Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλία του Τζακ Λιου με Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο
  • [02] Η Ελλάδα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης
  • [03] Γκ. Έτινγκερ: Η ενότητα στην Αθήνα ενισχύει τις ελπίδες για τη Σύνοδο Κορυφής
  • [04] Ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ προτείνει σε Ελλάδα και ΕΕ να έρθουν σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία
  • [05] Die Zeit: Η Γαλλία θέλει να αποτρέψει ένα Grexit
  • [06] «Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη παρά το "όχι" στο δημοψήφισμα»
  • [07] Τζ. Κέρμπι: Ανάγκη να επιτευχθεί ανάπτυξη, αλλά και ένα επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους
  • [08] «Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω...»
  • [09] Αλλαγές στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών
  • [10] «Ιστορία και ρεμπέτικο». Όταν οι κρίσεις παράγουν τραγούδια
  • [11] Ζ. Κ. Γιούνκερ: «Όχι» στο Grexit
  • [12] Μανουέλ Βαλς: Υπάρχουν οι βάσεις για μία συμφωνία
  • [13] «Μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως ηγέτης»

  • [01] Συνομιλία του Τζακ Λιου με Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου μίλησε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον νεοδιορισθέντα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, και είπε ότι η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και άλλων παραγόντων για την επίλυση της ελληνικής κατάστασης, είπε μια εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Ο Λιου εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει δύσκολες αλλά αναγκαίες οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, και να καταφέρει βιωσιμότητα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη» ανακοίνωσε το υπουργείο σε δήλωση, προσθέτοντας ότι ο Λιου προσφέρθηκε να κρατήσει στενή επαφή με την Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

    Νωρίτερα χθες, ο Πρόδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την κατάσταση στη Ελλάδα και συμφώνησαν για τη σημασία της εξεύρεσης μιάς οδού για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεκινήσει εκ νέου τις μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης, είπε ο Λευκός Οίκος.

    [02] Η Ελλάδα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης

    Εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τελούν οι χώρες της ευρωζώνης. Στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και στις 19:00 συγκαλείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο.

    Βάσει των ελληνικών προτάσεων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «To Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας», επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.

    Στη συνέχεια, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα. «Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού από το Παρίσι, άφησαν ανοιχτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα «σοβαρές» και «συγκεκριμένες» προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει «αυστηρούς όρους», παρόμοιους που εκείνους τους οποίους περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες, παρότι η Ελλάδα απέρριψε αυτούς τους όρους στο χθεσινό δημοψήφισμα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Ο Τ. Βίζερ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες.

    Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα. Τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, διότι αναμένει να λάβει τη σχετική εντολή από το Eurogroup.

    [03] Γκ. Έτινγκερ: Η ενότητα στην Αθήνα ενισχύει τις ελπίδες για τη Σύνοδο Κορυφής

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και η προσφάτως ενοποιημένη διαπραγματευτική στάση από την Αθήνα αναμένεται να διασφαλίσει ότι η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης σήμερα θα καταγράψει μεγαλύτερη πρόοδο από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γκίντερ Έτινγκερ.

    «Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν βρίσκονται πλέον σε διαφωνία, αλλά αναγνωρίζουν την δύσκολη κατάσταση», είπε ο Έτινγκερ στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutshlandfunk. «Άρα πιστεύω ότι οι σημερινές συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν καλύτερα από ό,τι μια εβδομάδα νωρίτερα».

    Ο Έτινγκερ, που είναι ο Επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία, ελπίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη σημερινή σύνοδο με αξιόλογες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις: «Πρέπει να υπάρξει το μίνιμουμ των μεταρρυθμίσεων» είπε.

    Ερωτηθείς για το διορισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο Έτινγκερ είπε: «Δεν έχει τις ίδιες συμπεριφορές όπως ο προκάτοχός του».

    «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα» είπε ο Έτινγκερ. «Είμαστε εταίροι της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ευρωζώνη».

    [04] Ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ προτείνει σε Ελλάδα και ΕΕ να έρθουν σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Ακίρα 'Αμαρι είπε σήμερα ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να φτάσουν σε συμφωνία αμοιβαίου οφέλους που θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα και η ΕΕ θα έπρεπε επίσης να λάβουν μέτρα ώστε να περιοριστούν οι οκονομικές επιπτώσεις από την αναστάτωση που έχει ταράξει τις χρηματιστηριακές αγορές, πρόσθεσε ο 'Αμαρι.

