Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Να συγκροτηθεί ένα κίνημα υπέρ του «ναι»
  • [02] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Να μην επιτρέψει ο ελληνικός λαός την ανατροπή της κυβέρνησης
  • [03] Γ. Βαρουφάκης: Στη σωστή κατεύθυνση η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους
  • [04] Το Eurogroup αποφάσισε διακοπή των συνομιλιών μέχρι το δημοψήφισμα
  • [05] Κλάους Ρέγκλινγκ: Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να επιφυλαχθούν των δικαιωμάτων τους
  • [06] «Μείνετε μαζί μας!», γράφει σε ανοιχτή επιστολή της προς τους Έλληνες η «Die Zeit»
  • [07] Λευκός Οίκος: Όλες οι πλευρές επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη
  • [08] «Έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων ολόκληρες οι συντάξεις τους»
  • [09] Σαράντα χρόνια ποίησης για τη Μαρία Λαϊνά
  • [10] Κυβέρνηση: Οι διαπραγματεύσεις δεν τελειώνουν την Κυριακή
  • [11] Αμετάβλητο άφησε τον ELA η ΕΚΤ
  • [12] Το μουσείο με την ιστορία του Άρη άνοιξε τις πύλες του
  • [13] Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο μεταγραφής ο Μιλοβόγεβιτς
  • [14] Olympus Marathon: Υπό το βλέμμα των θεών

  • [01] Φ. Γεννηματά: Να συγκροτηθεί ένα κίνημα υπέρ του «ναι»

    Την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία μίλησε σε συγκέντρωση του κόμματος στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ.

    "Αν ο πρωθυπουργός επιμείνει να οδηγήσει τη χώρα σε αυτό το κάλπικο δημοψήφισμα, εμείς δεν έχουμε διλήμματα. Λέμε "ναι" στην Ελλάδα, "ναι" στην Ευρώπη, "ναι" στο ευρώ, όχι στην εθνική περιπέτεια, στη στοχοποίηση, στην απομόνωση, στη χρεοκοπία, στον διχασμό", υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

    Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον κατηγόρησε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και σημείωσε: "Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα για την πατρίδα μας. Μετά από 5 πέτρινα χρόνια κρίσης, θυσιών, απωλειών και μεγάλης προσπάθειας των Ελλήνων, ξημέρωσε μια μαύρη μέρα. Είναι η πρώτη φορά από την άνοιξη του 2010, που η Ελλάδα δεν έχει την προστασία και τη χρηματοδότηση του μηχανισμού στήριξης ενώ παραμένει πιο μακριά από ποτέ από τις αγορές. Με μηδενική ρευστότητα. Με οριστική απώλεια πάνω από 12.7 δισ. ευρώ, που παρακρατήθηκαν οριστικά από τον ESM(10.9 + 1.8) δισ. Την οικονομία νεκρή. Τις τράπεζες κλειστές και ουσιαστικά εκτεθειμένες στο έλεος του ESM και της ΕΚΤ. Με μη καταβολή εμπρόθεσμα των οφειλόμενων δόσεων του ΔΝΤ για τις οποίες μάλιστα είχε ήδη δοθεί παράταση. Είναι μια κατάσταση τραγική με ολέθριες επιπτώσεις για την Ελλάδατις επόμενες δεκαετίες αν ο ΕSΜ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ κάνουν αυστηρή και τυπική εφαρμογή όλων των προβλεπομένων δικαιωμάτων τους".

    [02] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Να μην επιτρέψει ο ελληνικός λαός την ανατροπή της κυβέρνησης

    «Να μην επιτρέψει την ανατροπή της κυβέρνησης από κείνους που επί μήνες απεργάζονται σενάρια αποσταθεροποίησης και εκτροπής για να ξαναπαραδώσουν την χώρα και το λαό στις δυνάμεις της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξαπάτησης», κάλεσε τον ελληνικό λαό η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Σε δήλωσή της ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε από τον λαό να ψηφίσει «όχι» και να υπερασπιστεί την μόνη κυβέρνηση που τον εμπιστεύτηκε και του παρέδωσε την εξουσία που πηγάζει από αυτόν, την μόνη Βουλή που ο ίδιος εξέλεξε και η οποία του επιστρέφει την εξουσία που πηγάζει από αυτόν και ασκείται υπέρ αυτού.

    «Να μην επιτρέψει την ανατροπή της κυβέρνησης από κείνους που επί μήνες απεργάζονται σενάρια αποσταθεροποίησης και εκτροπής για να ξαναπαραδώσουν την χώρα και το λαό στις δυνάμεις της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξαπάτησης που κέρδισαν από τα μνημόνια σε βάρος της κοινωνίας και να στείλει ένα ηχηρό και αισιόδοξο μήνυμα και στους άλλους λαούς της Ευρώπης ότι η Δημοκρατία είναι υπόθεση των ανθρώπων και των λαών, όχι των τραπεζών, των τραπεζιτών και των αγορών» ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής.

