Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάθεση στεφάνου από τον ΠτΔ στον ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ - ΕΣΑ»
  • [02] Ο Ι. Πανούσης για διαφωνούντες βουλευτές, εκλογές και μετανάστες
  • [03] Ι. Μηλιός: Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Γεύμα των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [05] Στην Αθήνα σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών και του ESM
  • [06] Φ. Μογκερίνι: Mεγάλης σημασίας για την ειρήνευση στη Μ. Ανατολή, ο ρόλος της Κύπρου
  • [07] «Πράσινο φως» από την ΕΕ στο πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά της ελονοσίας
  • [08] Έφοδοι της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τζιχαντιστές
  • [09] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Ένα grexit «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι»
  • [10] «Στις μέρες μας, μοιάζει να αναπτύσσεται ένας νέος φιλελληνισμός»
  • [11] Το θέατρο Νο συναντά τη «Νέκυια» στην Επίδαυρο
  • [12] Με τη Λίντα Καπετανέα η τελευταία παράσταση του 21ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
  • [13] Συνεδριάζει το μεσημέρι η Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας
  • [14] FAZ: Αμφίβολο το αποτέλεσμα του ελληνικού πειράματος
  • [15] Τα «έξυπνα» ρολόγια είναι ευάλωτα στους χάκερ

  • [01] Κατάθεση στεφάνου από τον ΠτΔ στον ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ - ΕΣΑ»

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετέβη σήμερα το πρωί στον μνημειακό - ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ» στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου κατέθεσε στεφάνι με την ευκαιρία της 41ης Επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε από τη χήρα του αείμνηστου Σπύρου Μουστακλή και το Προεδρείο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της επταετίας στον χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ» και στα κελιά όπου βασανίστηκαν οι αντιστασιακοί Σπύρος Μουστακλής και Αλέκος Παναγούλης.

    [02] Ο Ι. Πανούσης για διαφωνούντες βουλευτές, εκλογές και μετανάστες

    Για «τρικομματική κυβέρνηση» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, σχολιάζοντας τις διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όπως ανέφερε «βλέπει» εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. «Έχουμε τρικομματική κυβέρνηση. Διότι είναι άλλο πράγμα να διαφωνείς σε ένα νομοσχέδιο και άλλο πράγμα να έχεις ένα συντονισμένο, συγκροτημένο άλλο κέντρο εξουσίας» είπε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

    Υποστήριξε ότι «όταν ψηφίζουν οι ίδιοι διαφορετικά στα νομοσχέδια, πάει να πει πως έχεις ένα συγκροτημένο πυρήνα» και πρόσθεσε ότι «ή πρέπει να αλλάξει ο κ. Τσίπρας ή πρέπει να αλλάξουν αυτοί, διότι αυτό θα έρχεται κάθε μέρα μπροστά μας», κάνοντας λόγο για «πολιτική γάγγραινα».

    Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών απάντησε ότι το θεωρεί βέβαιο, σημειώνοντας: «Έξι μήνες ένα πολύ μεγάλο μέρος της κυβέρνησης διαπραγματευόταν ενώ δεν όφειλε να διαπραγματεύεται, όφειλε να δουλεύει, να κυβερνάει. Διαπραγματεύονταν και άνθρωποι, οι οποίοι ήταν αναρμόδιοι σε αυτόν τον τομέα. Τώρα αν τρεις μήνες έχουμε αυτό το μετέωρο βήμα, πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβρη, στην ουσία έχεις εννιά μήνες που μια κυβέρνηση δεν έχει δείξει τι είναι αριστερό». Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο ίδιος στο υπουργείο δεν έχει λάβει κάποια ειδοποίηση για πρόωρες εκλογές.

    Για τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ζητήσει την παραίτησή του κατηγορώντας τον για αστυνομοκρατία, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Tην προηγούμενη Τετάρτη ζήτησαν την παραίτησή μου για τα επεισόδια, αυτήν την Τετάρτη δεν έγινε κανένα επεισόδιο».

