Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ο λαός μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε»
  • [02] Προειδοποίηση Δ. Μάρδα ότι θα ελεγχθούν τυχόν παραβάσεις capital controls από στελέχη τραπεζών
  • [03] Το Grexit "έχει φύγει από το τραπέζι" εκτίμησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Έτινγκερ
  • [04] Μαλαισία: «Είναι "σχεδόν βέβαιο" πως τα συντρίμμια στο νησί Ρεϊνιόν ανήκουν στο Μπόινγκ 777»
  • [05] H βιβλιοθήκη του Γλαύκου Κληρίδη δωρήθηκε στο Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη
  • [06] Ανάκληση των απολύσεων ζητούν οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης
  • [07] Στο φως νέα ευρήματα για το ιερό του Απόλλωνα στο Δεσποτικό
  • [08] Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γ. Ζώη στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας
  • [09] Μαζουάκου: «Όνειρο για εμένα η Ρόμα»
  • [10] Στην Μπεσίκτας ο Μάριο Γκόμεζ
  • [11] Η Ρόμα ανακοίνωσε τον Βόιτσιεχ Σέζνι

  • [01] «Ο λαός μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε»

    Να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβρη, πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. "Ο λαός μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε" πρόσθεσε.

    "Πήραμε την απόφαση για επώδυνο συμβιβασμό με την προσοχή μας στραμμένη στα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα της οικονομίας και όχι κοιτάζοντας προς το εσωτερικό του κόμματος. Όποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά" είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

    "Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, και τις θέτουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας στο μυαλό μας το πως θα φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, να κερδίσουμε χρόνο, να ανασυνταχθούμε και όχι να οδηγήσουμε ανεπίστρεπτα τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, καμία καλύτερη εναλλακτική λύση", τόνισε ο ίδιος.

    [02] Προειδοποίηση Δ. Μάρδα ότι θα ελεγχθούν τυχόν παραβάσεις capital controls από στελέχη τραπεζών

    Σε ελέγχους, για τυχόν παραβιάσεις των capital controls από στελέχη τραπεζών προχωρούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εποπτείας των Τραπεζών, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, ο κ. Μάρδας προειδοποίησε ότι αν διαπιστωθεί ότι στελέχη τραπεζών έχουν προχωρήσει σε τέτοιες πράξεις θα εφαρμοστούν οι ισχύουσες διατάξεις περί διαθεσιμότητας.

    Ο κ. Μάρδας παραδέχθηκε, ακόμα, ότι υπήρξαν ανάλογες παραβιάσεις και παραβάσεις εκ μέρους επιχειρηματιών που προσπάθησαν να υπερβούν το επιτρεπόμενο ποσό.

    [03] Το Grexit "έχει φύγει από το τραπέζι" εκτίμησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Έτινγκερ

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς έκρινε ότι αποτελούν μια «νέα ευκαιρία», όμως τάχθηκε κατά μιας απομείωσης του ελληνικού χρέους.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt ο Έτινγκερ επεσήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ για την παροχή νέας βοήθειας είναι σωστές» και τόνισε ότι «το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι».

    «Τα συμφέροντα των πιστωτών και των πολιτών της Ελλάδας εξισορροπούνται. Η παροχή χρημάτων στην Ελλάδα είναι σημαντική ώστε η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Όμως δεν θα πρέπει να υπάρξει απομείωση του χρέους της. Θα πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα με χρήματα και να της δώσουμε μεγάλο χρονικό περιθώριο για να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της», υποστήριξε ο Γερμανός επίτροπος.

    [04] Μαλαισία: «Είναι "σχεδόν βέβαιο" πως τα συντρίμμια στο νησί Ρεϊνιόν ανήκουν στο Μπόινγκ 777»

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας δήλωσε σήμερα ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» πως τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στο νησί Ρεϊνιόν, στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, κοντά στο νησί της Μαδαγασκάρης, ανήκουν στο Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines.

    «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κομμάτι του πτερυγίου προέρχεται από αεροπλάνο Μπόινγκ 777. Ο επικεφαλής των ερευνών μας μού το είπε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Αμπντούλ Αζίζ Καπράουι.

    Κανένα ίχνος δεν έχει βρεθεί από την πτήση MH370 που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου του 2014, με 239 επιβάτες και πλήρωμα, μια ώρα μετά την απογείωσή του από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, με προορισμό το Πεκίνο.

    [05] H βιβλιοθήκη του Γλαύκου Κληρίδη δωρήθηκε στο Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη

    Τη βιβλιοθήκη του πατέρα της και πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, δώρισε στο Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σέβερη, η Καίτη Κληρίδη. Η βιβλιοθήκη, τα παράσημα και άλλα ενθυμήματα από τη δράση του Γλαύκου Κληρίδη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγάλο και σημαντικό φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, καθώς και η συλλογή παλαιών χαρτών της Κύπρου θα στεγαστούν στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Σεβέρη.

