Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικός ανασχηματισμός ίσως και εντός της ημέρας
  • [02] Δ. Μάρδας: Τι αλλάζει στις τράπεζες απο τη Δευτέρα
  • [03] «Αγκάθι» το πότε και πως θα ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [04] Μ. Σαπέν: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω επιμηκύνσεων
  • [05] Ντ. Τούσκ: Υπάρχει κίνδυνος ιδεολογικού διχασμού στην Ευρώπη
  • [06] Αγγ. Μέρκελ: Εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
  • [07] Ζάκυνθος: Επαναλειτουργεί το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων
  • [08] Μαίνεται η πυρκαγιά στο Φαρακλό Λακωνίας
  • [09] «Αντίποδες»: Oι εκδότες Θ. Δρίτσας και Κ. Σαπαθαράκης μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [10] Ανοίγει για δύο παραστάσεις το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
  • [11] Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Νεάπολη Βοιών
  • [12] Die Zeit: Ενωμένοι κατά του Σόιμπλε λόγω των απόψεών του περί Grexit
  • [13] Με Μπριζ κληρώθηκε ο Παναθηναϊκός
  • [14] O Μακ έδωσε ελπίδα στις καθυστερήσεις

  • [01] Κυβερνητικός ανασχηματισμός ίσως και εντός της ημέρας

    Κυβερνητικός ανασχηματισμός αναμένεται ίσως και εντός της ημέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να τοποθετηθούν αντικαταστάτες στο υπουργείο Άμυνας στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κώστα Ήσυχου που έχει υποβάλει την παραίτηση του, καθώς και στο υπουργείο οικονομικών στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη, που επίσης έχει υποβάλει την παραίτησή της, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να καλυφθούν οι θέσεις των Νίκου Χουντή και Ευκλείδη Τσακαλώτου.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και μετακινήσεις υπουργών σε άλλα υπουργεία, και υπ' αυτή την έννοια, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ευρεία αναδιάρθρωση του υπουργικού συμβουλίου.

    [02] Δ. Μάρδας: Τι αλλάζει στις τράπεζες απο τη Δευτέρα

    «Από Δευτέρα ανοίγουν όλες οι τράπεζες και παρέχεται ένα μεγάλο σύνολο υπηρεσιών στα ταμεία, αλλά μόνο όσες διακινούν χρήμα σε λογιστική μορφή, δηλαδή από λογαριασμό σε λογαριασμό. Δεν μπορεί δηλαδή να πηγαίνει ο πολίτης σε ένα ταμείο π.χ. και να πάρει 200 ευρώ στο χέρι. Θα παίρνει κανονικά 60 ευρώ από ΑΤΜ ή 120 ευρώ ο συνταξιούχος και ο άνεργος από το ταμείο. Ό,τι γινόταν, θα γίνεται. Απλώς διευρύνεται ο κύκλος παροχής υπηρεσιών, με μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό. Τα πάντα θα γίνονται έτσι», δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑfm ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας.

    Πρόσθεσε ότι: «Αν έχετε π.χ. και μία προθεσμιακή κατάθεση και έχετε ανάγκες και θέλετε να κάνετε ένα μερικό σπάσιμο, μπορείτε να το κάνετε και να πληρώσετε τις υποχρεώσεις σας και το υπόλοιπο να το ανανεώσετε ή να το βάλετε στο λογαριασμό στην τράπεζα.

    Για τις επιταγές, κινούνται κανονικά. Αν κάποιος είδε το 8ήμερο να λήγει την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρείται σαν να μην υπήρχε και ως εκ τούτου κάποιος θεωρεί το χρόνο λήξης των επιταγών τη Δευτέρα και έχει ένα 8ήμερο για να κλείσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Τα λεφτά (από τις επιταγές) μπαίνουν σε λογαριασμό (δεν γίνεται ανάληψη μετρητών)».

    Ανέφερε ακόμη πως: «Μοναδική εξαίρεση είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι ναυτιλιακές και οι τουριστικές επιχειρήσεις που φέρνουν νέο χρήμα στη χώρα και μπορούν μόνο το 80% να χρησιμοποιήσουν για τις υποχρεώσεις τους. Κατατίθενται αυτά τα χρήματα και μπορούν να τα κάνουν ό,τι θέλουν (μπορούν να πάρουν και μετρητά στο χέρι)».

