Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Die Zeit: Η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το «όχι» των Ελλήνων
  • [02] Π.Μοσκοβισί: Θέλουμε η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις μέσα στην ευρωζώνη
  • [03] Die Welt: Ποιοί είναι οι εχθροί και οι φίλοι της Ελλάδας
  • [04] Ζ. Γκάμπριελ: «Το προσωρινό Grexit θα μπορούσε να εφαρμοστεί, μόνο αν το επέλεγε η Αθήνα»
  • [05] Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup
  • [06] Νέα ισχυρή στήριξη από τον Ιταλό πρωθυπουργό
  • [07] Οι "Αληθινοί" Φινλανδοί "πίσω" από την εντολή διαπραγμάτευσης για Grexit
  • [08] Έξι στους δέκα Γάλλους εκτιμούν πως ο Τσίπρας θα κερδίσει το μπρα ντε φερ με την ΕΕ
  • [09] Κριτική στον Σόιμπλε από SPD και Πράσινους
  • [10] Στο Κατάκολο οι 117 παράτυποι μετανάστες που διεσώθησαν ανοικτά της Ζακύνθου
  • [11] Ντομπρόβσκις: Μάλλον απίθανο να δοθεί σήμερα εντολή διαπραγματεύσεων για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα

  • [01] Die Zeit: Η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το «όχι» των Ελλήνων

    «Η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το «όχι», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, εξηγώντας ότι το δημοψήφισμα στην Ελλάδα κατέστησε ορατό τον βαθύ διχασμό της Ευρώπης.

    Για να μη χαθεί μια ολόκληρη γενιά στη νότια Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην Ελλάδα, σημειώνει η Zeit, δείχνει πώς η κρίση και η επιθυμία των Ελλήνων να ξαναγίνουν κύριοι του εαυτού τους, έχουν αλλάξει την κοινωνία.

    Κυρίως οι νέοι ψήφισαν «όχι» και αυτό δεν σημαίνει ότι επιθυμούν περαιτέρω βοήθεια από την Ευρώπη χωρίς ανταλλάγματα, ή ότι θεωρούν πως επωφελούνται από το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα. Ψήφισαν «όχι», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, διότι πλέον δεν έχουν τίποτε να χάσουν. Για τους νέους στην Ελλάδα η Ευρώπη είναι συνώνυμη της κρίσης, της ύφεσης και της μαζικής ανεργίας. Φώναξαν «όχι» δυνατά, αν και γνώριζαν τις συνέπειες που μπορεί να είχε αυτό: μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη με περισσότερα δεινά και φτώχεια.

    Στη Γερμανία, σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πλέον θεωρείται σχεδόν βρισιά: σύμφωνα με κάποιους πρέπει να πληρώνεται με τόκους. Και όμως θα μπορούσαν να προέρχονται από τη Γερμανία οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας νέας Ευρώπης, εκτιμά η Zeit, και βέβαια αυτό δεν αφορά μόνο τα χρήματα

    [02] Π.Μοσκοβισί: Θέλουμε η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις μέσα στην ευρωζώνη

    «Θέλουμε η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις όντας μέλος της ευρωζώνης»,δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.«Οι συζητήσεις χθες,τόνισε,ήταν μακρές και δύσκολες και σήμερα θα επικεντρωθούμε στις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα».

    «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα»,ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος, σημειώνοντας ότι οι προϋποθέσεις πρέπει να εφαρμοστούν τάχιστα.

    «Χρειαζόμαστε μία συμφωνία φιλόδοξη, από οικονομικής απόψεως και ρεαλιστική, από πολιτικής απόψεως», τόνισε ο κ.Μοσκοβισί.«Ο κόσμος αναμένει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδας, εντός της ευρωζώνης» και κατέληξε λέγοντας «ελπίζουμε ότι στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει συμφωνία που θα διασφαλίζει την ακεραιότητα της ευρωζώνης».

    [03] Die Welt: Ποιοί είναι οι εχθροί και οι φίλοι της Ελλάδας

    Πριν από μερικές εβδομάδες ήταν όλα ξεκάθαρα στις διαπραγματεύσεις για την κρίση στην Ελλάδα: και οι 18 χώρες μέλη της ευρωζώνης απειλούσαν την Αθήνα με Grexit, σημειώνει η εφημερίδα Die Welt. Όμως τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα και η Γερμανία, που κρατά σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, φαίνεται να χάνει γρήγορα τους συμμάχους της.