    [03] Γ. Βαρουφάκης: Στη σωστή κατεύθυνση η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους

    «Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι «αυτό που μας χωρίζει από τους θεσμούς είναι μόνον η βιωσιμότητα του χρέους» ενώ τόνισε ότι«σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα bail in (σ.σ. κούρεμα καταθέσεων)».

    Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αναμένεται νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

    Το Eurogroup θα εξετάσει αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αναφέρει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνηςΓερούν Ντάισελμπλουμ.

    [04] Το Eurogroup αποφάσισε διακοπή των συνομιλιών μέχρι το δημοψήφισμα

    Τη διακοπή των συνομιλιών μέχρι το δημοψήφισμα αποφάσισε το Eurogroup, το οποίο λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στην πρόταση των θεσμών και περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    «Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, της απόφασης για δημοψήφισμα και την αρνητική εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης, η βασική μας απόφαση ήταν ότι δεν υπάρχει έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών», είπε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ και συνέχισε: «Μέχρι την Κυριακή δεν θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες σε κανένα επίπεδο, ούτε σε επίπεδο υπουργών ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για περαιτέρω προτάσεις και οικονομικές διευθετήσεις».

    Τέλος, εξέφρασε τη λύπη του για την παρούσα κατάσταση δεδομένης της αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να είναι μέρος της Ευρώπης και να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, δηλώνοντας παράλληλα την πλήρη υποστήριξή του στον ελληνικό λαό.

    [05] Κλάους Ρέγκλινγκ: Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να επιφυλαχθούν των δικαιωμάτων τους

    Eισήγηση στα κράτη μέλη της ευρωζώνης να μην κάνουν χρήση αλλά να επιφυλαχθούν των δικαιωμάτων τους απέναντι στην Ελλάδα μετά την αθέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, έκανε σήμερα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

    Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο επικεφαλής του EFSF πρότεινε να μην ζητήσουν την άμεση εξόφληση του δανείου προς την Ελλάδα αλλά να διατηρήσουν το δικαίωμα τους να ενεργήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο, χωρίς να προσδιορίζει το χρονικό διάστημα.

    Τέλος, η εν λόγω εισήγηση αναμένεται να επισημοποιηθεί την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του EFSF.

    [06] «Μείνετε μαζί μας!», γράφει σε ανοιχτή επιστολή της προς τους Έλληνες η «Die Zeit»

    Ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής με τον τίτλο «Μείνετε μαζί μας!», δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα «Die Ζeit» στην ηλεκτρονική της σελίδα, καλώντας τους να αναλογιστούν ότι την Κυριακή δεν ψηφίζουν μόνο για το δικό τους μέλλον αλλά και για την τύχη πεντακοσίων εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη. «Εσείς ψηφίζετε για το πώς θα συνεχίσουμε όλοι μας», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης και τονίζει ότι «κανείς δεν επιτρέπεται να σας υπαγορεύσει τι θα ψηφίσετε».

    Ο αρθρογράφος, καλεί μεταξύ άλλων την γερμανική κυβέρνηση, αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, να προχωρήσει σε διαγραφή του χρέους και σε εφαρμογή επενδυτικού προγράμματος.

    [07] Λευκός Οίκος: Όλες οι πλευρές επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

    Όλα τα μέρη, τα οποία συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση για την ελληνική οικονομική κρίση επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο Τζος Έρνεστ είπε στους δημοσιογράφους στο Air Force One, το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, πως η Ουάσινγκτον παροτρύνει όλα τα μέρη να αναγνωρίσουν το αμοιβαίο τους συμφέρον στη διευθέτηση της κατάστασης.

    [08] «Έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων ολόκληρες οι συντάξεις τους»

    Συγκεκριμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και των τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν με τις συντάξεις του Ιουλίου, ελήφθησαν μετά από σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη και του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης με τις Διοικήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΕΑ.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας: «Τα ποσά που αντιστοιχούσαν και στο υπόλοιπο 50% των συντάξεων του ΟΑΕΕ και στις επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη κατατεθεί από αυτά τα ασφαλιστικά ταμεία στις τράπεζες και θα έχουν πιστωθεί από αυτές στους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέχρι αύριο το μεσημέρι. Κατά συνέπεια από τις 26 Ιουνίου 2015 μέχρι και σήμερα, 1 Ιουλίου 2015, δηλαδή στις ημερομηνίες που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι, τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες λόγω κλεισίματος όλων των τραπεζών από τους δανειστές της χώρας, έχουν πιστώσει στους λογαριασμούς των συνταξιούχων ολόκληρες τις συντάξεις τους».

