Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π.Παυλόπουλος: Η Ελλάδα οχυρό της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας
  • [02] Όλγα Γεροβασίλη: Επιδιώκουμε μια συμφωνία διάρκειας 3 ετών
  • [03] Διαψεύδει το Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Neues Deutschland
  • [04] Άνοδος 2,33% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [05] Πρόσθετη ρευστότητα για διευκόλυνση των συναλλαγών στις τράπεζες
  • [06] Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Μυρτιώτισσα της Κέρκυρας
  • [07] Εφαρμογές κινητών για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού
  • [08] Βιβλία πολιτικο-κοινωνικά για θάλασσα και σπίτι
  • [09] Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Θέσεων και της Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Π.Παυλόπουλος: Η Ελλάδα οχυρό της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας

    Την ανάγκη για ενότητα εξέφρασε για μια ακόμα φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στη Σάμο, κατά την τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη του νησιού, στην Πλατεία Πυθαγορείου (παλιό Δημαρχείο). Υπογράμμισε, επίσης, τη δέσμευσή του να αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις, θεσμικές και σωματικές, «ώστε η Ελλάδα, στο πλαίσιο του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ιστορικό της ρόλο ως ακραίο όριο και οχυρό της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, όπως διαμορφώθηκαν σταδιακώς από την ανεκτίμητη, πνευματική και θεσμική, κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας και των Προγόνων μας».

    «Με ιερή συγκίνηση αλλά και ανυπόκριτη ταπεινότητα δέχομαι τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη Σάμου. Πως, άλλωστε, τα αισθήματά μου θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά όταν έχω πλήρη συναίσθηση ότι σ? αυτόν τον Τόπο, στην Σάμο, ηχούν ακόμη τα βήματα της Ιστορίας. Κι όχι μόνο της δικής μας ιστορίας, μα της παγκόσμιας ιστορίας καθώς κι εκείνης του πολιτισμού εν γένει» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ευχαριστώντας τον δήμαρχο Μιχάλη Αγγελόπουλο και το δημοτικό συμβούλιο για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της πόλης.

    [02] Όλγα Γεροβασίλη: Επιδιώκουμε μια συμφωνία διάρκειας 3 ετών

    «Η κυβέρνηση θα προσφύγει σε εκλογές αν παραστεί ανάγκη. Πρέπει πρώτα όμως να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και εν συνεχεία να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα», αναφέρει -σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική»- η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και εκτιμά πως αν τελικά η κυβέρνηση προσφύγει σε εκλογές θα τις κερδίσει και με αυτοδυναμία.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει ότι «στόχος της διαπραγμάτευσης είναι να αποφύγουμε τη λογική του σταγονόμετρου, επιδιώκουμε μια συμφωνία διάρκειας 3 ετών η οποία δυστυχώς έρχεται να καλύψει και τους προηγούμενους 15 μήνες που η χώρα, χωρίς ευθύνη της κυβέρνησης, δεν χρηματοδοτήθηκε». Σημειώνει, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει σταθερό οικονομικό περιβάλλον, θέλει άμεσα συμφωνία με τους θεσμούς, αντισταθμιστικά μέτρα, διαπραγμάτευση που θα εξελίσσεται ομαλά.

    Στο ερώτημα αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία έως τις 18 του μηνός, η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντά: «εμείς το θέλουμε. Αν είναι στόχος και των συνομιλητών μας, ναι, θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία». Αναφέρει επίσης ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε σε πολύ καλό κλίμα, καλύτερο από κάθε άλλη φορά και εκφράζει την ελπίδα ότι «θα αρχίσουμε να συντάσσουμε άμεσα το κείμενο της συμφωνίας, έχοντας ως βάση σημεία σύγκλισης των δύο πλευρών».

    Τέλος, για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος δηλώνει: «η διαφορετική θέση της μειοψηφίας ήταν γνωστή, ωστόσο στην προηγούμενη περίοδο αποδέχτηκαν τη διεκδίκησή μας για μια καλύτερη συμφωνία εντός της ΕΕ. Οι υπουργοί στήριξαν το έργο της κυβέρνησης, άρα δεν είχαμε λόγο να πιστεύουμε εκ των προτέρων ότι η διαφωνία θα εκδηλωθεί έτσι σήμερα».