    Ένα είναι ξεκάθαρο, εκτιμά η Welt, το ρήγμα στην Ευρώπη ολοένα και μεγαλώνει και ξαφνικά η Γερμανία έχει λιγότερους συμμάχους στο πλευρό της. Αν οι Έλληνες δεν εμφανιστούν εντελώς απρόθυμοι για διαπραγματεύσεις και αν οι Γάλλοι και οι Ιρλανδοί εμμείνουν στις θέσεις τους, τότε η πλευρά του τραπεζιού στην οποία κάθεται η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θα μείνει άδεια, προσθέτει.

    Η Welt προσπαθεί να εξηγήσει τις συμμαχίες χωρίζοντας τις χώρες της ευρωζώνης σε τρεις κατηγορίες:

    Οι επικριτές της Ελλάδας

    Αρχικά ήταν 18, τουλάχιστον την εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Η Γερμανία ηγείται των χωρών αυτών, όμως δεν έχει την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα.

    Οι χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία), η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θα ήθελαν να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Κάποιες μάλιστα και χωρίς διαπραγματεύσεις. Οι ανατολικοευρωπαίοι έχουν εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις και τώρα δεν επιθυμούν να δώσουν άλλα χρήματα στην Αθήνα. Μεταξύ των χωρών που είναι έτοιμες για ένα Grexit βρίσκεται και το Βέλγιο.

    Οι ουδέτερες

    Υπάρχουν χώρες που δεν συντάσσονται με καμία πλευρά. Μεταξύ αυτών είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, οι οποίες έχουν επίσης λάβει βοήθεια. Ουδέτερες είναι επίσης η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

    Το πού τελικά θα κλίνουν εξαρτάται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Αν οι Έλληνες φανούν αδιάλλακτοι όπως την προηγούμενη φορά θα συνταχθούν με τη σκληρή γραμμή. Αν όμως η Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε δεν πρόκειται να ζητήσουν ένα Grexit. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσει η Welt και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η Αυστρία προς το παρόν φαίνεται να έχει ουδέτερη θέση.

    Οι φίλοι της Ελλάδας

    Οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι της Αθήνας είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιθυμούν να επιτευχθεί τώρα μια συμφωνία, ή το λιγότερο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Είναι σημαντικό για αυτές να υπάρξει θετική κατάληξη και δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Οι Γάλλοι φοβούνται ότι το Grexit θα προκαλέσει την άνοδο των επιτοκίων των κρατικών τους ομολόγων. Οι Ιταλοί ότι κάποια στιγμή θα έχουν την τύχη των Ελλήνων, ενώ η Κύπρος είναι στενά συνδεδεμένη οικονομικά με την Ελλάδα.

    [04] Ζ. Γκάμπριελ: «Το προσωρινό Grexit θα μπορούσε να εφαρμοστεί, μόνο αν το επέλεγε η Αθήνα»

    Γνωστή στο SPD ήταν η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για μια ενδεχόμενη προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνει ο Αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με ανάρτησή του στο Facebook. Ο κ. Γκάμπριελ αναφέρει ότι η πρόταση θα μπορούσε να υλοποιηθεί, μόνο εάν η ίδια η ελληνική κυβέρνηση την θεωρούσε ως την καλύτερη εναλλακτική.

    «Το SPD συνεχίζει να επιδιώκει τον στόχο να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εάν μπορούν να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες για αυτό προϋποθέσεις. Αυτός είναι και ο κοινός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης. Και για αυτό γίνονται αυτή τη στιγμή οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες. Σε αυτό, το SPD δίνει ιδιαίτερη σημασία σε μια κοινή και συντονισμένη δράση με την Γαλλία. Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια χρονικά περιορισμένη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είναι βεβαίως γνωστή στο SPD. Σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση πρέπει να εξεταστεί, χωρίς προκαταλήψεις και η κάθε πιθανή πρόταση».

    [05] Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup

    Επαναλαμβάνονται αυτή την ώραοι εργασίες του Eurogroup, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, διεκόπησαν με επεισοδιακό τρόπο λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες.

    Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ε.Ε Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι ματαιώνεταιη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα με θέμα την κρίση στην Ελλάδα.Στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των ηγετών των χωρών μελών της ευρωζώνης, η οποία "θα διαρκέσει μέχρι να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες για την Ελλάδα", διευκρίνισε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τουσκ.

