Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο
  • [02] Νέα σύνοδος κορυφής των 28 την Κυριακή
  • [03] Γιούνκερ - Τουσκ: Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις μέχρι την Παρασκευή
  • [04] «Είναι εφικτή μιά βιώσιμη λύση»
  • [05] Οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου
  • [06] «Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω...»
  • [07] Συνάντηση Τουσκ - Ντράγκι εν όψει της συνόδου κορυφής για την Ελλάδα

  • [01] Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί το πρωί της Τετάρτης στην συζήτηση προτεραιότητας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της Τρίτης καθώς και της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της 25ης και 26ης Ιουνίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΚ.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συμμετάσχουν στη συζήτηση, η οποία θα ξεκινήσει στις 9:30 πμ τοπική ώρα Γαλλίας στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο. Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς θα προεδρεύσει της συζήτησης.

    [02] Νέα σύνοδος κορυφής των 28 την Κυριακή

    Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

    Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η τελευταία συνάντηση για την Ελλάδα, ελπίζω σ΄ ένα «happy end», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και εξέφρασε την ελπίδα για την εξεύρεση λύσης την ερχόμενη Κυριακή, σε νέα Σύνοδο Κορυφής, των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

    [03] Γιούνκερ - Τουσκ: Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις μέχρι την Παρασκευή

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποβάλει ως τις 9 Ιουλίου αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις.

    Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και τίποτα δεν αποκλείεται, είπε ο κ. Τουσκ, ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο της Ε.Ε. ενώ δεν απέκλεισε να γίνει συζήτηση και στο επίπεδο κορυφής της Ευρωζώνης.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι θα αναμείνει ως την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί να έχουν υποβληθεί οι ελληνικές προτάσεις, ενώ δήλωσε ότι «κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται». Τόνισε εκ νέου ότι δεν είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά υπογράμμισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις ελληνικές προτάσεις. Τέλος, ως προς το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι ενδεχομένως θα συζητηθεί τον Οκτώβριο.

    «Σχετικά απομονωμένη η Ελλάδα. Η Παρασκευή η πιο σημαντική μέρα. Δεν αποκλείω το grexit», δήλωσε στα γερμανικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξερχόμενος από την συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής.

    [04] «Είναι εφικτή μιά βιώσιμη λύση»

    Είναι εφικτή μια βιώσιμη λύση, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, και όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

    1.Η Σύνοδος Κορυφής ενημερώθηκε σήμερα για την πρόταση που ουσιαστικά αποτελεί το «κοινό έδαφος» που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

    2. To δημοψήφισμα, με ευθύνη συγκεκριμένων συστημάτων, γινόταν πάνω στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Μάλιστα υποστήριζαν ότι αν βγει «όχι» αυτομάτως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ και θα είχε ως νόμισμα τη δραχμή! Αυτό σήμερα δεν υφίσταται. Όλοι συζητούν αν θα βρεθεί λύση, ποιά θα είναι αυτή η λύση και πότε θα οριστικοποιηθεί.

    3. Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στις συζητήσεις που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Έκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει.

    4. Η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος.

    5. Σήμερα συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια-, μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση του προγράμματος.

    6. Είναι, πλέον, εφικτή μια βιώσιμη λύση και όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικές.

    7. Την Κυριακή θα ξανασυναντηθούν οι ηγέτες.

    [05] Οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

    Μετά την περσινή του επιτυχία στους «Βατράχους», ο Γιάννης Κακλέας επανακάμπτει με την πέμπτη σκηνοθετική του απόπειρα στην αριστοφανική κωμωδία, ανεβάζοντας φέτος τους «Αχαρνής», στις 10 και 11 Ιουλίου στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Αν και η παράσταση που δουλεύουν εδώ και τρεις μήνες βρισκόταν στην «κόψη του ξυραφιού» να ακυρωθεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων, οι συντελεστές της αποφάσισαν να κατέβουν στο αργολικό θέατρο. Γιατί το θέατρο -όπως τονίζει και ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας- πρέπει «να είναι παρόν σε δύσκολους καιρούς και να κρατά ένα βασικό ρόλο: να φωτίζει όχι τον φανατισμό των ανθρώπων, αλλά τη βαθύτητα της ανθρώπινης ύπαρξης».

