Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευχετήρια επιστολή του Δ. Κουτσούμπα για τα 90χρονα του Μ. Θεοδωράκη
  • [02] Χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών
  • [03] Διασυνοριακό πρόγραμμα 54 εκατ. για Ελλάδα και Κύπρο, ενέκρινε η Κομισιόν
  • [04] Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου
  • [05] Π. Μοσκοβισί: Έχουμε αφήσει πίσω μας το Grexit, αλλά πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις
  • [06] «Υπάρχει μια συμπάθεια των χωρών BRICS για την Ελλάδα»
  • [07] Ε. Κουντουρά: Ο ελληνικός τουρισμός είναι ψηλά στην λίστα προτιμήσεων των τουριστών
  • [08] Παράταση του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους
  • [09] «Εκλογές εάν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία»
  • [10] Ικανοποιημένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων
  • [11] Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί για τις συνομιλίες για το τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας
  • [12] Ο Πλατινί θα διεκδικήσει την προεδρία της FIFA

  • [01] Ευχετήρια επιστολή του Δ. Κουτσούμπα για τα 90χρονα του Μ. Θεοδωράκη

    Για την «τεράστια προσφορά στο λαό μας, στην πατρίδα μας», ευχαριστεί τον Μίκη Θεοδωράκη, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας σε επιστολή του προς τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη με αφορμή 90ά γενέθλιά του. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

    «Αγαπημένε μας σύντροφε Μίκη,

    Ανήμερα της επετείου των 90 χρόνων σου, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, αισθανόμαστε την ανάγκη να σου πούμε, για μια ακόμα φορά, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Είναι τεράστια η προσφορά σου στο λαό μας, στην πατρίδα μας. Η πολιτιστική επανάσταση που έφερες, η συνεισφορά σου στην εργατική-λαϊκή αφύπνιση, μέσα από τα υπέροχα τραγούδια σου, μέσα από όλο το ανυπέρβλητο έργο σου, θα μας συνοδεύουν, θα συνοδεύουν την πορεία της Ελλάδας των ?ταπεινών και καταφρονεμένων? στον αιώνα τον άπαντα.»

    [02] Χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών

    «Κυλιόμενο» και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των καταθετών για αναλήψεις, θα είναι το διάστημα από αύριο Τετάρτη 29 Ιουλίου και έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το συγκεκριμένο διάστημα θα είναι δυνατή- οποιαδήποτε από τις τρεις αυτές ημέρες- η ανάληψη από τα γκισέ των τραπεζών (τις εργάσιμες ημέρες) ή από τα ΑΤΜ (όλο το 24ωρο) ποσού έως το όριο των 420 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.

    Για παράδειγμα, εάν από το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου έως και σήμερα κάποιος δεν έχει προβεί σε ανάληψη μετρητών, θα μπορεί να κάνει ανάληψη έως και 420 ευρώ οποιαδήποτε στιγμή έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

    Εάν κάποιος είχε προβεί σε ανάληψη 60 ευρώ σε μετρητά το Σάββατο 25 Ιουλίου και σε άλλα 60 ευρώ την Κυριακή 26 Ιουλίου, τότε θα μπορεί να κάνει ανάληψη έως 300 ευρώ (420 ευρώ - 60 ευρώ - 60 ευρώ) οποιαδήποτε στιγμή έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

    Με τον τρόπο αυτόν, αναφέρεται από το υπουργείο, δεν υπάρχει λόγος να συνωστίζονται στο τέλος της εβδομάδας οι συνταξιούχοι και οι λοιποί καταθέτες για τη σωρευτική ανάληψη των καταθέσεων ή των συντάξεών τους.

    [03] Διασυνοριακό πρόγραμμα 54 εκατ. για Ελλάδα και Κύπρο, ενέκρινε η Κομισιόν

    Νέο ευρωπαϊκό διασυνοριακό πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 54 εκατ. για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν εννιά παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας και το σύνολο της χώρας της Κύπρου, ενώ το επίκεντρο θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών τους με μέτρα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, βελτίωση των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανέλθει σε περίπου 46 εκατ., ποσό που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα «Interreg» στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της στήριξης της επιχειρηματικότητας, στην προώθηση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, εστιάζει στους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των περιφερειών με στόχο την άμβλυνση και την αναστροφή των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω επενδύσεων σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών. Τέλος, θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, τόσο μέσω της πρόληψης των κινδύνων, όσο και μέσω της προώθησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών.

    Οι περιφέρειες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Interreg» από την Ελλάδα, είναι οι περιφέρειες της Λέσβου, Σάμου, Χίου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων.