    [03] Διαψεύδει το Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Neues Deutschland

    Διαψεύδεται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα Neues Deutschland. Όπως ειδικότερα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει δώσει καμία συνέντευξη στην εφημερίδα Neues Deutschland.

    Η γερμανική εφημερίδα απλώς αναδημοσιεύει τη συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ρ/Σ «105.5 στο Κόκκινο», την περασμένη Πέμπτη 30.7.2015. Ήδη υπάρχει σχετική επανόρθωση στην ελληνική ιστοσελίδα της Deutsche Welle που δημοσίευσε πρώτη την σχετική είδηση.

    [04] Άνοδος 2,33% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Η ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, μετά το σφυροκόπημα των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων, οδηγεί τη χρηματιστηριακή αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 16:00, διαμορφώνεται στις 658,19 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,33%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 668,64 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 3,95%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 55,73 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 2,71%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 2,42%.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+25,49%), της Eurobank (+15,38%), της Alpha Bank (+8,93%), του ΟΤΕ (+6,89%) και του ΟΠΑΠ (+5,73%).

    Αντιθέτως, πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-3,56%), της Lamda (-0,99%) και της Grivalia Properties (-0,76%).

    Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+16,09%), των Τηλεπικοινωνιών (+6,89%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+5,29%).

    Αντιθέτως, απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των τροφίμων (-2,81%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-0,81%).

    Ανοδικά κινούνται 65 μετοχές, 23 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Flexopack +30,00%, Ειδησεοφωνική +29,83%, Εθνική+25,49% και Inform Λύκος +20,47%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Pasal -19,77%, Dionic -19,44%, Βαρβαρέσος -18,42% και Nexans -15,45%.

    [05] Πρόσθετη ρευστότητα για διευκόλυνση των συναλλαγών στις τράπεζες

    Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει, ότι κατά το διάστημα ισχύος της Τραπεζικής Αργίας και των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων, έχουν υποβληθεί έως και τις 29.07.2015 από τα Πιστωτικά Ιδρύματα προς την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών 6.798 αιτήματα, εκ των οποίων 4.297 έχουν εγκριθεί και 124 έχουν απορριφθεί, ενώ 1.525 αιτήματα αφορούν συναλλαγές κάτω των 100.000 ευρώ, οι οποίες εξετάζονται και αξιολογούνται απευθείας από τα Πιστωτικά Ιδρύματα, βάσει της υπ' αριθ. 664/21.07.2015 απόφασης της Επιτροπής.

    Συγκεκριμένα, για το διάστημα από 29.06.2015 έως και 29.07.2015, έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και από τις Υποεπιτροπές των Π.Ι. συναλλαγές που αγγίζουν περίπου το 50% του συνολικού ύψους συναλλαγών για το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

    Επίσης, με την υπ' αριθ. 757/30.07.2015 Απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δίδεται πλέον η δυνατότητα στα Π.Ι. να εξετάζουν αιτήματα ποσού έως 150.000 ευρώ βάσει της προηγούμενης συναλλακτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, με συνολικό ημερήσιο εγκριτικό όριο 22 εκατ. σε όλα τα Π.Ι., ενώ για ποσά έως και 5.000 ευρώ η διαδικασία απλοποιείται σημαντικά, ώστε να διευκολύνονται μεταξύ άλλων, οι νέοι επιχειρηματίες χωρίς προηγούμενη συναλλακτική δραστηριότητα.

    Με σκοπό την επιτάχυνση και διευκόλυνση των σχετικών διαδικασιών, δόθηκε στις συσταθείσες υποεπιτροπές των Π.Ι. πρόσθετη ρευστότητα ύψους 59 εκατ. ευρώ ώστε να εξετασθούν κατά προτεραιότητα τα αιτήματα αξίας έως και 100.000 ευρώ, που υποβλήθηκαν στα Π.Ι. έως και 21.07.2015 και δεν έχουν εξετασθεί ακόμα.

