Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άμεση πληρωμή των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ, ζητούν οι φαρμακοποιοί
  • [02] Νεκρή ανασύρθηκε 10χρονη από τη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας
  • [03] Κοριτσάκι 8 ετών άφησε την τελευταία του πνοή σε πισίνα στα Σφακιά
  • [04] Προβλήματα ηλεκτροδότησης προκάλεσε η χθεσινή καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη
  • [05] «Ο καθρέφτης της Ευρώπης» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
  • [06] Η «Ιφιγένεια εν Ταύροις», το ΚΘΒΕ «εν Επιδαύρω» και οι απλήρωτοι ηθοποιοί «εν πενία»...
  • [07] Τουλάχιστον 552 μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο
  • [08] Τα δέλτα των ποταμών θα πλημμυρίζουν συχνότερα στο μέλλον

  • [01] Άμεση πληρωμή των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ, ζητούν οι φαρμακοποιοί

    Με άρση της πίστωσης στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μέσα στον Αύγουστο, απειλεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, (ΠΦΣ), εάν ο Οργανισμός δεν προχωρήσει στην πλήρη εξόφληση των οφειλομένων.

    Ο ΠΦΣ με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή και τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντό, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον «εμπαιγμό», όπως αναφέρει «που υφίσταται για μια ακόμη φορά σχετικά με το θέμα της εξόφλησης των οφειλομένων και σημειώνει ότι παρά τις δεσμεύσεις «η υποτιθέμενη εξόφληση μέρους των οφειλομένων ... λοξοδρόμησε».

    Όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί , πολλές φορές έχουν «προειδοποιήσει την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για την ασυνέπεια στις πληρωμές αλλά συναισθανόμενοι την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία δεν έχουν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα τους παρά το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις συμβατικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ». Επί μήνες, σημειώνουν πιστώνουν τον Οργανισμό λαμβάνοντας «σταγόνες ρευστότητας» που διοχετεύεται στην αγορά των φαρμάκων των ασφαλισμένων και καλούν την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας «να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους 11.000 φαρμακοποιούς. Είναι στο χέρι τους», αναφέρουν για «να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδο».

    [02] Νεκρή ανασύρθηκε 10χρονη από τη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας

    Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας, τις απογευματινές ώρες χθες, μια 10χρονη αλλοδαπή που είχε πάει για μπάνιο με τη μητέρα της.

    Συγγενικό πρόσωπο επικοινώνησε με το κέντρο Αμεσης Δράσης και στο σημείο έσπευσε δύναμη του λιμενικού, όπου διαπίστωσε ότι το άτυχο παιδί δεν είχε τις αισθήσεις του και ότι ήταν νεκρό.

    Η 10χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Σπάτων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της, ενώ η σορός της πρόκειται να μεταφερθεί στο Νεκροτομείο Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

    [03] Κοριτσάκι 8 ετών άφησε την τελευταία του πνοή σε πισίνα στα Σφακιά

    Ένα κοριτσάκι 8 ετών, από τα Χανιά, έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν μέσα σε πισίνα ξενοδοχείου στην περιοχή του Φραγκοκάστελου Σφακίων.

    Το περιστατικό συνέβη αργά το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς λουόμενοι ενώ το μικρό παιδί βρισκόταν στην πισίνα, αντιλήφθησαν ότι δεν κινείται. Κλήθηκε αμέσως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενώ όσοι βρισκόταν εκείνη την ώρα στο σημείο προσπάθησαν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Το κοριτσάκι διακομίστηκε στο Περιφερειακό Ιατρείο Σφακίων όπου και συνεχίστηκαν οι προσπάθειες ανάνηψης χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής . Για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του περιστατικούδιενεργείται προανάκριση.

