Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O Ευ. Βενιζέλος καλεί τον Αλ.Τσίπρα «να αποσαφηνίσει τον χαρακτήρα της κυβέρνησης του»
  • [02] «Η ΝΔ ενδέχεται να ζητήσει παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
  • [03] Αρχισαν οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς
  • [04] «Συνεργασία Ουάσινγκτον και ¶γκυρας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους»
  • [05] Γ. Φίσερ: Μοιραία για την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη η πολιτική Μέρκελ - Σόιμπλε
  • [06] Θα γίνει σεβαστό το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, συμφώνησαν Αναστασιάδης και Ακιντζί
  • [07] Προβολές ταινιών animation μικρού μήκους στο «Φουγάρο» του Ναυπλίου
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης
  • [09] Κούζμιτς ο «εκλεκτός»
  • [10] «Χάλκινος» ο Σπύρος Γιαννιώτης στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα στο Παγκόσμιο

  • [01] O Ευ. Βενιζέλος καλεί τον Αλ.Τσίπρα «να αποσαφηνίσει τον χαρακτήρα της κυβέρνησης του»

    Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, με άρθρο του στην ιστοσελίδα «Huffington Post» ζητεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «ευθέως και επισήμως να αποσαφηνίσει τάχιστα τον χαρακτήρα της κυβέρνησης του και τη σχέση του με τους βουλευτές του κόμματος του, που διαφωνούν με τον άξονα της κυβερνητικής πολιτικής και το ίδιο το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής».

    Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, «με βάση αυτή τη θεμελιώδη αποσαφήνιση, (ο κ. Τσίπρας) οφείλει να πει τι είναι αυτό που ζητά από την αντιπολίτευση και σε ποιο θεσμικό και στρατηγικό πλαίσιο».

    Ωστόσο, «αυτό προϋποθέτει, σε κάθε περίπτωση, ότι πληρούνται ορισμένες στοιχειώδεις θεσμικές εγγυήσεις σχετικές:

    - με τη λειτουργία της Βουλής (η αντικατάσταση της Προέδρου της Βουλής είναι μια από αυτές)

    - με το εκλογικό σύστημα

    - με τη διασφάλιση της ουδετερότητας της δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων αρχών και της δημόσιας διοίκησης

    - με τη σοβαρότητα της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ

    - με το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο πορεύεται η χώρα υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τις οποίες ο ίδιος επιδείνωσε σε έλα τα πεδία».

    [02] «Η ΝΔ ενδέχεται να ζητήσει παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»

    Για καθαρή υποκλοπή προσωπικών δεδομένων κάνουν λόγο στη Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Μάλιστα συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη θέτουν το ερώτημα γιατί δεν έχει παρέμβει ακόμη η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔ, στην οποία συμμετείχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το plan B του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκαθάρισαν πως η ΝΔ πλέον θα επανεξετάσει τη στάση της σε σχέση με τις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων στη Βουλή, καθώς όπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ.Μεϊμαράκη «τίποτε δεν είναι ίδιο με την Παρασκευή».

    [03] Αρχισαν οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς

    Αρχισαν σήμερα οι πρώτες τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο με μεγαλύτερη ένταση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Ο υπουργός πρόσθεσε δε, ότι «θα μελετήσουμε και θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά».

    Ταυτόχρονα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, απάντησε ότι «οι υπουργοί αργότερα και εάν χρειαστεί». Ενώ, έτερος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως «οι συζητήσεις θα γίνονται στα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν».

    Για το θέμα ενός τρίτου πακέτου με προαπαιτούμενα μέτρα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «μας το ζητούν κάποιοι, αλλά εμείς τους απαντούμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, όπου δεν προβλέπεται τρίτο πακέτο».

    [04] «Συνεργασία Ουάσινγκτον και ¶γκυρας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους»

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Τουρκία υποσχέθηκαν σήμερα να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία τους για να εξαλείψουν την παρουσία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία, ενώ η ¶γκυρα τόνισε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε μπορεί να "αλλάξει την ισορροπία" στην περιοχή.

    "Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη απαλλαγμένη από το ΙΚ κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας και της Συρίας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο περιθώριο επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αιθιοπία.

    Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία αντιμετώπιζε εδώ και καιρό κατηγορίες περί ανοχής ή ακόμη και συνεργασίας με τις ακραίες οργανώσεις που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού, μετέβαλε δραστικά τη στάση της μετά την πολύνεκρη επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι στη Σουρούτς, η οποία αποδόθηκε στο ΙΚ, και τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη σε επίθεση των τζιχαντιστών στα σύνορα.

    Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την οποία έκανε λόγο ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

    Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η συμφωνία σημαίνει ότι η Τουρκία θα προσφέρει υποστήριξη στους "εταίρους επί του πεδίου" των ΗΠΑ, δηλαδή τους Σύρους αντάρτες που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει μετριοπαθείς. Από την άλλη, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί η "ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού" την οποία ζητούσε η ¶γκυρα.

    [05] Γ. Φίσερ: Μοιραία για την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη η πολιτική Μέρκελ - Σόιμπλε

    «Η πολιτική της Καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών για την Ελλάδα είναι μοιραία, τόσο για την Γερμανία όσο και για την Ευρώπη», προειδοποιεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και υποστηρίζει ότι κατά την Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου οι δύο πολιτικοί δημιούργησαν «ιστορικό ρήγμα» με το παρελθόν.

    Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε διαπραγματεύτηκαν «χωρίς συμβιβασμό», σημειώνει ο κ. Φίσερ σε άρθρο του στην Sueddeutsche Zeitung και τους κατηγορεί ότι ενήργησαν αποκλειστικά προς το γερμανικό εθνικό συμφέρον και ότι έκαναν ένα βήμα προς την μετατροπή της Ευρώπης σε «γερμανική σφαίρα επιρροής».

    Ο Γιόσκα Φίσερ επισημαίνει ακόμη ότι η Καγκελάριος Μέρκελ προκαλεί ένα πραγματικό ρήγμα με την γερμανική μεταπολεμική διπλωματία. «Για πρώτη φορά η Γερμανία δεν ήθελε Ευρώπη, ήθελε κάτι λιγότερο και αυτό σημαίνει σε απλούς όρους μετασχηματισμό της Ευρωζώνης από ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα σε μια σφαίρα γερμανικής επιρροής», αναφέρει στο άρθρο του, τονίζοντας ότι η Γερμανία μετατρέπει την Ελλάδα σε προτεκτοράτο. «Η εναλλακτική που προσέφερε η Γερμανία ήταν είτε έξοδος είτε αποδοχή ενός προγράμματος που μετατρέπει τη χώρα de facto σε ευρωπαϊκό προτεκτοράτο χωρίς ελπίδα οικονομικής αναγέννησης», γράφει χαρακτηριστικά και εκτιμά ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να διατηρεί την ιδέα της εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ. «Ο Σόιμπλε θέλει να χρησιμοποιήσει την άφεση χρέους ως μέσο επιρροής προκειμένου να υλοποιήσει την ιδέα της οικειοθελούς εξόδου», επισημαίνει ο Γιόσκα Φίσερ.

    [06] Θα γίνει σεβαστό το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, συμφώνησαν Αναστασιάδης και Ακιντζί

    Στην σημερινή τετράωρη συνάντηση τους, την τελευταία πριν από την ανάπαυλα των θερινών διακοπών, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνησαν ότι «το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό και ότι θα γίνεται σεβαστό».

    Μετά την συνάντηση, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ ¶ϊντε, ανέγνωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «οι εκτοπισμένοι ιδιοκτήτες και οι σημερινοί χρήστες θα έχουν διάφορες επιλογές σχετικά με τις απαιτήσεις τους στις επηρεαζόμενες περιουσίες. Αυτές οι διαφορετικές επιλογές θα πρέπει να περιλαμβάνουν αποζημίωση, ανταλλαγή και επανάκτηση της περιουσίας» σημείωσε ο κ. ¶ϊντε. Η άσκηση της όποιας επιλογής, προστίθεται, θα είναι αντικείμενο στα κριτήρια που θα συμφωνηθούν. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον ο κ. ¶ϊντε, θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή περιουσιών, η οποία θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προκειμένου να επιλύει απαιτήσεις στη βάση αμοιβαία συμφωνημένων κριτηρίων.

    Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την 1η Σεπτεμβρίου.

    [07] Προβολές ταινιών animation μικρού μήκους στο «Φουγάρο» του Ναυπλίου

    Ένα τριήμερο προβολών ταινιών animation, μικρού μήκους, από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, παρουσιάζει στο κοινό του Ναυπλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων σε συνεργασία με τον πολιτιστικό χώρο «Φουγάρο». Οι ταινίες που ξεχώρισαν και διακρίθηκαν στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας, καθώς και ένα πανόραμα ταινιών animation μικρού μήκους από την Πολωνία, που βραβεύτηκαν από το κοινό το 2014 και το 2015, φιλοξενούνται στους κήπους του «Φουγάρου» για τρεις ημέρες (31 Ιουλίου, 1 & 2 Αυγούστου) γνωριμίας και, γιατί όχι, μύησης στο ξεχωριστό αυτό καλλιτεχνικό σύμπαν.

