Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Ερντογάν για τους τζιχαντιστές
  • [02] Ο γερμανικός Τύπος για την υιοθέτηση του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή
  • [03] Νέες οφθαλμικές σταγόνες θεράπευσαν τον καταρράκτη στα μάτια πειραματόζωων
  • [04] Ζ. Κ. Γιούνκερ: «Αποτρέψαμε το χειρότερο» με τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με την Ελλάδα
  • [05] Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στη Σαμοθράκη
  • [06] Στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, ο Θ. Μικρούτσικος
  • [07] Ο Μπ. Λούστιγκ δώρισε το Όσκαρ για τη «Λίστα του Σίντλερ» στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Ερντογάν για τους τζιχαντιστές

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο ομόλογός του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συζήτησαν για τις συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ καθώς και για την καταπολέμηση της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

    Η ασφάλεια της περιοχής εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, υπογράμμισε η αμερικανική κυβέρνηση και υποσχέθηκε να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία σε διάφορα θέματα.

    Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη «συνεργασία που συνεχίζεται και εντείνεται για την καταπολέμηση του ΙΚ, για τις κοινές τους προσπάθειες με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Ιράκ, όπως και για μια πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία» διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην Τουρκία, η οποία επλήγη από αρκετές αιματηρές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αποδόθηκε στους τζιχαντιστές, την Τρίτη, στην νότια πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατό.

    [02] Ο γερμανικός Τύπος για την υιοθέτηση του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή

    «Το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων», τιτλοφορείται η εφημερίδα Die Welt, η οποία επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έφερε ένα δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο κοινοβούλιο, το οποίο και πέρασε. Όμως τονίζει ότι και σε αυτή την ψηφοφορία ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν κατάφερε να διατηρήσει την πλειοψηφία του.

    Η Die Zeit σημειώνει ότι «Το ελληνικό κοινοβούλιο συμφώνησε σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», ενώ επισημαίνει ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση στη βουλή ο Τσίπρας υπερασπίστηκε τα μέτρα που έχουν ζητήσει οι πιστωτές από την Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι το απαραίτητο τίμημα προκειμένου να διατηρηθεί στη ζωή η χώρα.

    Εξάλλου η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι στη χθεσινή ψηφοφορία υπήρξαν λιγότερες απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό σε σχέση με την προηγούμενη, μία εβδομάδα πριν.

    Η Frankfurter Allgemeine επικεντρώνεται στο γεγονός ότι και πάλι ο κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται να έχασε την πλειοψηφία του. Παρόλα αυτά, σημειώνει, ότι με την υιοθέτηση του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αθήνας και της Ευρώπης για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στο άρθρο της με τίτλο: «Το κοινοβούλιο στην Αθήνα ψήφισε υπέρ του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων».

    Η Suddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αν και ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπισε και πάλι διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματός του.Παράλληλα η εφημερίδα αναφέρεται και στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το κοινοβούλιο κατά των μέτρων λιτότητας.

    Τέλος, το περιοδικό Der Spiegel τιτλοφορεί το άρθρο του: «Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τους όρους των πιστωτών».Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, εξηγεί το περιοδικό. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα πληροί τους όρους των πιστωτών προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της χώρας.

    [03] Νέες οφθαλμικές σταγόνες θεράπευσαν τον καταρράκτη στα μάτια πειραματόζωων

    Πρωτοποριακές οφθαλμικές σταγόνες, που δοκιμάσθηκαν σε πειραματόζωα (κουνέλια και σκύλους), συρρίκνωσαν με επιτυχία τον καταρράκτη στα μάτια τους. Το επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου σε μορφή κολλύριου, το οποίο θα θεραπεύει ή και θα προλαμβάνει τον καταρράκτη, καθιστώντας έτσι περιττή την χειρουργική αφαίρεσή του με συμβατική μέθοδο ή με λέιζερ.

    Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με επικεφαλής τον οφθαλμίατρο Κανγκ Ζανγκ και τη μοριακή βιολόγο Λινγκ Ζάο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το «Science» δήλωσαν ότι είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσει κανείς για μια νέου τύπου μη επεμβατική αντιμετώπιση του καταρράκτη, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν νέες μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους.

    [04] Ζ. Κ. Γιούνκερ: «Αποτρέψαμε το χειρότερο» με τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με την Ελλάδα

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt κάνει τον απολογισμό των τελευταίων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων.

    «Αποτρέψαμε το χειρότερο και μάλιστα όχι επειδή ήμασταν τόσο απίστευτα έξυπνοι, αλλά επειδή φοβόμασταν», τόνισε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε αν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν καλό από οικονομική και ηθική άποψη.

    «Η ηθική άποψη δεν είναι σημαντική. Το αποτέλεσμα αυτό βασίστηκε στον φόβο. Και όταν κανείς ξεπεράσει τον φόβο αυτό, έρχεται η ανακούφιση», πρόσθεσε ο ίδιος.