    Κατά την υπογραφή της συμφωνίας δωρεάς, η Καίτη Κληρίδη ανάφερε πως οι στόχοι και οι φιλοδοξίες του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας συμπίπτουν με τις αξίες και το όραμα του Γλαύκου Κληρίδη.

    Ο Κώστας Σεβέρης, πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, ανάφερε πως είναι εξαιρετικά τιμητικό για το Κέντρο να αποδεχθεί τη δωρεά, ιδιαίτερα αφού οι σκοποί του Ιδρύματος της προώθησης της έρευνας και του πολιτισμού της Κύπρου καθώς και της συμφιλίωσης και ειρηνικής συνύπαρξης των κοινοτήτων στο νησί ήταν αξίες που υπηρέτησε ο Γλαύκος Κληρίδης στην πολύχρονη πολιτική του σταδιοδρομία.

    [06] Ανάκληση των απολύσεων ζητούν οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης

    Την ανάκληση των πρόσφατων νέων απολύσεων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και την εξεύρεση "καθαρής λύσης", που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση του έργου, ζητούν οι εργαζόμενοι με σημερινή ανακοίνωσή τους.

    Παράλληλα, προειδοποιούν ότι θα καταφύγουν σε κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να ακυρωθούν "τόσο οι απολύσεις όσο και οι αυθαίρετες μεταβολές των εργασιακών συνθηκών".

    Όπως υποστηρίζουν, τέσσερις συνάδελφοί τους απολύθηκαν μία μόλις εβδομάδα μετά την απόρριψη -από τον αρμόδιο υπουργό, Γεώργιο Κατρούγκαλο- του αιτήματος του εργολάβου για ομαδικές απολύσεις.

    Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο τεχνικό τμήμα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ οι συνάδελφοί τους στο αρχαιολογικό έχουν μπει εκ νέου σε πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας.

    "Και σαν κορωνίδα σε όλα αυτά, ταυτόχρονα απολύθηκαν και τέσσερις εργαζόμενοι, διότι δεν συμμορφώθηκαν στις εντολές της κοινοπραξίας σε ό,τι αφορά τις αναγκαστικές άδειες και είχαν το θράσος να αναζητήσουν με νόμιμα μέσα την καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών και του επιδόματος αδείας" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει: "Περιμένουμε τόσο από την Αττικό Μετρό, κύριο του έργου, όσο και από τους αρμόδιους υπουργούς ΠΟΜΕΔΙ, Εργασίας και Πολιτισμού να παρέμβουν, να επιβάλουν τις αποφάσεις τους και να ανακληθούν οι απολύσεις".

    "Ζητούμε επιτέλους να επικρατήσει η κοινή λογική σε αυτό το έργο και άμεσα να καταλήξουμε σε μια καθαρή λύση, η οποία θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση του έργου, όποια και αν είναι αυτή, ακόμα και αν προϋποθέτει την αλλαγή αναδόχου" καταλήγει η ανακοίνωση.

    [07] Στο φως νέα ευρήματα για το ιερό του Απόλλωνα στο Δεσποτικό

    Νέα σημαντικά και διαφωτιστικά στοιχεία για την τοπογραφία, την έκταση και τη χωροταξική οργάνωση του ιερού του Απόλλωνα στη θέση Μάντρα, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών στο ακατοίκητο νησί Δεσποτικό, το οποίο είναι ένα από τα μοναδικά ακατοίκητα νησιά στις Κυκλάδες, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και βρίσκεται δυτικά της Αντιπάρου.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτισμού, η συστηματική έρευνα στη θέση Μάντρα Δεσποτικού, που ξεκίνησε το 1997 από τον αρχαιολόγο Γ. Κουράγιο (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων), έχει φέρει στο φως, μέχρι σήμερα, ένα εκτεταμένο αρχαϊκό ιερό, η ακμή του οποίου χρονολογείται στον 6ο αι. π.Χ., ενώ τα πρωιμότερα ίχνη λατρείας ανάγονται στον 9ο και 8ο αι. π. Χ. (γεωμετρική εποχή).

    Η κατεξοχήν λατρευό?ενη θεότητα στο ιερό κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο ήταν ο Απόλλωνας, ενώ στην κλασική περίοδο λατρευόταν και η θεά Εστία ?ε το επίθετο «Ισθ?ία». Έχουν ανασκαφεί μέχρι σήμερα 13 κτίρια.

