Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαψεύδει το Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Neues Deutschland
  • [02] Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το μεταναστευτικό ζήτημα
  • [03] Με κέρδη 3,65% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [04] Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • [05] Πτώση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία -Αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • [06] Οι ψηφιακές διαφημίσεις "εκτόξευσαν" τα κέρδη των New York Times
  • [07] Εγκαινιάστηκε η νέα Διώρυγα του Σουέζ
  • [08] Στην Αίγυπτο για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ ο πρωθυπουργός
  • [09] Κομισιόν: Ικανοποιητική η πρόοδος των διαπραγματεύσεων
  • [10] «Ναι στην Πρόληψη - Όχι στην τιμωρία»
  • [11] Συμφωνία με Καμπιάσο

  • [01] Διαψεύδει το Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Neues Deutschland

    Διαψεύδεται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα Neues Deutschland. Όπως ειδικότερα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει δώσει καμία συνέντευξη στην εφημερίδα Neues Deutschland.

    Η γερμανική εφημερίδα απλώς αναδημοσιεύει τη συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ρ/Σ «105.5 στο Κόκκινο», την περασμένη Πέμπτη 30.7.2015. Ήδη υπάρχει σχετική επανόρθωση στην ελληνική ιστοσελίδα της Deutsche Welle που δημοσίευσε πρώτη την σχετική είδηση.

    [02] Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το μεταναστευτικό ζήτημα

    «Η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στο σχεδιασμό της για μακροπρόθεσμες λύσεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το Γραφείο του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκου Φλαμπουράρη.

    Στη σημερινή ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών και άλλων στελεχών υπό τον κ. Φλαμπουράρη:

    1. Επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ακριτικά νησιά.

    2. Ελέγχθηκε η πρόοδος των προετοιμασιών για την προσωρινή μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως στον Ελαιώνα.

    3. Εξετάστηκε η πρόοδος της προετοιμασίας των μόνιμων δομών υποδοχής προσφύγων πανελλαδικά.

    «Η κυβέρνηση έχει σκύψει με κάθε σοβαρότητα πάνω στα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα που προκαλούνται από τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών που καταφτάνουν στα ακριτικά νησιά της χώρας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου του υπουργού Επικρατείας και επισημαίνεται ότι «παρά την αδιαφορία και την ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, την έλλειψη σχεδιασμού αναφορικά με το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα, καθώς και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση για μικροπολιτικούς αντιπολιτευτικούς λόγους, η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στο σχεδιασμό της, για να δοθούν λύσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα».

    [03] Με κέρδη 3,65% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Ανοδική αντίδραση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά τη δραματική πτώση των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 19,35% και ο δείκτης των τραπεζών κατά 63,81%.

    Οι τραπεζικές μετοχές πήραν «ανάσα», μετά το τριήμερο σφυροκόπημα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η επανεμφάνιση των αγοραστών στις τράπεζες δείχνει ότι η αγορά εισέρχεται στο τροχιά εξισορρόπησης, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, όμως, η υψηλή μεταβλητότητα στον κλάδο, μέχρι η αγορά να δει τα αποτελέσματα των stress tests.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 666,68 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 3,65%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 668,64 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 3,95%.

    Σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, η αγορά σήμερα ανέκτησε 1,7 δισ. ευρώ από τα 11,34 δισ. ευρώ που είχε απωλέσει κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 74,06 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 4,81%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,86%.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (+27,47%), της Eurobank (+17,31%), της Alpha Bank (+11,61%), του ΟΤΕ (+9,28%), της Viohalco (+6,64%), της ΔΕΗ (+6,53%), της ΕΥΔΑΠ (+6,28%), της ΕΧΑΕ (+6,10%), του ΟΠΑΠ (+5,73%), της Τέρνα Ενεργειακή (+4,80%) και των ΕΛΠΕ (+4,32%).

    Αντιθέτως, με πτώση έκλεισαν οι μετοχές της Grivalia Properties (-6,08%), της Folli Follie (-4,55%) και της ΜΕΤΚΑ (-1,05%).

    [04] Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

    Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών θα βρεθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα .

    Τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία.

    Για την Παρασκευή έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, χωρίς να αποκλείεται να μεταφερθεί χρονικά η εξέταση του θέματος το Σάββατο, εάν δεν επαρκέσει ο χρόνος την Παρασκευή.