    «Προσπαθούμε με εποικοδομητικό τρόπο να βρούμε μια λύση σε μια δύσκολη κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ. Όπως ανέφερε ο κ.Στουμπ, οι προϋποθέσεις που συνδέονται με το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν είναι επαρκείς σε αυτό το στάδιο. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να εφαρμοστούν είναι σκληρές και αφορούν το συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μετά ίσως μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός της Φινλανδίας και πρόσθεσε: «νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από το είδος των προϋποθέσεων που χρειαζόμαστε. Σε μία κλίμακα από το 1 ως το 10 θα έλεγα ότι είμαστε στο 3 ή στο 4».

    Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε σήμερα ότι οι συζητήσεις για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολες. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από σημεία. Το θέμα είναι, τόνισε ο Σέλινγκ σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, να λάβουμε επαρκείς εγγυήσεις από την Ελλάδα.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, κ.Γεωργιάδης, δήλωσε ότι το Eurogroup ετοιμάζει το σχέδιο ενός Μνημονίου που δημιουργεί προοπτική για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο όμως θα συνοδεύεται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο κ.Γεωργιάδης , ενώ σημείωσε ότι έξι μήνες πήγαν χαμένοι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της χθεσινής διακοπής των εργασιών του Eurogroup ήταν η ένταση που επικράτησε κάποια στιγμή ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός διέκοψε τον Μάριο Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα, λέγοντας του "Μην με περνάς για ανόητο".

    [06] Νέα ισχυρή στήριξη από τον Ιταλό πρωθυπουργό

    Σε νέα κίνηση στήριξης προς την Ελλάδα προέβη σήμερα ο Ιταλός Πρωθυπουργός. Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, φέρεται να δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι,σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, προσθέτοντας ότι θα πει στη γερμανική κυβέρνηση πως πρέπει να συμβιβαστεί και να μην ταπεινώνει την Αθήνα.

    «Τώρα πρέπει να υπερισχύσει η κοινή λογική και να συναφθεί μια συμφωνία. Η Ιταλία δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και λέω προς τη Γερμανία: αρκετά», φέρεται να δήλωσε ο Ρέντσι σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

    «Τώρα που ο (Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας υπέβαλε προτάσεις που συνάδουν με τα ευρωπαϊκά αιτήματα, πρέπει οπωσδήποτε να υπογράψουμε μια συμφωνία. Είναι αδιανόητο να ταπεινώνουμε έναν ευρωπαίο εταίρο, αφού η Ελλάδα έχει υποχωρήσει σχεδόν στα πάντα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    [07] Οι "Αληθινοί" Φινλανδοί "πίσω" από την εντολή διαπραγμάτευσης για Grexit

    Βουλευτές και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας συνεδρίασαν το απόγευμα στο Ελσίνκι για να προσδιορίσουν την εντολή της φινλανδικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις στο σημερινό Eurogroup.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο YLE, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών απαίτησε κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης η Φινλανδία να αντιταχθεί σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ελλάδα και το Ελσίνκι να υποστηρίξει την ιδέα ενός Grexit.

    Σύμφωνα με το YLE, το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, το οποίο αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη στις εκλογές του Απριλίου, απείλησε με διάλυση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

    Ο πρόεδρός του, ο Τίμο Σόινι, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, επαναλαμβάνει εδώ και μήνες ότι η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματά της εγκαταλείποντας το ευρώ και υποτιμώντας το νόμισμά της.

    Το απόγευμα, ο Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε στο Twitter από τις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την εντολή που τού έχει δοθεί από την Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού Κοινοβουλίου, όσο διεξάγονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Eurogroup. Την ίδια στάση τήρησε το φινλανδικό κοινοβούλιο.

    "Το είδος της εντολής δεν είναι δημόσιο και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν θα τη συζητήσει δημόσια", επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της φινλανδικής αντιπροσωπείας Κάισα Αμαράλ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    [08] Έξι στους δέκα Γάλλους εκτιμούν πως ο Τσίπρας θα κερδίσει το μπρα ντε φερ με την ΕΕ

    Σχεδόν έξι στους δέκα Γάλλους (59%) εκτιμούν πως ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα κερδίσει το μπρα-ντε-φερ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζοντας την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με πιο ευνοϊκούς όρους απ΄ό,τι έχει προβλεφθεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτουOdoxaγια την εφημερίδα Parisien.

    Το 39% πιστεύουν το αντίθετο.

    Η πλειοψηφία των Γάλλων, ακόμη και οι περισσότεροι υποστηρικτές της δεξιάς (54% έναντι 44%), εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα "κερδίσει το στοίχημα".