    Διευκρίνισε δε ότι: «Το 60άρι το παίρνει κάποιος κανονικά. Αν κάποιος δεν το πάρει 2-3 μέρες, μπορεί στις τρεις μέρες να πάρει 180 ευρώ. Αυτό είναι κάτι που συζητάμε και θα διευκρινιστεί σήμερα».

    Σε ότι αφορά τις θυρίδες σημείωσε πως: «Κανονικά και οι θυρίδες. Δεν υπάρχει κάτι εξαιρετικό. Το πρόβλημα ως τώρα ήταν οι κλειστές οι τράπεζες. Θα ανοίξουν και καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με το περιεχόμενο της θυρίδας του. Τις πρώτες μέρες, αν υπάρξει πρόβλημα με την πρόσβαση του κόσμου στις θυρίδες, θα πρέπει οι τράπεζες να το δουν, επειδή δεν είναι υπόθεση 10 λεπτών, για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Να δίνουν π.χ. ραντεβού».

    Εξήγησε πως ειδικές επιτροπές αποφασίζουν για τις αποστολές χρημάτων στο εξωτερικό λέγοντας: «Χρήματα έξω μπορείτε να στέλνετε, αν δεν ανήκετε στις κατηγορίες των μεγάλων επιχειρηματιών που στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό. Υπάρχει μια επιτροπή, η οποία βλέπει όλα αυτά τα ζητήματα και τα εγκρίνει και θα υπάρξει μια επιτροπή ανά υποκατάστημα, η οποία θα εγκρίνει αιτήματα με κάποιο όριο, το οποίο θα δούμε. Αποκεντρώνεται δηλαδή το σύστημα και κάποια θέματα λύνονται με αυτόματο τρόπο, όπως π.χ. αν έχει κάποιος ένα παιδί που φοιτά στο εξωτερικό και μπορεί να πάρει 5.000 ευρώ για να φτάσουν για τρεις μήνες.

    Πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται κανονικά, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να σηκώσει χρήματα. Εκεί, υπάρχει μια φραγή».

    Για τις συναλλαγές μέσω Internet είπε πως: «Έχουμε έρθει σε επαφή με τον ΣΕΠΕ, διότι έχουν υπάρξει κάποια προβλήματα με τις περιαγωγές και τις συμμετοχές π.χ. στο Google. Θα τα λύσουμε όλα αυτά που συνδέονται με τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, με μια υπουργική απόφαση που θα βγει την επόμενη εβδομάδα, διότι δεν λύνονται όπως τα υπόλοιπα της αγοράς που θα λυθούν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα βγάλουμε. Σχετίζονται με τηλεπικοινωνίες κ.λπ. και έτσι θα βγει υπουργική απόφαση και θα τα λύσουμε».

    [03] «Αγκάθι» το πότε και πως θα ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Οι χρηματιστηριακές αρχές σχεδιάζουν να επαναλειτουργήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την απόφαση να ανοίξουν οι τράπεζες την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί μέχρι αυτή την ώρα οι τελικές αποφάσεις.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου κ. Χ. Εγγλέζος , μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι το ΧA θα ανοίξει την Δευτέρα, το πολύ Τρίτη.Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπήρξε πρόταση, να ανοίξει το Χρηματιστήριο την Πέμπτη λόγω της λήξης των παραγώγων σήμερα.Η πρόταση αυτή δεν εγκρίθηκε, διότι ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου εκτίμησε το ύψος του κινδύνου για τις χρηματιστηριακές (λόγω hedging) θα ήταν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

    Πάντως όπως τονίζουν χρηματιστηριακές πηγές, η λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς δεν συνδέεται τόσο με το άνοιγμα των τραπεζών, αλλά με την διεύρυνση των τραπεζικών υπηρεσιών που αφορούν στην μετακίνηση κεφαλαίων και την εκκαθάριση των συναλλαγών.Οι μεγαλύτεροι εκκαθαριστές των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Ελλάδα είναι οι ελληνικές τράπεζες.Όμως αυτό που απασχολεί τους παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς είναι να βρεθούν τρόποι, για να μην ανοίξει πόρτα διαφυγής κεφαλαίων εκτός συστήματος.

    Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η μεταφορά στο εξωτερικό των κεφαλαίων που θα προκύψουν από την πώληση τίτλων από ξένους επενδυτές , αλλά και το εάν μπορέσουν οι Έλληνες επενδυτές να πάρουν το αντίτιμο των πωλήσεων τίτλων από τις τράπεζες.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να γίνει αγορά μετοχών μέσω χρημάτων που υπήρχαν στο σύστημα μέχρι 26.06.15 (παλιοί λογαριασμοί).