    [04] Προβλήματα ηλεκτροδότησης προκάλεσε η χθεσινή καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη

    Μέχρι το μεσημέρι εκτιμάται πως θα έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρατηρούνται έως αυτήν την ώρα σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της χθεσινής καταιγίδας που έπληξε το πολεοδομικό συγκρότημα και τις γύρω περιοχές.

    Η κατά διαστήματα έντονη νεροποντή, που συνοδεύτηκε από δυνατούς ανέμους, προκάλεσε ζημιές σε επίγεια δίκτυα ηλεκτροδότησης, με συνέπεια να υπάρξουν διακοπές ρεύματος σε περιοχές, όπως η Περαία, το Πλαγιάρι, ο Τρίλοφος, η Επανομή, η Αγία Τριάδα και η Ραιδεστός.

    Τα προβλήματα αποκαθίστανται σταδιακά, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται από χθες το βράδυ επί ποδός προκειμένου να αποκαταστήσουν τα προβλήματα, όπου αυτά παρατηρούνται.

    Η βροχόπτωση ξεκίνησε αργά το απόγευμα, με αστραπές και βροντές και συνεχίστηκε με διαλείμματα έως τα μεσάνυχτα.

    Από τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν προκλήθηκαν πτώσεις κλαδιών και δένδρων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε αρκετές κλήσεις για κοπές δένδρων και επενέβη σε 22 περιπτώσεις, κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

    Διαβάστε επίσης: Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη από ξαφνικό μπουρίνι

    [05] «Ο καθρέφτης της Ευρώπης» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Εμφανίστηκε πρόσφατα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην «αίθουσα του βωμού», εκεί όπου εκτέθηκαν και τα υπόλοιπα αντικείμενα τα οποία αναδύονται κάθε δυο μήνες από τις αποθήκες του. Ο λόγος για τον «καθρέφτη της Ευρώπης», το χάλκινο κάτοπτρο των αρχών του 4ου αι. π.Χ., που ανακαλύφθηκε σε τάφο πλούσιας γυναίκας της αρχαίας Ερέτριας και φέρει στην επιφάνεια του καλύμματός του τη θαυμάσια παράσταση της Ευρώπης πάνω στον ταύρο.

    Μετά, λοιπόν, το «δαχτυλίδι του Θησέα», την «Αιγύπτια γάτα Μίου» και την «'Αρτεμη από τη θάλασσα», το Αθέατο Μουσείο, η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, φιλοξενεί τον «καθρέφτη της Ευρώπης». Ως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, οπότε το εύρημα θα παραμείνει στην προθήκη του, πολλά ενδιαφέροντα έχουν να συμβούν στην αίθουσα έκθεσής του.

    Η αρχή θα γίνει μεθαύριο Κυριακή 9 Αυγούστου, ώρα 13:00, οπότε οι αρχαιολόγοι του Μουσείου θα υποδεχτούν τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης για να συνομιλήσουν μαζί τους για την αρπαγή της Ευρώπης από τον ερωτευμένο Δία, τη μοίρα της ίδιας και των παιδιών της στον αρχαιοελληνικό μύθο, καθώς και για όλα εκείνα τα ευρήματα, που περιμένουν τη σειρά τους για να αναδυθούν από την ασφαλή τους αφάνεια στο φως.

    Οι «συνομιλίες» αυτές θα επαναληφθούν στις 16, 23 και 30 Αυγούστου και στις 20 Σεπτεμβρίου (ημέρα Κυριακή). Για την παρακολούθηση των παρουσιάσεων απαραίτητη είναι η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση (πληροφορίες στο τηλ. 213 214 4891).

    [06] Η «Ιφιγένεια εν Ταύροις», το ΚΘΒΕ «εν Επιδαύρω» και οι απλήρωτοι ηθοποιοί «εν πενία»...

    Με την "Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων" του Ευριπίδη, παράσταση που μετάφρασε και σκηνοθέτησε για το πολύπαθο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας ο Θωμάς Μοσχόπουλος, συνεχίζεται, σήμερα και αύριο, το πρόγραμμα της Επιδαύρου.