    [04] Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου

    Την έκδοση υπουργικής απόφασης για την επαναλειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς αναμένουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι χρηματιστηριακές αρχές προσπαθούν να ανοίξει αύριο το χρηματιστήριο, μετά από ένα μήνα διακοπής των συναλλαγών λόγω της επιβολής των ελέγχων κεφαλαίων.

    Οι φορείς της κεφαλαιαγοράς εξετάζουν διάφορα τεχνικά θέματα με στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, όταν αυτή επαναλειτουργήσει.

    Στο τραπέζι βρίσκονται θέματα όπως τι θα γίνει με την επαναδιαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών (όλα δείχνουν ότι θα διαπραγματευθούν κανονικά), εξετάζονται προτάσεις για επιβολή περιορισμών στα όρια διακύμανσης, το ωράριο των συναλλαγών και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων.

    Το ελληνικό χρηματιστήριο θα ανοίξει με περιορισμούς στις συναλλαγές των Ελλήνων επενδυτών.

    [05] Π. Μοσκοβισί: Έχουμε αφήσει πίσω μας το Grexit, αλλά πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

    «Δεν έχουν σημασία τα του «σχέδιου Β» του Γ. Βαρουφάκη», δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ διαβεβαίωσε ότι το Grexit έχει ξεπεραστεί και οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται «σε καλό κλίμα συνεργασίας».

    Με την ευκαιρία πρωινής συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe1 και ερωτηθείς εάν «έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα» και ποια η άποψή του για το «παιγνίδι πόκερ» του πρώην υπουργού Οικονομικών περί «πλάνου Β», ο κ. Μοσκοβισί απάντησε :

    «Όλα αυτά (περί πλάνου Β) δεν έχουν σημασία, αφορούν την εσωτερική πολιτική. Μπορεί να πρόκειται για ένα πλάνο καριέρας, μπορεί να είναι ένα plan C για τον κύριο Βαρουφάκη. Στην πραγματικότητα όλα όσα ειπώθηκαν είναι παράλογα, όπως για παράδειγμα η άποψη ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, οι πιστωτές, ασκούσαμε έλεγχο στο τραπεζικό και φορολογικό σύστημα, είναι απόλυτα ψέμα αυτό.

    Ας περάσουμε όμως στην ουσία, η οποία είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε στην Αθήνα τους όρους για ένα τρίτο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης ύψους 82 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επιλύσει τα προβλήματα με τις τράπεζές της και να αναπτυχθεί. Γύρω στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για επενδύσεις, κάτι που θα επιτρέψει στην οικονομία της χώρας να φτάσει το επίπεδο της Ευρωζώνης.

    [06] «Υπάρχει μια συμπάθεια των χωρών BRICS για την Ελλάδα»

    "Υπάρχει μια συμπάθεια των χωρών BRICS για την Ελλάδα", υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα l Humanit ο Τζέρεμι Κρόνιν, υπουργός Δημοσίων Έργων της Νότιας Αφρικής και ένθερμος υποστηρικτής των συνεργασιών Nότου-Nότου, μιλώντας για τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα. Ο ίδιος εκτιμά ότι "κάθε προσπάθεια να χαραχτεί μια εθνική πορεία σχετικά κυρίαρχη που να βασίζεται σε μια δημοκρατική εντολή, πρέπει να τιμωρείται ως προεκλογική προειδοποίηση προς την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και παντού όπου δρουν αντικαπιταλιστικά κόμματα.

    Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) έχει προσφέρει επίσημα τη στήριξή της στην Ελλάδα; ρωτά η εφημερίδα και ο 65χρονος Κρόνιν απαντά: "Πριν από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, γινόταν λόγος η νεοσύστατη τράπεζα των BRICS να μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης. Απ 'όσο γνωρίζω, το θέμα αυτό ουδέποτε τέθηκε επίσημα από τις BRICS, ούτε μεμονωμένα, από έναν από τους εταίρους. Υπάρχει βέβαια μια συμπάθεια για την Ελλάδα εκ μέρους των μελών της BRICS, αυτό είναι ένα βασικό κίνητρο για την εμπλοκή τους και για να μπορεί έγκαιρα αυτή η τράπεζα ανάπτυξης να επιτρέπει στα μέλη και σε τρίτες χώρες να διαφεύγουν από τον ασφυκτικό κλοιό των θεσμικών οργάνων του Bretton Woods και των ιμπεριαλιστικών χρηματοπιστωτικών ολιγοπωλίων. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπερβάλουμε την ικανότητα ενός μόνου οργάνου, που ιδρύθηκε πολύ πρόσφατα.

