Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το πολιτικό τέρας της λιτότητας
  • [02] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνει στη δημοσιότητα το κείμενο του Focus για τον Στ. Θεοδωράκη
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου-Τσίπρα με Ολάντ
  • [04] «Ανοικτή» σε τρίτο σχέδιο βοήθειας η Μαδρίτη
  • [05] Απογοητευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, λέει ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ
  • [06] Παραιτήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης
  • [07] Ο Νίκολας Μαδούρο συνεχάρη τους Έλληνες για το θρίαμβο του ΟΧΙ
  • [08] Βερολίνο: Σεβόμαστε το αποτέλεσμα. πολλά θα εξαρτηθούν από την Αθήνα
  • [09] «Επίσημη πρώτη» για τη νέα ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • [10] Θερμό χειροκρότημα από 10.000 θεατές στην πρεμιέρα των «Τρωάδων» στην Επίδαυρο
  • [11] Συγχαρητήρια του Ραούλ Κάστρο προς τον Αλέξη Τσίπρα για το OXI
  • [12] Αύριο στις 14:00 συνεδριάζει το Eurogroup
  • [13] Δ. Μάρδας: Απόψε η νέα ΠΝΠ για τη λειτουργία των τραπεζών
  • [14] Κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού, αναφέρει ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν

  • [01] Το πολιτικό τέρας της λιτότητας

    του Χουάν Ντομίνγο Σάντσεθ Εστόπ*

    Ένα πολιτικό «τέρας» διαπερνά σήμερα, απ΄ άκρου εις άκρον την Ισπανία της κρίσης και της λιτότητας. Το «τέρας» τούτο, ωσάν τον Πρωτέα, αλλάζει μορφές και εγκλιματίζεται σε όλες τις συνθήκες. Είναι ικανό να μεταμορφώνεται. Αρχικά, στα 2011, ονομάσθηκε 15Μ (Μαΐου), σε ανάμνηση των καταλήψεων στις πλατείες των μεγαλύτερων πόλεων, κατόπιν μετονομάστηκε σε Podemos κι έτσι απέκτησε μία νέα διάσταση: Πλέον, δεν αποτελούσε απλώς ένα ευρύ βήμα πολιτικού διαλόγου, ανοικτό σε όλους, αλλά επίσης ένα εργαλείο για να τελειώνουμε με την κακή διακυβέρνηση και για να προσελκύσουμε κανονικούς ανθρώπους σε θεσμικούς ρόλους. Κατ' αρχάς το πέτυχε στις ευρωεκλογές, περνώντας από το τίποτα στους πέντε βουλευτές. Κατόπιν, συνέχισε ακάθεκτη η άνοδός του στις δημοσκοπήσεις, φθάνοντας να γίνει η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Αυτό οδήγησε στην εξομάλυνση του Podemos ως κόμματος και το μετέτρεψε σε μεγάλο βαθμό σε μία εκλογική μηχανή, χάνοντας κατ? αυτόν τον τρόπο όποια κληρονομιά έφερε από την 15Μ: Τη φρεσκάδα του, τον πλουραλισμό και τον οριζόντιο χαρακτήρα της δομής του.

    Όλα τα κόμματα, καταπώς μας διδάσκει ο Λουί Αλτουσέρ, αποτελούν ένα στοιχείο του κρατικού πολιτικού μηχανισμού και καθορίζονται στο «πολιτικό παιχνίδι, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα κατ΄ ακριβή αντιστοιχία, όπως σ' ένα γλωσσολογικό σύστημα τα διακριτά τους στοιχεία καθορίζονται σε αντίθεση με τα καταστατικά τους χαρακτηριστικά». Μολαταύτα, η έκπληξη ήλθε με τις δημοτικές εκλογές, όπου οι υποψηφιότητες που στηρίχθηκαν από τους Podemos - εντούτοις δεν εντάσσονταν πλήρως στους Podemos - κέρδισαν τις εκλογές στις κυριότερες πόλεις της χώρας. Αυτό απέδειξε πως μία οργάνωση που ευαγγελίζεται τη μεταβολή του πολιτικού συστήματος, δε μπορεί να βρίσκεται μόνον στο εσωτερικό του, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να παραμένει κι εκτός του, διαταράσσοντάς το με στοιχεία που το σύστημα δεν μπορεί να επεξεργαστεί.

    Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν τις βουλευτικές εκλογές. Μία ευρεία πλειοψηφία της λαϊκής εκλογικής βάσης σήμερα απαιτεί διαφάνεια, πλουραλισμό και μία σύγκλιση όλων των δυνάμεων που εναντιώνονται στη λιτότητα και τη λεηλασία της χώρας. Μόνο μία πολυφωνική δομή που, όπως συνέβη στις δημοτικές εκλογές, θα εγκαθιδρύει εκ νέου τον άμεσο διάλογο με την κοινωνία έχει πραγματικές δυνατότητες να κερδίσει και να επεκτείνει το κίνημα που είχε απαρχή του τον ΣΥΡΙΖΑ στην άλλη πλευρά της Μεσογείου. Αυτή η δομή δε μπορεί να είναι ένα κόμμα, όπως όλα τα υπόλοιπα, ούτε όμως κι ένα σύνολο κομμάτων, αλλά ένα καινούργιο «τέρας», ένα Podemos πολυσυλλεκτικό, μεταμορφωμένο σε μία Λερναία Ύδρα με χίλιες κεφαλές. Σ' εκείνο το αντιπροσωπευτικό θηρίο του λαού, σύμφωνα με όλους τους ολιγάρχες, από τον Πλάτωνα ίσαμε τις μέρες μας, που τόσο αυτοί φοβούνται.

  • Ο Χουάν Ντομίνγο Σάντσεθ Εστόπ είναι Ισπανός φιλόσοφος και ιδρυτικό μέλος του Podemos.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνει στη δημοσιότητα το κείμενο του Focus για τον Στ. Θεοδωράκη

    Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εστάλη ανακοίνωση του Ποταμιού η οποία έχει ως εξής:

    «Ποιος κατασκευάζει τι»

    Στο ΑΠΕ δημοσιεύονται δηλώσεις του Στ.Θεοδωράκη στο περιοδικό Focus. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει κάνει απολύτως καμία δήλωση, ούτε τώρα ούτε παλαιότερα στο συγκεκριμένο περιοδικό. Το Ποτάμι εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του στους συντάκτες του δημοσιεύματος".

    Για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρερμηνεία, το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύσει αυτούσιο το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Focus καθώς και τη μετάφραση από τα γερμανικά στα ελληνικά.

    Το κείμενο του Focus έχει ως εξής:

    Συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό FOCUS, τεύχος 28/2015

    «Ο Τσίπρας πρέπει να φύγει»

    Ο πολιτικός Σταύρος Θεοδωράκης, 52 ετών, αντιπροσωπεύει την ελπίδα για πολλούς Ευρωπαίους

    Με ψυχραιμία και σαφήνεια λειτουργεί το γραφείο του κόμματός του, θα μπορούσε να είναι η έδρα μίας εταιρίας πληροφορικής. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, Πρόεδρος και ιδρυτής του φιλελεύθερου κινήματος «Το Ποτάμι», περιστοιχίζεται από ψηφοφόρους και συνεργάτες. Εδώ και ώρες έχει το κινητό του στο αυτί. Πολλά από τα τηλεφωνήματά του έχουν αποδέκτες στις Βρυξέλλες και άλλες μεγάλες πόλεις της ΕΕ. «Οι δημιουργοί και οι πνευματικοί άνθρωποι της χώρας υποστηρίζουν το ναι στο δημοψήφισμα» διαβεβαιώνει προς Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη.

    Ο Θεοδωράκης, πρώην συντονιστής τηλεοπτικής εκπομπής, είναι ένας Έλληνας, τον οποίον πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί σε περίπτωση νέων εκλογών ή σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα προτιμούσαν ως πρωθυπουργό, ως έναν πραγματιστή, υπέρμαχο των μεταρρυθμίσεων, αποφασισμένο φίλο του Ευρώ και σωτήρα.

    Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τον Ιανουάριο προτίμησε τον ακροδεξιό ηγέτη Πάνο Καμμένο ως εταίρο στην κυβέρνηση συνεργασίας. Σήμερα δηλώνει ο Θεοδωράκης: «Ο Τσίπρας έθεσε την καριέρα του πάνω από την ευτυχία της χώρας. Αυτός είναι το πρόβλημα, πρέπει να φύγει.» Ο ηγέτης του Ποταμιού ελπίζει: «Η νεολαία θα ψηφίσει υπέρ της Ευρώπης και κατά της βαλκανοποίησης της Ελλάδας».

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου-Τσίπρα με Ολάντ

    Μικρή διακοπή έγινε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

    Η σύσκεψη των αρχηγών, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, θα συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής συνομιλίας.

    [04] «Ανοικτή» σε τρίτο σχέδιο βοήθειας η Μαδρίτη

    Η Ισπανία είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης ένα «τρίτο σχέδιο διάσωσης» της Ελλάδας, όμως οι μεταρρυθμίσεις είναι «αναπόφευκτες», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

    Η Ελλάδα «έχει απολύτως το δικαίωμα να ζητήσει ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών την επομένη της νίκης του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των πιστωτών της Ελλάδας.

    [05] Απογοητευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, λέει ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ

    Από τη σκοπιά του κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αυτή η ετυμηγορία ( σ.σ το ΟΧΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα) είναι απογοητευτική, ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει φυσικά να γίνει αποδεκτό δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ

    Στην τοποθέτησή του ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ επισήμανε ότι η κατάσταση της Ελλάδας δεν άλλαξε με το δημοψήφισμα, ότι η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια και ότι οι εταίροι έχουν απλώσει το χέρι για να βοηθήσουν την Ελλάδα, «ωστόσο είναι σαφές πως δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα χωρίς προϋποθέσεις». Πρόσθεσε, επίσης ότι «είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση να πει επιτέλους σαφώς τι θέλει».

    [06] Παραιτήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης

    «Η μοναδική είδηση που μετράει σήμερα είναι το μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού και ο τρόπος που θα βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος πριν από λίγο στο υπουργείο Οικονομικών.

    Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης είπε «θα είναι γνωστός σας», ενώ στην ερώτηση εάν έχει παραιτηθεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης, απάντησε «νομίζω ναι».

    Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο κ Βαρουφάκης υπέβαλε την παραίτησή του, προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

    «Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας. Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση - με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρισε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.Και είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών. Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»

    [07] Ο Νίκολας Μαδούρο συνεχάρη τους Έλληνες για το θρίαμβο του ΟΧΙ

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συνεχάρη τον λαό της Ελλάδας για την επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.«Συγχαρητήρια στον λαό της Ελλάδας στον αγώνα του για αξιοπρέπεια», δήλωσε ο πρόεδρος Μαδούρο.

    «Είναι μια νίκη κατά της χρηματοοικονομικής τρομοκρατίας του ΔΝΤ (...), τη θεωρούμε και δική μας νίκη, και των γενναίων λαών της Λατινικής Αμερικής. Ζήτω η Ελλάδα!», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αφού συνεχάρη τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Βενεζουέλα, η οποία ήταν παρούσα σε συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης για τον εορτασμό των 204 ετών από την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας.

    Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ντιοσδάδο Καμπέγιο, είπε ότι ο λαός μίλησε ενάντια στην νεοφιλελεύθερη πρόταση του ΔΝΤ. «Οι λαοί μιλούν και λένε στους μισθοφόρους του κεφαλαίου ότι πρέπει να σκεφτούν έναν άλλο τρόπο για να βγάλουν λεφτά», είπε.

    [08] Βερολίνο: Σεβόμαστε το αποτέλεσμα. πολλά θα εξαρτηθούν από την Αθήνα

    «Λαμβάνουμε υπόψη και σεβόμαστε αυτό το αποτέλεσμα. Βεβαίως παραμένει η κυβέρνηση πρόθυμη για συζητήσεις, όπως το είπε και η καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

    Η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σχετικά με το ελληνικό δημοψήφισμα, αλλά διευκρίνισε ότι «εν όψει της χθεσινής απόφασης των Ελλήνων πολιτών δεν υπάρχουν αυτή τν στιγμή οι προϋποθέσεις για να μπούμε σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας».

