Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ.Γεννηματά:Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τα προαπαιτούμενα, αλλά η ευθύνη διαχείρισης και υλοποίησης βαραίνει τον ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Υψηλά ποσοστά δημοφιλίας για τον Αλέξη Τσίπρα δείχνει δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το tovima.gr
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου

  • [01] Φ.Γεννηματά:Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τα προαπαιτούμενα, αλλά η ευθύνη διαχείρισης και υλοποίησης βαραίνει τον ΣΥΡΙΖΑ

    Η Φώφη Γεννηματά, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αργά το απόγευμα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να πάρει αποφάσεις και να δράσει με παρρησία και ευθύνη για την κυβέρνησή του, τους βουλευτές του, την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής και το κόμμα του», όπως είπε.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «ο συμβιβασμός, η συμφωνία και οι εφαρμοστικοί νόμοι που έρχονται, φέρουν την υπογραφή του κυρίου Τσίπρα και πώς αυτή η υπογραφή θα έπρεπε να δεσμεύει τον ίδιο, το κόμμα του, την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

    Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι «επειδή αυτό δεν συμβαίνει, καταφεύγουν στη θεωρία περί δήθεν «πραξικοπήματος» .Η θεωρία αυτή είναι επικίνδυνη, ακυρώνει και εκθέτει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και προσβάλλει τους φίλους και συμμάχους της χώρας, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, που έδωσαν μάχη για να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ».

    Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αναλυτική συζήτηση για όλα τα σενάρια των πολιτικών εξελίξεων με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίστηκε για το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει στη Βουλή τα προαπαιτούμενα μέτρα - ωστόσο κατέστη σαφές ότι την ευθύνη της διαχείρισης και της υλοποίησής τους, την έχει ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Επίσης το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση και δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβερνητικό σχήμα, στη περίπτωση που οι εξελίξεις οδηγήσουν σ? ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    [02] Υψηλά ποσοστά δημοφιλίας για τον Αλέξη Τσίπρα δείχνει δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το tovima.gr

    Αναγκαία θεωρεί τη νέα συμφωνία το 72% των πολιτών, όπως δείχνει δημοσκόπηση της KAΠΑ Research για το tovima.gr.

    Στο ερώτημα, αν «η συμφωνία ήταν αναγκαία για τη χώρα ή υπήρχε εναλλακτική λύση», το 72% απαντά ότι «η συμφωνία ήταν αναγκαία», το 25,3% ότι «υπήρχε εναλλακτική λύση» ενώ το 2,7% απαντά «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

    Στο ερώτημα «πώς κρίνετε τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους», οι πολίτες απαντούν «θετικά» σε ποσοστό 24,5%, «μάλλον θετικά» σε ποσοστό 27%, «μάλλον αρνητικά» σε ποσοστό 16,1%, «αρνητικά» σε ποσοστό 31%, «δεν ξέρω/δεν απαντώ» 1,4%.

    Στο ερώτημα «ποιος ευθύνεται περισσότερο που η σημερινή συμφωνία εμπεριέχει επώδυνα μέτρα για τους έλληνες πολίτες», το 48,7% απαντά «οι ευρωπαίοι ηγέτες που δεν έδειξαν κατανόηση στο πρόβλημα της Ελλάδας», το 44,7% απαντά «η ελληνική κυβέρνηση που έκανε λάθη και έχασε πολύτιμο χρόνο», το 6,9% απαντά «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

    Επίσης ποσοστό 70,1% απαντά ότι η συμφωνία πρέπει να υπερψηφιστεί από τη Βουλή, το 25,3% ότι πρέπει να καταψηφιστεί και το 4,6% «δεν γνωρίζει/δεν απαντά».

    Στο ερώτημα για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη κατά την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή, το 64,5% απαντά «να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση με στήριξη από την παρούσα Βουλή», το 31,2% «να προχωρήσουμε σε πρόωρες εκλογές», το 4,3% «δεν γνωρίζει/δεν απαντά».

