Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΡΤ 3 επιστρέφει, ενώ δεν έφυγε ποτέ
  • [02] Eιρηνικές ρήξεις πρώτα με τον εαυτό μας
  • [03] Τσίπρας: Το ΟΧΙ δεν είναι ρήξη αλλά βήμα για μια καλύτερη συμφωνία
  • [04] Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση είπε ψέματα και χρεοκόπησε τη χώρα
  • [05] «Με πλαστό ερώτημα η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τους πολίτες»
  • [06] Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισκέπτεται ο πρωθυπουργός
  • [07] IOBE: Επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο
  • [08] Ο Moody's υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας
  • [09] Φορολογικές μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
  • [10] Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 33 νεκροί από ναυάγιο οχηματαγωγού πλοίου
  • [11] Διακήρυξη 85 προσωπικοτήτων υπέρ του «Ναι στην Ελλάδα, Ναι στο ευρώ»
  • [12] Μητρόπουλος: Ο πρωθυπουργός πρέπει να μείνει ακόμα και εάν ο λαός στο δημοψήφισμα ψηφίσει «ναι»
  • [13] Ντε Γκίντος: Οι συνομιλίες με την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτές ακόμα και αν ο λαός ψηφίσει «όχι»

  • [01] Η ΕΡΤ 3 επιστρέφει, ενώ δεν έφυγε ποτέ

    του Γιάννη Μυλόπουλου*

    Μια νέα εποχή για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση

    «Good timing» θα έλεγαν οι Βρετανοί. Στην πιο κρίσιμη για τη χώρα και τους πολίτες χρονική συγκυρία, τη στιγμή που καθορίζεται το μέλλον της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, η ψύχραιμη, αδέσμευτη, έγκυρη, αμερόληπτη και πολυφωνική φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης επιστρέφει και είναι δίπλα στην ελληνική κοινωνία.

    Η ΕΡΤ3, η δημόσια ραδιοτηλεόραση της ελληνικής περιφέρειας, είναι και πάλι στους δέκτες μας σε εθνική κλίμακα, για να ξαναγίνει η αγαπημένη φωνή του έλληνα πολίτη.

    Η ΕΡΤ3 επέστρεψε, ενώ δεν έφυγε ποτέ. Επί δύο χρόνια, σε πείσμα όσων την ήθελαν κλειστή και φιμωνένη, παρέμεινε ανοικτή. Η ΕΡΤ3 δεν πτοήθηκε από το μαύρο και δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε λεπτό. Το πρωτοφανές για τα διεθνή δεδομένα πείραμα αυτοδιαχείρισης που με ηρωισμό εφάρμοσαν οι εργαζόμενοί της, αλλά της και οι αλληλέγγυοι πολίτες που τους συνέδραμαν, οι οποίοι επί 24 μήνες χωρίς χρήματα, χωρίς μέσα και χωρίς κρατική υποστήριξη την κράτησαν όρθια και ανοικτή, ήρθε η ώρα να δικαιωθεί.

    Η ιστορία εκδικείται. Το μαύρο αποδείχθηκε τελικά μαύρο μόνο για εκείνους που το προκάλεσαν. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση, από κοινού με την παιδεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον δημόσιο χώρο και τα δημόσια αγαθά, υπέστησαν τα τελευταία χρόνια μια ανελέητη επίθεση. Ήρθε η ώρα η ΕΡΤ3, η δημόσια ραδιοτηλεόραση της περιφέρειας, αδέσμευτη και αντικειμενική, μακρυά από κομματισμούς, συμφέροντα και ιδιοτέλειες, να συνεχίσει να παρέχει το κοινωνικό αγαθό της αμερόληπτης ενημέρωσης και να σκορπά στην ελληνική κοινωνία το φως της παιδείας και του πολιτισμού.

    Η ΕΡΤ3 ήρθε η ώρα να αξιοποιήσει την εμπειρία της και να χτίσει σε γερά θεμέλια το αύριο μιας ανεξάρτητης, αξιόπιστης και αντικειμενικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Για να το επιτύχει αυτό, χρειάζεται την υποστήριξη της κοινωνίας. Την οποία για να την εξασφαλίσει, πρέπει να καταφέρει να ενώσει τις διαφορετικές φωνές και να συνθέσει τις αντιθέσεις που η ίδια περικλείει στους κόλπους της. Αυτή άλλωστε η πολυχρωμία και η πολυσυλλεκτικότητα είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και το σημείο υπεροχής της σε σχέση με την ιδιωτική. Είναι αυθεντική, γιατί προέρχεται από την κοινωνία.

