Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απλές σκέψεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • [02] Ο αιματηρός ελιγμός της Τουρκίας
  • [03] Στόχος η διαπραγμάτευση να έχει κλείσει μέχρι την Τρίτη
  • [04] Προβάδισμα του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος στις προκριματικές εκλογές της Αργεντινής

  • [01] Απλές σκέψεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

    του Δρ. Χρήστου Ε. Γεωργίου*

    Πού καταλήγουν όλες μας οι συζητήσεις τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης; Στο κυριολεκτικά αμείλικτο ερώτημα του τρόπου δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

    Σήμερα;

    Μια ολόκληρη γενιά παιδιών, σπουδαγμένων σε πολύ καλά πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Αγγλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, εξωστρεφή, με όρεξη για δουλειά, που μιλάνε με ευχέρεια μια με δύο ξένες γλώσσες, που έχουν διεθνή εμπειρία, που φέρνουν στη χώρα νέες νοοτροπίες στο επιχειρείν, είναι άνεργοι και δεν βλέπουν «φως» στην άκρη του τούνελ.

    Από την άλλη μεριά, έχουμε τους ιδρυτές και διαχειριστές υγιών οικογενειακών επιχειρήσεων, που ψάχνουν να βρουν διάδοχο για να συνεχίσει την πορεία των κόπων μιας ζωής, αλλά δεν το καταφέρνουν. Δεν έχουν βρει ούτε τον χρόνο, αλλά, κυρίως, δεν έχουν ανακαλύψει τον τρόπο να προσελκύσουν τα δικά τους παιδιά ή στελέχη από την αγορά, να αναλάβουν την οικογενειακή επιχείρηση, να την αναπτύξουν και τελικά, να δημιουργήσουν μια νέα αρχή.

    Με αφορμή αυτές τις διαπιστώσεις, διατυπώνουμε την πρότασή μας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για τα νέα, σπουδαγμένα και με όρεξη για δουλειά, παιδιά. Η πρόταση είναι απλή και κυρίως, ανέξοδη για το κράτος και την κοινωνία. Προτείνουμε λοιπόν να ευαισθητοποιηθούν και να προβληματισθούν οι ιδρυτές υγιών οικογενειακών επιχειρήσεων, και να έρθουν σε ειλικρινή επαφή με τα παιδιά τους για να εξασφαλίσουν τη συνέχεια και την ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Οι ιδρυτές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η έναρξη μιας σωστής, έγκαιρης και κυρίως, συστηματικής διαδικασίας για μια επιτυχημένη διαδοχή μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια της επιχείρησής τους. Και τέλος, να κατανοήσουν ότι διαδοχή δεν σημαίνει μεταβίβαση των μετοχών της επιχείρησης και της περιουσίας.

    Ποια είναι όμως, τα οφέλη από την υλοποίηση μιας σωστής διαδικασίας διαδοχής; Κατ' αρχήν, διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας στην επιχείρηση και ακολούθως, δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξή της, πράγμα που αυτόματα συνεπάγεται δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Κι όλ' αυτά, πραγματικά ανέξοδα για το κράτος και την κοινωνία. Γιατί, νέες θέσεις σημαίνει φόροι και εισφορές που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία, ενίσχυση της κατανάλωσης, άρα δημιουργία έμμεσων θέσεων εργασίας σε άλλες επιχειρήσεις, εξασφάλιση κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής γαλήνης. Και επιπλέον, ούτε επιδοτήσεις χρειάζονται, ούτε προγράμματα του ΕΣΠΑ.

    Απλώς, κάποιος ή κάποιοι πρέπει να φέρουν σε επαφή τα δύο μέρη, να τους εξηγήσουν τι σημαίνει σωστή και επιτυχημένη διαδοχή σε μια οικογενειακή επιχείρηση, και να πείσουν τους ενδιαφερόμενους ότι το όφελος είναι αμοιβαίο, και πολύ σημαντικό.

    Επιπρόσθετα, ας μην ξεχνούμε ότι η ανάγκη της χώρας μας για την ανάταξη της οικονομίας της θα γίνει μόνον με «μέτρα άμεσης απόδοσης». Η υλοποίηση της πρότασής μας θα εισφέρει τα μέγιστα σ' αυτή την προσπάθεια και, το σημαντικότερο, θα συμβάλλει γρήγορα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Για να ενισχύσουμε περαιτέρω την πρότασή μας, δίνουμε, χωρίς σχόλιο, τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην επιβίωση των οικογενειακών επιχειρήσεων από γενιά σε γενιά:

    Μόνο το 30% (3 στις 10 δηλαδή) των οικογενειακών επιχειρήσεων επιβιώνουν με τη μετάβαση στη δεύτερη γενιά.

    Μόνο το 10% (1 στις 10) περνάει στην τρίτη γενιά, και

    Μόνο το 3% (3 στις 100) καταλήγουν στην τέταρτη γενιά.

    Ο λόγος; Η δυσκολία εντοπισμού διαδόχου και η αποτυχημένη διεκπεραίωση της διαδικασίας διαδοχής.