    Είπε, πάντως, ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην είναι στην κυβέρνηση. «Εγώ του ζήτησα να μην είμαι. Δεν θέλω να δημιουργώ προβλήματα στον πρωθυπουργό τη στιγμή που υπάρχουν διάφορες τάσεις - ομάδες που θεωρούν ότι είμαι αρνητικός για τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε. Ο κ. Πανούσης επισήμανε ακόμη ότι το Ποτάμι, το ΚΚΕ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί και αντί να απολογείται στην αντιπολίτευση, απολογείται στην κυβέρνηση.

    Αιχμηρός ήταν και για τις αντιρρήσεις που εκφράζονται σχετικά με τη συνεργασία με τους εκπροσώπους της τρόικας. «Εάν θεωρούμε ότι είναι πραξικόπημα η υπογραφή από τον πρωθυπουργό και είναι και εκχώρηση κυριαρχίας, μπήκαν οι οχτροί στην πόλη, άρα να τους πυροβολήσουμε. Αν θεωρούμε ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία συνεργασίας, όπου τίποτε δεν έχουμε να κρύψουμε, όπου όλα πρέπει να γίνουν όμως στην διαφάνεια, με λογοδοσία, να ξέρει ο λαός τι γίνεται. Αυτό το κρυφτούλι να πηγαίνουν σε ξενοδοχεία δεν το καταλαβαίνω. Ούτε κανένας υπουργός πρέπει να θίγεται που συνεργάζεται, γιατί συνεργάζεται έτσι κι αλλιώς. Σε πολλά πράγματα συνεργαζόμαστε με τις φίλιες ή λιγότερο φίλιες χώρες, ευρωπαϊκές και μη... Δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς αυτή τη βαβούρα που γίνεται γύρω από τη συνάντηση αυτών των ανθρώπων... Προτιμώ να είναι στο υπουργείο, σε μια αίθουσα, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Για τους μετανάστες

    Για μια κατάσταση που δεν αποτελεί πρόβλημα της χώρας και την οποία δεν μπορεί να χειριστεί πλέον η ελληνική κυβέρνηση, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενος στο θέμα με τους μετανάστες. Όπως είπε, μιλώντας στο MEGA ο κ. Πανούσης, τους τελευταίους μήνες έχουν μπει στη χώρα 102.00 μετανάστες, ενώ 2 εκατομμύρια περιμένουν στα παράλια της Τουρκίας.

    «Η Ευρώπη στέλνει μεν λεφτά αλλά σηκώνει τα χέρια ψηλά, δε απορροφά, δεν βοηθά στη μετεγκατάσταση. Ψάχνουν οι άνθρωποι αυτοί έναν τρόπο να φύγουν. Αυτός ο τρόπος δεν είναι πάντα και ο πιο νόμιμος και δεν εμπλέκεται η ελληνική πολιτεία σε αυτά» ανέφερε ο κ. Πανούσης.

    «Κάνουμε τα πάντα να μην γίνει η κατάσταση εκτός ελέγχου. Να μην βγουν στα νησιά ξενοφοβικά ανακλαστικά» τόνισε ο υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα.

    «Εγώ νομίζω είναι ένα πρόβλημα του ΟΗΕ, ένα πρόβλημα οικουμενικής διάστασης» υπογράμμισε ο κ. Πανούσης, όταν διαλύονται κράτη όπως η Λιβύη. Αναφέρθηκε και σε συζήτηση που είχε με τον κ. Στυλιανίδη, επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας, ο οποίος του είπε ότι αν διαλυθεί ο Λίβανος θα υπάρχει έντονημεταναστευτική ροή και στην Κύπρο.

    [03] Ι. Μηλιός: Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ

    Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από αυτούς που διαφωνούν, αλλά από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που τα συμφέροντά της θίγονται με τις πολιτικές των μνημονίων, εκτίμησε ο Γιάννης Μηλιός, μιλώντας στο MEGA.