    Και γι αυτό και μπορεί και απευθύνεται σε αυτήν. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ΕΡΤ3 πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, έτσι ώστε τα προγράμματά της να αγαπηθούν και πάλι από τον κόσμο. Μια νέα εποχή ανατέλλει για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση...

  • Ο καθηγητης ΑΠΘ Γιάννης Α. Μυλόπουλος είναι πρόεδρος της ΕΡΤ3

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Eιρηνικές ρήξεις πρώτα με τον εαυτό μας

    του Σάμη Γαβριηλίδη*

    Καλό μήνα. Πριν από πεντέμιση περίπου μήνες άλλαξε το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Και δεν άλλαξε ως απλή εναλλαγή όπως συνέβαινε μετά τη Χούντα (Νέα Δημοκρατία - Πασοκ, Πασοκ - Νέα Δημοκρατία) αλλά δραστικά: Για πρώτη φορά ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, όπως αυτοπροσδιορίζεται, ανέλαβε την εξουσία.

    Ένα μη συστημικό κόμμα, όπως και πάλι αυτοπροσδιορίζεται. Χάρηκα παρότι δεν ήμουν από τους ψηφοφόρους του. Και χάρηκα διότι αισθάνθηκα πως θα αλλάξει αυτή η πελατειακή σχέση ψηφοφόρων και κομμάτων που υποχρεώνει την εξουσία να είναι δέσμια συμφερόντων, συνδικάτων, φιλοδοξιών κ.λπ. Δυστυχώς σήμερα νιώθω πως δεν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες μου.

    Και δεν θέλω να συζητήσω για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, που μετονομάστηκε σε θεσμούς με τυμπανοκρουσίες από τους νέους ηγέτες, αλλά στην ουσία παρέμεινε πιο σκληρή από όσο ήταν (για αντίστοιχες «επιτυχίες», με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, καμάρωναν και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις), αλλά γιατί σε όλο αυτό το διάστημα δεν δόθηκε η παραμικρή ένδειξη για την αλλαγή νοοτροπίας διακυβέρνησης, δηλαδή ο σεβασμός στους θεσμούς και τη διαφάνεια, η χρησιμοποίηση των ικανότερων και όχι των φίλων ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους, η συνέχιση των θετικών και η ανατροπή των αρνητικών αποφάσεων, στο τέλος να ξαναγίνουμε η χώρα της παραγωγής και όχι η χώρα των δανείων και των επιδοτήσεων. Στον χώρο που δραστηριοποιούμαι που είναι κατ' αρχάς ο πολιτισμός και κατά δεύτερον η παιδεία θα ήθελα έστω και πρόχειρα να ζήσω αυτή την αλλαγή. Θα ήθελα, ας πούμε, τα Μουσεία μας και οι αρχαιολογικοί χώροι που προσελκύουν τόσο τουρισμό και τόσο συνάλλαγμα (σήμερα φαίνεται πόσο το έχουμε ανάγκη) να είναι το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Πολιτισμού και όχι η αλλαγή των διοικήσεων των οργανισμών που υπάγονται σε αυτό. Θα ήθελα να ζήσω τον σεβασμό, έστω και σε αυτό το ένα και μοναδικό σχολικό βιβλίο, από τους μαθητές με υποχρέωση επιστροφής και χρήσης του από τους επόμενους. Θα ήθελα να ζήσω μια πρώτη συζήτηση για δίκτυο δανειστικών βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα ως βασικό εργαλείο για την ενίσχυση της κουλτούρας και της κρίσης των πολιτών. Όμως δεν τα έζησα.

    Αντίθετα έζησα μια αλλαγή προσώπων στην εξουσία, που και αυτά προσπαθούν να συντηρήσουν τη θέση τους. Η πρόοδος και η αλλαγή χρειάζεται ειρηνικές ρήξεις. Πρώτα με τον εαυτό μας.

    Ας το προσπαθήσουμε.

  • Σάμης Γαβριηλίδης, Εκδότης

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [03] Τσίπρας: Το ΟΧΙ δεν είναι ρήξη αλλά βήμα για μια καλύτερη συμφωνία

    Η σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: μετά την απόφαση για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις από αυτές που είχαμε. Αν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup θα ανταποκριθούμε άμεσα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε τηλεοπτική του δήλωση.

    Η επικράτηση ακραίων κύκλων είχε αποτέλεσμα να κλείσουν οι τράπεζες για να περάσει ο εκβιασμός στον απλό πολίτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στους συνταξιούχους είπε, ότι αγωνιζόμαστε «για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας σε μία αξιοπρεπή σύνταξη». Αυτή τη μάχη δίνουμε τόσους μήνες και γι αυτό τώρα μας εκδικούνται», είπε ο κ.Τσίπρας.

