Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνει στη δημοσιότητα το κείμενο του Focus για τον Στ. Θεοδωράκη
  • [02] Δημοψήφισμα 2015: Το αποτέλεσμα στο 100% της επικράτειας
  • [03] Αυτή η κυβέρνηση έχει ούριο άνεμο στα πανιά της, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν.Κοτζιάς
  • [04] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον Ι. Δραγασάκη
  • [05] Η Βρετανία «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει» την οικονομία της
  • [06] Πτώση καταγράφουν οι ασιατικές χρηματαγορές
  • [07] Παραιτήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης
  • [08] Η Πρόεδρος της Αργεντινής συγχαίρει τον ελληνικό λαό
  • [09] Μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα βλέπει ο Μάρτιν Σουλτς
  • [10] Ο γερμανικός Τύπος για το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα
  • [11] «Ιστορία και ρεμπέτικο». Όταν οι κρίσεις παράγουν τραγούδια
  • [12] Παράσταση στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου
  • [13] Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ στις 10:00
  • [14] Ανοικτές σήμερα οι τράπεζες που λειτούργησαν την Παρασκευή
  • [15] Κινητοποίηση και διαβουλεύσεις των ευρωπαϊκών αρχών μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

  • [01] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνει στη δημοσιότητα το κείμενο του Focus για τον Στ. Θεοδωράκη

    Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εστάλη ανακοίνωση του Ποταμιού η οποία έχει ως εξής:

    «Ποιος κατασκευάζει τι»

    Στο ΑΠΕ δημοσιεύονται δηλώσεις του Στ.Θεοδωράκη στο περιοδικό Focus. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει κάνει απολύτως καμία δήλωση, ούτε τώρα ούτε παλαιότερα στο συγκεκριμένο περιοδικό. Το Ποτάμι εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του στους συντάκτες του δημοσιεύματος".

    Για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρερμηνεία, το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύσει αυτούσιο το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Focus (στα συνημμένα σε αρχείο .pdf) καθώς και τη μετάφραση από τα γερμανικά στα ελληνικά.

    Το κείμενο του Focus έχει ως εξής:

    Συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό FOCUS, τεύχος 28/2015

    «Ο Τσίπρας πρέπει να φύγει»

    Ο πολιτικός Σταύρος Θεοδωράκης, 52 ετών, αντιπροσωπεύει την ελπίδα για πολλούς Ευρωπαίους

    Με ψυχραιμία και σαφήνεια λειτουργεί το γραφείο του κόμματός του, θα μπορούσε να είναι η έδρα μίας εταιρίας πληροφορικής. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, Πρόεδρος και ιδρυτής του φιλελεύθερου κινήματος «Το Ποτάμι», περιστοιχίζεται από ψηφοφόρους και συνεργάτες. Εδώ και ώρες έχει το κινητό του στο αυτί. Πολλά από τα τηλεφωνήματά του έχουν αποδέκτες στις Βρυξέλλες και άλλες μεγάλες πόλεις της ΕΕ. «Οι δημιουργοί και οι πνευματικοί άνθρωποι της χώρας υποστηρίζουν το ναι στο δημοψήφισμα» διαβεβαιώνει προς Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη.

    Ο Θεοδωράκης, πρώην συντονιστής τηλεοπτικής εκπομπής, είναι ένας Έλληνας, τον οποίον πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί σε περίπτωση νέων εκλογών ή σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα προτιμούσαν ως πρωθυπουργό, ως έναν πραγματιστή, υπέρμαχο των μεταρρυθμίσεων, αποφασισμένο φίλο του Ευρώ και σωτήρα.

    Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο προτίμησε τον ακροδεξιό ηγέτη Πάνο Καμμένο ως εταίρο στην κυβέρνηση συνεργασίας. Σήμερα δηλώνει ο Θεοδωράκης: «Ο Τσίπρας έθεσε την καριέρα του πάνω από την ευτυχία της χώρας. Αυτός είναι το πρόβλημα, πρέπει να φύγει.» Ο ηγέτης του Ποταμιού ελπίζει: «Η νεολαία θα ψηφίσει υπέρ της Ευρώπης και κατά της βαλκανοποίησης της Ελλάδας».