    Μιλώντας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την απόρριψη των μέτρων λιτότητας, είπε: «Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλά για να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως να μειώσει τις συντάξεις και τους μισθούς. Καταλαβαίνω γιατί ο λαός της Ελλάδας εκφράζει αγανάκτηση. Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν προχωρά. Βρίσκονται σε αποπληθωρισμό. Ο κόσμος περιμένει από την Ελλάδα και την ΕΕ να συνεργαστούν σε ένα τελικό σχέδιο διάσωσης».

    [05] Die Zeit: Η Γαλλία θέλει να αποτρέψει ένα Grexit

    Η γαλλική κυβέρνηση δεν θέλει να επιτρέψει μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρει σε άρθρο της με τίτλο «Γαλλογερμανική πρόβα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής» η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέτει σε κίνδυνο το δικό του πολιτικό μέλλον.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήθελαν με τη χθεσινή τους συνάντηση να κάνουν μια πρόβα πριν τη σημερινή κρίσιμη σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα, εκτιμά η Zeit.

    Και οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να πλησιάσουν ο ένας τις θέσεις του άλλου, ώστε να μπορέσουν να εμφανίσουν κοινό μέτωπο, προσθέτει η εφημερίδα. «Η πόρτα για τις διαπραγματεύσεις παραμένει ανοικτή»: αυτή η φράση της Μέρκελ ήταν ο τρόπος της να πλησιάσει τη θέση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει ότι παρά το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής εξακολουθεί να είναι εφικτό να βρεθεί μια λύση στην κρίση στην Ελλάδα. Ο Ολάντ από την πλευρά του υποχώρησε στις απαιτήσεις του Βερολίνου λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πλέον να υποβάλει «σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις», αν επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη.

    Μένει να δούμε τι θα συμβεί στη σημερινή σύνοδο κορυφής. Στη Γαλλία, εξηγεί η Zeit, παρατηρητές αναμένουν ότι ο Ολάντ θα αλλάξει στάση και θα αναλάβει ηγετικό ρόλο. Δεν θα αφήσει τη Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δώσουν τον τόνο στη σύνοδο.

    «Ένας μεσολαβητής είναι απαραίτητος και αυτός μπορεί να είναι μόνο η Γαλλία, με την υποστήριξη της Ιταλίας», εκτίμησε ο Γκαέλ Μπριστιέ πολιτικός επιστήμονας.

    Όπως αναφέρει ο Ρομαρίκ Γκοντέν δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας La Tribune, ο Γάλλος πρόεδρος είχε αφήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο να έχει τον πρώτο ρόλο στις διαπραγματεύσεις απλώς επειδή ποτέ δεν είχε πιστέψει ότι ένα Grexit είναι πιθανό.

    «Ξύπνησε μόλις πριν μερικές εβδομάδες. Είναι λίγο αργά. Στο Eurogroup τα περισσότερα κράτη είναι εναντίον της Ελλάδας, εκτός από τη Γαλλία και την Ιταλία», σημείωσε ο Γκοντέν.

    Το γεγονός ότι πλέον ο Ολάντ αλλάζει στάση, και έχει την υποστήριξη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και του υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, οφείλεται και στο γεγονός ότι η Γαλλία έχει δανείσει 68 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

    Όμως, σύμφωνα με τον Ερίκ Ντορ διευθυντή οικονομικών ερευνών του IESEG στο Παρίσι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι έπειτα από ένα Grexit, η Γαλλία και ίσως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία ή και το Βέλγιο να αναγκαστούν να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για τα κρατικά τους ομόλογα.

    «Στις αγορές θα αναρωτηθούν ποια χώρα θα είναι η επόμενη. Για να προστατευθούν οι επενδυτές θα ζητούν ασφάλιστρα κινδύνου για τον κίνδυνο μιας εξόδου από το ευρώ. Αυτό σίγουρα θα επιδεινώσει την κατάσταση των δημοσιονομικών της Γαλλίας», εκτίμησε ο Ντορ.

    Παράλληλα, επισημαίνει η Zeit, πρέπει να υπολογιστούν και οι πολιτικές συνέπειες και στο εσωτερικό της Γαλλίας. Η άκρα αριστερά, όπως και κάποιοι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος που ζητούν να πάψει το Παρίσι να ακολουθεί μια αυστηρή πολιτική λιτότητας, θεωρούν το ελληνικό «όχι» νίκη τους.

