Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό την απουσία μίας Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, ο κρατικός λαϊκισμός
  • [02] Μια εμπειρία που οδηγεί σε σκέψεις
  • [03] 'Εκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Την Κοζάνη επισκέπτεται ο Σταύρος Θεοδωράκης
  • [05] Διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ο Ι. Δραγασάκης
  • [06] Ο Αλ. Τσίπρας απαντά για τις δηλώσεις Βαρουφάκη και την παράνομη μετανάστευση
  • [07] Wirtschaftswoche: Το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ
  • [08] «Όλο και πιο βέβαιες» οι αρχές ότι τα συντρίμμια ανήκουν στο αγνοούμενο Boeing
  • [09] Βρέφος πέθανε από εμπρησμό στη Δυτική Όχθη
  • [10] Αφγανιστάν: Τον μουλά Αχτάρ Μανσούρ επέλεξαν για διάδοχο του μουλά Όμαρ οι Ταλιμπάν
  • [11] Ο γερμανικός Τύπος για τις προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα
  • [12] Σε επίπεδα ρεκόρ έτους, η ζήτηση ενέργειας λόγω του καύσωνα
  • [13] Νέες επιδρομές της τουρκικής αεροπορίας εναντίον του PKK

  • [01] Υπό την απουσία μίας Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, ο κρατικός λαϊκισμός

    του Σάντρο Μετζάντρα *

    Το πρόβλημα της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, έτσι όπως υπογραμμίστηκε σ' όλη του την οξύτητα από το τερατούργημα της 13ης Ιουλίου 2015, συναρτάται άμεσα και με το πρόβλημα της νομιμοποίησης των δυνάμεων εντός της Ευρώπης. Τουλάχιστον κατ' όψιν, το πλέον σοβαρό από τα επιχειρήματα που επιστρατεύθηκαν, πριν- και a fortiori, μετά- το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου ν' αφοπλίσουν το αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις (για το χρέος, την οικονομία και το μέλλον της χώρας εντός του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος) ήταν το κάτωθι: Οι ανάγκες ενός λαού κράτους- μέλους της ΕΕ (ή ενός μέλους της ευρωζώνης) δεν είναι δυνατόν να υπερφαλαγγίζουν τις ανάγκες των άλλων 18 (ανάγκες που εκφράζονται από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους, που βασίζουν τη νομιμοποίησή τους στις τακτικές εκλογικές αναμετρήσεις).

    Αυτό κατά το μάλλον ή ήττον, αντανακλά το «επικοινωνιακό συστατικό» που μηχανεύθηκαν οι Βρυξέλλες και επαναλαμβάνεται κατά κόρον από τους ανταποκριτές των εφημερίδων που πρόσκεινται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στη Γαλλία, ιδίως οι «Le Monde» και «Liberation»). Εμπεριέχει δε την ιδέα πως ένα «μέρος» δεν μπορεί να αποφασίζει για το «όλον» (επιπλέον, θα πρέπει να πούμε ότι το «όλον» μπορεί να επιβάλλει σε ένα «μέρος» τις θυσίες της δικής του ύπαρξης, εξόν από την περίπτωση ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος). Εν τούτοις, αυτό είναι εφαρμόσιμο εάν, και ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες των αντιπροσωπευτικών διαδικασιών, προκύπτει μία αντικρουόμενη συζήτηση στην οποία ο «λαός»- υπό τη δημοκρατική έννοια του όρου (ήτοι το σύνολο των πολιτών που εκπροσωπούνται και επηρεάζονται από τις τελικές αποφάσεις)- λαμβάνουν μέρος.

    Η ευρωπαϊκή τεχνοδομή και οι πολιτικές τάξεις διαφόρων κρατών (που ζηλότυπα διαφυλάσσουν τα μονοπώλια της «διαμεσολάβησης» μεταξύ του κράτους και της Ευρώπης) δεν θέλουν μήτε να το ακούν καν. Απέχουμε ήδη πόρρω από την εποχή που ορισμένες χώρες είχαν δρομολογήσει το 2005, δημοψηφίσματα για το σχέδιο του «Ευρωπαϊκού Συντάγματος», μολονότι υπήρξαν ορισμένες φωτεινές στιγμές διαλόγου και συλλογικής συμμετοχής. Μολαταύτα, τα αρνητικά αποτελέσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία (όποια κι εάν είναι η περιπλοκότητα των ερμηνειών που αυτά αποδέχονται) χρησιμοποιήθηκαν τάχιστα για να δυσφημίσουν ακόμη κι αυτήν την ιδέα της προσφυγής στη λαϊκή βούληση και για ν' ακυρώσουν τα αποτελέσματά της: Να οδηγήσουν κάτι που έχει ένα μαζικό αποτέλεσμα προς τη διάσπαση του κοινωνικού πνεύματος στην Ευρώπη και ως κάποιο βαθμό, εξηγεί και τη βιαιότητα των αντιδράσεων που εκφράστηκαν για το ελληνικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