    [04] Μ. Σαπέν: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω επιμηκύνσεων

    Ευθυγραμμισμένος με τις θέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, φάνηκε σήμερα το πρωί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο Europe1, αμέσως μετά τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως«αυταπάτη»την ιδέα ενός προσωρινού Grexit.

    «Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω επιμηκύνσεων ήταν και η κατεξοχήν ιδιαίτερη θέση της Γαλλίας, διότι θα επέτρεπε τον σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και συγχρόνως την ελάφρυνση του βάρους στον ελληνικό λαό, πράγμα που είναι απαραίτητο»δήλωσε ο υπουργός. Στο ερώτημα εάν αυτή η«ιδιαίτερη»θέση της Γαλλίας, που συμβαδίζει με το ΔΝΤ, είναι αποδεκτή και από τη Γερμανία, ο Μ. Σαπέν απάντησε:«Τελικά έγινε αποδεκτή και όλα έγιναν από κοινού αποδεκτά ώστε τα πρώτα χρόνια να υπάρχει λιγότερο βάρος. Για αυτά όλα θα μιλήσουμε τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε να βάλουμε στον δρόμο την ελληνική οικονομία για να ξαναβρεί την ανάπτυξη. Αυτό είναι καλό και για εμάς τους Γάλλους, έχουμε σήμερα μια ανάπτυξη που επανέρχεται ύστερα από τέσσερα χρόνια, δεν είναι ώρα να προκαλέσουμε αναταράξεις, ώστε να διστάζει ένας επενδυτής εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. Σταθεροποιούμε την κατάσταση και δίνουμε ορατότητα».

    [05] Ντ. Τούσκ: Υπάρχει κίνδυνος ιδεολογικού διχασμού στην Ευρώπη

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τούσκ ζήτησε σε συνέντευξή του να επιστρέψει σε επίπεδο δεδομένων η συζήτηση για την κρίση στην Ελλάδα, ενώ επέκρινε σφοδρά τους αντιπάλους των πολιτικών λιτότητας όπως ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

    Ο Τούσκ κάλεσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες μεταξύ αυτών η «Καθημερινή» και η «Frankfurter Allgemeine», τους ηγέτες των χωρών μελών της ευρωζώνης να επαναφέρουν τη συζήτηση για την Ελλάδα σε επίπεδο δεδομένων.

    «Τελευταία έγινε πολύ λόγος για αξιοπρέπεια και ταπείνωση», σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Ιστορία, και κυρίως η γερμανική, μας διδάσκει πού οδηγεί αυτό», πρόσθεσε.

    Ο Πολωνός προειδοποίησε κατά ενός ιδεολογικού διχασμού της Ευρώπης. Όπως το 1968 έτσι και σήμερα υπάρχει μια ευρεία δυσαρέσκεια με τις τρέχουσες συνθήκες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει γρήγορα σε μια επαναστατική διάθεση και να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει εναλλακτική στο τρέχον οικονομικό σύστημα, χωρίς πολιτικές λιτότητας και περικοπές, εξήγησε ο Τούσκ.

    Ο πρόεδρος της ΕΕ επέκρινε μάλιστα και τον Αμερικανό οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος τάσσεται κατά των πολιτικών λιτότητας, επισημαίνοντας: «Αυτό που λέει ο Κρούγκμαν σίγουρα είναι ιδεολογικά λαμπρό, όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

    Σύμφωνα με τον Τούσκ, η κρίση στην Ελλάδα δεν οφείλεται στην υιοθέτηση του ευρώ, αλλά στην ελληνική πολιτική. Οποιαδήποτε άλλη υπόθεση είναι παράλογη, τόνισε.

    [06] Αγγ. Μέρκελ: Εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

    «Παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές, εμείς εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία πηγαίνει καλά όταν πηγαίνει καλά η Ευρώπη - και μάλιστα όλοι στην Ευρώπη», επανέλαβε η κυρία Μέρκελ, αλλά διευκρίνισε ότι τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ του τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα αποτελούν κίνηση αλληλεγγύης άνευ προηγουμένου, ενώ παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες. «Η Ευρώπη χρειάζεται την ικανότητα των συμβιβασμών», τόνισε, αλλά για μία ακόμη φορά επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους εντός Ευρωζώνης.