    Το συνολικό πρόγραμμα του τριημέρου καταγράφει τις σύγχρονες αισθητικές και θεματικές τάσεις, τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της νέας γενιάς δημιουργών, καθώς και την εξέλιξη των τεχνικών στο χώρο του animation, όπου η χρήση των νέων τεχνολογιών συμβάλλει τα μέγιστα στην αρτιότητα του τελικού αποτελέσματος.

    Το πρόγραμμα προτείνεται για εφήβους, νέους και ενηλίκους. Οι περισσότερες από τις ταινίες που θα προβληθούν δεν έχουν διάλογους. Ωστόσο, όσες έχουν, συνοδεύονται από αγγλικούς υπότιτλους. Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών στο http://athensanimfest.eu/

    [08] Αλ. Τσίπρας: Απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης

    Συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μια κυβέρνηση με κύριο πόλο την αριστερά έχει σήμερα να παίξει κομβικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα και τόνισε την ανάγκη να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η συνεδριακή διαδικασία.

    «Με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, έκλεισε ένας κύκλος 6μηνης πολιτικής πρωτοβουλίας. Ο κύκλος αυτός πρέπει να αποτιμηθεί διεξοδικά. Να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δισ. για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δισ. αναπτυξιακό πακέτο). Να συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

    «Οφείλουμε να απαντήσουμε ευθέως στα ερωτήματα που τίθενται για την μέχρι τώρα πορεία», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

    «Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο.

    Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;

    Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; Ή να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;».

    Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι «επ' αυτού, πρέπει να γίνει απόλυτη συνείδηση όλων ότι μια διακυβέρνηση με κύριο πόλο την αριστερά, έχει σήμερα να παίξει εξαιρετικά κομβικό και καθοριστικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα».

    Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες που εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι γι αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος, κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας..

    Νέα συνεδρίαση την Τρίτη

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει και πάλι την Τρίτη στις τέσσερις το απόγευμα, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, αύριο θα συζητηθεί το ενδεχόμενο έναρξης συνεδριακών διαδικασιών, καθώς και η εσωκομματική διαδικασία εφεξής - δηλαδή θέματα, όπως το αν και το πότε θα συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή και με ποια ατζέντα.

    [09] Κούζμιτς ο «εκλεκτός»

    Στο πρόσωπο του Όγκνιεν Κούζμιτς βρήκε τελικά ο Παναθηναϊκός τον «εκλεκτό» για την ενίσχυση της φροντ λάιν του και την πλαισίωση του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα. Οι «πράσινοι» ήρθαν σε συμφωνία με τον Σέρβο σέντερ (2.13), ο οποίος ήταν μέλος των πρωταθλητών ΝΒΑ, Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.

    Ο Κούζμιτς, ο οποίος είναι ο τρίτος Σέρβος που προστίθεται στο φετινό ρόστερ του Παναθηναϊκού, μετά τους Ραντούλιτσα και Πάβλοβιτς, είναι γνώριμος του τεχνικού του Παναθηναϊκού, Σάσα Τζόρτζεβιτς, καθώς συμμετέχει στην προετοιμασία των «πλάβι», ενόψει του Eurobasket 2015.

    H ανακοίνωση της ΚΑΕ:

    «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την επίτευξη διετούς συμφωνίας με τον Όγκνιεν Κούζμιτς. O Κούζμιτς γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1990 στην πόλη Ντομπόι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είναι, όμως, Σέρβος και μέλος της Εθνικής Ομάδας της χώρας του.

    [10] «Χάλκινος» ο Σπύρος Γιαννιώτης στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα στο Παγκόσμιο

    Έστω κι αν δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου στα 10χλμ., ο Σπύρος Γιαννιώτης πρόσθεσε στο ενεργητικό του άλλη μία μεγάλη διάκριση στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας. Ο 35χρονος αθλητής του Ολυμπιακού κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν και ταυτόχρονα εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, που θα είναι οι πέμπτοι της καριέρας του.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Αμερικανός Τζόρνταν Ουιλιμόβσκι και το ασημένιο ο Ολλανδός Φέρι Βέερτμαν, ενώ ο Αντώνης Φωκαΐδης τερμάτισε 29ος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 July 2015 - 20:32:16 UTC