    Ο πρώην υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «έχουμε μια κατάσταση όπου η ψυχή, το πρόγραμμα, οι ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν με την πολιτική στην οποία έχει οδηγηθεί να συνομολογήσει η κυβέρνηση». Τόνισε, ότι παρά τις διαφωνίες «είμαστε όμως ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε στο ίδιο κόμμα και όλοι θέλουμε να διασφαλίσουμε την ενότητα».

    Ο κ. Μηλιός υπογράμμισε ότι μια ενδεχόμενη διάσπαση θα ήταν «καταστροφική και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τους ανθρώπους που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

    Σχετικά με τα περί επιστροφής στην δραχμή επισήμανε ότι το να πάμε στη δραχμή δεν εξασφαλίζει ότι ο κόσμος της εργασίας, ο απλός επιχειρηματίας θα έχει εισόδημα, ενώ για το ενδεχόμενο διπλού νομίσματος ανέφερε ότι «με κριτήριο το να υπάρχει εισόδημα δεν πρέπει να έχουμε κανένα ταμπού».

    Για την Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι «ήταν πάντα μια ισχυρή προσωπικότητα που υπερασπιζόταν τις απόψεις της» και επισήμανε ότι «έχει πετύχει σημαντικά πράγματα και δεν πρέπει να την απαξιώνουμε».

    «Έχει καταφέρει να κάνει τη Βουλή ένα όργανο το οποίο δεν είναι απλώς διεκπεραιωτικό. Μπορεί να έχει σημαντικό πολιτικό ρόλο ως έκφραση της εθνικής αντιπροσωπείας», σημείωσε.

    [04] Γεύμα των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Γεύμα προς τιμήν των πολιτικών αρχηγών, θα παραθέσει στις 14:00 στο Προεδρικό Μέγαρο ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, με την ευκαιρία της 41ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

    Στο γεύμα θα παρακαθήσουν: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, λόγω απουσίας του γγ της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Αθανάσιος Παφίλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, Φώφη Γεννηματά.

    [05] Στην Αθήνα σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών και του ESM

    Aνοικτό άφησε το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα σήμερα Παρασκευή ή το Σάββατο στη Αθήνα, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχουν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος των 82 - 86 δισ. ευρω, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον.

    Οπως διευκρίνισε ο ίδιος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί.

    Σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα

    Σήμερα Παρασκευή θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και του ESM, ενώ από ελληνικής πλευράς στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.

    Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι παράλληλα επισήμαναν ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές.

    Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το τριετές Μνημόνιο (MOU) όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι.

    Σημειώνεται ότι, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ανέφεραν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

    [06] Φ. Μογκερίνι: Mεγάλης σημασίας για την ειρήνευση στη Μ. Ανατολή, ο ρόλος της Κύπρου

    Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, επεσήμανε ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή είναι μεγάλης σημασίας για την ΕΕ. Η κ. Μογκερίνι, η οποία πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Λευκωσία, έγινε δεκτή από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

    Μετά τη συνάντηση, η κ. Μογκερίνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε μια καλή μακρά συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, στον οποίο μετέφερε τη στήριξη της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Πρόσθεσε, ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν την περιφερειακή διάσταση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, ενόψει και της επίσκεψης στην Κύπρο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την ερχόμενη βδομάδα.

    Επίσης, ανέφερε ότι αντηλλάγησαν απόψεις για θέματα που αφορούν την περιοχή στο πλαίσιο και της συμφωνίας για το Ιράν και τις σχέσεις με την Αίγυπτο και την υπόλοιπη ευρύτερη Μέση Ανατολή.

    «Η Κύπρος πάντοτε διαδραματίζει ένα εξαιρετικά θετικό και χρήσιμο ρόλο, ιδιαίτερα σε αυτή την περιοχή, σε ό,τι αφορά την εξωτερική μας πολιτική», είπε η κ. Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται από τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον κ. Αναστασιάδη.

    Σημείωσε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο αποφασίστηκε όπως συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή και συνεργασία αναφορικά με θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή.