    Στο ερώτημα «αν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, εσείς ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι πρωθυπουργός», το 68,1% απαντά «Αλέξης Τσίπρας», το 22,6% «άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής» και 9,3% «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

    Ως προς τις δημοτικότητες, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει σε ποσοστό 58,8% θετική και μάλλον θετική γνώμη, το 40,7% των ερωτηθέντων εκφράζει μάλλον αρνητική και αρνητική γνώμη, ενώ το 0,5% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

    Ο Ε. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει σε ποσοστό 48,5% θετική και μάλλον θετική γνώμη, το 50,1% εκφράζει μάλλον αρνητική και αρνητική γνώμη, ενώ το 1,4% «δεν γνωρίζει/δεν απαντά».

    Ο Στ. Θεοδωράκης συγκεντρώνει κατά 39,5% τη θετική και μάλλον θετική γνώμη των ερωτηθέντων, το 59,6% εκφράζει γι? αυτόν μάλλον αρνητική και αρνητική γνώμη, ενώ το 0,9% «δεν γνωρίζει/δεν απαντά».

    Ο Π. Καμμένος συγκεντρώνει σε ποσοστό 35,2% θετική και μάλλον θετική γνώμη, και σε ποσοστό 63,1% μάλλον αρνητική και αρνητική γνώμη, με το 1,7% των ερωτηθέντων να απαντά πως δεν γνωρίζει, ή δεν απαντά.

    Η Φ. Γεννηματά συγκεντρώνει κατά 32,3% θετική και μάλλον θετική γνώμη, κατά 67,2% μάλλον αρνητική και αρνητική γνώμη, ενώ το 0,5% «δεν γνωρίζει/δεν απαντά».

    Ο Δ. Κουτσούμπας εξασφαλίζει τη θετική και μάλλον θετική γνώμη του 28,5%, και την μάλλον αρνητική ή αρνητική γνώμη του 68,9%, με το 2,6% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως «δεν γνωρίζει/δεν απαντά».

    Ο Ν. Μιχαλολιάκος συγκεντρώνει τη θετική και μάλλον θετική γνώμη του 10,8%, ενώ μάλλον αρνητική και αρνητική γνώμη εκφράζει γι? αυτόν το 88% των ερωτηθέντων, με το 1,2% να δηλώνει πως «δεν γνωρίζει/δεν απαντά».

    Ο Γ. Βαρουφάκης εξασφαλίζει σε ποσοστό 28,2% θετική και μάλλον θετική γνώμη, με το 71,6% των ερωτηθέντων να εκφράζει μάλλον αρνητική και αρνητική γνώμη ? και το 0,2% να δηλώνει πως δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

    Η Ζωή Κωνσταντοπούλου συγκεντρώνει σε ποσοστό 25,8% τη θετική και μάλλον θετική γνώμη των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 73,7% την μάλλον αρνητική και αρνητική γνώμη, ενώ το 0,5% «δεν γνωρίζει/δεν απαντά».

    Τέλος, για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, θετική και μάλλον θετική γνώμη εκφράζει το 25,3%, αρνητική και μάλλον αρνητική το 73,1%, με το 1,6% να δηλώνει πως «δεν γνωρίζει / δεν απαντά».

    [03] Αλ. Τσίπρας: Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου

    Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν μια πίεση ισχυρών κρατών, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

    Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Το δίλλημα που μας τέθηκε ήταν ή αποδέχεστε τη συμφωνία με αυτούς τους όρους ή έξοδος απο το ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Δεν μειώνονται οι συντάξεις, καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, είπε ο κ Τσίπρας. Πρόκειται για μέτρα που είχαν γίνει αποδεκτά και από εμάς, διότι δεν είναι προοδευτικό να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 47του χρόνια, είπε.Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και να πληρώσουν όσοι δεν έχουν πληρώσει έως τώρα.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνει τις ευθύνες για τα λάθη του παρελθόντος αλλά δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του,γιατί πρέπει να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μια καταστροφή, ότι δεν θα μείνει έρμαιο η χώρα. Θα προσπαθήσει, είπε, να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας, έχοντας επίγνωση ότι έτσι είναι η Ευρώπη. Τόνισε ότι με τη στάση της η κυβέρνηση έριξε μια σπορά που κάποια στιγμή θα βγάλει καρπούς