    «Μια ένωση μεταφοράς χρέους θα ήταν το τέλος της κοινότητας δικαίου και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ κατά την σημερινή, έκτακτη, συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την εξουσιοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM και για την έγκριση της χρηματοδότησης - γέφυρας από τον EFSM και πρόσθεσε ότι είχαμε τρεις επιλογές: να αλλάξουμε τους κανόνες, να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη ή να συνεργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύση.

    «Η συμφωνία είναι δύσκολη για την Ελλάδα. Η διάσωση της Ελλάδας δεν γίνεται με όποιο κόστος, αλλά εντός του πλαισίου των κανόνων, δήλωσε και ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα και φέρνει ήδη», αλλά η αξιοπιστία, όπως είπε, χάθηκε.

    [07] Ζάκυνθος: Επαναλειτουργεί το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων

    Ύστερα από πολλούς μήνες αδράνειας, λόγω έλλειψης προσωπικού, ανοίγει ξανά την προσεχή Τρίτη 21 Ιούλιου τις πόρτες του το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, στην καρδιά της πόλης της Ζακύνθου.

    Η πολύ θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της συνδρομής του δήμου που παραχώρησε προσωπικό στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου. Το προσωπικό αυτό απασχολείται μέσα από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί στο δήμο Ζακυνθίων και θα διατεθεί για τις ανάγκες φύλαξης τόσο στο μουσείο όσο και στο Κάστρο της Μπόχαλης.

    Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τέσσερα άτομα που θα αναλάβουν την φύλαξη του μουσείου και άλλα τρία που θα αναλάβουν την φύλαξη του Κάστρου. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα υπάρξει και επιπλέον ενίσχυση από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας το επόμενο διάστημα.

    [08] Μαίνεται η πυρκαγιά στο Φαρακλό Λακωνίας

    Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η φωτιά στη Νεάπολη Βοιών, αφού καίει ανεξέλεγκτη και λόγω των ισχυρών ανέμων δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή της.Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μεγάλο μέτωπο κι έχει φτάσει ως τις παρυφές της Νεάπολης, μόλις 500 μέτρα από το Ναυτικό Μουσείο. Επιπλέον, απειλεί το χωριό Καστανιά στο πίσω του βουνού.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μονεμβασιάς, Παναγιώτα Αλειφέρη, έχουν εκκενωθεί τα χωριά Φαρακλό, Λάχι, Αγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι.

    Η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι στον Αγιο Νικόλαο, όπου οι φλόγες έχουν μπει μέσα στο χωριό και υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένα άτομα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τον αριθμό. Επιπλέον σημείωσε ότι έχει καεί άγνωστος αριθμός σπιτιών στην είσοδο του χωριού Λάχι και τρεις οικίες στο Φαρακλό.

    Στην περιοχή υπάρχει πολύ μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας από όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνο, αλλά το έργο τους γίνεται δύσκολο γιατί οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί. Στην προσπάθεια της κατάσβεσης συνδράμουν πολίτες της περιοχής με ψεκαστικά και βυτιοφόρα καθώς και ελικόπτερα που κάνουν ρίψεις νερού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αεροπλάνα λόγω των ανέμων ήταν δύσκολο να επιχειρήσουν, ενώ τα ελικόπτερα λόγω του μεγάλου κυματισμού πηγαίνουν και παίρνουν νερό από τον όρμο της Πλύτρας.

    [09] «Αντίποδες»: Oι εκδότες Θ. Δρίτσας και Κ. Σαπαθαράκης μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πριν από μερικές ημέρες οι εκδόσεις Scripta, που τροφοδότησαν επί χρόνια την αγορά με σημαντικούς τίτλους από τον χώρο της θεωρίας, του δοκιμίου και της λογοτεχνίας, ανακοίνωσαν τον τερματισμό της δραστηριότητάς τους. Η κρίση έχει χτυπήσει τους εκδότες, αλλά την ώρα που κάποιοι αναγκάζονται να αποσυρθούν, κάποιοι άλλοι βρίσκουν το θάρρος να αναλάβουν καινούργιες πρωτοβουλίες.