    Ο Ολάντ χρειάζεται τις ψήφους της αριστεράς αν θέλει να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Γαλλίας το 2017. Σε αντίθεση με τη Μέρκελ, την οποία δεν θα έβλαπτε πολιτικά μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, για τον Ολάντ θα ήταν μια πολιτική αποτυχία, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

    Όμως ακόμη και στο Βερολίνο γνωρίζουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος στο μέλλον οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να ακολουθούν δύσκολα τη γαλλογερμανική ηγεσία στην περίπτωση που αυτή τη φορά δεν καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση.

    Από το ελληνικό «όχι» θα προσπαθήσει να κερδίσει και η ευρωσκεπτικιστική δεξιά της Γαλλίας. «Πιστεύω ότι πρέπει να παραδεχθούμε πως το ευρώ απέτυχε. Πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουμε να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα», είπε η Μαρίν Λεπέν ήδη τη Δευτέρα το πρωί.

    Γι? αυτούς τους λόγους Ολάντ και Μέρκελ πρέπει να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την οποία καμία από τις δύο πλευρές δεν θα νιώσει ότι ταπεινώνεται.

    [06] «Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη παρά το "όχι" στο δημοψήφισμα»

    Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς - Γεργκ Σέλινγκ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη παρά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.Σύμφωνα με τον Σέλινγκ, ένα Grexit «δεν είναι πιθανό», όπως δήλωσε σήμερα από τη Βιέννη.«Αν όμως δεν καταλήξουμε σε συμφωνία και δεν υπάρξει ενδιάμεση χρηματοδότηση, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί κάτι», πρόσθεσε ο Αυστριακός υπουργός.

    Πάντως ο Σέλινγκ ξεκαθάρισε ότι μπορεί να συζητηθεί ακόμη και η απομείωση του χρέους της Ελλάδας, όπως το ζητεί η Αθήνα. Όμως το θέμα αυτό δεν θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά το σημερινό Eurogroup, πρόσθεσε.

    [07] Τζ. Κέρμπι: Ανάγκη να επιτευχθεί ανάπτυξη, αλλά και ένα επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους

    Την ανάγκη να επιτευχθεί ανάπτυξη, αλλά και ένα επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρμπι, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επανάληψη των συνομιλιών από όλες τις πλευρές για ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα.

    Αυτό που θέλει να δει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι «είναι να βρεθεί ένας δρόμος, ένας εποικοδομητικός δρόμος που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται και να αποκαταστήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και να επιτύχει ένα επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό είναι πράγματι το θέμα που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο», υπογράμμισε ο Κέρμπι.

    «Σεβόμαστε την δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα», πρόσθεσε επίσης σχετικά με το δημοψήφισμα και σημείωσε: «Τώρα αυτό τελείωσε και είδατε ότι, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη, και εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αμέσως».

    «Προσβλέπουμε, όπως έχουμε πει από την αρχή, στην επανάληψη των συνομιλιών από όλες τις πλευρές για ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα», επισήμανε.

    «Ο υπουργός (Οικονομικών Τζακ) Λιού και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, όπως και ο Λευκός Οίκος εξακολουθούν να έχουν στενή επαφή με ένα ευρύ φάσμα εταίρων για την κατάσταση στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων από την Ελλάδα, την ΕΕ και το ΔΝΤ», πρόσθεσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    «Το επίκεντρο βρίσκεται τώρα στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα» σχολίασε επίσης και επισήμανε ότι ο υπουργός Λιου ηγείται του συντονισμού των αμερικανικών προσπαθειών.

    «Βεβαίως και έχουμε επίγνωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη γεωπολιτικώς», υπογράμμισε επίσης, σημειώνοντας ότι κανείς δεν το αγνοεί αυτό, αλλά «το επίκεντρο τώρα βρίσκεται στο να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι πλευρές σε αυτές τις συνομιλίες βρίσκουν έναν εποικοδομητικό τρόπο να προχωρήσουν. Αυτή είναι πράγματι η καλύτερη λύση για ένα πιο σταθερό μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

    [08] «Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω...»