    [09] Σαράντα χρόνια ποίησης για τη Μαρία Λαϊνά

    «Σε τόπο ξερό» τιτλοφορεί η Μαρία Λαϊνά τον συγκεντρωτικό τόμο των ποιημάτων της, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Πατάκη, καλύπτοντας την παραγωγή μιας τεσσαρακονταετίας.

    Η Μαρία Λαϊνά ανήκει σε μια γενιά που συνδέθηκε, τουλάχιστον στα πρώτα της βήματα, με το πνεύμα εξέγερσης το οποίο επικράτησε στο τέλος της δεκαετίας του 1960 τόσο στην Ευρώπη (με αιχμή τη Γαλλία και την Ιταλία) όσο και στην Αμερική (με αιχμή το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ). Η ίδια, ωστόσο, θα σταθεί μακριά, από την πρώτη συλλογή της μέχρι και σήμερα, από τον ανήσυχο στίβο της πολιτικής και της Ιστορίας, για να στραφεί εκεί όπου στρέφονται οι περισσότεροι ποιητές εδώ και πολλούς αιώνες: στα ζητήματα του έρωτα και του θανάτου, αλλά και στις αφανείς στιγμές του μελαγχολικού βίου της καθημερινής ύπαρξης.

    [10] Κυβέρνηση: Οι διαπραγματεύσεις δεν τελειώνουν την Κυριακή

    «Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές δεν τελειώνουν την Κυριακή. Το αντίθετο καθώς το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

    Αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει μέχρι τέλους. Και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά» και σημειώνουν ότι «το ίδιο, ακριβώς, επιβεβαιώνουν και ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι», δηλώσεις των οποίων παραθέτουν.

    Συγκεκριμένα η Καγκελάριος της Γερμανίας, 'Αγγελα Μέρκελ, σημειώνει ότι «η πόρτα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν και παραμένει ανοιχτή [...] Ωστόσο πριν από το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα βοήθειας».

    «Δήλωση που σαφώς αποδέχεται τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων» επισημαίνουν οι κύκλοι της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τονίζει ότι «η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως. Ως Ευρωπαίος, δεν θέλω τη διάσπαση της ευρωζώνης, δεν μου αρέσουν οι δηλώσεις αδιαλλαξίας, οι βάναυσες ρήξεις [...] Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητήσουμε μια συμφωνία, για διαπραγμάτευση, για λογική. Όμως αυτό απαιτεί να έχουν πεισθεί όλοι γι' αυτό. Η Γαλλία αγωνίζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θέλει βέτο ή αγριάδες».

    Ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζει ότι «είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύσεις. Ούτε η Ευρώπη κινδυνεύει, ούτε το ευρώ», ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν, όποια και αν είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος.

    Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, δηλώνει ότι «η πόρτα για νέες διαβουλεύσεις παραμένει ανοιχτή».

    [11] Αμετάβλητο άφησε τον ELA η ΕΚΤ

    Αμετάβλητο άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να επανεξετάσει την κατάσταση όποτε κριθεί αναγκαίο.

    Πάντως η σημερινή απόφαση αναμένεται να οξύνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών.

    [12] Το μουσείο με την ιστορία του Άρη άνοιξε τις πύλες του

    Με υψηλούς προσκεκλημένους από το ένδοξο παρελθόν του συλλόγου, διοικούντων, στελεχών και παικτών της τωρινής ομάδας, αλλά και παρουσία απλού κόσμου, η ΚΑΕ Άρης εγκαινίασε σήμερα στο Αλεξάνδρειο το νέο μουσείο. «θυμίζει πολλά στους παλιούς και βοηθά τους νέους να μάθουν. Έδωσα προσωπικά αντικείμενα για το μουσείο», σχολίασε ο Νίκος Γκάλης.

    Ελάχιστα νωρίτερα στο Παλέ Ντε Σπορ αφίχθη ο πρωτεργάτης της «αυτοκρατορίας» του Άρη τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές του 1990, Γιάννης Ιωαννίδης, λέγοντας: «Το μουσείο έπρεπε να φτιαχτεί νωρίτερα. Πρέπει να σέβεσαι την ιστορία σου». Και πρόσθεσε ότι έδωσε κι αυτός με ευχαρίστηση προσωπικά αντικείμενα.