    [02] Δημοψήφισμα 2015: Το αποτέλεσμα στο 100% της επικράτειας

    Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων του δημοψηφίσματος. Με ενσωματωμένο λοιπόν το 100% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας το ΟΧΙ συγκέντρωσε ποσοστό 61,31% και 3.558.450 σταυρούς, ενώ το ΝΑΙ 38,69% και 2.245.537 σταυρούς. Η συμμετοχή έφτασε το 62,50% και η αποχή στο 37,50%.

    Ψήφισαν 6.161.140 πολίτες. Βρέθηκαν 5.803.987 έγκυρα ψηφοδέλτια (ποσοστό 94,20%), 310.812 άκυρα (ποσοστό 5,04%) και 46.341 λευκά ψηφοδέλτια (ποσοστό 0,75%).

    Tο ΟΧΙ έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά (και κατ' επέκταση το ΝΑΙ είχε τις χαμηλότερες επιδόσεις) στον νομό Χανίων (73,77%) , στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Πειραιά (72,51%), στους νομούς Κερκύρας (71,25%), Ηρακλείου (70,82%), Σάμου (70,31%), Αχαΐας (68,44%), Ξάνθης (67,89%), Ευβοίας (67,60%), Βοιωτίας (67,43%) και Ζακύνθου (67,31%).

    Αντίστοιχα, το ΝΑΙ εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά (άρα το ΟΧΙ εδώ έχει τα χαμηλότερα) σε Λακωνία (48,83%), Καστοριά (47,64%), Α΄ Αθηνών (46,79%), Σέρρες (46,26%), Χίο (46,16%), Γρεβενά (45,69%), Έβρο (45,36%), Ευρυτανία (44,11%), Αρκαδία (43,57%) και Μεσσηνία (43,16%).

    [03] Αυτή η κυβέρνηση έχει ούριο άνεμο στα πανιά της, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν.Κοτζιάς

    «Η νίκη του ελληνικού λαού, ενάντια στα κατεστημένα συμφέροντα, στους καναλάρχες και ενάντια στη πίεση του εξωτερικού, είναι μεγάλη» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς από το Ισραήλ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    « Ο ελληνικός λαός το 1974 ψήφισε για το τέλος της βασιλείας, σήμερα ψηφίζει για το τέλος της δύναμης ισχύος που είχαν το σύμπλεγμα των κομμάτων των μνημονίων, του συστήματος παρακμής και του συστήματος της αποικίας χρέους. Με την ίδια σοβαρότητα που έδωσε νικηφόρα αυτή τη μάχη, με την ίδια σοβαρότητα πρέπει να πορευτούμε και να εξασφαλίσουμε ένα ομαλό, δημιουργικό, προοδευτικό μέλλον για τη χώρα. Η ώρα είναι ώρα και γιορτής και περισυλλογής για σχεδιασμό των επομένων βημάτων της χώρας. Αυτή η κυβέρνηση έχει ούριο άνεμο στα πανιά της» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

    Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις ορισμένων ακραίων κύκλων στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει: « Η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται πέρα από τη μύτη της, να σκέφτεται στρατηγικά με συντονισμό για το μέλλον της. Πρέπει να πάψει να λειτουργεί με αντανακλαστικά πάνω στην καθημερινότητα, στους θυμούς και τους εκνευρισμούς στη γραφειοκρατική προσέγγιση των μεγάλων πολιτικών γεγονότων. Ας πάψουν μερικοί να κάνουν τις προσβεβλημένες δυνάμεις κι ας έλθουν στο τραπέζι για πραγματική και ουσιαστική διαπραγμάτευση που θα δίνει ανάσα στο τόπο μας, προοπτικές ανάπτυξης, που θα δίνει μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανακούφισης του λαού μας».

