Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Είχα δώσει εντολή να συγκροτηθεί σχέδιο άμυνας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
  • [02] Εξηγήσεις για δύο κακουργήματα καλείται να δώσει ο Στ. Παπασταύρου
  • [03] Β. Μεϊμαράκης: Η συζήτηση για ένα Grexit δεν έχει νόημα
  • [04] Αποκρατικοποιήσεις και τράπεζες στο επίκεντρο συνάντησης Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους θεσμούς
  • [05] Εγκύκλιος της Κ. Σαββαΐδου για τους συντελεστές του ΦΠΑ
  • [06] Τζ. Γκάλμπρεϊθ: Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα για έναν συμβιβασμό
  • [07] Mέχρι τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα των stress tests στις τράπεζες
  • [08] Spiegel: Υποψήφια και για τέταρτη θητεία θα είναι η Α. Μέρκελ
  • [09] Tο Πουέρτο Ρίκο αναμένεται να χρεοκοπήσει το Σάββατο για πρώτη φορά
  • [10] Στη Βουλή δικογραφία για τον Γιάννο Παπαντωνίου
  • [11] Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στη Γαύδο
  • [12] ΣΥΡΙΖΑ: Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ δεν βρίσκονται πια στο απυρόβλητο
  • [13] Ξεκινάει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου
  • [14] Αρ. Μπαλτάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πολύ λιγότερα τα κενά των εκπαιδευτικών
  • [15] Παππάς-Κατρούγκαλος: Οι καναλάρχες «να σεβαστούν τη νομιμότητα»
  • [16] Επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα το χρηματιστήριο
  • [17] «Πέταξε» στους «4» η Εθνική, στο δρόμο της και πάλι η Λιθουανία
  • [18] «3 στα 3» για την Εθνική Ανδρών στο Καζάν

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Είχα δώσει εντολή να συγκροτηθεί σχέδιο άμυνας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

    «Αν οι εταίροι και οι δανειστές μας, προετοίμαζαν ένα σχέδιο grexit, εμείς δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας, στο ενδεχόμενο που γίνονταν πράξη οι απειλές;» απηύθυνε το ερώτημα, από το βήμα της Βουλής, οπρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το plan B της κυβέρνησης.

    «Αυτό που κάνετε είναι έξω και πέρα από κάθε λογική. Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτό για εσάς είναι ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη, επισήμανε, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι είναι κωμικό να ανακαλύπτεται μέγα σκάνδαλο στην αυτονόητη πράξη μιας κυβέρνησης να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, όταν μάλιστα η στάση της άλλης πλευράς στις διαπραγματεύσεις γινόταν όλο και πιο σκληρή.

    «Το κόμμα σας δεν διαπραγματεύθηκε για τίποτα, αλλά δεχθήκατε την προετοιμασία των προγραμμάτων που επιβλήθηκαν» ανέφερε προς την κ. Γεννηματά.Επιπλέον ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι «σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε. Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είχαμε και έπρεπε να έχουμε».

    Η κ. Γεννηματάέκανε λόγο για ομολογία επικίνδυνων μεθοδεύσεων εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη και απηύθυνε προς τον κ. Τσίπρα το ερώτημα αν είχε γνώση για αυτές, ενώ του καταλόγισε «αλλοπρόσαλη στρατηγική» με την οποία «έφερε το grexit στην αυλή μας».

