Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Ελπίζουμε κυβέρνηση, Κοινοβούλιο και κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων
  • [02] Επικοινωνία Τσίπρα - Καμμένου για τη συμφωνία
  • [03] Φ. Γεννηματά: Αποφύγαμε το Grexit, η κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα
  • [04] Ποτάμι: Είμαστε στη διάθεση του πρωθυπουργού για την εξεύρεση εθνικά επωφελών λύσεων
  • [05] Ράλι για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη συμφωνία της Ελλάδας
  • [06] Εντός της εβδομάδας η συμφωνία στα εθνικά κοινοβούλια
  • [07] ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο
  • [08] Το θέμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης στο σημερινό Eurogroup
  • [09] Η γαλλική αστυνομία διέσωσε 18 ανθρώπους από το κατάστημα όπου είχε σημειωθεί ένοπλη ληστεία
  • [10] Οι πρώτες αντιδράσεις από τον γερμανικό Τύπο για την επίτευξη συμφωνίας
  • [11] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Το Grexit εξαφανίστηκε
  • [12] Η οπερέτα «Ορφέας στον Άδη» στην Εθνική Λυρική Σκηνή
  • [13] Μ. Ρέντσι: Ζήτησα να μην επιλεγεί ως έδρα του ταμείου επενδύσεων το Λουξεμβούργο

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Ελπίζουμε κυβέρνηση, Κοινοβούλιο και κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων

    «Ο στόχος επετεύχθη. Η χώρα κρατήθηκε στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε την τελευταία του υπόσχεση, σε πείσμα όλων αυτών που ήθελαν να επιστρέψουμε στη δραχμή» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής.

    Επίσης, ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε: «Ελπίζουμε, κυβέρνηση, Κοινοβούλιο και κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, και χωρίς καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις να πάρουν τις αποφάσεις που τους αναλογούν, έτσι ώστε να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε μία νέα εποχή».

    [02] Επικοινωνία Τσίπρα - Καμμένου για τη συμφωνία

    «Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος σε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα είχε μια κατ' αρχήν ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους εταίρους. Θα ακολουθήσει συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Πρωθυπουργό στη διάρκεια της ημέρας. Αύριο στις 8:30 το πρωί θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ακολούθως η Εκτελεστική Επιτροπή για ενημέρωση και συζήτηση επί της συμφωνίας».

    Αυτά αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

    [03] Φ. Γεννηματά: Αποφύγαμε το Grexit, η κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα

    «Η κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα, δεν έχει περιθώρια για άλλα λάθη. Αποφύγαμε το grexit, υπάρχει συνμφωνία που αξιολογούμε» ήταν το πρώτο σχόλιο, με twitter, της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, για την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής.

    Σε νέο μήνυμά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως ανεξάρτητα από τις δυσκολίες της συμφωνίας, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές σημείωσαν νίκη έναντι των ακραίων συντηρητικών κύκλων.

    [04] Ποτάμι: Είμαστε στη διάθεση του πρωθυπουργού για την εξεύρεση εθνικά επωφελών λύσεων

    «Το ΠΟΤΑΜΙ δεν διεκδικεί ρόλο κυβερνητικού εταίρου σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για την εξεύρεση εθνικά επωφελών λύσεων, σε πρόσωπα και προτάσεις». Σε αυτή τη βασική θέση κατέληξε σύσκεψη των βουλευτών του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος.

    Επίσης, εκτιμήθηκαν ως «παράλογες», απαιτήσεις των εταίρων που σηματοδοτούν εκδικητική πολιτική και δεν συνάδουν με τις αρχές της ΕΕ, ενώ αποφασίστηκε ότι το ΠΟΤΑΜΙ σε όλες τις διαδικασίες της Βουλής, θα αποκρούσει «τις συνεχείς προσπάθειες κωλυσιεργίας της Προέδρου του Σώματος και θα κινηθεί αποφασιστικά, ώστε να υπάρχει ουσιαστική και αποτελεσματική κοινοβουλευτική δραστηριότητα τις επόμενες ώρες και μέρες».

    Τέλος, Το ΠΟΤΑΜΙ επικρίνει ως «λιποταξία», όπως αναφέρει, την πολιτική συμπεριφορά αρκετών βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας ζητώντας να αντιμετωπισθεί άμεσα.