    Πριν από μερικούς μόλις μήνες δυο νέοι άνθρωποι, ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Κώστας Σαπαθαράκης, που θέλουν να κάνουν «χιούμορ με τα σοβαρά πράγματα», έστησαν ένα μικρό εκδοτικό οίκο ο οποίος έχει ήδη ξεχωρίσει με τα βιβλία του. Ο λόγος είναι για τις εκδόσεις «Αντίποδες», που έχουν τυπώσει, ανάμεσα σε άλλα, το «Περί βάθους» του Αλεξάντερ Πόουπ, ενός από τους πιο εμβληματικούς συγγραφείς του 18ου αιώνα, το «Φάντασμα του Αλεξάντρ Βολφ» του Γκαϊτό Γκαζντάνοφ, ενός σπουδαίου ρώσου μυθιστοριογράφου, που παρέμενε μέχρι τώρα άγνωστος στην Ελλάδα, και τη συλλογή διηγημάτων «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, που συζητήθηκε πολύ από τους κριτικούς και αγαπήθηκε από το κοινό.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τους δύο εκδότες, ρωτώντας για τις επιλογές τους και για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουν τη γραμμή τους. «Προσπαθήσαμε με τις πρώτες μας επιλογές», λέει ο Θοδωρής Δρίτσας, «να οριοθετήσουμε ένα πεδίο που να εκτείνεται από τον Πόουπ μέχρι τη σύγχρονή μας λογοτεχνική παραγωγή. Ένα πεδίο με τη μέγιστη δυνατή ευρύτητα, που όμως θα διατηρεί την ενότητά του και την ένταση με την πραγματικότητα που μας περιβάλλει.

    Πώς αντιλαμβάνονται οι Αντίποδες τη θέση τους στο ελληνικό εκδοτικό τοπίο σε μια τόσο δύσκολη εποχή; «Η βασική μας επιδίωξη», παρατηρεί ο Κώστας Σπαθαράκης, «είναι να φτιάξουμε μια ενιαία σειρά στην οποία η λογοτεχνία, κλασική και σύγχρονη, ελληνική και ξένη, θα συνυπάρχει και θα συνομιλεί με τη φιλοσοφία και την ιστορία».

    Οι Αντίποδες έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής μιαν έντονη προτίμηση για την ελληνική λογοτεχνία και ιδίως για νέους ή και για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. «Είχαμε τη μεγάλη τύχη να ξεκινήσουμε με το ?Γκιακ'? του Δημοσθένη Παπαμάρκου», σημειώνει ο Κ. Σπαθαράκης: «Ένα βιβλίο στο οποίο πιστεύαμε πολύ, όσο ακόμη γραφόταν, και του οποίου η μεγάλη επιτυχία μάς βοήθησε πάρα πολύ στα πρώτα μας βήματα».

    «Μετά από τους πρώτους αυτούς μήνες με τον καταιγιστικό ρυθμό», λέει ο Θ. Δρίτσας, «πρέπει τώρα να αρχίσουμε να καταστρώνουμε λίγο πιο μακροπρόθεσμα σχέδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εκδώσουμε λιγότερα βιβλία. Αντίθετα, τώρα είναι η στιγμή να αρχίσουμε να εντάσσουμε σταδιακά στο λογοτεχνικό μας πρόγραμμα και κείμενα θεωρίας».

    [10] Ανοίγει για δύο παραστάσεις το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

    Ανοίγει σήμερα, ύστερα από 17 χρόνια, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης για την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2015 και την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, τον Προμηθέα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, πλαισιωμένος από τους Γεράσιμο Γεννατά στους ρόλους του Ήφαιστου και Ωκεανού, την Marlene Kaminsky, τον Δημήτρη Κουρούμπαλη, την Κατερίνα Λούρα ,την Ίριδα Μάρα (Κορυφαίες Χορού) και 5 χορεύτριες κλασικού χορου. Την κίνηση έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού και την μουσική οι Lost Bodies, ενώ τα σκηνικά-κοστούμια υπογράφει ο Kenny MacLellan και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.

    Το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης θα λειτουργήσει συμβολικά σήμερα και αύριο για δύο παραστάσεις, μετά τη θετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην εισήγηση -αίτημα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, καθώς στον χώρο εκτελούνται εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης.

    Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 7 το απόγευμα με το φως της μέρας, τόσο για λόγους πρακτικούς όσο και προσέγγισης του αυθεντικού τρόπου απόδοσης του αρχαίου δράματος. Ο αριθμός των θεατών θα είναι περιορισμένος, καθώς προς λειτουργία δόθηκαν 4 κερκίδες στο κάτω διάζωμα του θεάτρου, ενώ η διαδρομή προς τον χώρο θα είναι συγκεκριμένη.