    «Εκλεγήκαμε με την εντολή να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από τα μνημόνια, και μας κατηγορείτε γι αυτό και πάτε να στήσετε δικαστήρια. Μας κατηγορείτε για σχέδιο μυστικό που το σχεδιάζαμε σε μπουντρούμια κλπ. Τότε γιατί δεν το εκτελέσαμε το σχέδιο αυτό; Αν ο στόχος μας ήταν η έξοδος από το ευρώ, παίρνοντας 63% στο δημοψήφισμα γιατί δεν το κάναμε τότε; Καταλαβαίνετε γιατί λέτε σαχλαμάρες στο Κοινοβούλιο;»απάντησε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Σχετικά με τα περί παρέμβασης στους κωδικούς των πολιτών, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο εξαιρετικά χρήσιμο που αφορά στον συμψηφισμό των οφειλών των πολιτών διότι μειώνει τη γραφειοκρατία, περιορίζει την ανάγκη για ρευστότητα που θα είναι διαρκής για πολύ χρονικό διάστημα. «Αν αυτό είναι το ύποπτο σχέδιο εξόδου από το ευρώ, τότε θα σας καλούσα να το φέρουμε μαζί το σχέδιο για την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, να το ψηφίζουμε μαζί» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Μπορεί να έχει ευθύνες. Μπορείτε να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο για τις δηλώσεις που έκανε για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα και για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα. Μπορείτε να τον κατηγορείτε γι΄αυτά δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είχε σχέδιο μυστικό να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια!» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

    «Ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός των οικονομικών κυρία Γεννηματά την ώρα που ήταν υπουργός και έκανε και τα λάθη του, δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως έκανε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν υπουργός δεν έκρυβε τις λίστες των φορολογουμένων στα συρτάρια του όπως έκαναν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου! Και ο δικός μου συνεργάτης κυρία Γεννηματά δεν είχε αφορλόγητα- όπως είχε ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά-αφορολόγητα σε τράπεζες της Ελβετίας και ευτυχώς η δικαιοσύνη κινείται και έμαθα ότι σήμερα δίνει λόγο στη δικαιοσύνη για τα λεφτά που είχε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ».

    Εξάλλου, το θέμα της σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις χώρες του Νότου και στις χώρες του Βορρά που κατεγράφη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό θέμα, προέβαλε ιδιαιτέρως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη. Επισήμανε, μάλιστα, πως αντίδραση υπήρξε από «κάποια όψιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που θεωρούν ότι η αλληλεγγύη είναι μια a la cart υπόθεση και δεν δέχονταν σε καμία περίπτωση ορισμένες εκατοντάδες προσφύγων στα δικά τους κράτη, αλλά ήθελαν να είναι εθελοντική η δυνατότητα συνεισφοράς».

    Και ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, από την πλευρά του έθεσε το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας πως η Ευρώπη με τυμπανοκρουσίες βγάζει ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία τα πετάει μετά στον κάλαθο των αχρήστων και υιοθετεί «τη ρομαντική κατ' αρχήν πρόταση του Έλληνα Επιτρόπου για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

    [02] Εξηγήσεις για δύο κακουργήματα καλείται να δώσει ο Στ. Παπασταύρου

    Τα αποτελέσματα των ποινικών ερευνών των Οικονομικών Εισαγγελέων για τον συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου αναμένει η εισαγγελέας Ελένη Σίσκου που χειρίζεται δικογραφία σε βάρος του δικηγόρου για το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της ψευδορκίας.

    Η εισαγγελική λειτουργός ερευνά αν ο κ. Παπασταύρου είπε ψέματα στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής για την "λίστα Λαγκάρντ", όσον αφορά τον λογαριασμό των περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην HSBC.

    Ο δικηγόρος, σύμβουλος του Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, είχε καταθέσει ενόρκως στην Επιτροπή πως το επίμαχο χρηματικό ποσό δεν ήταν δικό του περιουσιακό στοιχείο, αλλά του επιχειρηματία κ. Μιωνή και ότι ο ίδιος ήταν νομικός πληρεξούσιος του.

    Να σημειωθεί ότι ο λογαριασμός που ερευνάται από τον οικονομικό εισαγγελέα Ι. Δραγάτση είχε πληρεξούσιους τη μητέρα του δικηγόρου, που ελέγχεται επίσης για την διάπραξη αδικημάτων, και τον αποβιώσαντα πλέον πατέρα του.

