Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Βαρουφάκης: Τη Δευτέρα θα υπάρξει μια συμφωνία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
  • [02] Ν. Τσόμσκι: Αίσχος αποτελούν οι επιθέσεις κατά της Ελλάδας
  • [03] Δύο Τσέχοι τουρίστες νεκροί από σφαίρες, στην Αλβανία
  • [04] Τεράστιο το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ για το δημοψήφισμα
  • [05] Ξεκίνησε, στη Θεσσαλονίκη, το 9ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας
  • [06] Τζ. Στίγκλιτς: Mοιραία ρωγμή στα θεμέλια του ευρώ ένα Grexit

  • [01] Γ. Βαρουφάκης: Τη Δευτέρα θα υπάρξει μια συμφωνία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, πως «αυτό που κάνουν οι πιστωτές στην Ελλάδα έχει ένα όνομα: τρομοκρατία».

    «Γιατί μας εξανάγκασαν να κλείσουμε τις τράπεζες; Για να φοβίσουν τους ανθρώπους. Και όταν πρόκειται για διασπορά φόβου, αυτό αποκαλείται τρομοκρατία», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός.

    Ερωτηθείς αν είναι σίγουρος πως θα επιτευχθεί μια συμφωνία, ακόμη κι αν οι Έλληνες ψηφίσουν «ΟΧΙ» στο αυριανό δημοψήφισμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε: «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τη Δευτέρα θα υπάρξει μια συμφωνία. Είμαι απολύτως πεπεισμένος διότι διακυβεύονται πολλά, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει ανάγκη μια συμφωνία. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια συμφωνία, έτσι θα φθάσουμε σε μια συμφωνία».

    [02] Ν. Τσόμσκι: Αίσχος αποτελούν οι επιθέσεις κατά της Ελλάδας

    Ο Αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι σε δήλωσή του για την εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου χαρακτηρίζει αίσχος τη συμπεριφορά της «τρόικας» απέναντι στην Ελλάδα. «Η πολιτική της λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, από οικονομικής απόψεως είναι παράλογη και καταστροφική για τη χώρα. Η συμπεριφορά της "τρόικας" αποτελεί αίσχος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως στόχος τους είναι να διαμηνύσουν προς πάσα κατεύθυνση ότι η αντίσταση στις βόρειες τράπεζες και στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν θα γίνει ανεκτή και πως οι επιδιώξεις για δημοκρατία και σεβασμό της λαϊκής βούλησης πρέπει να εγκαταλειφθούν. Είναι μια επίδειξη δύναμης και δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί αυτή η επαίσχυντη φάρσα στην οποία γαλλικές και γερμανικές τράπεζες επωφελούνται από τα δεινά του ελληνικού λαού» αναφέρει στη δήλωσή του ο Νόαμ Τσόμσκι.

    Ο Αμερικανός διανοητής εκφράζει την άποψη ότι «το ελληνικό δημόσιο χρέος έπρεπε να αναδιαρθρωθεί ριζικά ή να κηρυχθεί παράνομο και να διαγραφεί». Εκτιμά δε πως «ό,τι κι αν επιλέξει η Ελλάδα απ΄ αυτά που προσφέρονται, είτε αυτό είναι έξοδος από την ευρωζώνη είτε υπακοή στις προσταγές των δανειστών, οι συνέπειες θα είναι πικρές για τον ελληνικό λαό». «Είναι μία άθλια επιλογή μεταξύ δύο επώδυνων λύσεων. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η γενναία αντίσταση των Ελλήνων θα ενθαρρύνει την παγκόσμια αλληλεγγύη που θα σώσει τους ίδιους αλλά και όλους τους άλλους από την σκληρή μοίρα που υπαγορεύουν οι σημερινοί ηγεμόνες» καταλήγει στη δήλωσή του για την εφημερίδα «Πολίτικα» ο Νόαμ Τσόμσκι.

    [03] Δύο Τσέχοι τουρίστες νεκροί από σφαίρες, στην Αλβανία

    Δύο Τσέχοι τουρίστες σκοτώθηκαν με πυρά αυτόματου όπλου χθες, Παρασκευή, το βράδυ στην Αλβανία ενώ βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητό τους και κατευθύνονταν προς ένα φυσικό πάρκο στα βόρεια της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, η οποία συνέλαβε δέκα υπόπτους.

    Τα πτώματα του Μίχαελ Σβάτος, 27 ετών, και της Άννα Κοσίνοβα, 36 ετών, ανακαλύφθηκαν στο Πρεκάλ, σε απόσταση 150 χλμ. βορείως των Τιράνων, μέσα στο αυτοκίνητό τους που έφερε πινακίδες της Τσεχικής Δημοκρατίας, διευκρίνισε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο δράστης βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο μαζί με τα θύματα.

    [04] Τεράστιο το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ για το δημοψήφισμα

    Το Κέντρο Τύπου Ζαππείου επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, συνοδευόμενος από τον ΓΓ Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο και ξεναγήθηκαν στην αίθουσα των δημοσιογράφων οι οποίοι θα καλύψουν αύριο Κυριακή 5 Ιουλίου, το κρίσιμο δημοψήφισμα.

