Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 13:00 συγκαλείται η ΚΟ της ΝΔ
  • [02] Συνεδριάζει το μεσημέρι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Ξεκίνησε στις επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου
  • [04] Παρατείνεται έως και 16 Ιουλίου η τραπεζική αργία
  • [05] Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για συντάξεις, εισφορές και ενοποιήσεις ταμείων
  • [06] Ανατιμήσεις στα τυποποιημένα τρόφιμα φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ
  • [07] Ούριος άνεμος πνέει για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα
  • [08] Βιβλιοπροτάσεις για το καλοκαίρι

  • [01] Στις 13:00 συγκαλείται η ΚΟ της ΝΔ

    Σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή των βουλευτών του κόμματος που συμμετέχουν στις Επιτροπές με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στη 1 η ώρα αναμένεται να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κεκλεισμένων των θυρών όπου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα δώσει οδηγίες για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην ψηφοφορία.

    Η Νέα Δημοκρατία αν και αναγνωρίζει πως τα μέτρα είναι πολύ δύσκολα, θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς θεωρεί πως η συμφωνία με τους εταίρους είναι μονόδρομος.

    [02] Συνεδριάζει το μεσημέρι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Συνεδριάζει, στις 2 μετά το μεσημέρι, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και τη στάση του κόμματος.

    [03] Ξεκίνησε στις επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου

    'Αρχισε, σε κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, η συζήτηση, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές.

    Η συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν περίπου 200 βουλευτές από όλες τις επιτροπές, αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι, ενώ στην Ολομέλεια της Βουλής έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει, όπως ανέφερε ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας, γύρω στις δύο το μεσημέρι και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν ξεπερνά τις 10 ώρες.

    Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, κατά τη ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί πολύ αργά απόψε.

    [04] Παρατείνεται έως και 16 Ιουλίου η τραπεζική αργία

    Την παράταση έως και τις 16 Ιουλίου 2015 της τραπεζικής αργίας και την διεύρυνση των τραπεζικών εργασιών που επιτρέπονται προβλέπει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 14/7/2015 στο ΦΕΚ.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, στα υποκαταστήματα των τραπεζών που λειτουργούν μπορούν να πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων και οι εξής πράξεις:

    α. Η άπαξ καταβολή ποσού εκατόν είκοσι (120) ευρώ στους συνταξιούχους, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί.

    β. Οι πληρωμές: αα) ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών δόσεων από τη χρήση πιστωτικής κάρτας και από κάθε είδους δάνειο, και ββ) οφειλών προς το Δημόσιο, προς τις ΔΕΚΟ, προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και προς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με κατάθεση μετρητών ή με εντολή μεταφοράς χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό.

    γ. Η εντολή μεταφοράς κεφαλαίων από λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως σε άλλο αντίστοιχο λογαριασμό που τηρείται στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.

    Σημειώνεται ότι οι πράξεις που αναφέρονται στις παραγράφους β και γ θα παρέχονται και μετά την 16η Ιουλίου.

    Επίσης μεταφέρεται η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στην Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

    [05] Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για συντάξεις, εισφορές και ενοποιήσεις ταμείων

    Τη σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές που έχουν καταβληθεί, θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων, που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και την επίτευξη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», το οποίο κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή. Οι συνταξιοδοτούμενοι θα λαμβάνουν το πλήρες ποσόν της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

    Η εξοικονόμηση της κρατικής δαπάνης από την αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, υπολογίζεται σε 4,2 εκατ. ευρώ για το 2015, 25.7 εκατ. ευρώ για το 2016, 42,87 εκατ. ευρώ για το 2017 και 60 εκατ. για το 2018.

    Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει άλλη αναφορά στο συνταξιοδοτικό, ενώ προβλέπεται η ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και η αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων.

    Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης. Από την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων λόγω της ένταξής τους στο ΕΤΕΑ, αναμένεται ετήσια εξοικονόμηση ύψους 16 εκατ. ευρώ.

    Τα θέματα της εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν τους όρους της ένταξης στο ΕΤΕΑ, οι λεπτομέρειες και η διαδικασία της εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών με εκείνη που ισχύει για το ΙΚΑ καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα ρυθμιστούν, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας.

    Ακόμη, αυξάνονται από την 1η Ιουλίου, από 4% σε 6%, οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης οι οποίες παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις, ενώ θεσμοθετούνται 6% εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες παρακρατούνται από τις επικουρικές συντάξεις. Η ενίσχυση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από την αύξηση των εισφορών υπολογίζεται στα 422 εκατ. ευρώ για φέτος και τα 854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Τέλος, έως τις 22 Ιουλίου, προβλέπεται να νομοθετηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η ρήτρα βιωσιμότητας ή «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», ή εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν προηγουμένως με τους δανειστές.

    Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έχει νομοθετηθεί και επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου για όλες τις επικουρικές συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές. Προβλέπει την ανά τρίμηνο προσαρμογή των παροχών στο ύψος των εισφορών, ώστε οι παροχές που δίνουν τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις εισφορές χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

    Η εφαρμογή της είχε παγώσει με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα στην αγορά εργασίας «με την πραγματοποίηση μεταξύ άλλων αυστηρής αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

    [06] Ανατιμήσεις στα τυποποιημένα τρόφιμα φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ

    Ανατιμήσεις σε δεκάδες κατηγορίες τυποποιημένων τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ φέρνει η μετάταξη τους στο συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13%, ενώ για τον ίδιο λόγο αυξήσεις τιμών θα σημειωθούν στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Παράλληλα δεκάδες άλλες κατηγορίες τροφίμων, κυρίως φρέσκων, παραμένουν στον συντελεστή ΦΠΑ 13% και οι τιμές τους θα παραμείνουν αμετάβλητες.

    Ζαχαρώδη, αναψυκτικά, χυμοί, κονσέρβες, σοκολατοειδή, ο καφές και τα σπορέλαια, τα βούτυρα και οι μαργαρίνες, τα τυποποιημένα ψωμιά και οι υπηρεσίες εστίασης αλλά και τα δίδακτρα των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών όπως και οι υπηρεσίες επισκευής κατοικιών μετατάσσονται στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% σήμερα με αποτέλεσμα να σημειωθούν αυξήσεις της τάξης του 8% στην τελική τους τιμή. Αυξήσεις θα σημειωθούν και σε όλα τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς μετατάσσονται και αυτά στον συντελεστή 23%. Πρόκειται για την τιμή του ενιαίου εισιτηρίου για μετακινήσεις με λεωφορεία, μετρό, τραμ και την τιμή της μηνιαίας κάρτας ενώ αντίστοιχα θα επηρεαστούν τα κόμιστρα των ταξί, τα εισιτήρια των τρένων και τα αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού όπως και των ΚΤΕΛ.

    [07] Ούριος άνεμος πνέει για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα

    Η αιολική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν λύση για την απομάκρυνση από τον άνθρακα, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια στις ώρες αιχμής.

    Σήμερα ο άνεμος που πνέει για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία, ούριος.

    Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Στατιστικής της αιολικής ενέργειας για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).Η συνολική καθαρή αιολικής ισχύς που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο ξεπέρασε τα 2.000MW στις 26 Απριλίου 2015. Η ανεμογεννήτριαπου πάτησε το όριο των 2.000MW συνδέθηκε από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην θέση Μαυροβούνι του Δήμου Τανάγρας στη Βοιωτία. Το ορόσημο των 2.000MW είναι μεν θετικό, βρίσκεται όμως μόλις στο 50% του εθνικού στόχου για το 2014.Η ΕΛΕΤΑΕΝ χαρακτηρίζει ως«αδικαιολόγητη»την υστέρηση στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και επισημαίνει ότι μαζί με τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι η πιο φθηνή πράσινη μορφή ενέργειας. Κυρίως όμως διαψεύδει την άποψη που κατά καιρούς εκφράζεται ότι ο στόχος ΑΠΕ του 2020 έχει επιτευχθεί από το 2014.Συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 συνδέθηκαν στο δίκτυο 103 MW νέας αιολικής ισχύος και απεγκαταστάθηκαν 440 kW. H εξαμηνιαία αυτή επίδοση είναι πολύ κοντά στη συνολική ισχύ που είχε εγκατασταθεί σε ετήσια βάση καθ' όλο το 2014 (113MW), αλλά και το 2013 και το 2012. Πέραν αυτών βρίσκονται υπό κατασκευή ή έχουν ήδη συμβολαιοποιηθεί νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 198 MW.

    Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015οι νέες επενδύσεις αιολικών πάρκων στην Ελλάδα διατήρησαν τη δυναμική που είχαν αποκτήσει κατά τοκλείσιμο του 2014. Το σύνολο της αιολικής ισχύος που κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία προσεγγίζει τα 2081,5 MW. Δηλαδή καταγράφεται αύξηση σε ποσοστό 5,2% σε σχέση με το τέλος του 2014.

    [08] Βιβλιοπροτάσεις για το καλοκαίρι

    Η κρίση κρίση αλλά και τα θρίλερ θρίλερ! Οι αναγνώστες του καλοκαιριού, που θέλουν να ξεφύγουν λίγο από τον ζόφο των ημερών, μπορούν να συμβουλευθούν το παρακάτω ανθολόγιο για τους τίτλους βιβλίων ξένης αστυνομικής λογοτεχνίας αλλά και ελληνικής. Είναι αναγνώσματα για την παραλία, το βουνό ή το σπίτι που εκδόθηκαν πρόσφατα.