    Λόγω της άμεσης συνάφειας της δικογραφίας που χειρίζεται η εισαγγελική λειτουργός με την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, η κ. Σίσκου πρόκειται να κρίνει αν στοιχειοθετείται ή όχι η ψευδορκία σε βάρος του κ. Παπασταύρου αφού αποσαφηνιστούν τα πλήρη στοιχεία που συνδέονται με επίμαχο λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα, με τις εξηγήσεις που θα δώσουν τόσο ο κ. Παπασταύρου όσο και ο κ. Μιωνής.

    [03] Β. Μεϊμαράκης: Η συζήτηση για ένα Grexit δεν έχει νόημα

    «Η συζήτηση για ένα Grexit δεν έχει νόημα» καθώς «η ιδιότητα του μέλους στην Ευρώπη είναι μη αναστρέψιμη» τονίζει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει πως «όποιος εισέρχεται στο ευρώ, λαμβάνει την απόφαση αυτή μια για πάντα» και πως «όποιος αυτοβούλως αποχωρεί από το ευρώ, δε θα εισέλθει ποτέ ξανά στο club αυτό». Ο κ. Μεϊμαράκης μάλιστα χαρακτηρίζει την πρόταση του Ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μη κατανοητή καθώς όπως λέει «εάν καταστήσουμε την οικονομική κατάσταση μίας ευρωπαϊκής χώρας κεντρικό κριτήριο για την ιδιότητα του μέλους του ευρώ, το κοινό νόμισμα θα καταρρεύσει την επόμενη εβδομάδα». Ο κ. Μεϊμαράκης τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών με αρμοδιότητες που θα συζητηθούν και όπως λέει «η λύση δεν ονομάζεται Grexit, η λύση έγκειται σε μία ακόμη πιο αποτελεσματική συνεργασία, μία ακόμη στενότερη προσέγγιση, μία ακόμη πιο ισχυρή Ευρώπη».

    [04] Αποκρατικοποιήσεις και τράπεζες στο επίκεντρο συνάντησης Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους θεσμούς

    Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι στόχοι για τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς και οι ελληνικές προτάσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της σημερινής μαραθώνιας συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Αντίθετα, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα προαπαιτούμενων μέτρων,

    Ειδικότερα, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Τσακαλώτος, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον τόπο διαμονής των εκπροσώπων των θεσμών και διήρκησε έξι ώρες, σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης αφορούσε σε θέματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τη σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, με στόχο αφ' ενός να απομειώνεται το δημόσιο χρέος και αφ' ετέρου να κατευθύνονται κεφάλαια και για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στους στόχους της επόμενης τριετίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη, προκειμένου να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

    Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν και οργανωτικά θέματα, πώς δηλαδή θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις και πώς θα επιλύονται εγκαίρως προβλήματα που ανακύπτουν, προκειμένου για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

    Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό Οικονομικών, «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».

    Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών έχουν μεταβεί αυτήν την ώρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα έχουν συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

    [05] Εγκύκλιος της Κ. Σαββαΐδου για τους συντελεστές του ΦΠΑ

    Νέες διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ δίνει με εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.

    Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων ότι αποκλειστικά για μοσχαρίσιο κιμά ο συντελεστής είναι 23%, ενώ, αν είναι, μόνο χοιρινός, 13%. Όμως, αν είναι ήδη αναμεμειγμένος και δεν μπορεί να διαχωριστεί κατά κατηγορία κρέατος, τότε ο ΦΠΑ είναι 23%.

    Επίσης, αν ο πελάτης καθίσει στο σουβλατζίδικο για επιτόπια κατανάλωση, όλα τα προϊόντα υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Αν πάρει πακέτο που περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται, ως εξής: Η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.

    [06] Τζ. Γκάλμπρεϊθ: Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα για έναν συμβιβασμό

    «Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα», είναι ο τίτλος συνέντευξης του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην αυριανή έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel».