    Το 60% των υποστηρικτών της ευρείας Αριστεράς στη Γαλλία εκτιμούν μάλιστα ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Εμανουέλ Βαλς και άλλοι σοσιαλιστές ηγέτες «εμπνέονται» από το «μοντέλο Τσίπρα»

    Στην ίδια δημοσκόπηση πάντως το 66% θεωρεί πιο δημοφιλή τη γερμανίδα καγκελάριο ¶γγελα Μέρκελ από τον Τσίπρα (32%). Η ¶γγελα Μέρκελ απολαμβάνει ένα συντριπτικό ποσοστό αποδοχής στους υποστηρικτές της δεξιάς(85%)σε σύγκριση με τους υποστηρικτές της αριστεράς (49%).

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Ιουλίου για τηνParisien'Aujourd'hui-en-Franceμε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 Γάλλων ηλικίας 18 ετών και άνω.

    [09] Κριτική στον Σόιμπλε από SPD και Πράσινους

    Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ¶ξελ Σέφερ ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι συζητήσεις για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

    «Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν τίθεται προς συζήτηση», υπογράμμισε ο Σέφερ στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. «Η νέα πρόταση της Αθήνας μπορεί να γίνει αποδεκτή», πρόσθεσε ο ίδιος. Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές για την αύξηση των ευρωσκεπτικιστικών φωνών. «Λίγα έχουν μείνει από το ευρωπαϊκό κόμμα του Κολ και του Αντενάουερ», σχολίασε ο Σέφερ.

    Κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησαν και οι Πράσινοι. Οι πρόεδροι της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, η Κάτριν Γκέρινγκ- Έκαρτ και ο ¶ντον Χόφραϊτερ, κατηγόρησαν τον Γερμανό υπουργό ότι επιδιώκει ένα Grexit. Ο Σόιμπλε «σαμποτάρει στις Βρυξέλλες τον συμβιβασμό με την Ελλάδα και το κάνει προφανώς εις γνώσει της καγκελαρίου και του αντικαγκελαρίου», δήλωσαν. «Αυτές τις ώρες η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί ανοικτά να καταστρέψει τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσαν.

    [10] Στο Κατάκολο οι 117 παράτυποι μετανάστες που διεσώθησαν ανοικτά της Ζακύνθου

    Στο Κατάκολο βρίσκονται ασφαλείς οι 117 παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν χθες το βράδυ σε ιστιοπλοϊκό, το οποίο έπλεε ακυβέρνητο, 55 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά, από το λιμάνι της Ζακύνθου.Οι μετανάστες έφθασαν στο λιμάνι με το κρουαζιερόπλοιο "Island Princess", το οποίο τους διάσωσε σήμερα τα ξημερώματα και παραμένουν μέσα σε αυτό.

    Ταυτόχρονα, στο κτίριο του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου πραγματοποιείται σύσκεψη, στην οποία μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδας Βαρουξής, με σκοπό την λήψη μέτρων για την παροχή βοήθειας στους μετανάστες.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος «εξετάζουμε δύο λύσεις, ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την φιλοξενία των μεταναστών, ενώ είμαστε έτοιμοι για την υποδοχή τους και την άμεση παροχή βοήθειας».

    Επίσης, στο λιμάνι του Κατακόλου βρίσκονται κλιμάκια του ΕΚΑΒ και του Ερυθρού Σταυρού, με σκοπό να παράσχουν ιατρική βοήθεια σε όσους μετανάστες πιθανόν την χρειάζονται, καθώς και εθελοντικές οργανώσεις, για την στήριξη των 117 μεταναστών. Ακόμη, λιμενικοί και αστυνομικοί που βρίσκονται στο λιμάνι αναμένεται να ξεκινήσουν την διαδικασία της ταυτοποίησης.

    [11] Ντομπρόβσκις: Μάλλον απίθανο να δοθεί σήμερα εντολή διαπραγματεύσεων για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι είναι "μάλλον απίθανο" να λάβει σήμερα το πράσινο φως από το Eurogroup για να διαπραγματευθεί ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.«Όμως πιστεύω ότι το Eurogroup μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για τους ηγέτες", εκτίμησε ο Ντομπρόβσκις που είναι αρμόδιος και για το ευρώ.

    "Αυτό σημαίνει ότι το ζήτημα της εντολής διαπραγμάτευσης θα μεταφερθεί στη σύνοδο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης", εξήγησε μια ευρωπαϊκή πηγή. "Κατ' αρχάς αυτό είναι καλό σημάδι", πρόσθεσε.

    Εξάλλου ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε ότι η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ ακυρώθηκε "με στόχο να μπορέσουν να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, για να συζητήσουν καλύτερα οι 19".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 12 July 2015 - 10:32:18 UTC