    Στην ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί ακόμη να βρει υποστήριξη εκτός Ευρώπης για να χαλαρώσει τις ευρωπαϊκές υπαγορεύσεις και την διαρθρωτική προσαρμογή που επέβαλε το ΔΝΤ, ο Κρόνιν, ο οποίος είναι επίσης μέλος της ηγεσίας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (SACP) δήλωσε τα εξής:

    "Από πολλές απόψεις, η σημερινή πραγματικότητα της ΕΕ αντανακλά την παγκόσμια πραγματικότητα, με οικονομίες του κέντρου (κυρίως τη Γερμανία), ημιπεριφερειακές οικονομίες (Ελλάδα, Ιρλανδία) και περιφέρειες (ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης). Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για μια παγκόσμια αντικαπιταλιστική αλληλεγγύη και μια προάσπιση της εθνικής και δημοκρατικής κυριαρχίας. Η συνέργεια των γερμανών σοσιαλδημοκρατών (και άλλων κεντροαριστερών ευρωπαϊκών κομμάτων) στην υποστήριξη του προγράμματος των μέτρων λιτότητας για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα διδακτική, όπως είναι, εξάλλου, η ιστορική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για ένα μεγάλο μέρος της σημερινής κρίσης".

    [07] Ε. Κουντουρά: Ο ελληνικός τουρισμός είναι ψηλά στην λίστα προτιμήσεων των τουριστών

    Δύο συνεντεύξεις προς το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera παραχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Αφού ευχαρίστησε τους τουρίστες που επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους, τόνισε την ανοδική κίνηση που παρατηρείται στο χρονικό διάστημα που διανύουμε συγκριτικά με πέρυσι και δήλωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει να αποδεικνύει την δυναμική που διαθέτει.

    Συγκεκριμένα, στις συνεντεύξεις της στο δίκτυο Al Jazeera International, το αγγλόφωνο δίκτυο του τηλεοπτικού καναλιού και στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera Media Network, το αντίστοιχο αραβόφωνο δίκτυο, δήλωσε ότι παραμένει ο ελληνικός τουρισμός ψηλά στην λίστα προτιμήσεων των τουριστών και οι οποίοι συνεχίζουν να επιλέγουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό για τις διακοπές τους.

    Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «η τουριστική αγορά της Μέσης Ανατολής μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ήδη σε διάστημα ενός μήνα επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έκλεισε συμφωνίες με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού, όπως η προσθήκη απευθείας πτήσεων προς Ελλάδα από το τέλος Ιουνίου, μεταφέροντας ταυτόχρονα και την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής και ιδανικός προορισμός για τις διακοπές τους».

    Παράλληλα ανέφερε την έναρξη διαδικτυακής καμπάνιας για την προσέλκυση τουριστών τελευταίας στιγμής από όλο τον κόσμο.

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι το Υπουργείο εργάζεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και στόχος του είναι να προσφέρει άμεσα λύσεις σε όποιο πρόβλημα προκύπτει. Επίσης έχει εγκατασταθεί μηχανισμός υποστήριξης των φορέων τουρισμού, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση support@mintour.gr.

    [08] Παράταση του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους

    Παράταση έως τις 26 Αυγούστου δίνεται για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους, όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ΤΕΒΑ για την "Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή" μπορούν να ενημερωθούν είτε διαδικτυακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.eiead.gr/ επιλέγοντας τον σύνδεσμο ΤΕΒΑ , είτε ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία διαμένουν, από τον Επικεφαλής Εταίρο της Κοινωνικής Σύμπραξης, από τους Εταίρους αυτής και από τις άτυπες Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Στη συνέχεια μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ είτε ιδιωτικά από τον προσωπικό τους υπολογιστή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.idika.org.gr/teba/, είτε στα σημεία που έχει ορίσει ο Επικεφαλής Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης, είτε στις άτυπες Δομές.

    [09] «Εκλογές εάν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

    Την πεποίθησή του ότι εάν η κυβέρνηση δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο".«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο.Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές.Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και όχι με διαδικασία "άρπα-κόλλα".Να πάμε σύντομα σε έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτέμβρη» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

    Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαία την απομείωση ή διαγραφή μέρους του χρέους ώστε να έχει η Ελλάδα δημοσιονομικό περιθώριο. Ο ίδιος είπε ότι «η μάχη των Βρυξελλών ήταν πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και επώδυνος συμβιβασμός σε ότι αφορά το οικονομικό».