    Ο κ. Γκάλμπρεϊθ διευκρινίζει ότι η αποστολή του ιδίου ως συμβούλου του πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη «δεν ήταν να αναπτύξουμε ένα μυστικό σχέδιο, αλλά να αναγνωρίσουμε προβλήματα που μπορούσαν να παρουσιαστούν εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι έδιωχναν την Ελλάδα από το ευρώ».

    Ο Αμερικανός οικονομολόγος απαντά κατηγορηματικά «όχι» στην ερώτηση εάν υπήρξε ένα σημείο όπου το σενάριο θα μπορούσε να είχε γίνει πραγματικότητα και, αναφερόμενος στην «μυστικότητα» γύρω από την προσπάθεια σημειώνει ότι διαφορετικά, θα μπορούσαν να γίνουν παρερμηνείες.

    «Δεν είχαμε εμπλοκή ούτε σε πολιτικές συζητήσεις ούτε σε αποφάσεις της κυβέρνησης», τονίζει, απαντώντας στα σχόλια περί «πραξικοπήματος» και προσθέτει ότι κατά το διάστημα της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών «ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα για να επιτύχει έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα έδινε στην οικονομία σταθερότητα και ανάκαμψη μετά την μεγάλη αποτυχία των τελευταίων πέντε ετών - είναι απογοητευτικό ότι δεν υπήρχε καμία ευελιξία από τους δανειστές».

    [07] Mέχρι τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα των stress tests στις τράπεζες

    Μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι ασκήσεις προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις (stress tests) των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου η ανακεφαλαιοποίησή τους να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2015.

    Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να συγκλίνει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με τους επικεφαλής των θεσμών, όπως διαπιστώθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακεφαλαιοποίηση επιδιώκεται να γίνει κατά τα πρότυπα του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι απευθείας από τον ΕSM.

    Mάλιστα στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει σε δύο δόσεις εφόσον τον Αύγουστο αποδεσμευτούν κεφάλαια ως προκαταβολή από το τρίτο πρόγραμμα.

    [08] Spiegel: Υποψήφια και για τέταρτη θητεία θα είναι η Α. Μέρκελ

    Υποψηφιότητα και για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία της Γερμανίας σκοπεύει να θέσει η Άγγελα Μέρκελ to 2017, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο. Θα ανακοινώσει όμως την απόφασή της στις αρχές του επόμενου έτους.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Καγκελάριος συναντήθηκε πρόσφατα με τον γενικό γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Πέτερ Τάουμπερ και τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος Κλάους Σούλερ, προκειμένου να κανονίσει ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με το περιοδικό, δεν θα υπάρξει εξωτερική καμπάνια, αλλά την εκστρατεία θα αναλάβει το Ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ».

    [09] Tο Πουέρτο Ρίκο αναμένεται να χρεοκοπήσει το Σάββατο για πρώτη φορά

    Η αναμενόμενη αθέτηση πληρωμής χρέους, που λήγει αύριο, από το Πουέρτο Ρίκο θα είναι η αρχή μίας διαδικασίας που μπορεί να καταλήξει σε μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους τοπικής κυβέρνησης, με προοπτική να ανοίξει την πόρτα σε διαμάχη με τους επενδυτές και να προκαλέσει αστάθεια στις τιμές των ομολόγων.

    Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Αλεχάνδρο Γκαρσία Παντίγια σοκάρισε του επενδυτές τον Ιούνιο, όταν δήλωσε ότι το χρέος του νησιού - που ανέρχεται σε 72 δισ. δολάρια - δεν μπορεί να αποπληρωθεί και χρειάζεται αναδιάρθρωση. Το Πουέρτο Ρίκο σημείωσε ότι πιθανότατα δεν θα πληρώσει χρέος του Δημόσιου Οργανισμού Χρηματοδότησής του (Public Finance Corporation, PFC), ύψους 58 εκατ. δολαρίων, που λήγει την 1η Αυγούστου, το οποίο προβλέπει ασθενέστερη προστασία των επενδυτών σε σχέση με κάποια άλλα ομόλογα.