    Ένα φάντασμα στοιχειώνει την Ευρώπη: Είναι η φωνή του λαού- κι ακόμη ακόμη η δύναμη του λαού. Καθώς όμως η άνοδος των δημοκρατικών αιτημάτων συμβαδίζει με την αύξουσα ανησυχία- και σ' ορισμένες περιπτώσεις, τον θυμό- που παράγεται από τη μετάθεση των πολιτικών αποφάσεων από το εθνικό κράτος προς υπερεθνικούς θεσμούς και σκαιούς οργανισμούς, οι οποίοι δεν υπόκεινται σε κανενός είδους λαϊκό έλεγχο, ένα πακέτο «αποζημιώσεων» έχει τεθεί σ' εφαρμογή, ένα πακέτο που βραχυπρόθεσμα έχει ολέθρια αποτελέσματα και τρομερά ανησυχητικές επιπτώσεις για το μέλλον.

    Ξεκινώντας από το δεδομένο ότι μεγάλο μέρος από τα αμφίβολα δημόσια χρέη έχουν εξαγοραστεί από «δημόσιους» ευρωπαϊκούς οργανισμούς, η ιδέα ότι διαρκώς «πληρώνουν για τους Έλληνες» (οι οποίοι άλλο τίποτε δεν κάνουν πλην να σκορπούν τα χρήματα που τους «δίνονται», όταν κατ' ουσίαν τα περισσότερα από τα χρήματα τούτα ξοδεύονται για την αποπληρωμή των τόκων από τα προηγούμενα δάνεια) σφυροκοπά νυχθημερόν τα μυαλά των φορολογουμένων στις γειτονικές χώρες, κι επιπλέον η ιδέα ότι θα χάσουν, προσωπικά, πολλά λεφτά εάν οι Έλληνες χρεοκοπήσουν άτακτα χωρίς να παράσχουν κάποιου είδους ασφάλεια (την ώρα που τα χρήματα αυτά είναι εικονικά ποσά, των οποίων ο ουσιαστικός αντίκτυπος στην οικονομία εκάστου κράτους εξαρτάται πλήρως από το οικονομικό πλαίσιο).

    Η εφαρμογή τούτης της κρατικής προπαγάνδας, που κατακλύζει στο σύνολό της την κοινή γνώμη, παράγει έναν λαϊκισμό ή μάλλον έναν εξτρεμισμό «του κέντρου» (για να χρησιμοποιήσουμε μία έκφραση του κοινωνιολόγου Ούλριχ Μπίλεφελντ), που είναι ιδιαίτερα ενεργός σε χώρες όπως η Φιλανδία, όπου μπορούμε να τον διακρίνουμε καθαρά, σε συνδυασμό και με στοιχεία ξενοφοβικά. Ως αποτέλεσμα αυτού, η οικονομική κρίση αναπτύσσεται ως ένα κενό της αντιπροσώπευσης, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με το γεγονός ότι δεν απομένει καμία απολύτως δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες- είτε ως άτομα, είτε ως εδαφικές επικράτειες, είτε ακόμη ως τοπικές, εθνικές και διακρατικές κοινότητες- να ελέγχουν ουσιαστικά τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο όνομά τους (καθώς το Ευρωκοινοβούλιο δεν αποτελεί παρά ένα κενό σκεύος, που δεν διαδραματίζει κανέναν ρόλο στη διερεύνηση της ελληνικής χρεωκοπίας και των ευρύτερων επιπτώσεών του, εξόν από τις προκλητικές και υποτιμητικές δηλώσεις του προέδρου του, Μάρτιν Σουλτς).