    [07] «Πράσινο φως» από την ΕΕ στο πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά της ελονοσίας

    Το «πράσινο φως» από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έλαβε σήμερα το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά της ελονοσίας, με τη σύσταση να χρησιμοποιηθεί για βρέφη στην Αφρική, τα οποία κινδυνεύουν από τη νόσο που προκαλείται από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

    Το εμβόλιο RTS,S ή Mosquirix, που θα παρασκευάζει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline σε συνεργασία με το πρόγραμμα Malaria Vaccine Initiative της διεθνούς μκο PATH, θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας το οποίο θα λάβει άδεια κυκλοφορίας στην αγορά και αναμένεται να βοηθήσει στην πρόληψη εκατομμυρίων κρουσμάτων της νόσου στις χώρες που θα το χρησιμοποιήσουν.

    Οι συστάσεις για την άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) υιοθετούνται συνήθως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών.

    [08] Έφοδοι της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τζιχαντιστές

    Η τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε εφόδους σε περισσότερους από 100 χώρους που φέρεται ότι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και με ένοπλους τζιχαντιστές στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο ολονύχτιας επιχείρησης υποστηριζόμενης από ελικόπτερα και από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν σε 26 συνοικίες της πόλης με τη συμμετοχή 5.000 αστυνομικών, ενώ νωρίς σήμερα το πρωί τουρκικά μαχητικά F-16 έπληξαν τρεις στόχους του ΙΚ στη Συρία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαιώνοντας δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου που προηγήθηκαν.

    Ο αξιωματούχος ασφαλείας διευκρίνισε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

    Χθες Πέμπτη, έγινε γνωστό ότι Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν να επιτρέψουν σε μαχητικά αεροσκάφη της υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχίας να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην ανατολική Τουρκία για να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

    [09] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Ένα grexit «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι»

    Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι» μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.Πλέον εξαρτάται από «τη δέσμευση» των Ελλήνων, πρόσθεσε ο Γιούνκερ μιλώντας χθες Πέμπτη το βράδυ στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF. «Οι Έλληνες πρέπει να φέρουν αποτελέσματα», τόνισε.

    Παράλληλα ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε επιτυχημένες τις τελευταίες διαπραγματεύσεις για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. «Βρήκαμε μια λύση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι αναμένει τώρα «μια μακρά περίοδο ηρεμίας». Το άγχος «είναι κακός σύμβουλος», εξήγησε.

    Σε ό,τι αφορά το κοινό νόμισμα, ο Γιούνκερ επεσήμανε ότι χωρίς το ευρώ η οικονομία της Ευρώπης θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση. «Το ευρώ είναι το τσιμέντο που κρατά ενωμένη την Ευρώπη», δήλωσε.

    [10] «Στις μέρες μας, μοιάζει να αναπτύσσεται ένας νέος φιλελληνισμός»

    «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στις μέρες μας μοιάζει να αναπτύσσεται ένας νέος φιλελληνισμός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση και αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους» λέει η Πέπη Ρηγοπούλου σε μια συζήτησή μας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη σημερινή επέτειο των 41 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας.

    Συγγραφέας βιβλίων σχετικών με τον πολιτισμό, την τέχνη, τον μύθο, την ψυχανάλυση, καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Πέπη Ρηγοπούλου συνδέει στην κουβέντα μας το χθες με το σήμερα γιατί όπως εξηγεί «κάθε νέο τραύμα ενεργοποιεί τα προηγούμενα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και όλες και όλοι θέλουμε να μιλήσουμε και να αφηγηθούμε. Και πρέπει να το κάνουμε. Είναι άλλος ένας τρόπος αντίστασης».

    [11] Το θέατρο Νο συναντά τη «Νέκυια» στην Επίδαυρο

    Μία εξαιρετικά σπάνια συνάντηση δύο μεγάλων παραδόσεων με βαθιές ρίζες μέσα στον χρόνο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ Επιδαύρου. Μετά την πρεμιέρα στο Τόκιο, ο μεγάλος δάσκαλος του ιαπωνικού θεάτρου Νο, Γκένσο Ουμεγουάκα, συμπράττει με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό για να παρουσιάσουν στο αργολικό θέατρο (24-25/7) τη «Νέκυια», μια παράσταση βασισμένη στη ραψωδία λ της Οδύσσειας του Ομήρου. Μέσα από τη γλώσσα της σιωπής και της αφαίρεσης, και με εργαλείο τη βαθιά παράδοση των 800 ετών που υπάρχει πίσω τους και την υψηλή εκπαίδευση, οι ηθοποιοί του Νο θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το ηλικίας άνω των 2.500 ετών ομηρικό έπος.