    Το εγχώριο πολιτικό σύστημα αφού οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία ρίχνει τώρα τα βάρη σε μας. Κλείνουν τις τράπεζες επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το λόγο στο λαό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ηδημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα, οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικόπημα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Οι σειρήνες της καταστροφής σας εκβιάζουν και σας ζητούν να πείτε ναι σε όλα, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και τόνισε: "Το όχι είναι ένα αποφασιστικό βήμα για μία καλύτερη συμφωνία. Το όχι δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών και θα οδηγεί σε μία βιώσιμη συμφωνία".

    Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να είναι αυτές προσωρινές. Απευθυνόμενος προς όσους διακινούν ότι έχει κρυφό σχέδιο την έξοδο από την Ευρώπη τους κατηγόρησε ότι λένε συνειδητά ψέματα.

    [04] Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση είπε ψέματα και χρεοκόπησε τη χώρα

    Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς καλώντας παράλληλα τους πολίτες να πουν «ναι» στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

    Ο Αντώνης Σαμαράς απαντώντας στα όσα είπε στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε πως «δεν είχε την παλληκαριά να παραδεχθεί ότι αυτός υπέγραψε το κλείσιμο των τραπεζών», πως «δεν τόλμησε να παραδεχθεί ότι αυτός υπέβαλε πρόταση λιτότητας, ίδια με εκείνη των δανειστών», καθώς και «τελικά προσυπέγραψε την ίδια την πρόταση των δανειστών»!

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη θέση που έχει βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας με κλειστές τράπεζες, ενώ έκανε λόγο και για «αδυναμία να πληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες» τονίζοντας πως η χώρα είναι «πλήρως απομονωμένη από τους εταίρους της».

    Ο Αντώνης Σαμαράς στη δήλωσή του κάνει λόγο για μια χώρα που βρίσκεται με μια κυβέρνηση σε πανικό για την οποία λέει πως «αφού έκανε πραγματικότητα τους χειρότερους εφιάλτες των Ελλήνων πολιτών, τους έφερε σε κατάσταση που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ στη ζωή τους» και που ούτε που είχαν φανταστεί ποτέ. «Η κυβέρνηση είπε ψέματα σε όλους και τελικά χρεοκόπησε τη χώρα! Μείναμε στον αέρα χάνοντας κονδύλια 35 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν ήδη διατεθεί για τη χώρα με θυσίες του ελληνικού λαού! Ενώ μας έλεγε επί μήνες ότι δεν θα υπογράψει νέο Μνημόνιο, τώρα παρακαλάει για νέο Μνημόνιο! Και κάνει το εξής απίστευτο: Ενώ προσυπογράφει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με οκτώ δισεκατομμύρια λιτότητας την πρόταση των θεσμών, καλεί μετά τους πολίτες να κάνουν τι; Να την καταψηφίσουν αυτή την πρόταση» τόνισε ο Αντ Σαμαράς επισημαίνοντας πως κάθε μέρα που μένουν κλειστές οι τράπεζες, η οικονομία καταρρέει, ο λογαριασμός μεγαλώνει και η ανεργία εκτοξεύεται.

    [05] «Με πλαστό ερώτημα η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τους πολίτες»

    «Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα τελείως τεχνητό, για να μην πω πλαστό ερώτημα.....στην πραγματικότητα αυτό που ψηφίζουμε δεν είναι "Ναί" ή "Όχι" σε συγκεκριμένες προτάσεις της 26ης Ιουνίου. Ψηφίζουμε ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στο ευρώ, ΝΑΙ στη σταθερότητα, ΝΑΙ στην ασφάλεια, ή όχι σε όλα αυτά, επιλέγοντας το άγνωστο» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο Ευαγγελος Βενιζέλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ALPHA.

    Πρόσθεσε δε ότι αυτή η διαδρομή η οποία είναι άκρως επικίνδυνη και της οποίας μόνο τον πρόλογο έχουμε αυτή την εβδομάδα, με τις τράπεζες κλειστές, με τους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται και με τις συντάξεις να μην καταβάλλονται.

    Εάν αποφασιστεί το «'Oχι» σίγουρα δεν πρόκειται να ανοίξουν οι τράπεζες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι και με το «Ναί» θα είναι δύσκολο. «Και την Δευτέρα μπορεί να μην ανοίξουν αλλά να υπάρξει μια σοβαρή διαπραγμάτευση, μπορεί να αποκατασταθεί η ροή του ELA και έτσι να μπορούν οι τράπεζες να καλύψουν τις ανάγκες τους για ρευστότητα».