    (Πηγή: «The Brussels diktat: and what followed», κείμενο το οποίο συνυπέγραψε ο Μετζάντρα, με τους Ετιέν Μπαλιμπάρ και Φρίντερ Ότο Βολφ)

  • Ο Σάντρο Μετζάντρα, είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μπολώνιας

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Μια εμπειρία που οδηγεί σε σκέψεις

    της Π. Νικολοπούλου - Σταμάτη*

    Με αφορμή τη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή COP21 στο Παρίσι 7-8 Δεκεμβρίου του 2015, η Γαλλική Κυβέρνηση που θα φιλοξενήσει αυτήν τη Σύνοδο ως προεδρεύουσα χώρα, οργάνωσε μια παγκόσμια Δράση Δημόσιας Διαβούλευσης.Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης αναμένεται μετά από 20 χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων να υπάρξει μία νομικά δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Στόχος αυτής της δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 2015 και συμμετείχε και η Ελλάδα (Athens WWViews, http://climateandenergy.wwviews.org/) είναι να ανοίξει ένας διάλογος με την κοινωνία για την Κλιματική Αλλαγή, έτσι ώστε οι πολίτες να μην παρατηρούν αμέτοχοι τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων, αλλά να παρεμβαίνουν ενεργητικά, διατυπώνοντας τις απόψεις τους.

    Στην εποχή μας οι πολίτες διαμορφώνουν τις απόψεις τους, προσπαθώντας να αναγνώσουν μέσα από τις διακηρύξεις πολιτικών και κομμάτων τις προθέσεις των βουλευτών, που θα τους εκπροσωπήσουν σε «πακέτα θεμάτων» όπως Υγεία / Παιδεία / Γεωργία, χωρίς ποτέ να μπορούν να προσδιορίσουν με βεβαιότητα τις θέσεις που θα διαμορφώσει κάθε βουλευτής τη στιγμή της λήψης αποφάσεων. Αν δε, προσθέσει κανείς τις άπειρες κυβερνητικές και μη δομές που με τη συνισταμένη τους, διαμορφώνεται το πολιτικό-κοινωνικό-οικονομικό στίγμα της χώρας, τα πράγματα δυσκολεύουν.

    Με απλά λόγια η άποψη του πολίτη διαμορφώνεται από περιρρέουσα πληροφορία κυρίως μέσα από ΜΜΕ και ατόμων που εμφανίζονται ως «ειδήμονες» προσκεκλημένοι σε εκπομπές και σπανιότερα σε δημόσιες συζητήσεις.

    Το εργαλείο αυτό της Δημόσιας Διαβούλευσης (Δ.Δ.) που σκοπό είχε την διαμόρφωση και την έκφραση άποψης οργανώθηκε με την πρωτοβουλία της Γαλλικής Κυβέρνησης, συμπτωματικά ένα μήνα πριν το Ελληνικό Δημοψήφισμα.

    Ήρθε σαν «γενική πρόβα» μιας παράστασης που έμελλε να συγκλονίσει την Ελλάδα κι όχι μόνο. Κάποιες σκέψεις, όμως, έχουν ίσως ενδιαφέρον και τονίζουν την ανάγκη να δούμε πιο προσεκτικά το θέμα της διαμόρφωσης της γνώμης και πώς τελικά οδηγούμαστε σε αποφάσεις. Στη Δ.Δ. για την Κλιματική Αλλαγή συζητήθηκαν κάποια θέματα με επιστημονική τεκμηρίωση και κατέληξε σε μια μορφή ψηφοφορίας που καταγράφηκε ηλεκτρονικά.

    Η συνάντηση για τη Δ.Δ. για την Κλιματική Αλλαγή έγινε σε έναν χώρο στην Ελλάδα όπου οι οργανωτές: η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ φρόντισαν για τη δημιουργία μιας άνετης ατμόσφαιρας που ευνοούσε τη χαλαρή και αβίαστη διαμόρφωση γνώμης αλλά και την έκφρασή της.