    Ο υπουργός ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και τον ΓΓ κ. Κρέτσο για την υπερπροσπάθεια των ημερών και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται στη διάθεση των Μέσων Ενημέρωσης για μία άρτια και με όλες τις υποδομές, κάλυψη του γεγονότος.

    Το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου για το δημοψήφισμα είναι τεράστιο και ήδη στη χώρα μας βρίσκονται δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από περίπου 44 χώρες.

    Έως τώρα η ΓΓΕΕ έχει διαπιστεύσει στο Κέντρο Τύπου Ζαππείου 699 εκπροσώπους ΜΜΕ (325 δημοσιογράφοι, 99 φωτογράφοι, 105 κάμερες και 167 μέλη τηλεοπτικών συνεργείων) εκ των οποίων 160 εκπροσώπους ελληνικών ΜΜΕ, 539 εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ που εκπροσωπούν 21 διεθνή πρακτορεία, 81 τηλεοπτικούς σταθμούς, 58 εφημερίδες και 17 ραδιόφωνα από όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, μεταξύ άλλων, στην Αθήνα θα βρεθούν δημοσιογράφοι από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Βραζιλία, την Ρωσία, την Γεωργία, την Ελβετία, τον Καναδά, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία αλλά και από το Μεξικό, την Κολομβία, το Ιράν την Αίγυπτο κ.α.

    Το Κέντρο Τύπου Ζαππείου, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό έως αύριο, περιλαμβάνει αίθουσες εργασίας 320 θέσεων πλήρως εξοπλισμένες. Παράλληλα, η ΓΓΕΕ δημιούργησε ειδική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος www.referendum2015gov.gr στα ελληνικά και στα αγγλικά, για την πλήρη ενημέρωση των χρηστών.

    [05] Ξεκίνησε, στη Θεσσαλονίκη, το 9ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας

    Με τη συμμετοχή 65 ερευνητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων από πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας, ξεκίνησε και φέτος το Διεθνές Θερινό Σχολείο στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Nanotechnology 2015» που διοργανώνει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

    Πρόκειται για την 9η συνεχή χρονιά που πραγματοποιείται το θερινό σχολείο στις Νανοτεχνολογίες, στο οποίο έχουν φοιτήσει όλα αυτά τα χρόνια περίπου 1.000 ερευνητές από όλο τον κόσμο. Οι θεματικές με τις οποίες θα ασχοληθεί φέτος είναι οι νανοτεχνολογίες, τα οργανικά ηλεκτρονικά και η νανοϊατρική, ενώ θα δοθούν διαλέξεις από καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού (Κέιμπριτζ και Γένοβας) για την παραγωγή ακτινοβολίας λέιζερ από τη χρήση γραφενίου (καινοτόμο υλικό με πολύ μικρές διαστάσεις αλλά εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες και μεγάλη ηλεκτρική αγωγιμότητα), κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει επίδειξη, καθώς και για το μέλλον του γραφενίου και τι μπορεί να προσφέρει.

    [06] Τζ. Στίγκλιτς: Mοιραία ρωγμή στα θεμέλια του ευρώ ένα Grexit

    «Κολοσσιαίο λάθος» χαρακτηρίζει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς την άσκηση πίεσης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.Στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο Αμερικανός οικονομολόγος τονίζει χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ ανήσυχος για την Ευρώπη. Είναι ένα κολοσσιαίο λάθος να σπρώξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ».

    Στην ερώτηση «αν η Ελλάδα είναι ένοχη για ένα πιθανό grexit» ο Τζ. Στίγκλιτς τονίζει: «Όχι. Τα υποτιθέμενα προγράμματα διάσωσης είναι εντελώς εσφαλμένα... Φυσικά και υπήρχαν προβλήματα τα οποία σε τελευταία ανάλυση οδήγησαν στην κρίση του 2010, όμως η τρόικα με τα μέτρα της επιδείνωσε τα πάντα... Η τελευταία πρωτοβουλία ακολουθεί την ίδια λανθασμένη προσέγγιση. Αυτά είναι κακά προγράμματα ύφεσης και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την εξαθλίωση που έχουν προκαλέσει αυτά τα προγράμματα. Είναι ξεκάθαρο: Οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή για τα μέτρα λιτότητας και το παράλογο χρέος. Το χρέος δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθεί».

    Στην ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας «ποια θα ήταν η καλύτερη διέξοδος από την κρίση» ο Τζ. Στίγκλιτς εκτιμά: «Να ψηφίσουν "Όχι" οι Έλληνες την Κυριακή. Στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να διαπραγματευτούν εκ νέου. Η καλύτερη λύση θα ήταν να μειωθεί το βάρος του χρέους και να μπει ένας ρεαλιστικότερος στόχος ανάπτυξης, ας πούμε 1,5%. Οι Έλληνες χρειάζονται ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Και η χώρα θα πρέπει να πάρει την κατάλληλη βοήθεια για μια αλλαγή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 July 2015 - 14:32:13 UTC