    Ο υπουργός Εξωτερικών έφτασε το βράδυ της Κυριακής στο Ισραήλ και συναντήθηκε με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων . Αύριο θα συναντηθεί με την ηγεσία του κράτους του Ισραήλ και την Τρίτη θα μεταβεί στην Παλαιστίνη όπου θα δει τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς. «Θα επιστρέψω στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης και νομίζω ότι θα έχω θετικά μηνύματα γι αυτή μου την αποστολή» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

    [04] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον Ι. Δραγασάκη

    Συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [05] Η Βρετανία «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει» την οικονομία της

    Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την «αποφασιστική ετυμηγορία» των Ελλήνων στο δημοψήφισμα της Κυριακής και διαβεβαίωσε ότι «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει» την οικονομία της, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

    «Ο ελληνικός λαός εξέφρασε μια αποφασιστική γνώμη στο δημοψήφισμα. Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή στην ελληνική οικονομική κρίση» έγραψε ο εκπρόσωπος σε δήλωσή του μετά την νίκη του «όχι» σε ποσοστό 61,31% στο δημοψήφισμα.

    «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία της οικονομικής μας ασφάλειας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αβεβαιότητας. Έχουμε ήδη καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης και αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε άλλη συνεδρίαση για να εξεταστούν τα σχέδια αυτά υπό το φως του αποτελέσματος».

    Η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αλλά η οικονομία της, κυρίως ο χρηματοπιστωτικός της τομέας, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση των γειτόνων της ευρωζώνης.

    [06] Πτώση καταγράφουν οι ασιατικές χρηματαγορές

    Πτώση καταγράφουν σήμερα οι χρηματαγορές στην Ασία, με το ευρώ να περιορίζει τις απώλειες του, στον απόηχο του «όχι» του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, που προκαλεί φόβους για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Νωρίς το πρωί το χρηματιστήριο στο Τόκιο υποχωρούσε κατά 1,58%, στο Χονγκ Κονγκ περισσότερο από 3% ενώ είχε ανοίξει με άνοδο 0,7%, στο Σίδνεϊ κατέγραφε απώλειες 1,3%, στη Σεούλ 1,62% και στο Ουέλινγκτον 0,82%.

    Η ισοτιμία του ευρώ ήταν 1,1038 δολάριο και 135,30 γεν, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Κυριακής που είχε υποχωρήσει στο 1,0963 δολάριο και στα 134,91 γεν.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν επιλέξει την επιφυλακτικότητα την Παρασκευή, κλείνοντας με πτώση, πριν από το δημοψήφισμα στο οποίο υπήρξε 61,31% μαζική απόρριψη στις απαιτήσεις των δανειστών της Αθήνας, η οποία βυθίζει την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη σε μια γκρίζα ζώνη.

    Για τον αναλυτή Σίνια Χάρουι της Nomura Securities, η πιθανότητα ενός grexit είναι «70 με 80%».

    «Υπάρχουν ένα σωρό πιθανές επιπτώσεις με μια παρατεταμένη περίοδο αρνητικής αβεβαιότητας για την ροπή στον κίνδυνο», προειδοποιεί ο Μαρκ Λίστερ της Craigs Investment Partners Ltd, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

    [07] Παραιτήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

    «Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας. Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση ? με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

    Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

    Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.

    Και είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

    Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

    Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»

    [08] Η Πρόεδρος της Αργεντινής συγχαίρει τον ελληνικό λαό

    Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ συνεχάρη τον ελληνικό λαό για τη μαζική απόρριψη των προτάσεων των πιστωτών της Αθήνας και των νέων μέτρων λιτότητας.«Ελλάδα: απόλυτη νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας», έγραψε η Κίρχνερ σε μήνυμα στο Facebook μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής εκφράζοντας «εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της Αργεντινής όλη την αλληλεγγύη μας στον γενναίο ελληνικό λαό και τους ηγέτες του».

    «Ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στις αδύνατες και ταπεινωτικές συνθήκες που ισχυρίζονται ότι του επιβάλλουν για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους του », δήλωσε η Πρόεδρος της Αργεντινής. «Εμείς, οι Αργεντινοί, ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Ας ελπίσουμε ότι η Ευρώπη και οι ηγέτες της θα καταλάβουν το μήνυμα της κάλπης. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από κανέναν να υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του», πρόσθεσε η Κίρχνερ.