    [08] Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γ. Ζώη στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας

    Παγκόσμια πρεμιέρα στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας, στο Διαγωνιστικό Τμήμα Orizzonti, το οποίο θα διεξαχθεί από 2 έως 12 Σεπτεμβρίου 2015, κάνει η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη με τίτλο «Interruption».Είναι η τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, που ο Γιώργος Ζώης συμμετέχει σε ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου καθώς και οι δύο προηγούμενες μικρού μήκους ταινίες του, Casus Belli (2010) και Τίτλοι Τέλους (2012), είχαν επίσης κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό του σημείωμα ο σκηνοθέτης, «το Interruption είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα θέατρο. Το θέατρο προέρχεται από τη λέξη "θέατρον" που σημαίνει το μέρος όπου πάμε για να δούμε. Το Interruption είναι μια ταινία για την ίδια την θέαση. Στις 23 Οκτώβρη 2002, πενήντα οπλισμένοι Τσετσένοι εισβάλλουν σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας. Στα πρώτα λεπτά της εισβολής, το κοινό γοητευμένο από την απρόσμενη εξέλιξη, δεν καταλαβαίνει αν όλο αυτό είναι μέρος της παράστασης ή όχι. Σε αυτά τα κρίσιμα λεπτά, μυθοπλασία και πραγματικότητα, αλήθεια και ψέμα, λογική και παράλογο ταυτίστηκαν. Η ταινία είναι η διαστολή αυτών των πρώτων λεπτών αμφισημίας».

    Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας (Pan Entertainment), Γαλλίας (ΕΖ Films) και Κροατίας (JDP in association with Nukleus Film) με την υποστήριξη του Ελληνικού, του Γαλλικού (CNC) και του Κροατικού (HAVC) Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ στην παραγωγή συμμετέχουν ακόμη η Nova, οι εταιρείες Marni Films, Cinephase, Digital District, Post Faust Ltd, Prosenghisi Ltd, Homemade Films και SquaredSquare.

    [09] Μαζουάκου: «Όνειρο για εμένα η Ρόμα»

    «Όνειρο» χαρακτήρισε ο Αρτούρ Μαζουάκου την προοπτική να φορέσει την φανέλα της Ρόμα, πρόταση που δεν θα μπορούσε να αρνηθεί, όπως είπε ο άσος του Ολυμπιακού στην εφημερίδα "Gazzetta dello Sport". «Η Ρόμα; Την παρακολουθώ, το ιταλικό πρωτάθλημα είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Για εμένα θα ήταν ένα όνειρο, είναι μία ομάδα που αγωνίζεται στο Champions League και κάθε χρόνο διεκδικεί το πρωτάθλημα. Σε μία πρόταση από τη Ρόμα, δεν θα μπορούσα να πω όχι, όμως θα δούμε τι θα συμβεί. Γνωρίζω επίσης και το ενδιαφέρον της Ίντερ. Για την ώρα όμως σκέφτομαι μονάχα τον Ολυμπιακό, μία ομάδα που επίσης συμμετέχει στο Champions League» δήλωσε μεταξύ άλλων ο 22χρονος αριστερός μπακ, που έφτασε στον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι από τη Βαλανσιέν.

    [10] Στην Μπεσίκτας ο Μάριο Γκόμεζ

    Στο τουρκικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Μπεσίκτας θα συνεχίσει την καριέρα του ο Μάριο Γκόμεζ. Η τουρκική ομάδα ανακοίνωσε την απόκτηση του Γερμανού διεθνούς φορ από τη Φιορεντίνα, ως δανεικού για ένα χρόνο. Ο τουρκικός σύλλογος έχει συμφωνήσει με τους «βιόλα» για οψιόν αγοράς το επόμενο καλοκαίρι, που αγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ.

    [11] Η Ρόμα ανακοίνωσε τον Βόιτσιεχ Σέζνι

    Στη Ρόμα θα συνεχίσει οριστικά την καριέρα του ο Βόιτσιεχ Σέζνι. Ο Πολωνός διεθνής τερματοφύλακας δεν ήταν βασικός στην ενδεκάδα της Άρσεναλ και η ομάδα της Ρώμης συμφώνησε μαζί του, να τον αποκτήσει δανεικό για ένα χρόνο. Οι «τζιαλορόσι» ανακοίνωσαν τον 25χρονο διεθνή γκολκίπερ, ο οποίος είχε 17 συμμετοχές την περασμένη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Πολωνός δεν είχε ελπίδα να διεκδικήσει τη θέση κάτω από τα δοκάρια της Άρσεναλ, μετά την απόκτηση του Πετρ Τσεχ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 July 2015 - 10:32:24 UTC