    «Αυτό που θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τους επενδυτές είναι όταν ακούσουν πραγματικά τη λέξη χρεοκοπία και ότι επήλθε μία χρεοκοπία», δήλωσε στέλεχος της Wells Capital Management, η οποία κατέχει ως επί το πλείστον διασφαλισμένο χρέος του Πουέρτο Ρίκο, προσθέτοντας: «Η άμεση αντίδραση πιθανόν να είναι μικρές πωλήσεις στην αγορά, καθώς θεωρώ ότι ο κόσμος θα αρχίσει να προσδοκά, ποιές θα είναι οι επόμενες σειρές χρέους που δεν πρόκειται να αποπληρωθούν».

    Θα πρόκειται για την πρώτη λήξη χρέους που δεν θα πληρωθεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που συνόδευσε την έκδοση ομολόγου το 2014, το Πουέρτο Ρίκο δεν έχει αθετήσει ποτέ αποπληρωμή κεφαλαίου ή τόκων χρέους του. Η μη αποπληρωμή του χρέους που λήγει αύριο θα είναι η πιο σημαντική έπειτα από αυτή της πόλης του Ντιτρόιτ, η οποία αθέτησε την πληρωμή ασφαλισμένων συνταξιοδοτικών ομολόγων ύψους 1,45 δισ. δολαρίων από ένα σύνολο ομολόγων περίπου 8 δισ. δολαρίων, πριν προχωρήσει σε αίτηση χρεοκοπίας το 2013 και στη συνέχεια σε (αθέτηση πληρωμής) γενικών υποχρεώσεων ομολόγων, αξίας άνω των 600 εκατ. δολαρίων.

    [10] Στη Βουλή δικογραφία για τον Γιάννο Παπαντωνίου

    Τον δρόμο για την Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού 'Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, παίρνει η δικογραφία για σκέλος της υπόθεσης προμήθειας των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, καθώς οι εισαγγελείς διαφθοράς ολοκλήρωσαν πολύμηνη έρευνα, η οποία κατέληξε στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος συνολικά 13 προσώπων.

    Η δικογραφία που αποστέλλεται στην Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες του κ. Παπαντωνίου, διαδόχου του Α. Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ, αφορά το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004, που σχετίζεται με την σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την αγορά των συγκεκριμένων γερμανικών όπλων.

    [11] Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στη Γαύδο

    Αισθητή στα νότια παράλια της Κρήτης χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί προβλήματα, έγινε η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφηκε στις 7:04 το απόγευμα στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης.

    Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Γαύδου.

    [12] ΣΥΡΙΖΑ: Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ δεν βρίσκονται πια στο απυρόβλητο

    «Τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών αρνούνται να καταβάλλουν τα χρωστούμενα στο ελληνικό κράτος, προβάλλοντας διάφορες νομιμοφανείς δικαιολογίες, συνεχίζουν να καλλιεργούν, εις βάρος των εργαζομένων τους, ένα κλίμα αυθαιρεσίας και καταστρατήγησης ακόμα και των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Οι μαζικές απολύσεις, τουλάχιστον 30 τεχνικών, στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 και οι μειώσεις μισθών κατά 50% στους τεχνικούς, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, είναι μόνο το πιο πρόσφατο κρούσμα αυθαιρεσίας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η εκτεταμένη ασυδοσία μερίδας της εργοδοσίας, με θύματα τους εργαζόμενους, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν βρίσκονται πια στο απυρόβλητο, κι ότι η «προνομιακή» τους σχέση με την εκτελεστική εξουσία έλαβε τέλος στις 26 Ιανουαρίου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    [13] Ξεκινάει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

    Ένας νέος θεσμός, ένα νέο θέατρο. Διπλή η γιορτή. Ήρθε η ώρα ένας νέος θερινός πολιτιστικός θεσμός, με τη σφραγίδα του Παντελή Βούλγαρη, να σηκώσει την αυλαία του.

    Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον πολυβραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη, η νέα διοργάνωση του δήμου Ανδρου, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, εγκαινιάζεται το Σάββατο 1η Αυγούστου.

    Καθόλη τη διάρκεια του Αυγούστου (1-30 Αυγούστου) θα φιλοξενεί στο νεότευκτο υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο της Χώρας (δώρο στον τόπο τού Ανδρεώτη Αλκιβιάδη Τάττου), παραστάσεις αρχαίου δράματος από την Επίδαυρο, συναυλίες καταξιωμένων τραγουδιστών και σχημάτων και ανδρεώτικες καλλιτεχνικές ομάδες.

    Το θέατρο, χωρητικότητας 900 θέσεων, υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος Λούκος.

    «Φιλοδοξία του νέου θεσμού», όπως υπογραμμίζει ο Παντελής Βούλγαρης, «είναι να φιλοξενεί κάθε χρόνο εκδηλώσεις τέχνης δίνοντας την ευκαιρία στους Ανδρεώτες ?κι όχι μόνο- να χαρούν Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. Δοκιμασμένους στην τέχνη αλλά και νεότερους. Φυσικά, ο χώρος θα διατεθεί και στους ίδιους τους Ανδρεώτες και στην τέχνη τους. Εύχομαι η φετινή χρονιά να είναι σημαντική και επίσης να μας δώσει την ευκαιρία σκεφτούμε τα καλύτερα για τα επόμενα χρόνια. Αυτή την εποχή προλάβαμε ό,τι καλύτερο από τις παραστάσεις της Επιδαύρου, σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής και νεότερους, για να καλύψουμε τον Αύγουστο. Η συνέχεια βεβαίως θα κριθεί από την εμπειρία που θα αποκτήσουμε. Από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει η δουλειά μας για το επόμενο φεστιβάλ».

    [14] Αρ. Μπαλτάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πολύ λιγότερα τα κενά των εκπαιδευτικών

    Αισιόδοξος ότι οι υπάρχουσες πιστώσεις θα επαρκέσουν για την κάλυψη των κενών στα σχολεία, εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς τελικά τα κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν στα σχολεία είναι πολύ λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο μέχρι το Σεπτέμβρη είναι «την πρώτη μέρα της τάξης να υπάρχει δάσκαλος σε κάθε τάξη και βιβλία για τα παιδιά».

    Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Μπαλτάς ανέφερε ότι προχωράει κανονικά. Αλλά δε μπορεί σε αυτή τη φάση να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ψήφισή του, «για λόγους που σχετίζονται με τον όλο προγραμματισμό της κυβέρνησης και το γεγονός ότι έχουμε τη μεγάλη συζήτηση για τη συμφωνία». Ωστόσο υπογράμμισε ότι «θα φτάσει να ψηφιστεί κανονικά πριν τελειώσει το καλοκαίρι».

    Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής και τόνισε ότι «αποφεύχθηκαν διασπάσεις και μη αντιστρεπτά φαινόμενα» και παράλληλα δόθηκε χρόνος «σε όλους μας να καταλάβουμε καλύτερα τι γίνεται και πού πορευόμαστε».

    [15] Παππάς-Κατρούγκαλος: Οι καναλάρχες «να σεβαστούν τη νομιμότητα»

    Να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία, καλούν τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, με κοινή δήλωσή τους ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Οι δύο υπουργοί, με αφορμή τις απολύσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων για απειλές για ανάλογες κινήσεις από ιδιοκτήτες άλλων μέσων, υπογραμμίζουν ότι «οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οφείλουν να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως τέτοιων ενεργειών, οι προϋποθέσεις της αδειοδότησης και ειδικότερα το καθεστώς των εργοδοτικών υποχρεώσεων που προβλέπει ο νέος νόμος θα εφαρμοστούν στο ακέραιο».