    «Η τέχνη λειτουργεί σαν βάλσαμο στις ψυχές όλων μας. Και για εμάς που τη δημιουργούμε και για τους θεατές. Εύχομαι ολόψυχα τα πράγματα να πάνε καλύτερα για τη χώρα. Ελπίζουμε να καταφέρει ο κόσμος να έρθει στην παράσταση. Εμείς θα είμαστε εκεί και θα παλεύουμε μέσα από την τέχνη μας μέχρι την τελευταία στιγμή», αναφέρει ο πρωταγωνιστής της παράστασης Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Στην πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη, ο δημοφιλής ηθοποιός κρατά τον ρόλο του Δικαιόπολη, του Αθηναίου αγρότη, που απηυδισμένος από τον Πελοποννησιακό πόλεμο αποφασίζει να επισκεφθεί την Εκκλησία του Δήμου και να επιβάλλει συζήτηση για τη σύναψη συνθήκης ειρήνης με τη Σπάρτη.

    [06] «Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω...»

    Η αυλόπορτα του Μπέη Χαμάμ επί της οδού Εγνατία - μπροστά ακριβώς στη στάση των λεωφορείων τής «πάνω γραμμής» τής πόλης, γράφει: «Απαγορεύεται η είσοδος». Στην αυλή πηγαινοέρχονται γυναίκες με υγρά μαλλιά και τυλιγμένες με πετσέτες στη μέση. Κάθονται στα πεζούλια και καπνίζουν, μιλούν στο τηλέφωνο και μεταξύ τους. Κάποιες άλλες, ντυμένες πρόχειρα, τρέχουν - ψάχνουν για «ψιλά» (σήκωσε από την κάρτα ένα πενηντάρι» της φωνάζει η άλλη)- κουβαλούν τσιγάρα και αναψυκτικά, μιλούν μεταξύ τους γαλλικά, αγγλικά, ελληνικά, αραβικά...

    Είναι πρωί Σαββάτου -ώρες πριν από το δημοψήφισμα που είχε προκηρυχθεί μεσούντος του Ιουλίου στην Ελλάδα του 2015. Οι Έλληνες, που κατεβαίνουν από τα λεωφορεία, προσπερνούν μάλλον αδιάφορα, ένα γκρουπ ξένων τουριστών ενθουσιάζεται... «Α! Χαμάμ - Τούρκις σπα» κραυγάζει ένθερμα μια ηλικιωμένη με σορτ, που ακολουθεί με ομάδα μαυρισμένων κεντροευρωπαίων ομοεθνών της την επικεφαλής ξεναγό με το σημαιάκι.

    Ο νεαρός που με πλησιάζει ενώ στέκομαι στην αυλόπορτα, αναμένοντας την «άδεια εισόδου», εκεί στο πεζοδρόμιο της «Decumanus Maximus» - της σημερινής Εγνατίας, μου προτείνει μπροσούρα που καλεί σε «Αποχή από το κάλπικο δημοψήφισμα - Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες»...

    Η πόρτα για τη μεγάλη αίθουσα του Χαμάμ του Μπέη (του 1444!) ανοιγοκλείνει. Στο εσωτερικό, καλώδια παντού, κι άλλες γυναίκες με πετσέτες, άλλες πάνω από λάπτοπ, μιλούν στα κινητά - «Σιγότερα... σσς» κραυγάζει μια νεαρή με μεγάλα γαλάζια μάτια. «Μέσα γίνεται γύρισμα. Τα μηχανήματα είναι ευαίσθητα, πιάνουν τον ήχο...».

    «Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω...». Είναι ο τίτλος του θεατρικού έργου της γαλλο-αλγερινής Ραιάνα Ομπερμάγιερ (Raihana Obermeyer), που παίχτηκε τα τελευταία χρόνια με επιτυχία στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

    Η μεταφορά του σε ταινία χρειαζόταν φυσικά σκηνικά. Επιλέχθηκε (από τον περασμένο Δεκέμβριο) το Μπέη Χαμάμ της Θεσσαλονίκης.

    [07] Συνάντηση Τουσκ - Ντράγκι εν όψει της συνόδου κορυφής για την Ελλάδα

    Συνάντηση με τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα. Η συνάντηση έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης του κ. Τουσκ (?@eucopresident) στο Twitter.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 July 2015 - 4:32:16 UTC