πόλης, η οποία « θα ανταποκρίνεται απολύτως στο κριτήριο της ύπαρξης ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην συμμετοχή και στήριξη των πολιτών στο εγχείρημα. Ενώ, όπως παρατηρεί, «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η Λάρισα και όλες οι πόλεις, μόνο θετικές επιδράσεις θα έχουν από το ωραίο αυτό ταξίδι.»

    [10] Προτεραιότητα του ΔΝΤ η βοήθεια προς την Ελλάδα

    Προτεραιότητα του ΔΝΤ παραμένει η παροχή βοήθειας προς τον ελληνικό λαό, μέσα από αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με κείμενο ερωτοαπαντήσεων που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το Ταμείο.

    Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει την «ισορροπημένη προσέγγιση» του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την νέα χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το ΔΝΤ γνωρίζει μέσα από την εμπειρία που εργάζονται με πολλά μέλη της ότι η οικονομική αλλαγή είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο.

    Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει δεν επεκτείνει τους όρους πληρωμής καθώς τούτο αποτελεί μακροχρόνια παράδοση του Ταμείου .

    Τέλος διευκρινίζει ότι οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν ζημίες σχετικά με την αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα προς το ταμείο στις 30 Ιουνίου.

    [11] Γ. Βαρουφάκης για το δημοψήφισμα: Γιατί λέμε «όχι»

    Με μια ανάρτηση στο προσωπικό blog του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνει για το δημοψήφισμα της Κυριακής «ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ - σε 6 σύντομα σημεία»

    Το κείμενο που ανήρτησε ο υπουργός έχει ως εξής:

    1. Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία επειδή οι δανειστές (α) αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και (β) επέμειναν ότι το χρέος πρέπει να το πληρώνουν οι ασθενέστεροι των πολιτών, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

    2. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλές άλλες κυβερνήσεις, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, θεωρούν - όπως κι εμείς - ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

    3. To Eurogroup έχει, τον Νοέμβριο του 2012, παραδεχθεί ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί όμως αρνείται να δεσμευτεί για αυτό.

    4. Από την στιγμή που ανακοινώσαμε το Δημοψήφισμα, η επίσημη Ευρώπη έχει σηματοδοτήσει εμπιστευτικά πως είναι έτοιμη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό καταδεικνύει πως ακόμα και η επίσημη Ευρώπη θα καταψήφιζε την... δική της «τελική» πρόταση.

    5. Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. Η τακτική των δανειστών βασίζεται στον εκβιασμό με κλείσιμο των τραπεζών. Η σύγκρουση οφείλεται σε αυτή τους την επιλογή και σε καμία περίπτωση στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει εμπόδια στη συμφωνία ή πειραματίζεται με την ιδέα εξόδου και υποτίμησης. Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη.

    6. Το μέλλον θέλει μια περήφανη Ελλάδα στο ευρώ και στο κέντρο της Ευρώπης. Αυτό απαιτεί ένα μεγάλο ΟΧΙ την Κυριακή που θα μας δώσει τη δύναμη να διαπραγματευτούμε το χρέος καθώς και τη διανομή των βαρών μεταξύ των εχόντων και των αδύναμων συμπολιτών μας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 July 2015 - 18:32:17 UTC