    Όπως είπε, όταν αποφάσισε το δημοψήφισμα είχε την πεποίθηση ότι θα δοθεί η παράταση, αλλά υπήρξε μια εκδικητική στάση των εταίρων. Στην πορεία επανήλθαν στην πορεία της διαπραγμάτευσης και όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το ΝΑΙ είπαν σταματά η διαπραγμάτευση και ότι συνεχίζεται η συζήτηση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όταν κέρδισε το ΟΧΙ, είπε, ξέχασαν το δίλημμα που είχαν βάλει για "ναι ή όχι στο ευρώ" και μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μπήκαν με στόχο να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση και ο λαός χάνει. Διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, εάν ο πολιτικός αντίκτυπος της προχτεσινής ημέρας θα είναι επωφελής γι' αυτούς που ασκούν την ηγεσία και τη στρατηγική της Ευρώπης, για να σημειώσει ότι η ημέρα της Συνόδου όπως και οι τελευταίοι 5 μήνες ήταν σταθμοί.

    «Έχουμε ρίξει βαθιά τον σπόρο της αξιοπρέπειας και θα ριζώσει στην Ευρώπη», τόνισε.

    Σχολιάζοντας τη διεθνή αρθρογραφία που έκανε λόγο για πραξικόπημα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν η κυβέρνηση αυτή αποτελούσε παρένθεση και έπεφτε. Oπρωθυπουργός έκανε λόγο για δύσκολη και κακή σε κάποια σημεία συμφωνία που όμως είναι με μια προοπτική να ξεφύγουμε από την κρίση.

    Αναφερόμενος στα θετικά της συμφωνίας είπε ότι είναι τα 82 δισ., η κάλυψη όλων των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία, η σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και τα 35 δισ. για τις επενδύσεις.

    Αυτά, όπως τόνισε, που σημαίνουν και εξασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών, είναι ένας συνδυασμός που αν επιτευχθεί επιτυχώς -και αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσει η συμφωνία, δεν έχει κλείσει ακόμα- μπορεί να καταστήσουν ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ και να δώσει προοπτική επαναφοράς των επενδύσεων και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

    Μίλησε για σαφώς ηπιότερη προσαρμογή όσον αναφορά στα δημοσιονομικά, σημειώνοντας ότι δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις. Χαρακτήρισε παράλογο την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι όμως αυτή η προσαρμογή είναι ηπιότερη από ό,τι θα ήταν η μείωση μισθών και συντάξεων. Είπε ότι θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020 και πως υπάρχει περιθώριο να έχουμε βγει από την κρίση έως τότε.

    Χαρακτήρισε τη νύχτα της Συνόδου ως κακή για την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, δεν ήταν μια νύχτα που θα τη θυμούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες ως μία που έγιναν βήματα προς τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ. Είπε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν μιας ισχυρής πίεσης προς έναν λαό που είχε δημοκρατικά εκφραστεί να προσεγγίσει τις επιθυμίες των πιο ισχυρών οικονομικών δυνάμεων.

    Τόνισε ότι ο τρόπος που επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί η στάση της κυβέρνησης τους 5 μήνες και η λαϊκή ετυμηγορία δεν τιμά τις ευρωπαϊκές παραδόσεις. Προτεραιότητα μου είπε ο πρωθυπουργός είναι να φθάσουμε μέχρι την εξασφάλιση του προγράμματος και μετά θα ασχοληθούμε με τα εσωτερικά μας προβλήματα υπογραμμίζοντας πως δεν είναι στην κουλτούρα του οι διαγραφές.

    Δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα κυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση με την δική του παρουσία στη θέση του πρωθυπουργού, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Εξήγησε ότι αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι την υλοποίηση της συμφωνίας θα πρέπει να μη δημιουργήσουμε νέες αναταράξεις και ζήτημα αλλαγής στρατηγικής, του status quo που υπάρχει σήμερα.

    «Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχη, να λέει την αλήθεια στις κρίσιμες στιγμές να παίρνει αποφάσεις, να παλεύει γι' αυτές και να μη δραπετεύει», τόνισε. «Παντός καιρού δεν είναι κανένας, αλλά ένας καπετάνιος που έχει το καράβι στη φουρτούνα ακόμα κι αν αισθάνεται ότι είναι δύσκολη η πορεία πλεύσης, το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι».

    Χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι είναι από τελείως διαφορετικές και ιδεολογικές αφετηρίες έχουν σφυρηλατήσει πολύ στενή σχέση και πως στις δύσκολες στιγμές έχει σταθεί πολύ στις προσπάθειές του.Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΚΟ του ενιαία, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμες στιγμές, ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του, ενώ δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τη στάση συγκεκριμένων προσώπων.

    Σημείωσε ότι οι στιγμές οι συνθήκες είναι έκτακτες και πως ο καθένας με βάση την αίσθηση που έχει για την ιστορία και την ευθύνη του αναμετράται με αυτές. Είπε ότι ο ίδιος δεν βάζει το μαχαίρι στον λαιμό σε κανέναν και πως όμως με βάση αυτά τα δεδομένα ο καθένας τοποθετείται. Υπογράμμισε ότι μετά από 5 μήνες που πήρε αποφάσεις που κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να πάρει εύκολα, που το πάλεψε όσο κανείς, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει θέμα για το εάν η επιλογή του σέβεται την ηθική και τις αξίες της αριστεράς και της εθνικής συνείδησης και του λαϊκού αγώνα. Συνεχίζοντας τις σαφείς αιχμές προς το εσωτερικό, ανέφερε ότι η ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας σε στιγμές κρίσης δεν υπάρχει και πως όποιος πιστεύει ότι πρέπει να κάθεται στην καρέκλα και να δρέπει τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητες, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες απέναντι στον λαό και την ιστορία.

    Επισήμανε ότι το Καταστατικό του κόμματος δεν προβλέπει ο πρόεδρος να διαγράφει, πρόσθεσε ότι υπάρχουν όργανα και πως στην κουλτούρα του κόμματος και του ίδιου δεν υπάρχουν διαγραφές.Σημείωσε ότι δεν έχει πρόθεση να δραπετεύσει από τις ευθύνες του και ούτε μπορεί να έχει την ευθύνη να πει στον λαό ότι στα εύκολα ήταν εδώ και στα δύσκολα να τα βγάλει πέρα μόνος του ή ότι θα βοηθήσει εκείνος πρώτος να υλοποιηθεί το σχέδιο της παρένθεσης.

    Για τον Γιάνη Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός είπε ότι έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγματευτική προσπάθεια, προσθέτοντας ότι δεν θα φορτώσει τα λάθη σε εκείνον και πως χρεώνεται ο ίδιος τα λάθη διότι ο ίδιος είναι ο πρωθυπουργός.

    Είπε πως είναι προφανές ότι έγιναν λάθη. Πρόσθεσε ότι από τη μια ο κ. Βαρουφάκης έχει μια εκπληκτική ευφυία και καταπληκτικές δυνατότητες και ότι από την άλλη το ότι είναι κάποιος εξαιρετικός οικονομολόγος και καλός άνθρωπος δεν εξυπακούεται ότι "κάνει" για πολιτικός. Τόνισε ότι ήταν συναινετική η απόφαση για αποχώρησή του από το υπουργείο και πως διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις μαζί του και πως εκτιμά το έντιμο του χαρακτήρα του. Απαντώντας σε όσους καταλογίζουν δόλο στον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλα αυτά είναι ανοησίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 July 2015 - 22:32:10 UTC