    Την Κυριακή, η παράσταση θα δοθεί στο υπαίθριο θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, στις 9 το βράδυ.

    [11] Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Νεάπολη Βοιών

    Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η φωτιά στη Νεάπολη Βοιών, αφού καίει ανεξέλεγκτη και λόγω των ισχυρών ανέμων δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή της.Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μεγάλο μέτωπο κι έχει φτάσει ως τις παρυφές της Νεάπολης, μόλις 500 μέτρα από το Ναυτικό Μουσείο. Επιπλέον, απειλεί το χωριό Καστανιά στο πίσω του βουνού.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μονεμβασιάς, Παναγιώτα Αλειφέρη, έχουν εκκενωθεί τα χωριά Φαρακλό, Λάχι, Αγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι.

    Η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι στον Αγιο Νικόλαο, όπου οι φλόγες έχουν μπει μέσα στο χωριό και υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένα άτομα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τον αριθμό. Επιπλέον σημείωσε ότι έχει καεί άγνωστος αριθμός σπιτιών στην είσοδο του χωριού Λάχι και τρεις οικίες στο Φαρακλό.

    Στην περιοχή υπάρχει πολύ μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας από όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνο, αλλά το έργο τους γίνεται δύσκολο γιατί οι άνεμοι που πνέουν είναι ισχυροί. Στην προσπάθεια της κατάσβεσης συνδράμουν πολίτες της περιοχής με ψεκαστικά και βυτιοφόρα καθώς και ελικόπτερα που κάνουν ρίψεις νερού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αεροπλάνα λόγω των ανέμων ήταν δύσκολο να επιχειρήσουν, ενώ τα ελικόπτερα λόγω του μεγάλου κυματισμού πηγαίνουν και παίρνουν νερό από τον όρμο της Πλύτρας.

    [12] Die Zeit: Ενωμένοι κατά του Σόιμπλε λόγω των απόψεών του περί Grexit

    «Το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ,οι Πράσινοι και η Αριστερά εμφανίζονται οργισμένοι με τις νέες δηλώσεις περί Grexit του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε»γράφει η εφημερίδα Die Zeit.

    H γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι λίγο πριν από την σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στην Μπούντεστανγκ «μια ασυνήθιστη ενότητα» κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς «πολλοί πιστεύουν ότι ο υπουργός Οικονομικών θέλει να τορπιλίσει το νέο πακέτο βοήθειας προς στην Ελλάδα ενώ οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη»

    «Η καγκελάριος πρέπει να σταματήσει τον Σόιμπλε», δήλωσε η πρόεδρος των Πρασίνων,Κατρίν Γκέρινγκ Εκαρντ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο ηγέτης της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι δηλώνει οργισμένος με τη στάση του Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «τις τελευταίες εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών λειτουργεί ως καγκελάριος χωρίς να ακούει κανέναν».

    Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Οπερμαν τόνισε επίσης ότι από την στιγμή που η ελληνική βουλή αποδέχτηκε τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί ο Σόιμπλε να βάζει θέμα προσωρινού Grexit σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις.

    Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει μάλιστα ότι στο μέτωπο των επικριτών του Σόιμπλε μετέχουν τόσο ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    [13] Με Μπριζ κληρώθηκε ο Παναθηναϊκός

    Την Μπριζ θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, όπως προέκυψε από τη σχετική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στη Νιόν της Ελβετίας. Το «τριφύλλι» θα δώσει στην Αθήνα την πρώτη αναμέτρηση στις 28 ή 29 Ιουλίου, ενώ ο αγώνας ρεβάνς θα λάβει χώρα στο Βέλγιο στις 4 ή 5 Αυγούστου.

    [14] O Μακ έδωσε ελπίδα στις καθυστερήσεις

    Το γκολ του Μακ στις καθυστερήσεις του αγώνα γλίτωσε τον ΠΑΟΚ από ήττα με σκορ δύσκολα ανατρέψιμο απέναντι στη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, καθώς οι Κροάτες νίκησαν τη μακεδονική ομάδα με 2-1 στο Ζάγκρεμπ, με γκολ των Κόλαρ (30΄) και Αντριγιάσεβιτς (45΄). Η μείωση του σκορ όμως από τον Σλοβάκο έδωσε αρκετές ελπίδες ενόψει της ρεβάνς της άλλης Πέμπτης (23/7), στην Τούμπα.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 July 2015 - 10:32:23 UTC