    «Το χθεσινό ΟΧΙ είναι και μία απόρριψη στην αρχή, η οποία διέπει εδώ και χρόνια τη βοήθεια προς τις χώρες σε πρόγραμμα, ότι αλληλεγγύη και ίδια προσπάθεια αλληλοσυνδέονται. Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει αυτή την αρχή», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Παραμένει αμετάβλητη η πεποίθησή μας ότι, εάν ακολουθήσουμε αυτή την αρχή, μπορούμε από κοινού να πετύχουμε πρόοδο, όπως το καταφέραμε ξεκάθαρα σε άλλες χώρες. Θα πρέπει τώρα στην Ευρώπη να συζητήσουμε πολύ, να διερευνήσουμε ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες. Σε όλα αυτά πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιες προτάσεις θα θέσει τώρα η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι».

    [09] «Επίσημη πρώτη» για τη νέα ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

    «Ανέβηκε» σήμερα η καινούρια ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Χαρακτηριστικό της, το νέο λογότυπο του υπουργείου και τα πιο γήινα χρώματα. Επιπλέον, με τη νέα οργάνωσή της, η ιστοσελίδα γίνεται πιο φιλική προς τον χρήστη, είτε πρόκειται για μαθητή, για εκπαιδευτικό ή απλό επισκέπτη.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος είναι η νέα ιστοσελίδα να γίνει πιο λειτουργική, ελκυστική και ευχάριστη.Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων, δοκιμαστικών, ημερών θα γίνονται διορθώσεις, αναλόγως των προβλημάτων που θα προκύψουν.

    [10] Θερμό χειροκρότημα από 10.000 θεατές στην πρεμιέρα των «Τρωάδων» στην Επίδαυρο

    Δέκα χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου«Τρωάδες»του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη, που άνοιξε το Φεστιβάλ Επιδαύρου, με το αντιπολεμικό έργο ν' αποδεικνύει ότι το αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό είναι πάντα επίκαιρο. Παρά τις δύσκολες για τη χώρα συνθήκες, το κοινό έδωσε το«παρών»,τόσο την Παρασκευή (3/7), όσο και το Σάββατο (4/7) στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, με τους πρωταγωνιστές της παράστασης (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Ψαρράς, Κρατερός Κατσούλης, Θέμης Πάνου, Κόρα Καρβούνη, Μαρία Κίτσου και Ελένη Ρουσσινού) να αποσπούν το θερμό χειροκρότημά του.

    «Στις πολύ ιδιαίτερες, δύσκολες και ενδιαφέρουσες στιγμές που ζούμε τώρα όλοι μαζί, το Εθνικό θέατρο δίνει και θα δίνει το«παρών»,ότι κι αν συμβεί. Κάνει ένα διάλογο με την κοινωνία και την εποχή του και πρέπει πάντοτε να είναι παρόν με τον πιο ενδιαφέροντα και αναπάντεχο τρόπο για να μπορεί να μιλήσει και εκφράσει τα θέματα της εποχής του.

    Το Εθνικό θέατρο μπορεί να κάνει αυτό που δενμπορεί να κάνει η πολιτική εκ των πραγμάτων, να ενώσει όλο το κοινό, όλο τον κόσμο γύρω από μια παράσταση και η τέχνη να κάνει αυτό που πρέπει: να κρατήσει το κερί αναμμένο»δήλωσε οκαλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής Στάθης Λιβαθινός,μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

    Έργο εμβληματικό, διαχρονικό και από τα σημαντικότερα του Ευριπίδη, οι«Τρωάδες»κατακρίνουν την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν, εναντίον των Μηλίων καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοιμάζουν. Αποτελούν ένα αμείλικτο«κατηγορώ»για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

    [11] Συγχαρητήρια του Ραούλ Κάστρο προς τον Αλέξη Τσίπρα για το OXI

    Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο συνεχάρη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το μαζικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο σχέδιο των πιστωτών της Αθήνας και τα νέα μέτρα λιτότητας που προβλέπονταν στο σχέδιο αυτό, ανέφερε η επίσημη κουβανική εφημερίδα Granma.