    [06] Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισκέπτεται ο πρωθυπουργός

    Το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας επισκέπτεται αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου για την κατάσταση ασφαλείας της χώρας και τις εξελίξεις στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, «σε μία δύσκολη στιγμή», όπως είπε ο υπουργός Πάνος Καμμένος καλωσορίζοντάς τον στο υπουργείο.

    Ο κ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του θα μεταβεί στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων όπου θα έχει την ευκαιρία να επικοινωνήσει με ακριτικά φυλάκια.

    [07] IOBE: Επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο

    Νέα επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις 90,7 (από 91,4) μονάδες, στη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας.

    Όπως επισημαίνεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή δεν περιλαμβάνει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, καθώς η συλλογή των πρωτογενών στοιχείων ολοκληρώθηκε στις 22/6.

    «Η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών, σε όλους σχεδόν τους τομείς, αλλά και της νέας υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Είναι φανερό ότι η αβεβαιότητα η οποία κυριαρχούσε όλο τον προηγούμενο μήνα συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και τις προσδοκίες. Οι πολύ πρόσφατες δυσμενείς και ακραίες εξελίξεις στην οικονομία με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και την έλλειψη συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές αναμένεται να έχουν εντονότατες αρνητικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα το επόμενο διάστημα» επισημαίνεται στην έρευνα. Αναλυτικότερα:

    - στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες χάνουν έδαφος, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μειώνεται ελαφρά και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται.

    - στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι προβλέψεις τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση περιορίζονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά.

    - στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινούνται πτωτικά, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει αποκλιμάκωση.

    - στις κατασκευές, καταγράφεται επιδείνωση στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, ενώ στην προβλεπόμενη απασχόληση σημειώνεται μικρή άνοδος στο αρνητικό ισοζύγιο.

    - στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται, ενώ βελτιώνεται εκ νέου ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

    [08] Ο Moody's υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας

    Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε Caa3 (από Caa2) με αρνητική προοπτική, λόγω των «κινδύνων» που συνδέονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο παρέμεινε αμετάβλητο και παραμένει Not Prime (NP).

    Η ενέργεια αυτή του οίκου αφορά τα αξιόγραφα που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου.«Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος δημιουργεί έναν επιπρόσθετο κίνδυνο, πιο πιεστικό για τους ιδιώτες πιστωτές» ανέφερε ο οίκος.

    [09] Φορολογικές μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

    Τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού φορολογικού οργανισμού, εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέροντας πως θα ωφεληθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις και ότι θα ενισχυθεί η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε σειρά αποφάσεων που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό πλαίσιο και περιορίζουν το φορολογικό βάρος προσφέροντας κίνητρα για οικονομική δραστηριότητα.

    Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση απονομής των Διεθνών Βραβείων Επενδύσεων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου σχεδιάστηκε με τρόπο που να βελτιώνει την εθελούσια συμμόρφωση των φορολογουμένων. Όπως ανέφερε, η φιλοσοφία του πλαισίου στηρίζεται στη μείωση των φορολογικών βαρών με στόχο της ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Παράλληλα, είπε, θα βοηθήσει στην πιο ισομερή κατανομή του φορολογικού βάρους και θα αποδώσει αυξημένα έσοδα στο κράτος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε, επίσης, ότι αποφασίστηκε η εισαγωγή κινήτρων για νέες επιχειρήσεις και επενδύσεις.

    Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι έχουν αποφασισθεί φορολογικές απαλλαγές για κεφάλαια και επενδύσεις, παρατείνεται η παραχώρηση αυξημένης κεφαλαιουχικής έκπτωσης για μηχανήματα, εγκαταστάσεις και κτίρια μέχρι το τέλος του 2016, εισάγεται ο θεσμός του όρου μη-κάτοικος, (Non-Domicile) με προσφορά φορολογικών εκπτώσεων για όσους επιλέξουν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι, καθώς και φορολογικές απαλλαγές για ενθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων.

    «Θεωρώ πως η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνουμε, καθιστά ακόμη πιο ελκυστικό το φορολογικό μας καθεστώς» είπε ο κ. Αναστασιάδης. Εξάλλου, ανέφερε πως δύο χρόνια μετά το μνημόνιο και το κούρεμα των καταθέσεων, χάρη στη συλλογική σκληρή δουλειά, την αποφασιστικότητα και τις θυσίες του λαού, η Κύπρος καταγράφει ξανά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με σταθεροποίηση των ποσοστών της ανεργίας με τα πρώτα σημάδια πτωτικής τάσης.