    «Κυρίως φοβόμουν μια οριστική ρήξη», υπογράμμισε ο Γιούνκερ. «Τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες ώρες έλεγα ότι αν καταρρεύσει η ευρωζώνη, τότε τα πάντα μπορούν να καταρρεύσουν. Αν καταστραφεί ο πιο βασικός σύνδεσμος, το πιο σημαντικό πράγμα, τότε ξαφνικά όλα μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση», εξήγησε.

    Παράλληλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτίμησε ότι η Ελλάδα «ειλικρινά δεν έχει κανέναν λόγο να αισθάνεται ταπεινωμένη. Διότι η Κομισιόν έκανε τα πάντα για να απαλύνουν την κατάσταση για την Ελλάδα».

    Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η άποψή τους για τους Έλληνες που πήραν μέρος στις διαπραγματεύσεις, ο Γιούνκερ απάντησε: «Βρίσκω τον (Έλληνα πρωθυπουργό) Αλέξη Τσίπρα συμπαθητικό και πάντα τον αντιμετώπιζα φιλικά (...) Ο Τσίπρας είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός και πρέπει να τον σεβόμαστε. Πάντα (στις διαπραγματεύσεις) προσπαθούσα να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, διότι διαφορετικά η μέθοδος των διαπραγματεύσεων δεν θα ήταν καθόλου ευρωπαϊκή».

    Εξάλλου πρόσθεσε ότι «παρά τις συμβουλές πολλών άλλων δεν ήθελα να κουνήσω το δάκτυλο (στους Έλληνες), διότι πάντα έλεγα ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη τον οποίο θα μπορούν να εμπιστεύονται οι Έλληνες. Αν όχι, φοβόμουν, ότι οι Έλληνες θα είχαν την εντύπωση ότι η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε μια ανθελληνική μηχανή».

    Ο Γιούνκερ επεσήμανε μάλιστα ότι τον στενοχωρούν κάποιες αντιδράσεις ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. «Παρατήρησα σε μια σειρά χωρών μια ανθελληνική τάση, η οποία οφείλεται σε εσωπολιτικούς λόγους και αφορούσε μόνο την οικονομική πτυχή. Όμως με αυτό τον τρόπο αγνοείται το κοινωνικό ζήτημα στην επίλυση της κρίσης».

    Σε ό,τι αφορά μια ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε: «Εδώ και μήνες έλεγα στον Αλέξη Τσίπρα ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί και στη συνέχεια θα λυθεί αμέσως μόλις υιοθετηθούν οι πρώτες πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

    Ερωτηθείς για πόσο διάστημα θα μπορέσει να κρατήσει η συμφωνία αυτή, ο Γιούνκερ απάντησε: «Αν η Ελλάδα κάνει αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε, και το χρέος περιοριστεί έπειτα από μια αρχική εκτίμηση, δεν θα τεθεί ξανά το πρόβλημα τα επόμενα τρία χρόνια».

    Πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι «οι Έλληνες είναι θύματα της αδυναμίας τους, διότι πάντα πολεμούσαν ο ένας τον άλλο».

    Στη συνέντευξή του ο Γιούνκερ εκτίμησε επίσης ότι η Ευρώπη έχει καταντήσει ένα σχέδιο των ελίτ. «Αυτό εξηγεί τη διαφορά στην αντίληψη μεταξύ των Βρυξελλών και της κοινής γνώμης. Ένα είναι βέβαιο: δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι».

    Τέλος, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ευρώπη, ο Γιούνκερ σημείωσε: «Ήλπιζα ότι η πικρία θα είχε εξαλειφθεί, όμως επανήλθε στο προσκήνιο. Πάντα γνώριζα πόσο πιο εύθραυστο από ποτέ είναι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όμως το πόσο εύθραυστο ακριβώς είναι, το αποκάλυψε η ελληνική κρίση. Επέστρεψαν οι παλιοί δαίμονες της εθνικιστικής δυσαρέσκειας».

    [05] Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στη Σαμοθράκη

    Υπό έλεγχο τίθεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες βράδυ στη Σαμοθράκη, καθώς εξακολουθούν να καίνε μόνο κάποιες μικροεστίες, που οφείλονται σε αναζωπυρώσεις εξαιτίας των ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν με μεγάλη ένταση.

    Στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που μετέβησαν άμεσα στο νησί, ελέγχοντας περιμετρικά το χώρο της πυρκαγιάς, ώστε να μην επεκταθεί κι άλλο η ζημία, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συχνές και έντονες.