    Ένα μήνα αργότερα βρεθήκαμε κάτω από ισχυρή πίεση. Μετά από συνεχή ξενύχτια, ακούγοντας ραδιόφωνο και τηλεόραση, τόσο ελληνικά όσο και ξένα ΜΜΕ, και μετά από αγωνιώδεις συζητήσεις με «καλά πληροφορημένους» φίλους και γνωστούς αυτού του τόπου του χωρίς αμφιβολία μοναδικού, φτάσαμε στην κάλπη. Με έντονο το άγχος της αίσθησης ότι η μόνη δυνατότητα παρέμβασης στον κλυδωνισμό της Ελλάδας μέσα στην κινούμενη άμμο της Ευρώπης εξαρτάται από το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ του καθενός μας, αισθανθήκαμε όλοι λίγο ως πολύ, ότι συμμετείχαμε στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον όχι μόνο το δικό μας, αλλά της Ελλάδας και της Ευρώπης.

    Μήπως ψάχναμε για την πιο ανώδυνη πλευρά του δίκοπου μαχαιριού ή αλλιώς του διπλού δεσμού (Double Bind κατά Bateson);

    Μήπως αλήθεια πρέπει να προβληματιστούμε για τη διαδικασία που ακολουθούμε για τη λήψη καθοριστικών αποφάσεων;

    Χρειαζόμαστε άραγε μια αναθεωρημένη, ευρύτερη, γενικευμένη, ουδέτερη διαδικασία που να διευκολύνει την απάλειψη των αντιπαραγωγικών θορύβων που προέρχονται από ιδιοτελείς θέσεις, ώστε να μας επιτρέπεται η λήψη απενοχοποιημένων επιλογών;

  • Η Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη είναι Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονική Υπεύθυνη του ΠΜΣ: «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις την Υγεία» και Επικεφαλής στον Συντονισμό του Προγράμματος «Athens WWViews on Climate and Energy».

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [03] 'Εκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

    Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπήτου ΣΥΡΙΖΑ. Την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου είχε προτείνει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κ.Ε.

    Ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι σεβαστή η άλλη άποψη που θεωρεί ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός, ότι πρέπει να απεμπλακεί η χώρα άμεσα από τις συνομιλίες με τους εταίρους δανειστές και ότι υπάρχει εναλλακτικό και βιώσιμο σχέδιο για τη χώρα, υπογραμμίζοντας πάντως ότι το σχέδιο αυτό πρέπει να παρουσιαστεί και να εξηγηθεί.

    «Πρέπει να συζητήσουμε με τρόπο συντεταγμένο και δημοκρατικό, εμπλέκοντας το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος και όχι κλείνοντας αυτή τη συζήτηση σε αίθουσες μικρές και μεγάλες», τόνισε.

    «Προτείνω όποια και να είναι η συλλογική απόφαση του κόμματός μας, να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Στο κόμμα μας δεν υπάρχουν λιγότερο αριστεροί και περισσότερο αριστεροί, πολύ περισσότερο που το κόμμα μας κυβερνά».

    Επισήμανε δε ότι το στρατηγικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση είναι αν με την υπογραφή της συμφωνίας θα μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει να τηρεί τις προγραμματικές της δεσμεύσεις.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόνοια για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και στους όρους που θα δημιουργήσει η αναδιάρθρωση του χρέους, ζήτημα που συνδέεται με την προοπτική εξόδου από την κρίση. «Πλέον, δεν συζητάμε αν θα γίνει η αναδιάρθρωση, αλλά σε τι μέγεθος και σε ποιο βάθος θα γίνει, και αν θα λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης», είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προτείνει σε μια σειρά από ζητήματα ισοδύναμα μέτρα.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή να συζητήσει σήμερα πάνω στο πιο ακραίο, στο πιο δύσκολο σενάριο. «Το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι με ποιο σχέδιο με ποια προοπτική θα προχωρήσουμε, αν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το παλέψουμε. Να απαντήσουμε στο ερώτημα αν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε, να επιλέξουμε τον πολιτικό αναχωρητισμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε εμείς τα βάρος αυτής της συμφωνίας, για να παλέψουμε να βγούμε από την κατάσταση επιτροπείας και άρσης της κυριαρχίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να παρατήσουμε απροστάτευτο έναν λαό που μας εμπιστεύθηκε και στέκεται δίπλα μας, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε και επιλέγει εμάς να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα συμφέροντα».