    [05] Ράλι για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη συμφωνία της Ελλάδας

    Ράλι έκαναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης μειώθηκαν, μετά τη δήλωση του Προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ότι υπήρξε συμφωνία να αρχίσει η διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα.

    Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 1,1%, με τα χρηματιστήρια του Παρισιού, της Φρανκφούρτης και της Μαδρίτης να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη. Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,4% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα επιτύγχανε συμφωνία. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα καθορίζουν την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από τον Απρίλιο, με τις τιμές των μετοχών να κινούνται από θετικό σε αρνητικό έδαφος σχεδόν κάθε εβδομάδα.

    Οι τιμές των ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν και των γερμανικών μειώθηκαν, καθώς η συμφωνία περιορίζει τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα μπορεί να εξαναγκασθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση για επενδύσεις σε ασφαλή καταφύγια (όπως θεωρούνται τα γερμανικά ομόλογα), αναφέρει το Bloomberg.

    [06] Εντός της εβδομάδας η συμφωνία στα εθνικά κοινοβούλια

    Τα εθνικά κοινοβούλια που πρέπει να ψηφίσουν για την επικύρωση του σχεδίου παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα είναι πιθανό να το κάνουν αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Τις επόμενες ημέρες, την Τρίτη ή την Τετάρτη, οι Έλληνες θα προχωρήσουν στην υιοθέτηση νομοσχεδίων. Πρέπει να εγκριθεί το σχέδιο στο σύνολό του, αλλά και τα προαπαιτούμενα» που ζητούν οι πιστωτές, επεσήμανε ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

    «Μόλις γίνει αυτό θα πραγματοποιηθεί μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, πιθανόν την Τετάρτη, που θα αποτελέσει το σημάδι για τα άλλα κοινοβούλια», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα εθνικά κοινοβούλια είναι προφανώς ανεξάρτητα.

    Μόλις τα εθνικά κοινοβούλια εγκρίνουν τη συμφωνία, «θα έχουμε μια πιο επίσημη απόφαση» για να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, διευκρίνισε ο Ντάισελμπλουμ.

    [07] ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο

    Μείωση 3,5% σημείωσε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο εφέτος, με αποτέλεσμα στο τέλος του πρώτου τετραμήνου να επιβραδυνθεί στο 18,8% ο ρυθμός αύξησης του οικοδομικού όγκου.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας ανήλθε τον Απρίλιο σε 1.080 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 206,8 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 941,3 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Παρουσίασε δηλαδή, αύξηση 6,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και μείωση 6,2% στην επιφάνεια και 3,5% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

    [08] Το θέμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης στο σημερινό Eurogroup

    To ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις διεθνείς οικονομικές υποχρεώσεις της αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Ο ίδιος ανέφερε οτι οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μόνο μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων ενεργειών, αλλά και του τριετούς προγράμματος από τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ ψηφοφορίες θα γίνουν και σε αλλα εθνικά κοινοβούλια. Αφού ολοκληρωθούν οι ανωτέρω διαδικασίες θα συγκληθεί περί το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας εκ νέου με τηλεδιάσκεψη το Eurogroup, διευκρίνισε ο Ολλανδός υπουργός.

    [09] Η γαλλική αστυνομία διέσωσε 18 ανθρώπους από το κατάστημα όπου είχε σημειωθεί ένοπλη ληστεία

    Δεκαοκτώ άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν σήμερα το πρωί στο εσωτερικό ενός εμπορικού κέντρου στα βόρεια περίχωρα του Παρισιού, στο οποίο έγινε απόπειρα ένοπλης ληστείας από τρεις κακοποιούς, απομακρύνθηκαν από τις επίλεκτες μονάδες της αστυνομίας, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομικές πηγές.

    «Δεκαοκτώ άνθρωποι απομακρύνθηκαν γύρω στις 10:30 (11:30 ώρα Ελλάδας), ένας από αυτούς αισθάνθηκε αδιαθεσία αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί», δήλωσε αστυνομική πηγή, προσθέτοντας πως «οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των τριών κακοποιών».

    [10] Οι πρώτες αντιδράσεις από τον γερμανικό Τύπο για την επίτευξη συμφωνίας

    «Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης κατέληξε σε συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας», είναι ο τίτλος της Die Welt, η οποία προσθέτει ότι έπειτα από 17 ώρες διαπραγματεύσεων ο Βέλγος πρωθυπουργός έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter την αποφασιστική λέξη: «συμφωνία».