    «Νιώθω πραγματικά πολύ λίγος για να σκηνοθετήσω αυτόν τον σπουδαίο δάσκαλο. Η πιο σωστή λέξη λοιπόν, είναι η συνάντηση και όχι η σκηνοθεσία. Δεν υπάρχει καμία διάθεση εκδυτικοποίησης αυτού του θεάματος. Κάτι τέτοιο θα ήταν η μεγαλύτερη ανοησία» επισημαίνει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός

    Στη Νέκυια ή Νεκυομαντεία, όπως ονομάζεται η ραψωδία λ, ο Οδυσσέας αφηγείται πώς, από νόστο για την πατρίδα του και με παρότρυνση της Κίρκης επιχείρησε την κάθοδο στον Αδη, προκειμένου να λάβει από τον μάντη Τειρεσία χρησμό για την επιστροφή του στην Ιθάκη.

    [12] Με τη Λίντα Καπετανέα η τελευταία παράσταση του 21ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

    Κλείνει απόψε στις 22:00 η αυλαία του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τη Λίντα Καπετανέα που θα παρουσιάσει την παράσταση RootlessRoot, W Memorabilia (Phaedra's Laboratory).

    Η Λίντα Καπετανέα έχει στενούς δεσμούς με την Καλαμάτα και κατάγεται από τη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης. Με τη RootlessRoot, την ομάδα που έχει δημιουργήσει μαζί με τον Γιόζεφ Φρούτσεκ, έχουν παρουσιάσει επτά παραγωγές σε συνεργασία με σημαντικούς ευρωπαϊκούς φορείς. Εχουν περιοδεύσει σε πολλές χώρες και έχουν κερδίσει σημαντικά καλλιτεχνικά βραβεία και διακρίσεις. Έχουν, επίσης, εφεύρει μια πρωτότυπη εκπαιδευτική μέθοδο, το Fighting Monkey.

    [13] Συνεδριάζει το μεσημέρι η Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας

    Υπό την προεδρία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν θέματα της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης.

    [14] FAZ: Αμφίβολο το αποτέλεσμα του ελληνικού πειράματος

    Σε άρθρο - σχόλιό της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine εκτιμά ότι η ΕΕ στην περίπτωση της Ελλάδας προσπαθεί για πρώτη φορά να αναγκάσει έναν λαό να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί, ένα πείραμα με αμφίβολο αποτέλεσμα.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων δεν έχουν αλλάξει και πολλά στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε και πάλι την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

    Παράλληλα, προσθέτει, ο Τσίπρας εξακολουθεί να μην συμφωνεί με τις μεταρρυθμίσεις. Δήλωσε και πάλι ότι αναγκάζεται να εφαρμόσει μια συμφωνία στην οποία δεν πιστεύει.

    Από την άλλη, επισημαίνει η FAZ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκει τα όσα προωθούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο «σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά», κάτι που είναι αναμενόμενο καθώς η Αθήνα εφαρμόζει τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει νέα βοήθεια.

    Παρόλα αυτά, τονίζει η εφημερίδα, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Αν έχουμε αποκομίσει ένα μάθημα από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε άλλες χώρες, αυτό είναι ότι μια κοινωνία μπορεί να αλλάξει όταν η πολιτική τάξη τάσσεται υπέρ του εκσυγχρονισμού και τον εφαρμόζει πειστικά, σημειώνει.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει η FAZ, κάνει το αντίθετο: Έχει δημιουργήσει μια νοοτροπία πολιορκίας και ισχυρίζεται ότι η χώρα είναι θύμα πιέσεων. Αυτό βέβαια φαίνεται να ικανοποιεί τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν περάσει πέντε χρόνια λιτότητας. Όμως, υπογραμμίζει, δεν αρκεί για να αναδιαρθρωθεί ένα κράτος.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αναρωτηθεί πώς μπορεί να κυβερνήσει μακροπρόθεσμα χωρίς να διαθέτει την πλειοψηφία. Οι πρόωρες εκλογές, τις οποίες πολλοί αναμένουν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ισχύ του, όμως όχι την επιθυμία του για μεταρρυθμίσεις.