    «Οφείλουμε να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Υπήρξε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη μάχη που δώσαμε» είπε ο πρωθυπουργός.«Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα. Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό "περίπατο στο δάσος", ότι θα είναι όλα εύκολα», είπε ο πρωθυπουργός.

    Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, ο Αλ Τσίπρας δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εμπεριέχει τάσεις ρεβανσισμού.Εμπεριέχει τη λογική να τεθούν κανόνες στον χώρο αυτό.Έχει μεγάλη σημασία να πούμε στον ελληνικό λαό ότι στον χώρο των ΜΜΕ θα υπάρξει νομιμότητα και θα ρυθμιστεί.Το τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις θα σταματήσει.Η λειτουργία των επιχειρήσεων ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής, όπως και για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα».

    Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν σε συνθήκες κοινωνικής ρήξης, αλλά σε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης. «Δίνουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε, και να απεγκλωβιστούμε σταδιακά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που γινόταν η δύσκολη διαπραγμάτευση, υπογράμμισε:«Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις "κόντρα στους θεσμούς", είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Σχετικά με την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών».

    «Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα - και κατά τη γνώμη μου - αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης.Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών»πρόσθεσε.

    «Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι "η μέρα με την νύχτα". Άρα, στο ερώτημα α υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα "για να σε βγάλω από το ευρώ". Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία.Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

    «Έχει συντελεστεί ζημιά απο τα capital controls, αλλά είναι αναστρέψιμη η κατάσταση. Προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για grexit παραμένει.Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή»είπε πρωθυπουργός.

    «Αναμφίβολα υπάρχει διαφορά στρατηγικής, την οποία σέβομαι. Δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε να συνεχίσουμε.Είναι σουρεαλισμός να λες ότι εγώ καταψηφίζω την κυβέρνηση, αλλά την στηρίζω.Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, "να μην κλείσει μια τράπεζα", μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι "δεν θα κλείσει", είπαν ότι "εσύ μπορείς να ψηφίζεις" και "εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα".Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα.Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη.Εγώ εκ του Καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    [10] Ικανοποιημένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων

    Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εξέφρασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

    Όπως ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, η πορεία των συζητήσεων είναι «θετική» και «εποικοδομητική» και μπορεί να επιτρέψει την ολοκλήρωσή τους «το γρηγορότερο δυνατό», κάτι που «ικανοποιεί» την Επιτροπή.

    Επίσης, επανέλαβε ότι ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα, βρίσκεται ήδη επί τόπου και ηγείται των «εντατικών διαπραγματεύσεων» με τις ελληνικές αρχές.

    Τέλος, είπε πως οι τελευταίες δύο ψηφοφορίες στην ελληνική Βουλή και οι μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν σε αυτές, αποδεικνύουν πως οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ακολουθούνται, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί.

    [11] Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί για τις συνομιλίες για το τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

    Ο επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί είπε σήμερα ότι οι συνομιλίες για το τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας διεξάγονται σε «καλές συνθήκες» και ότι δεν υπάρχει πια ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρώζωνη.

    «Το Grexit είναι πίσω μας» είπε ο Μοσκοβισί στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

    [12] Ο Πλατινί θα διεκδικήσει την προεδρία της FIFA

    Ο Μισέλ Πλατινί θα διεκδικήσει την προεδρία της FIFA, καθώς ο επικεφαλής της UEFA ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις αρχαιρεσίες της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, ενώ δεσμεύθηκε να εργαστεί ακούραστα για την ενότητα και το καλό του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Σε επιστολή που απέστειλε στους προέδρους και τους γενικούς γραμματείς των 209 ομοσπονδιών-μελών της FIFA, ο παλαίμαχος Γάλλος διεθνής μέσος τονίζει μεταξύ άλλων: «Αυτή ήταν μια πολύ προσωπική, προσεκτικά μελετημένη απόφαση, στην οποία ζύγισα το μέλλον του ποδοσφαίρου πλάι στο δικό μου μέλλον. Επίσης με καθοδήγησαν η εκτίμηση, υποστήριξη και ενθάρρυνση που πολλοί από εσάς μου έχετε δείξει». Επίσης, ο Πλατινί δεσμεύθηκε ότι θα εργαστεί ακούραστα «για τα συμφέροντα του ποδοσφαίρου».

    Οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν έως τις 26 Οκτωβρίου και η προεδρική εκλογή θα λάβει χώρα στο έκτακτο κογκρέσο της FIFA στη Ζυρίχη στις 26 Φεβρουαρίου 2016.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 July 2015 - 12:32:18 UTC