    Ο κ. Τσίπρας είπε πως «είναι λάθος κανείς να πάρει βεβιασμένες αποφάσεις», ότι είναι λάθος τα υπαρκτά ρήγματα που διευρύνθηκαν μετά τη συμφωνία στο κόμμα και την ΚΟ και τα υπαρκτά ρήγματα στρατηγικής να τα διευρύνει κανείς με βεβιασμένες λογικές και συμψηφισμούς, και κάλεσε όσους συντρόφους του θεωρούν ότι υπήρχε εναλλακτική επιλογή για σχέδιο βιώσιμο να το καταθέσουν.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις στο κόμμα, αλλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να υπάρχει ενιαία στάση.

    [04] Την Κοζάνη επισκέπτεται ο Σταύρος Θεοδωράκης

    Στον νομό Κοζάνης θα βρεθεί σήμερα Παρασκευή ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, όπου θα συναντηθεί με αγρότες και εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα, αλλά και τις καινοτόμες καλλιέργειες που εφαρμόζονται στην περιοχή.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι, ο κ.Θεοδωράκης θα επισκεφθεί το πρωί το Βελβεντό, όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση και τα στελέχη του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ, θα ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του και θα έχει ανοιχτή συζήτηση με τους αγρότες - μέλη του.

    Στις 13:30 ο Σταύρος Θεοδωράκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στις εγκαταστάσεις του ΑΣΕΠΟΠ. Η περιοδεία του θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την επίσκεψή του στη «Γιορτή του Ροδάκινου». Εκεί θα συναντήσει μεταξύ άλλων τον πρόεδρο του συνεταιρισμού "Κρόκος Κοζάνης" Νίκο Πατσιούρα, εκπροσώπους του συνεταιρισμού γκότζι μπέρι καθώς και εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών της ευρύτερης περιοχής.

    [05] Διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ο Ι. Δραγασάκης

    Διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι στο προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε».

    Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση έκανε λόγο για «ασύμμετρο» πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, με κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων, ενώ δεν απέκρυψε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ σοβαρά για το πώς, σε περίπτωση ρήξης, θα χρηματοδοτείτο η εισαγωγή απολύτως αναγκαίων αγαθών.

    Στάθηκε στην κριτική που ασκείται σε χειρισμούς και σε πρόσωπα κατά τη διαπραγμάτευση και έθεσε το ερώτημα αν ευθύνονται μόνο αυτά ή πρέπει να εξεταστούν και θεωρητικά λάθη αλλά και παραδοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως εκείνη που υποστήριζε ότι υπό την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και στην ευρωζώνη.

    [06] Ο Αλ. Τσίπρας απαντά για τις δηλώσεις Βαρουφάκη και την παράνομη μετανάστευση

    Στη Βουλή εστιάζεται το ενδιαφέρον για το θέμα Βαρουφάκη, καθώς στις 10:00 στην Ώρα του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά.Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την προηγούμενη Τρίτη στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το «plan B» της κυβέρνησης.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει και στην επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικώς με τη λήψη μέτρων για την παράνομη μετανάστευση στη χώρα.

    [07] Wirtschaftswoche: Το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα επόμενα τρία χρόνια έσοδα μόλις 1,5 δισ. ευρώ.Αυτό αναφέρει το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, επικαλούμενο ένα έγγραφο από τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ το οποίο περιήλθε στην κατοχή του.

    Παράλληλα το Ταμείο θεωρεί ότι ο στόχος που έχει θέσει η Γερμανία, δηλαδή τα 50 δισ. ευρώ είναι εντελώς μη ρεαλιστικός.

    Η Ελλάδα είχε θέσει αυτόν τον στόχο και το 2011, όμως μέχρι τις αρχές του 2015 είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 3 δισ. ευρώ. Όμως ο στόχος των 50 δισ. ήταν μεταξύ των βασικών απαιτήσεων της Γερμανίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής, προκειμένου να συμφωνήσει την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα.

    Ο αριθμός αυτός «είναι εξίσου μη ρεαλιστικός όπως ήταν και πριν τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Αλέξανδρος Κρητικός του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Spiegel Online.

    Όπως επισημαίνει το Wirtschaftswoche, επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ξεκαθαρίσει ήδη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ότι ο στόχος που θέτει το Βερολίνο είναι πολύ υψηλός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πιστωτές είχαν επισημάνει ότι τρία με πέντε δισεκ. τα επόμενα τρία χρόνια θα ήταν μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση.

    Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των πιστωτών. Το Ταμείο χθες έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι που μέχρι στιγμής τόσο το Βερολίνο όσο και άλλες χώρες της ευρωζώνης αποκλείουν.

    «Η διαφορά μεταξύ της άποψης του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους και των συζητήσεων που διεξάγουν αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίων είναι πολύ μεγάλη», έγραψε η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη ένα έγγραφο του Ταμείου.

    Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα και στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να λάβει την έγκριση της γερμανικής βουλής για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ.

    [08] «Όλο και πιο βέβαιες» οι αρχές ότι τα συντρίμμια ανήκουν στο αγνοούμενο Boeing

    Οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι «όλο και πιο βέβαιες» πως τα συντρίμμια του αεροσκάφους που βρέθηκαν στο μικρό νησί Ρεϊνιόν του Ινδικού Ωκεανού προέρχονται από το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών που αγνοείται από τις 8 Μαρτίου 2014 και ότι επίσημη εξακρίβωση είναι πιθανό να υπάρξει εντός 24ώρου.

    «Είμαστε όλο και πιο σίγουροι ότι τα συντρίμμια προέρχονται από την πτήση MH370», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρτιν Ντόλαν, επικεφαλής επίτροπος της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Ασφαλείας Μεταφορών.«Εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με τους Γάλλους και τους Μαλαισιανούς συναδέλφους μας για να αναλύσουμε όλες τις πληροφορίες. Ακόμη δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι, αλλά ελπίζουμε πως εντός ολίγου θα μπορέσουμε να φθάσουμε στο απόλυτο επίπεδο βεβαιότητας. Ελπίζουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες», είπε ο ίδιος.

    [09] Βρέφος πέθανε από εμπρησμό στη Δυτική Όχθη

    Ένα βρέφος 18 μηνών έχασε τη ζωή του σήμερα όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο σπίτι της οικογένειάς του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία φέρεται να οφείλεται σε εμπρησμό από Εβραίους εξτρεμιστές, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.Από την φωτιά τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι- ένοικοι του ίδιου σπιτιού-οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ισραηλινά νοσοκομεία, σύμφωνα με αξιωματούχους.

    Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμρι είπε ότι στους τοίχους του σπιτιού που πυρπολήθηκε, σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, ήταν γραμμένο το σλόγκαν «Price Tag», το οποίο στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει Ισραηλινοί εξτρεμιστές.

    «Πρόκειται για μία ύποπτη επίθεση με εθνικιστικά κίνητρα», είπε η Σάμρι και πρόσθεσε ότι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται επί τόπου.Αυτή ήταν η χειρότερη επίθεση από ισραηλινούς εξτρεμιστές από τότε που ένας Παλαιστίνιος έφηβος κάηκε ζωντανός σε αντίποινα για την δολοφονία τριών Ισραηλινών από τους απαγωγείς τους πριν από ένα χρόνο.

    Το σπίτι, στο χωριό Καφρ Ντούμα, καταστράφηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την ώρα που η οικογένεια κοιμόταν.Ένα γειτονικό σπίτι υπέστη σοβαρές ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν θύματα καθώς εκείνη την ώρα οι ένοικοί του απουσίαζαν.Η οργάνωση «Price Tag» κατηγορείται για μία σειρά από εμπρηστικές επιθέσεις σε τεμένη της Δυτικής Όχθης τα τελευταία χρόνια.

    [10] Αφγανιστάν: Τον μουλά Αχτάρ Μανσούρ επέλεξαν για διάδοχο του μουλά Όμαρ οι Ταλιμπάν

    Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι τη θέση του αρχηγού τους, του μουλά Όμαρ, ο οποίος πέθανε, αναλαμβάνει ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ.

    «Έπειτα από τον θάνατο του μουλά Όμαρ, το διοικητικό συμβούλιο και οι μουσουλμάνοι αξιωματούχοι όλης της χώρας όρισαν αρχηγό τους τον στενό του φίλο και δεξί του χέρι, μουλά Αχτάρ Μανσούρ», αναφέρει ανακοίνωση των Ταλιμπάν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τους.