    Η Αργεντινή είχε κηρύξει το 2001 τη μεγαλύτερη στάση πληρωμών στα χρονικά, ύψους σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στη χώρα σοβούσε πρωτοφανής οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

    Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, η Αργεντινή κατάφερε να επαναδιαπραγματευθεί το 93% του χρέους της με τους ιδιώτες πιστωτές της, αλλά αντιμετωπίζει μέσω της αμερικανικής δικαιοσύνης απαιτήσεις για αποπληρωμές κερδοσκοπικών κεφαλαίων ύψους σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Στο μέτωπο του δημόσιου χρέους, το Μπουένος Άιρες αποπλήρωσε το σύνολο ή μέρος των υποχρεώσεών του, προς την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ και πέρυσι, υπέγραψε συμφωνία με τη Λέσχη του Παρισιού, ορίζοντας ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο μέχρι στιγμής τηρείται.

    [09] Μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα βλέπει ο Μάρτιν Σουλτς

    Μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επισημαίνει ότι είναι τώρα η Αθήνα που θα πρέπει να φέρει τις προτάσεις της, ενώ εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση μετά το δημοψήφισμα.

    «Οι προτάσεις που έγιναν από την Ευρωζώνη σήμερα απορρίφθηκαν. Για ποιο πράγμα να διαπραγματευθούν οι άλλοι 18 με τον κ. Τσίπρα; Είναι η σειρά της κυβέρνησης στην Αθήνα, εκείνη πρέπει να φέρει προτάσεις», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι «αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του δεν κατάλαβαν ποτέ είναι ότι στην Ευρώπη έχεις μια μοιρασμένη κυριαρχία - αν τώρα κάποιος λέει ?όχι', αυτό είναι μια απόφαση σε μια χώρα, αλλά δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι και όλοι οι άλλοι συμφωνούν». Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν χώρες για τις οποίες ήδη οι ως τώρα προτάσεις έχουν πάει πολύ μακριά. «Αν τώρα έρχονταν πάλι προτάσεις, θα χαιρόμουν - αλλά αυτό θέλω πρώτα να το δω», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενισχύει τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό, αλλά τον αποδυναμώνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι του βάζει ακόμη περισσότερα δεσμά στην διαπραγμάτευση.

    Ο κ. Σουλτς προειδοποίησε ακόμη για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα: «Πιστεύω ότι πρέπει αύριο και μεθαύριο ήδη να μιλήσουμε για μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν επιτρέπεται να μην λαμβάνουν φαγητό τα παιδιά στα νηπιαγωγεία ή συνταξιούχοι να μην μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Πρέπει να αποφύγουμε εικόνες όπως αυτή του συνταξιούχου που κλαίει διότι δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα για την άρρωστη γυναίκα του, επειδή δεν μπορεί να πάρει χρήματα από τα ΑΤΜ. Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει ώστε να μην πρέπει οι φτωχότεροι των φτωχών να πληρώσουν για τον φανατισμό», κατέληξε ο κ. Σουλτς.

    [10] Ο γερμανικός Τύπος για το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα

    Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στο αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην Ελλάδα και στις επιπτώσεις του για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.

    «Τώρα η ΕΕ απειλείται με μια έντονη διαμάχη σχετικά με ένα Grexit», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, η οποία εξηγεί ότι μετά το «όχι» των Ελλήνων μερικοί πολιτικοί ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ άλλοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.Θα φτάσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στα όριά τους και θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης; διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

    Όπως εξηγεί η Welt υπέρμαχος της πιο ήπιας στάσης είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ αντίθετα, οι χώρες που αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα την κατάσταση είναι κυρίως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, οι χώρες της Βαλτικής και η Σλοβακία. Εξάλλου, υπογραμμίζει η εφημερίδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο πιο αποφασισμένος υπέρμαχος της σκληρής γραμμής.

    «Έλλειψη κατανόησης και επιδοκιμασία από την υπόλοιπη Ευρώπη», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, χαρακτηριστικός των ανάμεικτων συναισθημάτων που έχει προκαλέσει στους Ευρωπαίους το «όχι» των Ελλήνων.