    [06] Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Μυρτιώτισσα της Κέρκυρας

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην Κεντρική Κέρκυρα, στην περιοχή Μυρτιώτισσα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Π.Υ. του νομού Κέρκυρας Απόστολος Βασδέκης, άγνωστα παραμένουν τα αίτια της εξάπλωσης της πύρινης λαίλαπας, που έχει τυλίξει στις φλόγες της, αμέτρητα μέχρι στιγμής στρέμματα δασικής έκτασης.

    Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν επτά οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κέρκυρας, υδροφόρες του δήμου και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Πετζετέλ, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βασδέκη έχει ζητηθεί και η βοήθεια συνδρομής πυροσβεστικών αεροπλάνων καναντέρ.

    Η πυρκαγιά μέχρι αυτή την ώρα, εμφανίζει δύο μεγάλες εστίες, ενώ μάχη με τις φλόγες, στις δύσβατες περιοχές που φλέγονται, δίνουν 24 πυροσβέστες. Μέχρι αυτή την ώρα φέρεται να μην κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, όμως ο άνεμος που φυσά στην περιοχή είναι ανασταλτικός παράγοντας για τον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι της μετατόπισης της.

    [07] Εφαρμογές κινητών για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού

    Εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα για την ξενάγηση σε ελληνικά μουσεία, οι οποίες θα βασιστούν στο υλικό των υπαρχόντων εντύπων οδηγών για να διευρύνουν την εμπειρία της επίσκεψης και να παράγουν έσοδα για τα μουσεία, αλλά και θεματικές εφαρμογές, που θα εστιάζουν σε μερικά από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πολιτιστικά θέματα με επιπλέον σκοπό να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού, σχεδιάζει από κοινού το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ του Καναδά.

    Όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟ, πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα συνεργασίας που δεν θα έχει το παραμικρό κόστος για το ελληνικό κράτος, αλλά αντίθετα θα έχει μεγάλα οφέλη για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και του τουρισμού με σύγχρονα μέσα και μάλιστα σε ένα νέο, συνεχώς διευρυνόμενο κοινό.

    Συγκεκριμένα, τα δύο μέρη συνυπέγραψαν προσύμφωνο συνεργασίας το οποίο, αναγνωρίζοντας τα κοινά ενδιαφέροντά τους στον ακαδημαϊκό, τον εκπαιδευτικό και τον πολιτιστικό τομέα, προβλέπει τη δημιουργία και την προσφορά εφαρμογών για smartphones & tablets που θα διατίθενται μέσω App Store και Google Play.

    [08] Βιβλία πολιτικο-κοινωνικά για θάλασσα και σπίτι

    Όσοι στην παραλία αλλά και στο σπίτι είναι φανατικοίμε τα αναγνώσματα ιστορίας και της πολιτικής, είτε με τη μορφή κλασικής μελέτης είτε με λογοτεχνική γραφή, ας μην ανησυχούν. Η βιβλιοπαραγωγή είναι πλούσια. Η Τουρκοκρατία από όλες τις πλευρές της, η προοπτική εξόδου από την κρίση, ο αντικαπιταλιστικός αγώνας των διανοουμένων, η αντισυστημική επανάσταση, ο ισπανικός εμφύλιος με νέα τεκμήρια, η διαπλοκή τύπου και αγορών, ο Αττίλας μέσω προσωπικού αφηγήματος,οι περιπέτειες με εκτέλεσηαρχιναζί στη Τσεχοσλοβακία καιοι προβληματισμοί για μια προοπτική της Αριστεράς στην Ελλάδα, είναι τα θέματα που εμπνέουν τους συγγραφείς- Έλληνες και ξένους. Για τους λάτρεις της πολιτικο-κοινωνικής θεματογραφίας, τόσο επίκαιρης λόγω της κρίσης, είναι η παρακάτω συνοπτική αναφορά σε δέκα βιβλία που εκδόθηκαν πρόσφατα:

    ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΑΙΩΝΕΣ

    David Brewer, εκδόσεις Παπαζήσης

    Το χρονικό της Τουρκοκρατίας χωρίς εθνικιστικές ιδεοληψίες. Ο Βρετανός δημοσιογράφος και διευθυντικός στέλεχος του BBC, μελετητής της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, μετά το έργο του«Η φλόγα της Ελευθερίας»,με θέμα τον αγώνα της ανεξαρτησίας και της ίδρυσης του ελληνικού κράτους (1821-1833), αναλαμβάνει να αφηγηθεί στο δυτικό κοινό τα γεγονότα από την πτώση της Κωνσταντινούπολης έως την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό,ερμηνεύοντας στο? ορθολογικό κοινό τα μεταφυσικά στερεότυπα και τους εθνικούς μας μύθους. Μια καταγραφή των γεγονότων από ένα τρίτο - δυτικό-μάτι που εξετάζει την ελληνικότητα όπως την είδε ο Σεφέρης,ο οποίος αντιμετώπισε την Ελλάδα ως τραγικότητα , θεωρώντας πως πολλά κακά θα πρέπει να καταλογισθούν στους Έλληνες και όχι στους εχθρούς της.«Ωστόσο- κατά πως έγραψε ο ποιητής-ο ελληνικός λαός μας αποζημίωσε για όλα».

    ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ

    Στάθης Καλύβας, εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Ο καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Γέϊλεπιχειρεί να κατανοήσει την κρίση που ξέσπασε το 2009 εντάσσοντάς την σε μια κυκλική πορεία δύο αιώνων - από το 1821 έως σήμερα- με επιτεύγματα και πτώσεις, παρακάμπτοντας- όπως ξεκαθαρίζει εξ αρχής-ονόματα, γεγονότα, ημερομηνίες. Με βάση τα συν και τα πλην αυτής της αφαίρεσης, το συμπέρασμά του από την ακτινογράφηση της ιστορικής αυτής περιόδου είναι ότι η Ελλάδα κατάφερε μετά τον Εμφύλιο να εισέλθει στην ομάδα των πλέον ελεύθερων και ανεπτυγμένων χωρών της υφηλίου, γεγονός που την καθιστά ισχυρή- σε σύγκριση με γειτονικά της κράτη- ακόμη και τώρα εν μέσω πτώσης. Παραδόξως- λέει- κάθε αποτυχία συνοδευόταν και από ένα νέο άλμα! Μια αισιόδοξη ιστορικότητα μέσα στο μαύρο!

    ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

    Ludwig von Mises, εκδόσεις Παπαδόπουλος

    Πως γίνεται να στρατεύονται οι διανοούμενοι της Δύσης κατά του οικονομικού συστήματος στο οποίο ζουν, εξελίσσονται και - ίσως- καλοπερνούν; Η μελέτη του αυστριακού οικονομολόγου και φιλόσοφου κυκλοφόρησε στη δεκαετία του 1950 αλλά εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και, παρ΄ότι όταν γράφτηκε όταν ο καπιταλισμός, για μια μεγάλη μερίδα των εργατών και των πνευματικών ανθρώπων σε όλο σχεδόν τον καπιταλιστικό κόσμο,ήταν ένα εχθρικό σύστημα παραγωγής, ακόμη και σήμερα, που ο υπαρκτός σοσιαλισμός έπεσε, τα αντικαπιταλιστικά αισθήματα δεν άλλαξαν και πολύ. Ο μελετητής και απολογητής της αυτοαποκαλούμενης«ελεύθερης οικονομίας»ερευνά την απάντηση προσφεύγοντας στην ψυχολογία, στον καταναλωτισμό, στη διαφήμιση, στη λογοτεχνία και στους θεσμούς. Εκείνος, πάντως, χωρίς να παραβλέπει την αδικία του συστήματος, δείχνει τα θετικά του λέγοντας πως δημιούργησε μεγάλα εισοδήματα στους εργαζόμενους, αύξησε τον ελεύθερο χρόνο και κράτησε την ιδέα της ελευθερίας?

    ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

    Russell Brand, εκδόσεις Λιβάνη

    O βρετανός κωμικός ηθοποιός, ένας«διακεκριμένος εκκεντρικός»,αναζητά πώς θα γίνει μια Επανάσταση, ποιοι είναι οι στόχοι της και για ποιο λόγο. Σκοπός της Επανάστασης- λέει- είναι να βελτιώσει τη ζωή όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.«Όλοι ξέρουμε ότι το σύστημα δεν λειτουργεί, ότι κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις διαφθείρονται»ισχυρίζεται ισοπεδωτικά. Στο βιβλίο γελοιοποιεί τους αχυράνθρωπους και τις χάρτινες τίγρεις τηςεποχής μας και αντιπροτείνει, με τη βοήθεια ειδικών που εκκινούν από διαφορετικά σημεία, όπως ο Τζορτζ Όργουελ ή ο Τομά Πικετί, ένα όραμα για μια πιο δίκαιηκοινωνία. Όλα αυτά με χιούμορ και τεκμηρίωση.«Μας λένε ψέματα, μας λένε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και καμία άλλη επιλογή, μας λένε ότι δεν αξίζουμε κάτι καλύτερο», τονίζει .Ο συγγραφέας αντικρούει αυτή την προπαγάνδα χτυπώντας τους«φασίστες»των μέσων ενημέρωσης. Με αυτό το βιβλίο η Επανάσταση δεν είναι μόνο πραγματοποιήσιμη, αλλά είναι καιαναπόδραστη . Αφήστε δε που είναι και κάτι σαν ψυχαγωγία?

    ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Τεύκρος Μιχαηλίδης, εκδόσεις Πόλις

    Ο διδάκτωρ των Μαθηματικών και βραβευμένος συγγραφέας αφήνει τις εξισώσεις και συνεχίζει με επτά διηγήματα που έχουν επίκεντρο τηνόμορφη νεαρή αστυνομικό Όλγα, η οποία αντί να κατευθυνθεί σε μια συμβατική σχολή- μιας και υπήρξε καλή μαθήτρια στα μαθηματικά- προτίμησε τη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας, λόγω περιπέτειας και επαγγελματικής εξασφάλισης. Η μεθοδικότητά της καταπλήσσει: Αποκαλύπτει μια ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα με διασυνδέσεις στο ποδόσφαιρο αλλά και στο αστυνομικό τμήμα που υπηρετεί, βρίσκει τα ίχνη της δολοφονίας ενός αμερικανού συνεργάτη της CIA, λύνει το μυστήριο στην εκτέλεση χιώτη στελέχους μεγάλης γερμανικής εταιρείας γνωστής για δωροδοκίες ελλήνων πολιτικών και προκαλεί την έκπληξη των ανδρών συναδέλφων της. Γοητευτικά γραμμένες ιστορίες μεταξύ φαντασίας και νέο-ελληνικής πραγματικότητας για τη διαπλοκή της εξουσίας του χρήματοςκαι της εξουσίας του κρατικού μηχανισμού.

    ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ

    Antony Beevor, εκδόσεις Γκοβόστης

    Τα ογδόντα χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Ισπανία δεν έχουν οδηγήσει στην λήθη.

    Ο βρετανός ιστορικός συγγραφέας και πρώην αξιωματικός, βασισμένος σε νέα στοιχεία, ερευνά τον εσωτερικό πόλεμο των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Ο μελετητής επισημαίνει πως ορισμένοι υποστηρικτές της Δημοκρατίας πιστεύουν ότι μια νίκη της αριστεράς στην Ισπανία θα είχε κατατροπώσει το φασισμό και θα είχε σώσει την Ευρώπη από τη φρίκη που έμελλε να βιώσει τα αμέσως επόμενα χρόνια. Από την άλλη πλευρά πάλι, οι εθνικιστές υποστηρίζουν, ότι ο εμφύλιος ήταν στην ουσία το προοίμιο του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στο δυτικό πολιτισμό και τη σοβιετική δικτατορία. Από πολλούς μάλιστα θεωρείται ως ο πρώτος γύρος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και σχεδόν ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων με ναζιστική, φασιστική και σοβιετική παρέμβαση. Στην ουσία, το πρώτο θύμα του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου υπήρξε η αλήθεια, υπογραμμίζει ο συγγραφέας.