    [11] Ο γερμανικός Τύπος για τις προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα

    Στην απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μην συμμετάσχει, τουλάχιστον προς το παρόν, στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

    Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει τη στάση του, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine: Το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει προς το παρόν στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.Με αυτόν τον τρόπο το ΔΝΤ θέτει υπό πίεση τους πιστωτές επιμένοντας σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, εκτιμά η εφημερίδα.

    Όπως έγινε γνωστό χθες το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει αρχικά στη διαδικασία προκαταρκτικής συμφωνίας, ενώ σε δεύτερη φάση θα συμμετάσχει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις: Πρώτον η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δεύτερον οι ευρωπαίοι πιστωτές της θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σημαντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους.

    Με αυτό τον τρόπο, σημειώνει η FAZ, το Ταμείο προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στη Γερμανία και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ώστε τελικά να συμφωνήσουν σε ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας.

    Η εφημερίδα Die Zeit σχολιάζει ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει ένα κλασσικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, όμως δεν διαφωνεί με την παράταση της ωρίμανσής του και με μια μείωση των επιτοκίων. Παράλληλα όμως το Βερολίνο βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας.

    Από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εξηγεί ότι η απόφαση για ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους μπορεί να καθυστερήσει αρκετούς μήνες, ενδεχομένως και έως τις αρχές του επόμενου έτους.

    «Η Μέρκελ σε δύσκολη θέση: Το ΔΝΤ αποχωρεί από τη διάσωση της Ελλάδας», είναι ο τίτλος του οικονομικού ιστότοπου Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει μετά τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου ότι μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) μόνο αν συμμετέχει και το ΔΝΤ. Όμως η Μέρκελ εξακολουθεί να απορρίπτει την ιδέα μιας απομείωσης του ελληνικού χρέους, εξηγεί ο ιστότοπος.

    [12] Σε επίπεδα ρεκόρ έτους, η ζήτηση ενέργειας λόγω του καύσωνα

    Στο υψηλότερο επίπεδο του έτους διαμορφώνεται αυτήν την περίοδο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του καύσωνα που έχει προκαλέσει αυξημένη χρήση των κλιματιστικών. Παρά την οικονομική κρίση, που έχει περιορίσει την κατανάλωση από τις επιχειρήσεις (βιομηχανίες, καταστήματα, γραφεία) η ζήτηση πλησίασε τις προηγούμενες ημέρες τα 10.000 μεγαβάτ, και καλύφθηκε κατά κύριο λόγο από τις εγχώριες πηγές καθώς οι εισαγωγές ρεύματος έχουν περιοριστεί.

    Στην κάλυψη του φορτίου εκτός από τις θερμικές μονάδες ΔΕΗ και ιδιωτών, συμβάλλουν σημαντικά τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουν το πλεονέκτημα ότι εμφανίζουν το μέγιστο της παραγωγής τους το μεσημέρι, δηλαδή τις ώρες του καύσωνα που είναι αυξημένη και η ζήτηση.

    Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η αιχμή της ζήτησης την προηγούμενη Δευτέρα ήταν 9.153 μεγαβάτ, την Τρίτη έφθασε στα 9.432 MW, την Τετάρτη ανέβηκε στα 9.674 MW και χθες Πέμπτη στα 9,732 MW.

    Οι εισαγωγές ρεύματος κατά την περίοδο αυτή κάλυπταν το 8-12% της ζήτησης, ενώ τους προηγούμενους μήνες ξεπερνούσαν και το 25%. Οι εισαγωγές περιορίστηκαν με αφορμή και την επιβολή των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, και υποκαταστάθηκαν από τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής των εγχώριων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

    [13] Νέες επιδρομές της τουρκικής αεροπορίας εναντίον του PKK

    Τριάντα μαχητικά F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εξαπέλυσαν την Πέμπτη νέες επιδρομές εναντίον θέσεων των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, μετέδωσαν τα τουρκικά ενημερωτικά δίκτυα NTV και CNN-Turk.

    Οι βομβαρδισμοί, που ήταν ιδιαίτερα μαζικοί, διεξήχθησαν ως αντίποινα για την επίθεση που διαπράχθηκε νωρίτερα σήμερα εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής του στρατού στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχασαν την ζωή τους τρεις στρατιώτες, διευκρίνισε το NTV.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 July 2015 - 6:32:28 UTC