    Την άμεση αντίδραση, τον πολύ καλό και αποτελεσματικό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στην κατάσβεση δυνάμεων, εξήρε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας. «Πέρα από τον δήμο, την πυροσβεστική και τον στρατό, εκατοντάδες πολίτες ακόμη και παιδιά που κάνουν διακοπές εδώ, ήρθαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Με τη συνεργασία και το άμεσο ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Γιώργου Παυλίδη, του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη, των υπηρεσιών της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας καθώς και του στρατού, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν απείλησε η φωτιά οικίες. Πολύ μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον της Αθήνας, τόσο από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας όσο και Πολιτικής Προστασίας» επισημαίνει ο κ. Βίτσας.

    Ο δήμαρχος Σαμοθράκης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά είχε πολύ μεγάλο μέτωπο καθώς εκδηλώθηκε σε περιοχή με δέντρα ύψους 10-12 μέτρων και όχι με χαμηλή βλάστηση, γεγονός που δυσχέραινε την κατάσβεσή της. Ωστόσο επισήμανε ότι χάρη στην προσπάθεια πρωτίστως των ντόπιων και στη συνέχεια των ισχυρών κατασβεστικών δυνάμεων, των οποίων η παρουσία εξακολουθεί να θεωρείται απαραίτητη, η απειλή τέθηκε υπό έλεγχο.

    Στο σημείο της πυρκαγιάς, στο πλευρό του δημάρχου Σαμοθράκης και των κατοίκων, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμεινε και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου ο οποίος ως πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, συνεχάρη τις δυνάμεις κατάσβεσης, την πυροσβεστική, τις υπηρεσίες του δήμου, το στρατό και κυρίως τους πολίτες που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες απέναντι στην πύρινη λαίλαπα για την ασφάλεια των κατοικημένων περιοχών και του νησιού.

    [06] Στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, ο Θ. Μικρούτσικος

    «Η μνήμη όταν επιστρέφει εκδικείται...» με αυτό τον τίτλο ο αγαπημένος μας συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος πραγματοποιεί δύο συναυλίες, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, αυτό το καλοκαίρι.

    «Τραγούδια με αίμα. Τραγούδια από πέτρα. Τραγούδια για το όνειρο που πάντα θα κυνηγάμε. Τραγούδια για να ξορκίσουμε τους εφιάλτες, που και τότε και τώρα μας περικυκλώνουν». Με αυτό το σκεπτικό έγινε η επιλογή των τραγουδιών από τον συνθέτη.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τον Θάνο Μικρούτσικο, σε μια αποκλειστική συνάντηση-συνέντευξη, για τις ιδιαιτερότητες, τις αφετηρίες και αναφορές, το «ύφος» και το «χρώμα» αυτής της συναυλίας και γενικότερα της περιοδείας του, φέτος, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που διανύουμε.

    [07] Ο Μπ. Λούστιγκ δώρισε το Όσκαρ για τη «Λίστα του Σίντλερ» στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος

    Ο Μπράνκο Λούστιγκ, κινηματογραφικός παραγωγός και επιζών του στρατοπέδου εξόντωσης του ¶ουσβιτς, δώρισε σήμερα το Όσκαρ που είχε κερδίσει για την ταινία «Λίστα του Σίντλερ» στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι το αγαλματίδιο βρήκε επιτέλους τη θέση του.

    Ο Λούστιγκ, που κατάγεται από την Κροατία και σήμερα είναι 83 ετών, συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ για την ταινία του 1993 η οποία κέρδισε συνολικά επτά Όσκαρ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Γερμανού βιομήχανου Όσκαρ Σίντλερ και τις προσπάθειές του να σώσει εκατοντάδες Εβραίους από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    «Πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή θέση για το Όσκαρ» είπε ο Λούστιγκ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή στην Ιερουσαλήμ, παρουσία και της προέδρου της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς.

    Ο Λούστιγκ είπε ότι δεν αισθάνεται ότι «αποχωρίζεται» το ένα από τα δύο Όσκαρ που έχει κερδίσει --το άλλο ήταν για την παραγωγή του «Μονομάχου».

    «Δεν το αποχωρίζομαι, το αφήνω στο έθνος, στις επόμενες γενιές. Θα το βλέπουν όλοι οι επισκέπτες του Γιαντ Βάσεμ, στο σπίτι μου το βλέπουν μόνο η γυναίκα μου και η κόρη μου», εξήγησε.

    Ο Λούστιγκ γεννήθηκε στο Όσιγιεκ της Κροατίας. Όντας Εβραίος, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στάλθηκε στο ¶ουσβιτς και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Με τη λήξη του πολέμου ξαναβρήκε τη μητέρα του όμως πολλά άλλα μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του, είχαν πεθάνει.

    Επέστρεψε στο ¶ουσβιτς το 2011 για να γιορτάσει εκεί το Μπαρ Μίτσβα του, την εβραϊκή τελετή για την ενηλικίωση των αγοριών που δεν μπόρεσε να κάνει όταν ήταν έφηβος λόγω του πολέμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 July 2015 - 6:32:14 UTC