Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλίξη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό
  • [02] Αμετάβλητος ο ELA έως την Τετάρτη που θα συνεδριάσει εκ νέου η ΕΚΤ
  • [03] Σε εξέλιξη ένα ακόμη Eurogroup
  • [04] Στ.Ζάιμπερτ:Καλός συμβιβασμός η συμφωνία που επετεύχθη
  • [05] Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι χαιρέτισε τη σύναψη «μιας ισορροπημένης συμφωνίας» με την Αθήνα
  • [06] Γ. Στόλτενμπεργκ: H συμφωνία είναι σημαντική για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ
  • [07] Επώδυνη συμφωνία για να αποφευχθεί η απόλυτη καταστροφή, εκτιμά το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ
  • [08] «Παύθηκε η Δημοκρατία», δηλώνει ο Μπέπε Γκρίλλο, σχετικά με την στάση των θεσμών

  • [01] Σε εξέλίξη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό

    Συνεργασία με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης και ο βουλευτής Δημήτρης Βίτσας.

    [02] Αμετάβλητος ο ELA έως την Τετάρτη που θα συνεδριάσει εκ νέου η ΕΚΤ

    Αμετάβλητο άφησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας . (ELA).

    Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απεφάσισε στη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης να μην αυξήσει το όριο ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών στα επίπεδα των περίπου 88 δισ. ευρω. Η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επανεξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την Τετάρτη.

    Υπό το φώς των εξελίξεων αυτών το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να επεκτείνει την τραπεζική αργία για μερικές ημέρες ακόμη. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με εκπροσώπους των τραπεζών.

    Οι λεπτομέρειες αναμένεται να περιληφθούν σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία πρόκειται να εκδοθεί αργότερα στη διάρκεια της ημέρας.

    [03] Σε εξέλιξη ένα ακόμη Eurogroup

    To ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις διεθνείς οικονομικές υποχρεώσεις της αναμένεται να συζητηθεί στην σε εξέλιξη Σύνοδο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μόνο μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων ενεργειών, αλλά και του τριετούς προγράμματος από τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ ψηφοφορίες θα γίνουν και σε αλλά εθνικά κοινοβούλια.

    Αφού ολοκληρωθούν οι ανωτέρω διαδικασίες θα συγκληθεί περί το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας εκ νέου με τηλεδιάσκεψη το Eurogroup, διευκρίνισε ο Ολλανδός υπουργός.

    [04] Στ.Ζάιμπερτ:Καλός συμβιβασμός η συμφωνία που επετεύχθη

    «Καλό συμβιβασμό, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα», χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, για να συμπληρώσει ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα και να τονίσει ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες με επιτυχία.Ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε, πάντως, ότι η απόφαση δεν αφορά το πρόγραμμα του ΕΜΣ, αλλά τη συμφωνία προκειμένου «να ανοίξει ο δρόμος για να καταλήξουμε σε πρόγραμμα».

    Με βάση τις εμπειρίες ως τώρα, θα έχουμε σίγουρα όχι εύκολες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, σημείωσε ότι προκειμένου η Καγκελάριος να απευθυνθεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο και να ζητήσει εξουσιοδότηση για τις διαπραγματεύσεις, πρώτα θα πρέπει η Ελληνική Βουλή να εγκρίνει τα προαπαιτούμενα και την συμφωνία στο σύνολό της και κατόπιν οι Θεσμοί και το Eurogroup να αξιολογήσουν και να επιβεβαιώσουν τος αποφάσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αν η Γερμανική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της, ο εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ τόνισε ότι και τα προηγούμενα πέντε χρόνια έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις, ενώ πρόσθεσε ότι οι εταίροι θα παρακολουθούν την Ελλάδα πολύ προσεκτικά και βεβαίως θα γίνονται και ενδιάμεσες αξιολογήσεις.

    Σε ό,τι αφορά την στάση της Γερμανίας στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα από όλα τα κράτη της ευρωζώνης - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας - και ανέφερε ότι δεν πρόκειται για «εξωτικά» μέτρα, αλλά για μέτρα που εφαρμόστηκαν με επιτυχία και σε άλλες χώρες.

    Πρόσθεσε δε ότι και ο Έλληνας πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία. «Η δική μας προσέγγιση και ευθύνη είναι να δουλέψουμε για μια ισχυρή Ευρώπη και μια σταθερή ευρωζώνη», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι «η Γερμανία δεν ήταν σε καμιά στιγμή μόνη» στις διαπραγματεύσεις, ενώ με τις απόψεις της ταυτίζονταν, όπως είπε, ακόμη και μικρές χώρες της ευρωζώνης.

    [05] Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι χαιρέτισε τη σύναψη «μιας ισορροπημένης συμφωνίας» με την Αθήνα

    Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι χαιρέτισε την «ισορροπημένη συμφωνία» που συνήφθη ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, επιμένοντας στην ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις απ' όλες τις πλευρές.