    Η Die Zeit επέλεξε να χρησιμοποιήσει στον τίτλο της μια φράση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ: «Τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα».

    «Ο Τσίπρας αποδέχθηκε το ταμείο των 50 δισ. ευρώ», επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung, η οποία εξηγεί ότι στις Βρυξέλλες επετεύχθη μια συμφωνία που θα χρησιμεύσει ως βάση για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.

    Το περιοδικό Der Spiegel επισημαίνει: «Οι χώρες της ευρωζώνης συμφώνησαν με την Ελλάδα».

    «Agreekment», τιτλοφορείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον καινούργιο νεολογισμό που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, μετά το «grexit» και το «grexident».

    Η Frankfurter Allgemeine σημειώνει: «Υπάρχει συμφωνία: Νέα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα». Η εφημερίδα πάντως τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαφωνούσε μέχρι τέλους με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για το ταμείο των 50 δισ. ευρώ.

    [11] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Το Grexit εξαφανίστηκε

    «Καταλήξαμε σε συμφωνία, ήταν επίπονη, χρειάστηκε χρόνος, αλλά τα καταφέραμε», ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ύστερα από τη μαραθώνια διαβούλευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις Βρυξέλλες, για το θέμα της Ελλάδας.

    Κατά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ένα από τα κομβικά ζητήματα ήταν η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά και η εργασία που έπρεπε να γίνει σε πολλά επιμέρους θέματα. «Έγινε έξτρα προσπάθεια από πολλές πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Γιούνκερ.

    Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Γιούνκερ, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    «Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε δίνει νικητές, δεν ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και πρόσθεσε: «Το Grexit εξαφανίσθηκε».

    [12] Η οπερέτα «Ορφέας στον Άδη» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

    Την ανοιχτή δοκιμή τους στην οπερέτα «Ορφέας στον 'Αδη» του Ζακ Όφενμπαχ, παρουσιάζουν οι νέοι καλλιτέχνες-φοιτητές του Στούντιο Όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις 15 και 16 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Η παράσταση, σε σκηνοθεσία του Στέφαν Γκραίγκλερ, είναι το πρώτο στάδιο μιας παρουσίασης του έργου, που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί κατά την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο από την ΕΛΣ. Τη μουσική διδασκαλία και τη μουσική διεύθυνση έχει ο υπεύθυνος σπουδών του Στούντιο Όπερας, Νίκος Βασιλείου.

    Από τις πιο λαμπρές δημιουργίες του Όφενμπαχ, «Ο Ορφέας στον 'Αδη» σηματοδοτεί την πρώτη ενασχόληση του Όφενμπαχ με την ελληνική μυθολογία. Καθώς παρουσιάζει τους Ολύμπιους θεούς σαν ασύδοτους γλεντζέδες του Παρισιού του 19ου αιώνα, σχολιάζοντας τα ήθη και την ανηθικότητα της άρχουσας τάξης και της αριστοκρατίας.

    Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1858 και «η ιλαρή αυτή σάτιρα της κοινωνίας της εποχής, που επικεντρωνόταν στον αυτοκράτορα και την Αυλή του, στην ουσία έβαλε τις βάσεις ενός νέου κωμικού είδους χάρη στο βιτριολικό κείμενο και την εκρηκτικά ρυθμική και μελωδική μουσική της» σχολιάζει το σχετικό δελτίο τύπου της ΕΛΣ.

    [13] Μ. Ρέντσι: Ζήτησα να μην επιλεγεί ως έδρα του ταμείου επενδύσεων το Λουξεμβούργο

    «Ζήτησα με έμφαση να μην επιλεγεί ως έδρα του ταμείου επενδύσεων το Λουξεμβούργο, διότι το θεωρούσα ταπείνωση, το είπα με έμφαση», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι κατά την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση της συνόδου των Βρυξελλών.

    «Μετά το δημοψήφισμα, αποφασίσθηκε να συνεχισθούν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία. Όπως και τελικά έγινε, με την συνεισφορά όλων», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

    «Παραμένει η ανάγκη για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, να επενδύσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη. Πρέπει να ποτίσουμε το φυτό της Ευρώπης, διαφορετικά θα ξεραθεί», δήλωσε, επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 July 2015 - 10:32:16 UTC