    «Τώρα ξεκινούν πραγματικά τα προβλήματα της Ελλάδας», τιτλοφορείται η Frankfurter Allgemeine. Η Ελλάδα ψήφισε «όχι» και ελπίζει ότι θα κερδίσει υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών. Όμως τώρα η χώρα αρχίζει να έχει μεγάλα προβλήματα με τη ρευστότητα. Πώς θα προχωρήσει; διερωτάται η εφημερίδα.

    «Μια χώρα λέει "όχι"», είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της είναι αγανακτισμένοι, η Ελλάδα είναι διχασμένη και το περιθώριο διαπραγματεύσεων μηδενικό, σχολιάζει η εφημερίδα. Είναι εντυπωσιακό πώς η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να προκαλέσει τόσες ζημιές με έναν και μόνο πολιτικό ελιγμό, προσθέτει.

    «Πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας»: Η εφημερίδα Die Zeit επέλεξε για τίτλο της το σχόλιο του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.Η εφημερίδα προσθέτει ότι πλέον ο Ντάισελμπλουμ αναμένει πρωτοβουλίες από την Αθήνα, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να δοθεί στην Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια.

    «Τώρα ακολουθούν οι πικρές εβδομάδες», τιτλοφορείται το περιοδικό Der Spiegel. Με το «όχι» στο δημοψήφισμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει μια καλύτερη συμφωνία από τους πιστωτές του, εξηγεί το περιοδικό. Σπάνια ένας πολιτικός έχει κάνει τόσο λάθος υπολογισμούς, εκτιμά, και επισημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη πλέον μοιάζει αναπόφευκτη και ο δρόμος προς τα εκεί δύσκολος.

    [11] «Ιστορία και ρεμπέτικο». Όταν οι κρίσεις παράγουν τραγούδια

    «Οι φόροι και τα κόμματα / φέραν αυτή τη κρίση / που κάνανε τον άνθρωπο /να μην μπορεί να ζήσει».

    Με προμετωπίδα αυτό το τετράστιχο ρεμπέτικο του 1934, ο Χρήστος Καρδαράς, καθηγητής της Νεοελληνικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ,ξεκινάει το βιβλίο του με τίτλο «Ιστορία και Ρεμπέτικο» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση.

    Στις 397 σελίδες του ο μελετητής, ο οποίος διδάσκει ευρωπαϊκό πολιτισμό στο τμήμα θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου, εξετάζει ποια πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά και αθλητικά γεγονότα γέννησαν τα λαϊκά δημιουργήματα.

    [12] Παράσταση στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου

    Το έργο του Ευριπίδη «Ιππόλυτος» αναμένεται να ανεβάσει στις 28 Ιουλίου, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, το οποίο βρίσκεται από το 1974 στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, κοντά στην Αμμόχωστο. Την πραγματοποίηση της παράστασης εισηγήθηκε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, η Δικοινοτική Επιτροπή για τον Πολιτισμό, την οποία πριν από ένα μήνα διόρισαν οι δύο ηγέτες.

    Η Ελληνοκύπρια επικεφαλής στην Επιτροπή, τέως Ευρωπαία Επίτροπος, Ανδρούλα Βασιλείου, δήλωσε ότι οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί δίνουν σημασία στον πολιτισμό, «γιατί πιστεύουν ότι μέσω αυτού μπορούν να έρθουν κοντά όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα από τις δύο κοινότητες και να γνωρίσουμε την κουλτούρα ο ένας του άλλου».

    Η παράσταση του ΘΟΚ στη Σαλαμίνα θα γίνει στα ελληνικά με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους. Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν μια δική τους παράσταση στις ελεύθερες περιοχές, ίσως στο αρχαίο θέατρο Κουρίου.

    [13] Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ στις 10:00

    Τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ζήτησε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο και η έναρξή της ορίστηκε για σήμερα στις 10:00.

    Η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και παράλληλα τόνισε ότι είναι αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη η βούληση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προέχει να σφυρηλατήσουμε την εθνική μας ενότητα κα ομοψυχία να διαμορφώσουμε ένα υγιές και ισχυρό εθνικό μέτωπο για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία προκειμένου να διεκδικήσουμε άμεσα λύση στα προβλήματα, στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας.