    [05] Πτώση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία -Αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών

    Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 238 εκατ. ευρώ εμφανίζει στο πρώτο εξάμηνο η γενική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Το μέγεθος αυτό υπολείπεται σημαντικά του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2014, όπου είχε διαμορφωθεί στο 1,8 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 1,7 δισ. ευρώ, έναντι 568 εκατ. ευρώ πέρυσι στην ίδια χρονική περίοδο.

    Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους διαμορφώθηκαν στα 5,3 δισ. ευρώ από περίπου 5 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.

    Τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζουν έλλειμμα 1 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 416 εκατ. ευρώ που είχαν πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην πτώση που σημείωσαν τα έσοδα των ταμείων κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τα περισσότερα χρέη, καθώς στο τέλος Ιουνίου όφειλαν 2,3 δισ. ευρώ σε προμηθευτές.

    [06] Οι ψηφιακές διαφημίσεις "εκτόξευσαν" τα κέρδη των New York Times

    Η New York Times Co ανακοίνωσε μια μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν αύξηση κατά 78,5% στα κέρδη του τριμήνου, στην οποία συνέβαλαν περικοπές στα κόστη και η άνοδος των εσόδων από τις ψηφιακές διαφημίσεις.

    Η εταιρεία μειώνει τα κόστη και αυξάνει τις προσφορές της στο Ίντερνετ και τα κινητά για να αντισταθμίσει την πτώση των εσόδων από τις έντυπες διαφημίσεις.

    Οι διαφημιστές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα ψηφιακά μέσα καθώς οι αναγνώστες καταφεύγουν στα "έξυπνα τηλέφωνα" και τις ταμπλέτες πιέζοντας προς τα κάτω τα έσοδα των εκδοτών εφημερίδων και περιοδικών από τις έντυπες διαφημίσεις.

    Τα έσοδα των New York Times από τις ψηφιακές διαφημίσεις αυξήθηκαν 14,2% και έφθασαν τα 48,3 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, που αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο των συνολικών διαφημιστικών εσόδων τους.

    Τα έσοδα από τις έντυπες διαφημίσεις μειώθηκαν 12,8%. Πρόκειται για το τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο που τα έσοδα αυτά καταγράφουν μείωση. Το συνολικό εισόδημα της εταιρείας από τις διαφημίσεις υποχώρησε 5,5%.

    Τα λειτουργικά κόστη μειώθηκαν κατά 4,9% και ανήλθαν σε 344,8 εκατομμύρια δολάρια.

    [07] Εγκαινιάστηκε η νέα Διώρυγα του Σουέζ

    Σε μια φαντασμαγορική τελετή, παρουσία πολλών ξένων ηγετών μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Ελλάδας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εγκαινίασε σήμερα τη νέα Διώρυγα του Σουέζ, που πιστεύεται ότι θα δώσει ανάσες ανάκαμψης στη δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας του.

    Στην ομιλία των εγκαινίων ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του θα νικήσει την τρομοκρατία. Στη συνέχεια υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται η διέλευση των πλοίων και η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από το πρώτο εμπορικό σκάφος που μπήκε στη νέα διώρυγα.

    [08] Στην Αίγυπτο για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ ο πρωθυπουργός

    Σημαντικές επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας θα έχει σήμερα στην Ισμαηλία της Αιγύπτου, μετά τις εκδηλώσεις για τη νέα διώρυγα του Σουέζ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ παρέστησαν δεκάδες ηγέτες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή αντιπροσωπειών αραβικών χωρών.

    Η νέα διώρυγα, μήκους 72 χιλιομέτρων, που θα λειτουργεί με την ήδη υπάρχουσα θα επιτρέψει τη δυνατότητα αμφίδρομης κυκλοφορίας των πλοίων σε γρήγορο χρόνο, από 18 σε 11 ώρες, ενώ θα διπλασιάσει την τρέχουσα ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.

    Η διώρυγα συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ χωρίζει την αφρικανική ήπειρο από την Ασία και παρέχει τη συντομότερη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ της Ευρώπης και των εκτάσεων που βρίσκονται γύρω από τον Ινδικό και δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.

    Στόχος του έργου του νέου καναλιού, που ξεκίνησε στις 6/08/2014 και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 12 μήνες αντί τριών ετών που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας, η ενίσχυση των κερδών και η προσέλκυση περισσοτέρων πλοίων. Στόχος είναι να περνούν καθημερινά έως το 2023, 97 πλοία από 49 που είναι σήμερα.