    Η ΑΪΣΕ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

    Κωνσταντίνα Σωτηρίου, εκδόσεις Λιβάνης

    Ειδικευμένη στην Τουρκική και Μεσανατολική Ιστορία , απόφοιτος του ειδικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κύπρου, λειτουργός Τύπου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δανείζεται τον τίτλο του βιβλίου της από το κωδικοποιημένο σήμα του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας που σήμανε την έναρξη της εισβολής του Αττίλα. Ένα δείγμα γραφής από το μύθο και το ιστόρημα της κυπριακής προδοσίας:«Είκοσι Ιουλίου, το θυ?άσαι πολύ καλά, είχε γίνει η?εγάλη καταστροφή. Ξύπνησες το πρωί και ήταν η λεκάνη στη ρίζα της συκιάς σου γε?άτη?ε σύκα ανοιγ?ένα. Με το νυχτικό βγήκες έξω τα χαρά?ατα, πήρες το φαράσι και τη σκούπα να τα?αζεύεις. (?). Έτσι σε βρήκε η γειτόνισσα το πρωί. Ήρθε καταχαρού?ενη να σου πει τα νέα. Σωθήκα?ε, σου φώναξε. Σωθήκα?ε. Ήρθε η?άνα?ας να?ας σώσει. Ήρθε η Αϊσέ να κάνει εδώ διακοπές. "Τι κάνεις εκεί?ε τα σύκα;" "Σκάσανε όλα" της είπες. "Ανοίγουνε τα συκαλάκια?ου τον Ιούλιο, τα?ελένια?ου τα σύκα που ζηλεύει όλη η γειτονιά. Σκάνε και πέφτουνε στην αυλή. Δεν θα έχου?ε σύκα να τρώ?ε τον Αύγουστο" είπες και βούρκωσες. Άφησες?ετά τη γειτόνισσα στην αυλή και έτρεξες να ξυπνήσεις τον γιο σου. "Μάνα, τι γίνεται;" σου φώναξε. "Ήρθε" του είπες "η Αϊσέ να κάνει εδώ διακοπές. Και ε?άς?ας αρρώστησε η συκιά?ας. Δεν θα έχου?ε κάτι να την τρατάρου?ε. Δεν θα?πορέσου?ε τον Αύγουστο να τρώ?ε σύκα".Και άρχισες ύστερα να κλαις».

    ΦΥΛΛΟ ΜΗΔΕΝ

    Ουμπέρτο Έκο, εκδόσεις Ψυχογιός

    Όσοι περιμένουν στοχαστική λογοτεχνία θα απογοητευθούν, αλλά όσοι θέλουν αφηγηματική πλοκή θα γοητευθούν. Ο Ιταλός σημειολόγος καταπιάνεται με το σύγχρονο φαινόμενο της διαπλοκής επιχειρηματικών συμφερόντων που προωθούνται μέσω των ισχυρών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πρόκειται για ιστορίες κιτρινισμού, εκβιασμού και σκανδαλοθηρικών αποκαλύψεων μιας υπό έκδοση εφημερίδας στην Ιταλία της εποχής του Μπερλουσκόνι. Είναι η βιομηχανική παραγωγή της είδησης που την παράγουν ανυποψίαστοι αλλά και αδίστακτοι συντάκτες οι οποίοι πέφτουν με τα μούτρα στην δουλειά για τα δώδεκα δοκιμαστικά φύλλα της φυλλάδας που τιτλοφορείται«Αύριο».Όμως, οι δημοσιογράφοι- πλην του διευθυντή- αγνοούν ότι ο επιχειρηματίας δεν θα κυκλοφορήσει το κανονικό φύλλο. Μασόνοι, Πάπες, μυστικές υπηρεσίες, σεξ και δολοφονίες συνθέτουν ένα έργο που θυμίζει συμβατικό θρίλερ.