    Όπως είπε ο κ Τσίπρας, πρέπει να σταματήσει ο στραγγαλισμός της οικονομίας και ταυτόχρονα να διαμηνύσουμε ότι οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, λογικές και ότι είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε άμεσα σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια αξιόπιστη λύση και ένας έντιμος συμβιβασμός για το καλό της Ευρώπης.

    Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ευρώπη προχωρά μέσα από συμβιβασμούς όχι μέσα από διαιρέσεις.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επισήμανε ότι θέλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και να ακούσει τις δικές τους προτάσεις.

    «Τούτη την ώρα ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ενότητα και ομοψυχία, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός άλλαξε το ερώτημα του διαλόγου στην Ευρώπη. Το ερώτημα "μέσα ή έξω από το Ευρώ" πρέπει να φύγει οριστικά. Ο λαός έδωσε απάντηση στο ποια Ευρώπη θέλει και απάντησε ότι θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης». «Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ο μονόδρομος των μνημονίων και της λιτότητας».

    Πυρετός διαβουλεύσεων στην Ευρώπη μετά το συντριπτικό 61% του ΟΧΙ

    Σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ώστε να συζητηθεί τι μέλλει γεννέσθαι μετά το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ αύριο θα συγκληθεί το Euro Working Group μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Η σύνοδος κορυφής, όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα συγκληθεί στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) την Τρίτη. «Θα συζητήσουμε την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα», ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για μια συμφωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από σχετική απόφαση του Eurogroup. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα έχει λήξει από την προηγούμενη Τρίτη, δεν είναι δυνατό να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει την αναγκαία εντολή από το αρμόδιο όργανο, που είναι το Eurogroup.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει σήμερα το πρωί τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με θέμα την Ελλάδα.

    [14] Ανοικτές σήμερα οι τράπεζες που λειτούργησαν την Παρασκευή

    Ανοικτά και με τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες, θα είναι σήμερα τα περίπου 1.000 καταστήματα των τραπεζών που λειτούργησαν την περασμένη Τετάρτη- Παρασκευή. Παράλληλα, όσοι συνταξιούχοι δεν είχαν εισπράξει τα 120 ευρώ της σύνταξης τις προηγούμενες ημέρες, θα μπορούν να τα εισπράξουν σήμερα από τα γκισέ στα συγκεκριμένα καταστήματα. Επίσης, αναμένεται η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το τι θα γίνει με το περιεχόμενο των θυρίδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη ΠΝΠ θα ορίζεται και ο τρόπος λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων με βάση τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα η ΕΚΤ.

    Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των τραπεζών, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

    [15] Κινητοποίηση και διαβουλεύσεις των ευρωπαϊκών αρχών μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

    Την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών πυροδότησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Τρίτη, στις 19.00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης με στόχο να συζητηθεί η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Ο Ντ. Τουσκ είχε ήδη σειρά διαβουλεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να προετοιμαστεί η Σύνοδος με τον κατάλληλο τρόπο.

    Σειρά διαβουλεύσεων με τους 18 υπόλοιπους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης είχε το βράδυ της Κυριακής και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει σήμερα Δευτέρα τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Επιπλέον, όπως αναφέρεται ο Πρόεδρος Γιούνκερ προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη.

    Εξάλλου, διμερή συνάντηση θα έχουν απόψε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, οι δύο ηγέτες θα αξιολογήσουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών που στόχο έχει να συμβάλει σε μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.

    Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η κατάσταση στην ευρωζώνη μετά το "όχι" του δημοψηφίσματος θα συζητηθεί σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης.

    Τέλος, σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο θα συνεχίσει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης δεν αναμένεται να πάρουν αποφάσεις αμετάκλητου χαρακτήρα αύριο, καθώς, όπως επισημαίνουν, η όποια απόφαση κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι καθαρά πολιτική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 July 2015 - 6:32:20 UTC