    «Απευθύνω τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου για τη νίκη του ΟΧΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ραούλ Κάστρο, σύμφωνα με την Granma.

    «Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού υποστηρίζει τη θαρραλέα πολιτική της κυβέρνησης της οποίας ηγείστε», πρόσθεσε.

    [12] Αύριο στις 14:00 συνεδριάζει το Eurogroup

    Αύριο στις 3:00 ώρας Βρυξελλών (14:00 ώρα Ελλάδας)συνεδριάζει το Eurogroup όπως ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο επικεφαλής της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλούμ.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν νέες προτάσεις από την Ελλάδα αύριο, Τρίτη, όπως αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από την Ευρωομάδα.

    «Το Eurogroup θα συζητήσει για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου στην Ελλάδα. Οι υπουργοί αναμένουν νέες προτάσεις από την πλευρά των ελληνικών αρχών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [13] Δ. Μάρδας: Απόψε η νέα ΠΝΠ για τη λειτουργία των τραπεζών

    Διευκρινίσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν στις τραπεζικές συναλλαγές και το τι μέλλει γενέσθαι από αύριο που λήγει η τραπεζική αργία η οποία είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την περασμένη εβδομάδα, έδωσε ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, με δηλώσεις του το πρωί στον ΑΝΤ1.

    Ο κ. Μάρδας επανέλαβε ότι σήμερα θα λειτουργήσουν περί τα 1.120 υποκαταστήματα τραπεζών σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα και δεν έχουν λάβει τα 120 ευρώ που μπορούσαν να κάνουν ανάληψη από τους λογαριασμούς τους. Εξήγησε όμως πως 120 ευρώ μπορούν να πάρουν μόνο όσοι δεν τα πήραν την περασμένη εβδομάδα και όχι εκ νέου όλοι οι συνταξιούχοι για τη νέα εβδομάδα. Επίσης θα εκτελούνται και όλες οι τραπεζικές συναλλαγές που προβλέφθηκαν τις περασμένες μέρες.

    Σε ό,τι αφορά όμως τα ερωτήματα για το τι θα γίνει από αύριο με τις τράπεζες, τα όρια αναλήψεων και άλλα συναφή ζητήματα, παρέπεμψε στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί απόψε, μετά από την ενημέρωση που θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας και τις εξελίξεις που αναμένονται αναφορικά με τη στάση της ΕΚΤ, το ΔΣ της οποίας ενδέχεται να λάβει αποφάσεις σήμερα για τον ELA.

    Σε ερώτηση για το θέμα που προέκυψε με τις τραπεζικές θυρίδες μετά τις δηλώσεις της κ. Βαλαβάνη διευκρίνισε πως η απόφαση να μην υπάρχει πρόσβαση σε αυτές ελήφθη για λόγους ισονομίας καθώς πρόσβαση θα μπορούσαν να έχουν μόνο οι κάτοχοι θυρίδων στα 1.120 υποκαταστήματα που παραμένουν ανοιχτά και όχι όλοι οι υπόλοιποι. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το περιεχόμενο των θυρίδων και δεν αντιμετωπίζουν κανένα κίνδυνο.

    [14] Κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού, αναφέρει ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν

    «Πρόκειται για κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή και τώρα καλείται η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει προτάσεις για το ποια θα είναι η συνέχεια» τονίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, σε σχόλιό του για το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον καγκελάριο, μπορεί οι απόψεις ως προς την πραγματοποίηση του ελληνικού δημοψηφίσματος να διίστανται, ωστόσο δεν επιτρέπεται να αφήνει αδιάφορο κανέναν η δύσκολη κατάσταση μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού πληθυσμού.

    Στις δηλώσεις του, ο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα διαφοροποίησε επανειλημμένα τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες προσεγγίζοντας αρκετά τις ελληνικές θέσεις, επισημαίνει ότι «η αυξανόμενη φτώχεια στην Ελλάδα απαιτεί συγκεκριμένα ανθρωπιστικά μέτρα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 July 2015 - 10:32:27 UTC