    Αλλά και στην περίπτωση (αν και όχι πιθανή) που υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, δεν θα αλλάξει τίποτα στη διάθεση που επικρατεί στη χώρα, η οποία - παρά τα λάθη της προηγούμενης τρόικας - εξακολουθεί να ενεργεί σαν να αρνείται να περάσει στον 21ο αιώνα.

    Η FAZ καταλήγει επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πάντα αναμιγνυόταν στα εσωτερικά των χωρών μελών της, καθώς αυτή είναι η φύση της. Όμως στην Ελλάδα προσπαθεί για πρώτη φορά να αναγκάσει για πρώτη φορά έναν λαό να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί. Αυτό θα πρέπει να το θεωρήσουμε ένα πείραμα με ανοικτό αποτέλεσμα.

    [15] Τα «έξυπνα» ρολόγια είναι ευάλωτα στους χάκερ

    Μετά τους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και γενικά ότι «έξυπνο» υπάρχει πάνω στη Γη, είναι η σειρά των «έξυπνων» ρολογιών (smart watches) να προστεθούν στον κατάλογο με τους υποψήφιους στόχους των χάκερ.

    Μια νέα έκθεση της αμερικανικής εταιρείας Hewlett Packard προειδοποιεί ότι τα νέα φορετά ηλεκτρονικά «γκάτζετ» έχουν ανησυχητικά κενά ασφαλείας. Και αυτό το πρόβλημα αφορά ακόμη και τα καλύτερα ρολόγια που κυκλοφορούν στην αγορά.

    Οι ειδικοί της εταιρείας δοκίμασαν δέκα κορυφαία και δημοφιλή μοντέλα «έξυπνων» ρολογιών και βρήκαν ότι όλα έχουν τουλάχιστον μια ευάλωτη πλευρά από άποψη ασφάλειας. Όπως είπαν, οι κατασκευαστές πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο ζήτημα μελλοντικά.

    Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το BBC, από την έρευνα προέκυψε ότι:

    - Εννέα στα δέκα ρολόγια στέλνουν ορισμένα δεδομένα με μη κρυπτογραφημένο τρόπο, με συνέπεια να μπορούν να παραβιασθούν και να διαβασθούν από έναν κακόβουλο χάκερ.

    - Μόνο τα μισά ρολόγια έχουν λειτουργία κλειδώματος, που εμποδίζει άλλους χρήστες πέρα από τον ιδιοκτήτη να έχουν πρόσβαση στα αποθηκευμένα στοιχεία.

    - Το ένα τρίτο των ρολογιών επιτρέπουν απεριόριστες προσπάθειες πρόσβασης (login) από τον χρήστη, πράγμα που δίνει άπλετο χρόνο στον χάκερ ή στον κάθε περίεργο να δοκιμάσει άπειρους κωδικούς (passwords), εωσότου πετύχει τον σωστό.

    - Δύο στα δέκα ρολόγια μπορούν εύκολα να «ζευγαρωθούν», αν κλαπούν, με ένα διαφορετικό τηλέφωνο από αυτό του ιδιοκτήτη τους.

    Για «απογοητευτικά, αλλά όχι απρόσμενα» ευρήματα έκανε λόγο η ΗΡ, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιά ακριβώς μοντέλα ρολογιών «τσέκαρε» και σε ποιά εντόπισε τα περισσότερα κενά ασφαλείας. Όμως, διέρρευσε ότι συσκευές των Apple, Sony και Samsung ήσαν ανάμεσα σε αυτά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 July 2015 - 8:32:16 UTC