Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 18 του μηνός
  • [02] Πρ. Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας
  • [03] Χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών
  • [04] Σήμερα στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών
  • [05] Η νέα δήμαρχος της Μαδρίτης ακύρωσε 70 διαταγές έξωσης οικογενειών
  • [06] Μεξικό: Ιστορική καταδίκη για δολοφονίες γυναικών
  • [07] Σεισμός 6,3 βαθμών στην Αλάσκα
  • [08] Σεισμός 5,9 βαθμών στα σύνορα Παναμά - Κολομβίας
  • [09] Η «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» από το ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο
  • [10] Από την Τετάρτη σε λειτουργία το νέο θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης στο Σίγρι της Λέσβου
  • [11] Συγκαλείται την Πέμπτη η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
  • [12] Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν μέλη του PKK στην επαρχία Σιρνάκ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 18 του μηνός

    «Με καλή διάθεση - προαίρεση, μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 18 του μηνός», εκτίμησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό «Real» σημείωσε ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί και διατυπωθεί και εγγράφως, «μιλούσαν» για δύο πακέτα προαπαιτούμενων με τα τέσσερα και δύο σημεία τα οποία ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο και το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

    «Δεν υπάρχει στην ατζέντα, δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποια άλλη πρόταση επισήμως αυτή τη στιγμή», είπε.

    Σε παρατήρηση ότι ανεπισήμως υπάρχουν πληροφορίες και από το ΔΝΤ και από την Κομισιόν ότι «αν πάμε σε συμφωνία - γέφυρα ή και χωρίς αυτή, το ΔΝΤ στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να ζητήσει και άλλα προαπαιτούμενα», η κα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι «συγκρούονται πολλές απόψεις αυτή τη στιγμή: Υπάρχουν σκληρές γραμμές που δεν θέλουν την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή πορεία και βεβαίως υπάρχουν κι άλλες - που ευτυχώς φαίνονται πλειοψηφικές - οι οποίες θέλουν η Ελλάδα να βρει το δρόμο της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [02] Πρ. Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

    «Η πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη ήταν, είναι και θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτη και αδιατάρακτη» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο στους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, υποψήφιους δόκιμους εισηγητές του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υποψήφιους παρέδρους των Διοικητικών Δικαστηρίων.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος τόνισε ότι «ο Έλληνας δικαστής και κυρίως ο διοικητικός δικαστής, είναι ένας Ευρωπαίος δικαστής, με την έννοια ότι, όχι μόνον είναι δικαστής ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, αλλά δικαστής που εφαρμόζει τους κανόνες δικαίου, πρωτογενούς και παράγωγου, που απορρέουν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

    [03] Χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών

    «Κυλιόμενο» και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των καταθετών για αναλήψεις, θα είναι το διάστημα από αύριο Τετάρτη 29 Ιουλίου και έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το συγκεκριμένο διάστημα θα είναι δυνατή- οποιαδήποτε από τις τρεις αυτές ημέρες- η ανάληψη από τα γκισέ των τραπεζών (τις εργάσιμες ημέρες) ή από τα ΑΤΜ (όλο το 24ωρο) ποσού έως το όριο των 420 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.

    Για παράδειγμα, εάν από το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου έως και σήμερα κάποιος δεν έχει προβεί σε ανάληψη μετρητών, θα μπορεί να κάνει ανάληψη έως και 420 ευρώ οποιαδήποτε στιγμή έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

    Εάν κάποιος είχε προβεί σε ανάληψη 60 ευρώ σε μετρητά το Σάββατο 25 Ιουλίου και σε άλλα 60 ευρώ την Κυριακή 26 Ιουλίου, τότε θα μπορεί να κάνει ανάληψη έως 300 ευρώ (420 ευρώ - 60 ευρώ - 60 ευρώ) οποιαδήποτε στιγμή έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

    Με τον τρόπο αυτόν, αναφέρεται από το υπουργείο, δεν υπάρχει λόγος να συνωστίζονται στο τέλος της εβδομάδας οι συνταξιούχοι και οι λοιποί καταθέτες για τη σωρευτική ανάληψη των καταθέσεων ή των συντάξεών τους.

    [04] Σήμερα στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών

    Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών. Ήδη άρχισαν από το πρωί της Τρίτης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και με εντατικούς ρυθμούς, οι διαπραγματεύσεις σε διάφορες ομάδες εργασίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

    Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επισήμαναν παράλληλα ότι στόχος και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ειδικά για τα τεχνικά κλιμάκια, αυτά αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους έως και την Παρασκευή και μόνον σε κάποια ειδική περίπτωση θα υπάρξει «follow up» το Σαββατοκύριακο.

    Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, δεν υπήρξε το οποιαδήποτε οργανωτικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις γίνονται στον χώρο διαμονής των θεσμών και, όποτε χρειάστηκε, εκπρόσωποι των θεσμών συναντήθηκαν με Έλληνες αξιωματούχους στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Σημειώνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα λειτουργούν αρκετές ομάδες εργασίας, που θα αφορούν στα δημοσιονομικά μεγέθη, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, τα εργασιακά, τις αγορές προϊόντων (toolkit ΟΟΣΑ), κ.λπ.

    Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν δε ότι τα δημοσιεύματα περί νέων προαπαιτούμενων μέτρων (στα οποία φέρεται να εμμένουν κάποιοι από τους δανειστές) δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, ούτε από τις επιστολές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM, αλλά ούτε και από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.

    Οι τέσσερις επικεφαλής των αντιπροσωπειών των θεσμών που θα βρεθούν από σήμερα στην Ελλάδα, είναι οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Νικόλα Τζαμαριόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).

    [05] Η νέα δήμαρχος της Μαδρίτης ακύρωσε 70 διαταγές έξωσης οικογενειών

    Η νεοεκλεγείσα αριστερή δήμαρχος της Μαδρίτης ακύρωσε την Τρίτη τις διαταγές έξωσης σε βάρος 70 οικογενειών που ζουν σε εργατικές κατοικίες και εξασφάλισε τη διαμονή άλλων 2.000 οικογενειών σε τέτοιες εστίες, που είχε τεθεί σε κίνδυνο.

    Η κίνηση αυτή προστίθεται στα μέτρα που λαμβάνει το δημοτικό συμβούλιο υπό την Μανουέλα Καρμένα, την οποία υποστηρίζει το κόμμα Ποδέμος, υπέρ των προγραμμάτων στέγης σε μια χώρα όπου η φούσκα των ακινήτων και το σκάσιμό της είχε αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να χάσουν τα σπίτια τους.

    [06] Μεξικό: Ιστορική καταδίκη για δολοφονίες γυναικών

    Πέντε άντρες στο βόρειο Μεξικό καταδικάστηκαν σε πρωτοφανή ποινή φυλάκισης 697 χρόνων ο καθένας για τη δολοφονία βάσει φύλου 11 γυναικών, σε πολιτεία όπου εκατοντάδες νέων γυναικών έχουν δολοφονηθεί από το 1990.

    Η ποινή φυλάκισης είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ για δολοφονία γυναικών συγκεκριμένα και βασίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις, είπε αξιωματούχος στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας Τσιουάουα, στην οποία υπάγεται η πόλη Σιουδάδ Χουάρες, στα σύνορα με το Τέξας, όπου το 2008 εξαφανιζόταν μια γυναίκα κάθε μέρα.

    Εκτός από την ποινή των σχεδών 700 ετών ο καθένας, οι καταδικασθέντες πρέπει να πληρώσουν συνολικά 9 εκατομμύρια πέσος (451.500 ευρώ) για ηθική βλάβη στις οικογένειες των θυμάτων, των οποίων τα πτώματα ανακαλύφθηκαν το 2012.

    [07] Σεισμός 6,3 βαθμών στην Αλάσκα

    Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών συγκλόνισε χθες Τρίτη ευρεία περιοχή της νοτιοκεντρικής Αλάσκας, συμπεριλαμβανομένης της Άνκορατζ, ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

    Ο σεισμός σημειώθηκε 64 χιλιόμετρα νότια του όρους Ριντάουτ, που είναι ένα ενεργό ηφαίστειο της Αλάσκας, και 225 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άνκορατζ, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, ενώ έγινε αισθητός 241 χιλιόμετρα από το επίκεντρό του, σύμφωνα με το USGS.

    [08] Σεισμός 5,9 βαθμών στα σύνορα Παναμά - Κολομβίας

    Ο σεισμός σημειώθηκε σήμερα στις 3:10 π.μ. ώρα Ελλάδας στα σύνορα Παναμά-Κολομβίας, και αρχικά ανακοινώθηκε ως μεγέθους 6,1 βαθμών, ήταν 5,9 βαθμών, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), το οποίο πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν αναφορές τραυματισμών ή ζημιών.

    Το επίκεντρο του σεισμού, που είχε μικρό εστιακό βάθος (10 χιλιόμετρα), εντοπίστηκε σε δασώδη περιοχή 84 χιλιόμετρα ανατολικά της παναμέζικης πόλης Λα Πάλμα. Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στη πρωτεύουσα του Παναμά, 258 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του επίκεντρου, όπου οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι δεν είχαν λάβει αναφορές ζημιών.