    Η αυλόπορτα του Μπέη Χαμάμ επί της οδού Εγνατία - μπροστά ακριβώς στη στάση των λεωφορείων τής «πάνω γραμμής» τής πόλης, γράφει: «Απαγορεύεται η είσοδος». Στην αυλή πηγαινοέρχονται γυναίκες με υγρά μαλλιά και τυλιγμένες με πετσέτες στη μέση. Κάθονται στα πεζούλια και καπνίζουν, μιλούν στο τηλέφωνο και μεταξύ τους. Κάποιες άλλες, ντυμένες πρόχειρα, τρέχουν - ψάχνουν για «ψιλά» (σήκωσε από την κάρτα ένα πενηντάρι» της φωνάζει η άλλη)- κουβαλούν τσιγάρα και αναψυκτικά, μιλούν μεταξύ τους γαλλικά, αγγλικά, ελληνικά, αραβικά...

    Είναι πρωί Σαββάτου -ώρες πριν από το δημοψήφισμα που είχε προκηρυχθεί μεσούντος του Ιουλίου στην Ελλάδα του 2015. Οι Έλληνες, που κατεβαίνουν από τα λεωφορεία, προσπερνούν μάλλον αδιάφορα, ένα γκρουπ ξένων τουριστών ενθουσιάζεται... «Α! Χαμάμ - Τούρκις σπα» κραυγάζει ένθερμα μια ηλικιωμένη με σορτ, που ακολουθεί με ομάδα μαυρισμένων κεντροευρωπαίων ομοεθνών της την επικεφαλής ξεναγό με το σημαιάκι.

    Ο νεαρός που με πλησιάζει ενώ στέκομαι στην αυλόπορτα, αναμένοντας την «άδεια εισόδου», εκεί στο πεζοδρόμιο της «Decumanus Maximus» - της σημερινής Εγνατίας, μου προτείνει μπροσούρα που καλεί σε «Αποχή από το κάλπικο δημοψήφισμα - Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες»...

    Η πόρτα για τη μεγάλη αίθουσα του Χαμάμ του Μπέη (του 1444!) ανοιγοκλείνει. Στο εσωτερικό, καλώδια παντού, κι άλλες γυναίκες με πετσέτες, άλλες πάνω από λάπτοπ, μιλούν στα κινητά - «Σιγότερα... σσς» κραυγάζει μια νεαρή με μεγάλα γαλάζια μάτια. «Μέσα γίνεται γύρισμα. Τα μηχανήματα είναι ευαίσθητα, πιάνουν τον ήχο...».

    «Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω...». Είναι ο τίτλος του θεατρικού έργου της γαλλο-αλγερινής Ραιάνα Ομπερμάγιερ (Raihana Obermeyer), που παίχτηκε τα τελευταία χρόνια με επιτυχία στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

    Η μεταφορά του σε ταινία χρειαζόταν φυσικά σκηνικά. Επιλέχθηκε (από τον περασμένο Δεκέμβριο) το Μπέη Χαμάμ της Θεσσαλονίκης.

    [09] Αλλαγές στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών

    Με ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ Αθηνών ενημερώνει τους θεατές ότι η πρώτη παράσταση για τις όπερες δωματίου του Γιώργου Κουρουπού «Πυλάδης και Ιοκάστη», που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, 7Ιουλίου, ακυρώνεται. Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η παράσταση που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, 8 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 (Χώρος Η).

    Επίσης, η πρεμιέρα της παράστασης «Ρήσος» της Κατερίνας Ευαγγελάτου, στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί αύριο, 8 Ιουλίου.

    [10] «Ιστορία και ρεμπέτικο». Όταν οι κρίσεις παράγουν τραγούδια

    «Οι φόροι και τα κόμματα / φέραν αυτή τη κρίση / που κάνανε τον άνθρωπο /να μην μπορεί να ζήσει».

    Με προμετωπίδα αυτό το τετράστιχο ρεμπέτικο του 1934, ο Χρήστος Καρδαράς, καθηγητής της Νεοελληνικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ,ξεκινάει το βιβλίο του με τίτλο «Ιστορία και Ρεμπέτικο» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαζήση.

    Στις 397 σελίδες του ο μελετητής, ο οποίος διδάσκει ευρωπαϊκό πολιτισμό στο τμήμα θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου, εξετάζει ποια πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά και αθλητικά γεγονότα γέννησαν τα λαϊκά δημιουργήματα.

    [11] Ζ. Κ. Γιούνκερ: «Όχι» στο Grexit

    Κατά ενός Grexit τοποθετήθηκε ξεκάθαρα σήμερα το πρωϊ εμπρός στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι θα «κάνει το παν για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων» και τη θέληση του να προσκαλέσει σήμερα το απόγευμα τον Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσει μαζί του.