    «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας θα εξασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να μην είναι θύματα εκβιασμών και εκφοβισμών», αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση και καλούν τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία και να μη χρησιμοποιήσουν το νομοσχέδιο ως πρόσχημα απολύσεων, την περίοδο μάλιστα που έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το μείζον αυτό ζήτημα νομιμότητας και δημοκρατίας.

    Διαβάστε επίσης:

    ΣΥΡΙΖΑ: Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ δεν βρίσκονται πια στο απυρόβλητο

    [16] Επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα το χρηματιστήριο

    Επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Η Διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα Διοικητικά Συμβούλια της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) και του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων (ΕΛΚΑΤ), μετά την υπουργική απόφαση, έλαβαν αποφάσεις για την επαναλειτουργία, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015, της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου.

    [17] «Πέταξε» στους «4» η Εθνική, στο δρόμο της και πάλι η Λιθουανία

    Αποδίδοντας μπάσκετ υψηλών προδιαγραφών, η Εθνική Εφήβων πήρε πανηγυρική πρόκριση στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού του Βόλου, «εκτροχιάζοντας» τη Γαλλία από την πορεία προς τα μετάλλια. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε με 67-59 των «τρικολόρ» στο νοκ άουτ προημιτελικό, και «πέταξε» στους «4», εκεί όπου περιμένει και πάλι η Λιθουανία (1/8, 21:15), η οποία είχε κάμψει την αντίσταση της Ελλάδας (70-64) στην πρώτη φάση των ομίλων.

    Εξωπραγματική εμφάνιση από τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, που τελείωσε τον αγώνα με τριπλ νταμπλ (13 πόντοι, 11 ασίστ, 10 ριμπάουντ), ενώ «βράχος» της επίθεσης αποδείχθηκε ο Γιώργος Παπαγιάννης με 21 πόντους και 13 ριμπάουντ. Καταλύτης της επιτυχίας στην τελευταία περίοδο ο Μουράτος σε άμυνα, οργάνωση και δημιουργία (7ασ.).

    Τα δεκάλεπτα: 16-16, 32-34, 46-55, 59-67

    [18] «3 στα 3» για την Εθνική Ανδρών στο Καζάν

    Παρότι είχε ήδη εξασφαλίσει την πρώτη θέση του Β΄ ομίλου και την απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Καζάν, η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών ήταν αρκούντως σοβαρή ώστε να επικρατήσει 15-11 της Ρωσίας και να ολοκληρώσει με το απόλυτο νικών τις υποχρεώσεις της στην Α΄ φάση της διοργάνωσης. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα έχει πλέον τέσσερις ημέρες ξεκούρασης και προετοιμασίας μέχρι τον προημιτελικό της Τρίτης, όπου πιθανότατα θα βρει απέναντί της την Αυστραλία (αναμένεται να ξεπεράσει την Κυριακή το εμπόδιο της Νότιας Αφρικής). Ο πήχης έχει ανέβει πλέον για την ελληνική ομάδα, που ονειρεύεται πρόκριση στην τετράδα, δέκα χρόνια μετά το χάλκινο μετάλλιο του Μόντρεαλ.

    Η έλλειψη βαθμολογικού ενδιαφέροντος (η Ρωσία είχε ήδη αποκλειστεί από τη συνέχεια) οδήγησε στο να γίνει ένα ανοιχτό ματς, το οποίο χάλασε λίγο προς το τέλος, εξαιτίας των πολλών αποβολών που χρέωσαν οι διαιτητές την ελληνική ομάδα. Ο Θοδωρής Βλάχος έδωσε αρκετό χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες, ενώ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά κάτω από τα δοκάρια τον Στέφανο Γαλανόπουλο, αφήνοντας στον πάγκο τον (βασικό στα δύο πρώτα ματς) Κώστα Φλέγκα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 July 2015 - 20:32:25 UTC