    «Πιστεύω πως είναι μια ισορροπημένη συμφωνία», δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη από κοινού με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Ιοάνις η χώρα του οποίου είναι υποψήφια προς ένταξη στο ευρώ. «Τώρα, το κλειδί είναι όλοι να κάνουν αυτό που τους αντιστοιχεί και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», συνέχισε ο Ισπανός πρωθυπουργός ο οποίος τήρησε "σκληρή" γραμμή απέναντι στην Αθήνα καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

    Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει «στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Ραχόι, η συμφωνία αυτή «ενισχύει το κοινό νόμισμα, το νόμισμα στο οποίο θέλει να ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία».

    Υποστήριξε επίσης ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διοργανώσει δημοψήφισμα σχετικά με τα μέτρα που της είχαν προταθεί από την Ευρώπη «προκάλεσε δυσπιστία». «Την εμπιστοσύνη πρέπει να την αξίζεις», κατέληξε.

    [06] Γ. Στόλτενμπεργκ: H συμφωνία είναι σημαντική για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ

    Η ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα είναι «σημαντική» για την ασφάλεια της εν λόγω χώρας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

    «Χαιρετίζω αυτή τη συμφωνία επειδή πιστεύω πως είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λιουμπλιάνα.

    «Η σταθερότητα, η οικονομική ευημερία είναι σημαντικές για πολλούς λόγους, με πρώτο την ασφάλεια όλων των χωρών μας», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Μίρο Τσεράρ.

    Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πεπεισμένος πως, παρά το δρακόντειο πρόγραμμα εξοικονόμησης χρημάτων που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές σήμερα το πρωί ως αντάλλαγμα για ένα τρίτο σχέδιο αρωγής, η Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύει στην άμυνα στο μέλλον.

    «Η Ελλάδα είναι ένας ενεργά εμπλεκόμενος σύμμαχος, ο οποίος αφιέρωσε πάνω από το 2% του ΑΕΠ του στην άμυνα επί πολλά χρόνια και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα παραμείνει ένας ενεργά εμπλεκόμενος σύμμαχος» στους κόλπους του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε.

    [07] Επώδυνη συμφωνία για να αποφευχθεί η απόλυτη καταστροφή, εκτιμά το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ

    Μία πρώτη αποτίμηση της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες και της συμφωνίας που επετεύχθη έκανε το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ που συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση υπό την προεδρία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Αμέσως μετά ως συμπεράσματα από τη συνεδρίαση ανακοινώθηκαν τα εξής:

    «Επιλέχτηκε μια επώδυνη συμφωνία, πολύ χειρότερη από ό,τι έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, για να αποφευχθεί η απόλυτη καταστροφή. Το τι συνέβη τον τελευταίο εξάμηνο και τι ευθύνες υπάρχουν το γνωρίζουν πλέον όλοι. Τώρα προτεραιότητα είναι να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος, να αρχίσει να αποκαθίσταται η αξιοπιστία της χώρας και η πολιτική σταθερότητα. Γιατί όλα αυτά υπονομεύτηκαν το τελευταίο εξάμηνο. Είναι η ώρα να αρχίσουμε να επουλώνουμε τις πληγές και να διορθώνουμε τις ζημιές. Η ΝΔ ως βασικός πυλώνας του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, ως δύναμη αλήθειας, σταθερότητας και προοπτικής, συνέβαλε αποφασιστικά με τη στάση της στην προσπάθεια παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και το σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης γιατί είναι ο μοναδικός δρόμος για τη χώρα και τον ελληνικό λαό».

    Σύντομα, πριν έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή, θα συνεδριάσει και η ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [08] «Παύθηκε η Δημοκρατία», δηλώνει ο Μπέπε Γκρίλλο, σχετικά με την στάση των θεσμών

    «Η Δημοκρατία παύθηκε. Η ταπείνωση της Ελλάδας είναι μια προειδοποίηση για όλες τις χώρες που θέλουν να αναγνωρισθεί η κυριαρχία τους» γράφει, μέσω διαδικτύου ο επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλλο.

    «Μια εβδομάδα για να τσακισθούν τα πλευρά της Ελλάδας. Ο Βαρουφάκης παραιτείται (απομακρύνεται;) από την ηγεσία του υπουργείου του. Η ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πρόταση Τσίπρα κατά 95% ίδια με εκείνη που απορρίφθηκε από τους Έλληνες. Η ετυμηγορία του δημοψηφίσματος ποδοπατιέται. Η Ελλάδα ταπεινώνεται από την Γερμανία. Ο Τσίπρας βγάζει το σακάκι μπροστά στην Μέρκελ και τον Ολάντ ΄πάρτε και αυτό΄. O Tσίπρας που ωθείται σε παραίτηση υπέρ μιας νέας κυβέρνησης "εθνικής ενότητας" που να αρέσει στην Τρόικα» τονίζει, μέσω ιντερνέτ, ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 July 2015 - 14:32:11 UTC