    Η αρχή της διώρυγας του Σουέζ προβλέπεται, επίσης, να αυξήσει τα ετήσια έσοδά της από 5,3 δισ. δολ. το 2015 σε 13,2 δισ. δολ. το 2023, καθώς θα καταστήσει τη θέση της ως μία από τις σημαντικές θαλάσσιες εμπορικές οδούς σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού.

    Συναντήσεις Τσίπρα

    Διμερή θέματα και θέματα σχετικά με την ρευστή κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή θα συζητήσει ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ ελ Σίσι. Είναι η δεύτερη συνάντηση που θα έχουν οι δύο άνδρες μέσα σε λίγους μήνες. Η πρώτη τους συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένη Απρίλιο στην Λευκωσία κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, όπου είχε υπογραφεί και η διακήρυξη των τριών χωρών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών και η υποστήριξη κάθε προσπάθειας που συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ανδρών.

    Ο κ. Τσίπρας θα έχει επίσης συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο θα συζητήσει θέματα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και κοινοτικά θέματα. Με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την διμερή συνεργασία, ενώ αναμένεται να διαβεβαιώσει τον κ. Μεντβέντεφ ότι η Ελλάδα στηρίζει τον «ελληνικό αγωγό», αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων.

    [09] Κομισιόν: Ικανοποιητική η πρόοδος των διαπραγματεύσεων

    Δηλώνοντας ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει ως τώρα επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, απάντησε εμμέσως σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που έκανε λόγο για αμφιβολίες της γερμανικής κυβέρνησης ως προς το αν είναι δυνατή μια συμφωνία μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

    Ερωτηθείσα σχετικά, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε πως «σύμφωνα με τη συνθήκη του ESM και βάσει της σχετικής εντολής από τα κράτη μέλη οι διαβουλεύσεις και η αξιολόγηση της όποιας προόδου γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, μαζί με το ΔΝΤ και τον ESM στη συγκεκριμένη περίπτωση». Προσέθεσε δε, πως αυτές οι ομάδες που βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και δύο εβδομάδες αναφέρουν πως σημειώνεται «ικανοποιητική πρόοδος».

    «Δεν γνωρίζω να είναι κάποιος άλλος επί τόπου και να είναι σε θέση να έχει καλύτερη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ενημέρωσε ότι αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕFC), όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

    [10] «Ναι στην Πρόληψη - Όχι στην τιμωρία»

    «Ναι στην πρόληψη, όχι στην τιμωρία». Αυτή είναι η θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με αφορμή το θόρυβο γύρω από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με την επιβολή προληπτικών εξετάσεων για ορισμένες νεοπλασματικές ασθένειες.

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει ότι «είναι αναφανδόν υπέρ της πρόληψης. Πλην όμως, τάσσεται εναντίον της λήψης τιμωρητικών μέτρων σε ό,τι αφορά την υγεία των πολιτών», υπογραμμίζοντας την αλήθεια ότι ο καρκίνος «θερίζει» αλλά και τη διαπίστωση ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

    Ο ΠΙΣ είναι της άποψης ότι η εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου πρέπει να τεθεί στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας. «Υπάρχουν απομακρυσμένα χωριά και νησιά τα οποία δεν διαθέτουν ούτε ιατρό παθολόγο, πόσο μάλλον εργαστήριο για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων» σημειώνει.

    Σύμφωνα με τον ΠΙΣ τίθεται θέμα ανάπτυξης των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι οποίες σήμερα είναι «αποδυναμωμένες», με αποτέλεσμα η υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου, να καθίσταται δυσχερής.

    [11] Συμφωνία με Καμπιάσο

    Παίκτης του Ολυμπιακού θα πρέπει να θεωρείται ο Εστέμπαν Καμπιάσο. Οι «ερυθρόλευκοι» φέρονται να ήρθαν σε οριστική συμφωνία με τον 35χρονο Αργεντινό μέσο, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αύριο στην Αθήνα για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο στους «ερυθρόλευκους».

    Ο διευθύνων σύμβουλος του Ολυμπιακού, Γιάννης Βρέντζος, βρέθηκε στο Μιλάνο και μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του παίκτη ήρθε σε συμφωνία και την Παρασκευή ο πρώην παίκτης της Λέστερ αναμένεται να πάρει το αεροπλάνο με προορισμό την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί και τυπικά η μεγαλύτερη μεταγραφή της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου για τα ελληνικά δεδομένα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 August 2015 - 16:32:20 UTC