    Σημείωσε ακόμη ότι η αποκατάσταση της οικονομίας αντανακλάται και στον αριθμό και μέγεθος των ξένων επενδύσεων τους τελευταίους 12 μήνες, μεταξύ άλλων στους τομείς των τραπεζών, του τουρισμού, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

    [10] Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 33 νεκροί από ναυάγιο οχηματαγωγού πλοίου

    Τουλάχιστον 33 άνθρωποι πνίγηκαν από την βύθιση ενός οχηματαγωγού πλοίου με 173 επιβαίνοντες εξαιτίας της κακοκαιρίας στις κεντρικές Φιλιππίνες, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.Το Kim Nirvana πραγματοποιούσε το δρομολόγιο μεταξύ της περιοχής Ορμόκ και του νησιού Καμότες στην νησιωτική αυτή χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

    Αυτήν την στιγμή πραγματοποιούνται επιχειρήσεις διάσωσης και δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τα θύματα ή τους διασωθέντες.

    [11] Διακήρυξη 85 προσωπικοτήτων υπέρ του «Ναι στην Ελλάδα, Ναι στο ευρώ»

    Με διακήρυξή τους 85 συμπολίτες μας, προσωπικότητες από κάθε χώρο, στηρίζουν την επιτροπή του «Ναι στην Ελλάδα, Ναι στο ευρώ» και παραθέτουν συνέντευξη Τύπου, σήμερα στις 13:00 στο αμφιθέατρο του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9.84», στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

    Οι «85», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «νιώθοντας βαρύ το χρέος σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, καλούν τους Ελληνες να παραμερίσουν τις πολιτικές τους διαφορές και να ενώσουν μαζί τους τις φωνές για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

    [12] Μητρόπουλος: Ο πρωθυπουργός πρέπει να μείνει ακόμα και εάν ο λαός στο δημοψήφισμα ψηφίσει «ναι»

    Ο πρωθυπουργός πρέπει να μείνει ακόμα και εάν ο λαός στο δημοψήφισμα ψηφίσει «ναι», είπε το πρωί στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος σημείωσε: «και ο ίδιος, αλλά και εμείς δεν θα τον αφήσουμε στη δυσκολότερη απόφαση του λαού...Διανοείστε στη δυσκολότερη απόφαση του λαού να λιποτακτήσει;».

    «Αν ο λαός ψηφίσει "όχι" θα πάει να κάνει ένα νέο κύκλο διαπραγμάτευσης χωρίς το σκληρό πακέτο, αλλά και όταν ο λαός ψηφίσει "ναι" τότε ο Τσίπρας θα είναι πιο χρήσιμος για να προστατεύσει τον λαό του διότι, έντιμα πιστεύοντας στην Ευρώπη, θα έχει ψηφίσει υπέρ του σκληρού πακέτου» ανέφερε για να συμπληρώσει: «Πολύ περισσότερο πρέπει να μείνει για να γίνει ασπίδα στον λαό του να μην εφαρμόσει το σκληρό πακέτο».

    Ο κ. Μητρόπουλος, παραδέχθηκε ότι η άποψή του για το δημοψήφισμα ήταν πως «όσο πλησιάζουμε προς την εκπνοή του προγράμματος καλό θα ήταν να αποφευχθεί. Βεβαίως τώρα, καλώς εγένετο». Υποστήριξε ότι «για να είναι ισχυρότερη η διαπραγματευτική βάση της κυβέρνησης, έπρεπε να είχε γίνει σε δυο κομβικά σημεία, είτε αμέσως μετά τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, άλλως όταν ο κ. Γιουνκέρ ενεχείρησε το τελεσίγραφο της πενταμερούς του Βερολίνου».

    [13] Ντε Γκίντος: Οι συνομιλίες με την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοιχτές ακόμα και αν ο λαός ψηφίσει «όχι»

    «Η ευρωζώνη θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ακόμα και αν ο λαός ψηφίσει "όχι"στο δημοψήφισμα της Κυριακής», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος.

    «Όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές. Εάν ψηφίσουν "ναι" η κυβέρνηση είπε ότι θα συνεχίσει?αλλά εάν ψηφίσουν "όχι", εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες μαζί τους», είπε ο ντε Γκίντος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

    «Μια κατάρρευση των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να έχει συνέπειες, όπως σε αυτό (την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ), αλλά όλοι θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» ανέφερε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 July 2015 - 8:32:17 UTC