    Στο μουσείο φιλοξενούνται τα 21 τρόπαια που κατέκτησε η ομάδα, εντός και εκτός Ελλάδας, από το πρώτο Πρωτάθλημα το 1930 έως τους ευρωπαϊκούς τίτλους (1993, 1997, 2003), αλλά και έως το τελευταίο Κύπελλο Ελλάδας το 2004. Πάνω από τις προθήκες με τα τρόπαια υπάρχουν 21 μικρές τηλεοράσεις που προβάλουν τα παιχνίδια στα οποία κατακτήθηκαν οι τίτλοι. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που αποτυπώνουν το μακρινό, αλλά και πιο πρόσφατο ένδοξο παρελθόν του Άρη, προσωπικά αντικείμενα από τις συλλογές των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία με τον σύλλογο και φανέλες παλιών παικτών. Σε κεντρικό σημείο της αίθουσας, καταγράφεται με προτζέκτορα η ιστορία του συλλόγου, συνδυασμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, ενώ ένας τοίχος καλύπτεται από 96 μπάλες με τα ονόματα των παικτών που κατέκτησαν τίτλο με τον Άρη, με στόχο σταδιακά να αποκτήσουν όλες τις υπογραφές τους.

    [13] Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο μεταγραφής ο Μιλοβόγεβιτς

    Τις τελευταίες μέρες η Φενέρμπαχτσε προσπαθεί να αποκτήσει από τον Ολυμπιακό τον Λούκα Μιλιβόγεβιτς αλλά μέχρι στιγμής οι «ερυθρόλευκοι» είναι αμετακίνητοι στις οικονομικές τους απαιτήσεις, που ανέρχονται περίπου στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Ο Σέρβος ποδοσφαιριστής με δηλώσεις του σε τουρκική ιστοσελίδα έδειξε θετικός στο ενδεχόμενο να μετακομίσει στην Κωνσταντινούπολη, μιλώντας μάλιστα με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην προπονητή του Βίτορ Περέιρα, ο οποίος πλέον βρίσεκται στο τιμόνι της «Φενέρ».

    «Για μένα είναι τιμητικό να με θέλει η Φενέρ. Στο ποδόσφαιρο όλα είναι πιθανά. Δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα», είπε ο Μιλιβόγετς, ο οποίος πάντως πρόσθεσε: «Έχω σχηματίσει έναν ισχυρό δεσμό με τον Ολυμπιακό. Για να γίνει το οτιδήποτε ή μία μεταγραφή θα πρέπει να συμφωνήσουν με την ομάδα μου. Ο Ολυμπιακός έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο».

    [14] Olympus Marathon: Υπό το βλέμμα των θεών

    Υπό το... βλέμμα των Θεών και το επιβλητικό «σπίτι» τους να σε προδιαθέτει να φτάσεις στην «πόρτα» του, για να το εξερευνήσεις σπιθαμή προς σπιθαμή, φιλοξενήθηκαν στο Λιτόχωρο Πιερίας, θεατές και δρομείς για τον 12ο Olympus Marathon. Ορεινό αγώνα δρόμου, συνολικού μήκους 44χλμ., στην κάλυψη της διαδρομής που έκαναν οι πιστοί της αρχαιότητας ανεβαίνοντας από τη λατρευτική πόλη του Δίου στις κορυφές του Ολύμπου στην αρχή του καλοκαιριού, για να θυσιάσουν στον υπέρτατο θεό τον Δία και να αποθέσουν τα αφιερώματά τους.

    Στη φετινή, για περισσότερα από 2.900 μέτρα, ανάβαση μπήκαν στη γραμμή εκκίνησης 352 δρομείς, άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών, 96 εκ των οποίων ήταν ξένοι, από 20 χώρες (Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Κίνα, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αγγλία, Ρωσία, Γερμανία, Κύπρο, Δανία, Ελβετία, Αλβανία, Αυστρία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Ουκρανία, Νότια Αφρική).

    Πρώτος το νήμα, με 4:36:45, στο σημείο τερματισμού, την πλατεία του Λιτοχώρου, έκοψε ο 32χρονος Ισπανός Τζέσεντ Ερνάντεζ, απέχοντας, μάλιστα, ελάχιστα από την κατάρριψη του ρεκόρ στον αγώνα, που κατέχει ο ίδιος από το 2008 (4:33:37). Τρίτος στην κατάταξη ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (4:50:08), πίσω από τον Βούλγαρο Κίριλ Νικολόβ (4:43:54). Πρώτη, στις γυναίκες ήταν η Ρωσίδα Ζάνα Βοκούεβα (5:57:30) και πρώτη Ελληνίδα η Ξένια Καζιμίροβα (6:02:47).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 July 2015 - 20:32:17 UTC