    «Το μικρό μας «εγώ» και το μεγάλο δικό μου «εγώ» είπε, «θα πρέπει να το βάλουμε σε δεύτερη μοίρα σήμερα και να ασχοληθούμε με το θέμα ( της ελληνικής κρίσης).

    Όπως και πριν, θεωρώ και θα συνεχίσω να το θεωρώ μέχρι τέλους, ότι το αίτημά μου και η βούλησή μου είναι να αποφευχθεί ένα Grexit, να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Είμαι κατά ενός Grexit» τόνισε ο πρόεδρος Γιούνκερ και πρόσθεσε :

    «Υπάρχουν κάποιοι στην ΕΕ που ανοιχτά ή κεκαλυμμένα είναι υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Έχω εμπειρίες από τη ζωή μου. Η εμπειρία είναι ότι οι απλές απαντήσεις είναι συνήθως λανθασμένες απαντήσεις. Είμαι κατά των απλών απαντήσεων.

    Για το θέμα της Ευρώπης δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις. Η Ευρώπη είναι η συνεχής προσπάθεια για συμβιβασμούς και αυτό είναι το καθήκον που έχει θέσει για τον εαυτόν της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αυτό που θα ήθελα είναι: η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος- μικρό κράτος, να μην έχει την εντύπωση ότι θέλουμε να βγει από την Ε.Ενωση ή την ευρωζώνη. Κάνεις δεν μπορεί να θέλει να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη. Και επειδή έτσι είναι τα πράγματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει το παν για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων» υπογράμμισε.

    Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε μεταξύ άλλων ότι συνεχίζει να μην καταλαβαίνει το ερώτημα που ετέθηκε στους Έλληνες για το δημοψήφισμα, και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να το διευκρινίσει σε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

    «Σήμερα το απόγευμα θα καλέσω τον Έλληνα πρωθυπουργό για να τον ρωτήσω τι σημαίνει αυτή η ψήφος των Ελλήνων, διότι το ερώτημα επί του οποίου εκλήθηκαν να απαντήσουν είχε ξεπεραστεί κατά πολύ και αυτό το ξέρουν όλοι», δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ

    [12] Μανουέλ Βαλς: Υπάρχουν οι βάσεις για μία συμφωνία

    «Υπάρχουν οι βάσεις για μία συμφωνία» με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «θέμα ταμπού» στην αναδιάρθρωση του χρέους.

    Η Γαλλία «είναι πεπεισμένη» ότι δεν μπορούμε «να αναλάβουμε το ρίσκο μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη» είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός «τόσο για οικονομικούς, αναμφίβολα, λόγους ... αλλά, κυρίως, για πολιτικούς λόγους».

    [13] «Μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως ηγέτης»

    Το παράδοξο της Ελλάδας: Στις τράπεζες τα χρήματα τελειώνουν, όμως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος του. Με μια νέα στρατηγική θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.Για πρώτη φορά από τότε που εκλέχθηκε πρωθυπουργός ο Τσίπρας αποφάσισε να γίνει ηγέτης και όχι απλώς ο πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος, τονίζει το περιοδικό.

    Πρόκειται για μια περίεργη κατάσταση: τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες τελειώνουν και παρόλα αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος του. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο το 61,3% των Ελλήνων συμφώνησε με την πορεία που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας, τον ενίσχυσε, εκτιμά το Spiegel.

    Μεγάλο βήμα του Έλληνα πρωθυπουργού χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό και την απόφασή του να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και να επιλέξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο διορισμός του, σημειώνει το Spiegel, είναι ένα σημάδι ότι ο Τσίπρας επιθυμούσε στη θέση αυτή έναν άνθρωπο που τα πάει καλά με την Ευρώπη.

    Παράλληλα, εκτιμά το περιοδικό, μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και με την αντιπολίτευση. Και οι υπόλοιποι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμφανίζονται έτοιμοι να συνεργαστούν, όπως απέδειξε η χθεσινή τους συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

    Παρόλα αυτά προειδοποιεί το Spiegel ότι η χαρά του Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να μην διαρκέσει πολύ, καθώς εκτιμά ότι η τύχη του εξαρτάται από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν οι πιστωτές της την Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 July 2015 - 8:32:17 UTC