    Και μπορεί οι παραστάσεις της προγραμματισμένης καλοκαιρινής περιοδείας του θεάτρου να ματαιώθηκαν στο σύνολό τους (η "ανέτοιμη" πρεμιέρα δόθηκε στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, στις 10 του περασμένου Ιουλίου) και οι παραστάσεις της Επιδαύρου να κινδύνευαν με ματαίωση, λόγω των χρόνιων οικονομικών προβλημάτων του θεάτρου που αφήνουν απλήρωτους για τρίτο μήνα τους ηθοποιούς, νέα προβλήματα, εκπορευόμενα από τις καθυστερήσεις των αμοιβών, δίνουν το μάλλον αρνητικό στίγμα στην παρουσία του βορειοελλαδίτικου κρατικού θεάτρου στην Επίδαυρο.

    Οι ηθοποιοί είχαν αρχικά εξαγγείλει στάσεις εργασίας για το διήμερο 7 και 8 Αυγούστου (μέρες παραστάσεων της Ιφιγένειας στη χώρα των Ταύρων, στην Επίδαυρο).

    Οι εξαγγελθείσες στάσεις τελικά ανεστάλησαν, ύστερα από εσωτερικές διεργασίες και την απόφαση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης για την καταβολή, σε κάθε εργαζόμενο, 75 ευρώ από τις τελευταίες 20.000 ευρώ που υπάρχουν στο ταμείο του θεάτρου (οι έκτακτες επιχορηγήσεις του υπουργείου προς το ΚΘΒΕ δεν "φτάνουν" ουδέποτε στα μισθολόγια των απλήρωτων ηθοποιών καθώς παρακρατούνται αυτόματα, λόγω των χρόνιων οφειλών του θεάτρου προς το ΙΚΑ και άλλους δημόσιους οργανισμούς).

    [07] Τουλάχιστον 552 μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

    Τουλάχιστον 552 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από το λιμενικό σώμα σε 16 περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    Τα περιστατικά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου Χίου Σάμου Φαρμακονησίου και Κω.

    [08] Τα δέλτα των ποταμών θα πλημμυρίζουν συχνότερα στο μέλλον

    Αν και μέχρι σήμερα οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν καταφέρει να μετριάσουν σημαντικά τον κίνδυνο να πλημμυρίζουν τα δέλτα των μεγάλων ποταμών τους, χάρη σε μια σειρά από φράγματα, αναχώματα, τάφρους κ.α., αυτό δεν φαίνεται εφικτό να συνεχισθεί σε βάθος χρόνου, κυρίως λόγω της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.

    Τεράστιες πόλεις όπως η Σαγκάη, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και η Βαρκελώνη έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή τεράστιων δέλτα ποταμών και σταδιακά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα γίνονται όλο και πιο ευάλωτες.

    Η μελέτη -που συνυπολόγισε τους ανθρωπογενείς παράγοντες κινδύνου (οικονομικές-κοινωνικές δραστηριότητες, υπερπληθυσμός), τους γεωφυσικούς (καθίζηση εδαφών) και τους περιβαλλοντικούς (αλλαγή κλίματος, άνοδος στάθμης θαλασσών κ.α.)- εκτιμά ότι τελικά οι πλούσιες χώρες δεν θα αποφύγουν τα προβλήματα των φτωχών χωρών, όσον αφορά τις πλημμύρες των ποταμών τους και τις επιπτώσεις για τις κοντινές πόλεις. Γι' αυτό, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να γίνουν νέες επενδύσεις πρόληψης και προστασίας έναντι του κινδύνου των πλημμυρών.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζάκαρι Τέσλερ του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης και με τη συμμετοχή της ελληνικής καταγωγής Έφης Φούφουλα-Γεωργίου, καθηγήτριας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στην Μινεάπολη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 August 2015 - 8:32:12 UTC