Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνει τον ΠτΔ για τις τελευταίες εξελίξεις
  • [02] Μ. Γλέζος: Ματαιοπονούν όσοι ονειρεύονται να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη
  • [03] Μαξίμου: Συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός
  • [04] Επιστολή Ντάισελμπλουμ προς Κομισιόν και ΕΚΤ για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από τον ESM
  • [05] Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο τον ELA
  • [06] Βερολίνο: Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση για συζήτηση κουρέματος του ελληνικού χρέους
  • [07] ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχουν ελλείψεις από εισαγωγές σιτηρών και δημητριακών
  • [08] Μ. Βαλς: Οι Έλληνες με την ψήφο τους δεν είπαν όχι στην Ευρώπη
  • [09] Ανεστάλησαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης
  • [10] Ζαν-Κλοντ Τρισέ: Εάν η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία, μπορεί να την επιτύχει

  • [01] Ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνει τον ΠτΔ για τις τελευταίες εξελίξεις

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

    [02] Μ. Γλέζος: Ματαιοπονούν όσοι ονειρεύονται να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη

    Δυναμική ήταν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η σημερινή παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου - η τελευταία με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή.

    Ο πρόεδρος Σουλτς έδωσε το λόγο στον Μ. Γλέζο, μετά το τέλος των προγραμματισμένων παρεμβάσεων, στη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:

    «Παραμερίζω τις ύβρεις, εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, εναντίον του ελληνικού λαού. Όποιος βρίζει, αποδεικνύει ότι δεν έχει επιχειρήματα. Προειδοποιώ όμως, όλους όσους ονειρεύονται να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη, ότι ματαιοπονούν. Η Ευρώπη, λεκτικά, ορθολογικά, εννοιολογικά, ουσιαστικά, είναι γέννημα της Ελλάδας. Δεν σας την χαρίζουμε την Ευρώπη...» ανέφερε ο Μανώλης Γλέζος.

    «Διαπιστώνεται διαφωνία απόψεων και εν θερμώ δεν θα το λύσουμε. Χρειάζεται να περάσει λίγος καιρός, ώστε εν ψυχρώ να αντιμετωπίσουμε τη λύση. Ζητάμε να μας δώσετε ένα χρονικό περιθώριο, όπου δεν θα δεχόμαστε δάνεια και δεν θα ξοφλάμε δάνεια. Βέβαια δεχόμαστε τις προτάσεις Γιούνκερ για επενδύσεις και περιμένω να το κάνει πράξη. Ζητάμε να θριαμβεύσει το δίκαιο: Για τη δικαιοσύνη παλεύουμε και για τη δικαιοσύνη αγωνιζόμαστε εδώ μέσα» κατέληξε ο κ. Γλέζος.

    Η παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου, όπως προαναφέρθηκε, ήταν η τελευταία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - σε έναν χώρο όπου υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής - καθώς έχει καταθέσει ήδη την παραίτησή του.

    [03] Μαξίμου: Συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός

    Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου και αναμένεται να έχει συνεργασία με στενούς του συνεργάτες και κυβερνητικά στελέχη.

    [04] Επιστολή Ντάισελμπλουμ προς Κομισιόν και ΕΚΤ για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από τον ESM

    O πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επισημαίνει ότι έλαβε σήμερα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πρόγραμμα στήριξης από τον ESM, υπό τη μορφή δανείου.

    O Γ. Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, βάσει της συνθήκης του ESM:

    α) να αξιολογήσουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης και των κρατών μελών

    β) Να αξιολογήσουν μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο

    γ) Να αξιολογήσουν τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας

    [05] Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο τον ELA

    Aμετάβλητο άφησε σύμφωνα με πληροφορίες το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα επανεξετάσει τις συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών την ερχόμενη Δευτέρα.

    Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει «παγώσει» τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου, τα οποία υπολογίζονται στα 89 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η ρευστότητα αυτή είναι επαρκής με τους ισχύοντες περιορισμούς στις αναλήψεις να καλύψουν τις ανάγκες του εγχώριου συστήματος μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

    [06] Βερολίνο: Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση για συζήτηση κουρέματος του ελληνικού χρέους

    Χθες κατέστη σαφές, ότι αν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρχει λύση, τότε ενδεχομένως να χρειάζεται να σκεφτούμε άλλα σενάρια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν εξετάζεται η επιλογή της εισαγωγής παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα.

    «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Χθες συνεδρίασε το Eurogroup και θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις. Τώρα το θέμα, είναι το αίτημα της Ελλάδας στον ΕΜΣ. Η επιστολή από τις 30 Ιουνίου δεν αποτελεί αίτημα. Με αυτό πρέπει να ασχοληθούμε τώρα. Αλλά χθες κατέστη σαφές, ότι αν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρχει λύση, τότε ενδεχομένως να χρειάζεται να σκεφτούμε άλλα σενάρια», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.

    Ερωτηθείς αν η γερμανική κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για Grexit, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για κάθε εξέλιξη - και αναμένουμε με κάθε ηρεμία τις εξελίξεις των επόμενων ημερών».

    Ο κ. Γιέγκερ επανέλαβε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν βλέπει λόγο για κούρεμα του ελληνικού χρέους ή για άλλα μέτρα που θα μείωναν την αξία των δανείων. «Αυτή τη στιγμή και επί της αρχής δεν βλέπουμε, όπως σαφέστατα δήλωσε χθες η Καγκελάριος, καμία απολύτως βάση για τέτοια συζήτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    [07] ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχουν ελλείψεις από εισαγωγές σιτηρών και δημητριακών

    Δεν υπάρχουν ελλείψεις από εισαγωγές σιτηρών και δημητριακών και οι άμεσες ανάγκες των κλάδων της αλευροβιομηχανίας, των δημητριακών, των ζωοτροφών και των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων καλύπτονται πλήρως.

    Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχε σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, με τους εκπροσώπους των προαναφερθέντων κλάδων και με κύριο θέμα τις εισαγωγές σιτηρών και δημητριακών.

    Οι εκπρόσωποι, διατύπωσαν προτάσεις για τη διευκόλυνση της διαδικασίας εισαγωγών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων υπό τις δεδομένες συνθήκες ενώ τονίστηκε «η διάθεση όλων να συμβάλουν στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, καθώς και για τη διεύρυνση της συνεργασίας με την Πολιτεία, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των συγκεκριμένων κλάδων» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

    [08] Μ. Βαλς: Οι Έλληνες με την ψήφο τους δεν είπαν όχι στην Ευρώπη

    Οι προτάσεις οι οποίες υποβλήθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση της Ελλάδας στους ευρωπαίους εταίρους είναι «ισορροπημένες» και «θετικές», έκρινε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

    «Θα ήθελα να πω εδώ ότι αυτό το αίτημα, αυτή η επιστολή, είναι ισορροπημένη, θετική. Είναι απόδειξη μιας αληθινής βούλησης να υπάρξει πρόοδος και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς ενώπιον των Γάλλων κοινοβουλευτικών και χαιρέτισε «ένα σημαντικό βήμα που επιτρέπει να γίνει διάλογος».

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα κλειστεί μια νέα συμφωνία της τελευταίας στιγμής με την Ελλάδα πριν από την Κυριακή προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη και ο Βαλς ανέφερε ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία με ψηφοφορία. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα «διαβουλευθεί» τη γαλλική Βουλή.

    «Εάν υπάρξει συμφωνία, η Εθνοσυνέλευση θα τοποθετηθεί με ψηφοφορία» επ' αυτής, δήλωσε ο Βαλς, τοποθέτηση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από πολλούς βουλευτές.

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας τάχθηκε εξάλλου εκ νέου υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κάτι που αποτελεί όπως σημείωσε «γεωπολιτικό διακύβευμα υψίστης σημασίας».

    Οι Έλληνες με την ψήφο τους δεν είπαν όχι στην Ευρώπη και πρέπει να στηρίξουμε την επιλογή τους, δήλωσε ο Βαλς και υπογράμμισε πως «δεν θέλουμε να βγει η Ελλάδα από την Ευρώπη. Η Γαλλία κάνει τα πάντα για τη λύση, πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις».

    «Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί επίσης ένα γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό διακύβευμα υψίστης σημασίας», επισήμανε ο Βαλς, αναφερόμενος στις «σχέσεις (της Ελλάδας) με την Τουρκία», «τους δεσμούς με τη Ρωσία, τον ορθόδοξο κόσμο» και το θέμα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

    [09] Ανεστάλησαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης

    Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσαν σήμερα ότι παρακολουθούν το "συνεχιζόμενο πρόβλημα" στο χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης, όπου όλες οι συναλλαγές έχουν ανασταλεί λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η προεδρία των ΗΠΑ ανέφερε πως δεν έχουν μέχρι τώρα υπάρξει στοιχεία ότι τα προβλήματα οφείλονται σε δόλια ενέργεια.

    Ο Όμιλος NYSE, στον οποίο ανήκει το Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε ότι έχει αναστείλει όλες τις συναλλαγές σε μετοχές και άλλους τίτλους λόγω των προβλημάτων που έχουν ενσκήψει.

    Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν συντρέχει λόγος να αρχίσει κάποια έρευνα, αν και «παρακολουθεί» και αυτό την κατάσταση. Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα ενδείξεις κάποιας δόλιας ή κακόβουλης ενέργειας, ανέφερε από την πλευρά του και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS).Πάντως οι συναλλαγές στον Nasdaq γίνονταν κανονικά έως και τα μέσα της συνεδρίασης.Ένα στέλεχος της UBS έκανε λόγο για «τεχνικές δυσλειτουργίες» και «προβλήματα συνδεσιμότητας»στα συστήματα του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

    [10] Ζαν-Κλοντ Τρισέ: Εάν η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία, μπορεί να την επιτύχει

    «Εάν η Ελλάδα θέλει πραγματικά μια συμφωνία, μπορεί να την επιτύχει» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα πρόκειται για απόφαση της Ελλάδας» προσέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι μία έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε μια ραγδαία ύφεση στην Ελλάδα.«Θα ήταν μια φοβερή καταστροφή για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες» είπε.

    «Θα καταγραφόταν κατάρρευση της οικονομίας, περαιτέρω και μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ, μια δραματική αύξηση της ανεργίας και μία πτώση στο βιοτικό επίπεδο».

    Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε επιπλέον ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποτελούσε πλήγμα για την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού διακυβεύματος και έναν γεωπολιτικό κίνδυνο σε μία χρονική περίοδο όπου καταγράφεται αστάθεια σε γειτονικές χώρες, ενώ ανέφερε ως παραδείγματα τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

    «Μαζί με το γεωπολιτικό κίνδυνο θα υπήρχε σε ορισμένο βαθμό απώλεια της αξιοπιστίας της Ευρώπης» τόνισε ο Τρισέ. «Η εξουσία και η επιρροή της Ευρώπης θα πλήττονταν» κατέληξε ο πρώην επικεφαλής του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 July 2015 - 18:32:17 UTC