    Πρόκειται για έργα συγγραφέων τα οποία συνδυάζουν την κλασική γραφή του αστυνομικού μυστηρίου αλλά και ένα είδος βιωματικού ρεπορτάζ, όπως αυτό που έκανε η Αυστριακή Μπέρνχαρντη οποία για να γράψει το μυθιστόρημά της«Κυρία Θάνατος»εργάστηκε επί ένα εξάμηνο ως βοηθός σε γραφείο τελετών.

    Και βέβαια, αναφερόμαστε σε δυσθεώρητες- για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα - πωλήσεις, όπως το γεμάτο εκπλήξεις έργο του Τζέϊμς Πάτερσον«Τελευταία ευχή»που έχει πουλήσει 300 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο!

    Ερωτικά εγκλήματα

    συλλογικό έργο(εκδ.Πατάκης)

    Οκτώ συγγραφείς αφηγούνται εγκλήματα πάθους και εξιχνιάζουν ιστορίες ερωτικής απόγνωσης. Ο Γιάννης Ατζακάς, η Ελένη Γιαννακάκη, ο Κώστας Καβανόζης, ο Χρίστος Κυθρεώτης, η Μαρία Μήτσορα, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο Χρήστος Οικονόμου και η Σώτη Τριανταφύλλουγράφουν από ένα διήγημα, όπου η ερωτογραφία διασταυρώνεται με τη noir γραφή,κλίνονταςάλλοτε προς τον σκληρό ρεαλισμό ή την παραμυθητικήαφήγηση,άλλοτε προς τη σκοτεινή παρωδία ή την αλλόκοτη περιπέτεια κι άλλοτε προς την υπερβατική πρόζα ή την κοινωνική σάτιρα. Όταν η ερωτική παραφορά οδηγεί τους ήρωες στη ρίζα του κακού, στη ρίζα της ύπαρξης...

    Ο προσκυνητής

    Τerry Hayes (εκδ.Διόπτρα)

    «Προσκυνητής»είναι το κωδικό όνομα ενός άντρα του οποίου την αληθινή ταυτότητα γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Ένας άντρας που δεν υπάρχει σε καμία βάση δεδομένων - ένα φάντασμα. Υιοθετημένος γιος ενός Αμερικανού εκατομμυριούχου, είχε μια επιτυχημένη καριέρα ως επικεφαλής ενός σημαντικού κατασκοπικού τμήματος των ΗΠΑ, μέχρι την«συνταξιοδότησή»του. Κρυμμένος πίσω από μια νέα ταυτότητα συγγράφει ένα βιβλίο για την ιατροδικαστική και αστυνομική έρευνα και απολαμβάνει μια ήρεμη ζωή στο Παρίσι, μέχρι τη στιγμή που το καθήκον τον καλεί να δραστηριοποιηθεί ξανά. Ένας από τους λίγους ανθρώπους που έσπασε τον κλοιό της απομόνωσής του, ο ντετέκτιβ Μπεν Μπράντλεϊ, τον καλεί να του δώσει την γνώμη του για ένα έγκλημα που δείχνει ότι έχει εκτελεστεί από έναν ευφυέστατο εγκέφαλο και το οποίο περιλαμβάνει πολλά σοκαριστικά στοιχεία: το θύμα πλέει σε μια μπανιέρα από οξύ, αφαιρώντας κάθε στοιχείο αναγνώρισης, χαρακτηριστικά προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο για τον Προσκυνητή είναι το γεγονός ότι η γυναίκα -όπως όλα δείχνουν- εγκληματίας έχει εμπνευστεί από το βιβλίο του.

    Τελευταία ευχή

    Τζέιμς Πάτερσον και Λίζα Μάρκλουντ (εκδ.Μεταίχμιο)

    Ο αστυνομικός ερευνητής Τζέικομπ Κάνον περιοδεύει στις πιο υπέροχες πόλεις της Ευρώπης. Όμως σκοπός του ταξιδιού του δεν είναι τα αξιοθέατα. Ο Κάνον βλέπει τα μουσεία, τους ναούς και τα μπιστρό μέσα από τα μάτια του φονιά της κόρης του. Η Κίμι, η κόρη του νεοϋορκέζου αστυνομικού, δολοφονήθηκε μαζί με τον φίλο της, όσο έκαναν διακοπές στη Ρώμη. Από τότε, μια σειρά από δολοφονίες ζευγαριών σημειώνονται στο Παρίσι, την Κοπεγχάγη, τη Φρανκφούρτη, τη Στοκχόλμη. Το μόνο που συνδέει αυτούς τους φόνους είναι μια καρτ ποστάλ που αποστέλλεται σε κάποια τοπική εφημερίδα λίγες μέρες πριν βρεθούν νεκρά τα επόμενα θύματα. Ο Κάνον θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Ντέσι Λάρσον, τη σουηδή ρεπόρτερ που έλαβε την τελευταία καρτ ποστάλ, και μαζί θα επιδοθούν στο κυνήγι των δολοφόνων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 July 2015 - 8:32:15 UTC