    [09] Η «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» από το ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο

    Στην Επίδαυρο «ταξιδεύει», για να παρασταθεί στο αρχαίο Θέατρο, στις 7 και 8 Αυγούστου, η Ευριπίδεια «Ιφιγένεια εν Ταύροις» η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου.

    Σύμφωνα με τους συντελεστές της παραγωγής, η «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «γραμμένη σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την Αθηναϊκή Δημοκρατία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια πρόταση ελπίδας και τρυφερής παρηγοριάς από μεριάς του Ευριπίδη», καθώς «πρόκειται για ένα έργο αριστοτεχνικής δόμησης γεμάτο λυρισμό, το οποίο στάθηκε σημείο αναφοράς στην μετέπειτα Ευρωπαϊκή ανθρωπιστική παράδοση και τον Διαφωτισμό».

    Τον ρόλο της Ιφιγένειας ερμηνεύει η Αμαλία Μουτούση

    [10] Από την Τετάρτη σε λειτουργία το νέο θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης στο Σίγρι της Λέσβου

    Ξεκινάει από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουνίου, η λειτουργία του νέου θαλάσσιου Πάρκου της Νησιώπης, το οποίο μπορεί πλέον κανείς να επισκεφθεί με ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα που έχει προμηθευτεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

    Πρόκειται για μια νέα δυνατότητα επίσκεψης στο θαλάσσιο και χερσαίο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους της νησίδας Νησιώπη που θα προσφέρεται από φέτος στους επισκέπτες της Λέσβου.

    Όπως λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Νίκος Ζούρος, «η επίσκεψη στο Πάρκο της Νησιώπης αποτελεί μία μοναδική εμπειρία, καθώς για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα γνωριμίας και με το θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πάτο. Το σκάφος θα πραγματοποιεί τη θαλάσσια διαδρομές Σίγρι-Νησιώπη και τη θαλάσσια διαδρομή περιμετρικά της νησίδας Νησιώπη, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πλούσια βενθική χλωρίδα και πανίδα που χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία των λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά και την παρουσία σημαντικών τύπων βιοκοινοτήτων όπως η κοραλλιογενής και τα ?δάση? του φαιοφύκους Cystoseira, αλλά και τους εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς δέντρων».

    Παράλληλα, οι επισκέπτες του Πάρκου Νησιώπης μπορούν να περιηγηθούν μέσα από ειδικά διαμορφωμένες περιπατητικές διαδρομές στις 40 εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις και να θαυμάσουν το μοναδικής ομορφιάς χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους.

    [11] Συγκαλείται την Πέμπτη η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

    Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίασή της την Πέμπτη θα αποφασίσει για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το κόμμα στο άμεσο μέλλον, έχοντας ως καταρχήν δεδομένη την πρόταση της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας η οποία προτείνει την σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο.

    Στον αντίποδα η Αριστερή Πλατφόρμα, πρότεινε την σύγκληση διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το Σαββατοκύριακο.

    Η διαφορά μεταξύ εκτάκτου και διαρκούς Συνεδρίου συνίσταται στο ότι για το έκτακτο Συνέδριο εκλέγονται νέοι αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος, ενώ στο διαρκές μετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί για το τακτικό Συνέδριο.

    Σημειώνεται ότι ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει συμπληρώσει δύο μήνες συυμετοχής του σε Οργάνωση Μελών, προκειμένου να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η πλειοψηφία της ΠΓ, κατέθεσε εναλλακτικά και την πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, πιθανόν το Σαββατοκύριακο.

    Έτσι η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί την Πέμπτη να λάβει αποφάσεις για την σύγκληση Συνεδρίου είτε έκτακτου, είτε διαρκούς, ενώ αν προκριθεί η λύση του δημοψηφίσματος θα καθορίσει τα ερωτήματά του.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπαν πως ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες προτάσεις τις οποίες θα συζητήσει η ΚΕ στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

    [12] Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν μέλη του PKK στην επαρχία Σιρνάκ

    Μαχητικά F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν μια ομάδα ανταρτών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) μερικές ώρες αφότου οι αντάρτες είχαν ανοίξει πυρ εναντίον ανδρών της στρατοχωροφυλακής, όπως ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

    Το συμβάν σημειώθηκε στην ορεινή επαρχία Σιρνάκ, η οποία γειτονεύει με το Ιράκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    "Δύο μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εντόπισαν πολλούς στόχους της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης και διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον τους", ανέφερε το επιτελείο χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη ορολογία των τουρκικών αρχών όταν αναφέρονται στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

    "Οι στόχοι καταστράφηκαν. Οι απώλειες που υπέστησαν αποτιμώνται", σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 July 2015 - 4:32:15 UTC