    HHhH

    Himmlers Hirn heisst Heydrich

    Laurent Binet, εκδόσεις Κέδρος

    Mε αυτό τον κωδικό τίτλο ,που αποτελεί συντομογραφία της φράσης«Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ»,ο νέος Παρισινός συγγραφέας ο οποίος έλαβε το 2010 το βραβείο Concourt ως πρωτοεμφανιζόμενος μυθιστοριογράφος απέσπασε τα εύσημα της εφημερίδας Νιου Γιόρκ Τάϊμς που έγραψαν ότι το βιβλίο συνιστά«μια λογοτεχνική εποποιία για την Ιστορία».Η υπόθεση εξελίσσεται το 1942 στην γερμανοκρατούμενη Τσεχοσλοβακία. Δύο ντόπιοι αντάρτες εκτελούν μια μυστικά αποστολή του συμμαχικού Λονδίνο πέφτοντας με αλεξίπτωτο κοντά στην Πράγα. Το σχέδιο προβλέπει την εκτέλεση του κυνικού Ναζιστή Ράινχαρντ Χάιντριχ, αυτό το αποκαλούμενο«ξανθό κτήνος»,τον αρχηγό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, το δεξί χέρι του απάνθρωπου Χίμλερ. Είναι μια περιπέτεια δόξας, αγωνιστικότητας, μαζί προδοσίας και εκδίκησης, για μια ιστορία που ξεπερνά την πραγματικότητα.

    ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

    Πέτρου Παπακωνσταντίνου, εκδόσεις Λιβάνης

    Ερωτήματα με βάση την μαρξιστική θεωρία και την επαναστατική πράξη που αφορούν τον καπιταλιστικό κόσμο και την Ελλάδα: Ο κοινοβουλευτικός δρόμος για μια ριζοσπαστική κοινωνική αλλαγή είναι εφικτός; Πως μπορεί να προχωρήσει ένα κυβερνητικόκόμμα ρήξης όταν την πραγματική εξουσία την έχουν οι εχθροί του; Υπάρχουν δυνατότητες ανεξάρτητης εναλλακτικής πολιτικής ενόςμικρού κράτους, όπως είναι η Ελλάδα, μέσα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και με την Γερμανία να έχει το πάνω χέρι στην Ευρώπη; Το ευρώ είναι λύση; Η δραχμή είναι ελπίδα; Ο δημοσιογράφος - συγγραφέας, που είναι στρατευμένος στην υπόθεση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, πραγματοποιεί μια περιδιάβαση στους κλασικούς της ταξικής πάλης, από τον γέρο Μαρξ μέχρι την τσαβική Αριστερά της Λατινικής Αμερικής, καταθέτοντας τους προβληματισμούς του για το σήμερα της Ελλάδας. Η θέση του είναι πως υπάρχει ανεπαρκής προγραμματική προετοιμασία για μια σύγκρουση.

    [09] Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Θέσεων και της Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

    Ανακοινώθηκαν σήμερα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ που θα εργαστούν για την προετοιμασία του Έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος τον Σεπτέμβριο.

    Τα μέλη των δύο Επιτροπών είναι αντιπροσωπευτικά των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αρχίσουν άμεσα το έργο τους που θα κλιμακωθεί μετά τις 15 Αυγούστου.

    Επιτροπή Θέσεων

    1.Αθανασίου Κώστας

    2.Γολέμης Χάρης

    3.Ηλιόπουλος Νάσος

    4.Καλύβης Αλέκος

    5.Καμτσίδου Ιφιγένεια

    6.Καραμάνος Χρήστος

    7.Καρίτζης Ανδρέας

    8.Κορωνάκης Τάσος

    9.Μανταδάκης 'Αγγελος

    10. Μπαλτάς Αριστείδης

    11. Νταβανέλλος Αντώνης

    12. Παπαδόπουλος Χριστόφορος

    13. Παππάς Στέλιος

    14. Πουλάκης Κώστας

    15. Στάικος Χρήστος

    16. Τόλιος Γιάννης

    17. Τριγάζης Πάνος

    Οργανωτική Επιτροπή

    1.Δερμετζόγλου Σοφία

    2.Ζαχαριάδης Κώστας

    3.Καλκανδής Πέτρος

    4.Καραγεώργος Πέτρος

    5.Λάμπρου Πάνος

    6.Μαρματάκης Κώστας

    7.Μπουρνούς Γιάννης

    8.Παπαδόγιαννη Σόφη

    9.Πριμικήρης Βασίλης

    10. Ρήγας Πάνος

    11. Σβίγκου Ράνια


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 August 2015 - 14:32:24 UTC