    Είναι φανερό ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Και στην Ελλάδα, ίσως ακόμη μεγαλύτερο?

    Αυτό λοιπόν που χρειάζεται και που προτείνουμε να γίνει, είναι: Πρώτον, οι ιδρυτές να τολμήσουν να προχωρήσουν σε μια προσωπική υπέρβαση για να καταφέρουν μια επιτυχημένη διαδοχή. Δεύτερον, οι διάδοχοι να εργασθούν σκληρά για την ανάπτυξη της οικογενειακής επιχείρησης, και τρίτον, να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα διευκολύνουν αυτή την τόσο σημαντική διαδικασία για την εθνική μας οικονομία.

    Γιατί, τελικά: «Δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχία σε μια οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς μια καλή διαδοχή».

  • Ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου είναι Διευθυντής Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και συγγραφέας του βιβλίου «Η διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις».

    [02] Ο αιματηρός ελιγμός της Τουρκίας

    του Λιουίς Μπασέτς*

    Τελικά, η Τουρκία βομβάρδισε το Ισλαμικό Κράτος. Προηγουμένως βέβαια, το Ισλαμικό Κράτος είχε βομβαρδίσει την Τουρκία, αφήνοντας 32 πτώματα στην πόλη Σουρούτς.

    Μέχρι τώρα, η Τουρκία παρατηρούσε τους ταύρους από την εξέδρα. Θεωρητικά, ανήκε στη Συμμαχία που βομβάρδιζε τους οπαδούς του Αλ Μπαγκντάντι στη Συρία, στην πραγματικότητα όμως ακολουθούσε μια αντιφατική και υποκριτική πολιτική: Κοίταζε από την άλλη μεριά όταν περνούσαν τα σύνορά της τόσο τζιχαντιστές απ' όλο τον κόσμο, όσο και το πετρέλαιο που χρηματοδοτούσε την τρομοκρατία. Κι είχε την πολυτέλεια να παρακολουθεί από απόσταση τις μάχες ανάμεσα στους Κούρδους Πεσμεργκά και τους στρατιώτες του Χαλιφάτου, όπως συνέβη στο Κομπάνι τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Τώρα άλλαξε γραμμή. Έθεσε στη διάθεση της αμερικανικής αεροπορίας τη βάση του Ιντσιρλίκ για να βομβαρδίζει το ΙΚ, ζήτησε την πολιτική στήριξη του ΝΑΤΟ και θέλει να εγκαθιδρύσει μια ουδέτερη ζώνη στη μεθοριακή ζώνη με τη Συρία, όπου θα μπορούσαν να καταφύγουν οι πρόσφυγες με την κάλυψη του δικού της στρατού και πυροβολικού. Την ίδια στιγμή, σε έναν αιματηρό ελιγμό, η τουρκική αεροπορία επιτέθηκε στις θέσεις του ΡKK και των πολιτοφυλακών του στη Συρία, των μόνων ένοπλων οργανώσεων που σταματούσαν την προέλαση του Χαλιφάτου. Έλαβε έτσι τέλος μια ανακωχή που διαρκούσε δύο χρόνια.

    Δεν πρόκειται ακριβώς για μια αλλαγή στρατηγικής, αλλά για μια κίνηση τακτικής με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της υπαρξιακής απειλής που συνιστούν οι Κούρδοι για την Τουρκία του Ερντογάν: Επιτίθεμαι στο Χαλιφάτο για να εξυπηρετήσω τους συμμάχους μου και να απαντήσω στην πρόκληση μιας τρομοκρατικής επίθεσης, και την ίδια στιγμή ασχολούμαι με αυτό που ο Μάο ονόμαζε «βασικό εχθρό», που στην περίπτωση αυτή είναι οι Κούρδοι.

    Τον περασμένο Ιούνιο, ο Τούρκος Πρόεδρος υπέστη μια βαριά ήττα στην προσπάθειά του να διευρύνει τις προεδρικές εξουσίες. Και υπαίτιος αυτής της ήττας ήταν ακριβώς το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, που του αφαίρεσε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές και τον εμπόδισε να αλλάξει το Σύνταγμα. Ο Ερντογάν δεν θέλει να νικήσουν οι Κούρδοι εχθροί του το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, κυρίως επειδή το μόνο βέβαιο στον νέο χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή είναι ότι το Κουρδιστάν βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην ιστορία του να αποκτήσει τον χαρακτήρα ανεξάρτητου κράτους.

    Η ουδέτερη ζώνη που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στη Συρία συμπίπτει με την ανακοίνωση του Μπασάρ ελ Άσαντ για την αναδίπλωση των στρατευμάτων του σε περιοχές όπου μπορούν να αμυνθούν καλύτερα. Πρόκειται για έναν κομψό τρόπο του Σύρου δικτάτορα να παραδεχθεί ότι αφήνει το πεδίο ελεύθερο στο Ισλαμικό Κράτος εκεί όπου ο συριακός στρατός έχει χάσει τον έλεγχο. Ο Άσαντ είναι ένας καλλιτέχνης της επιβίωσης, όπως ήταν κι ο πατέρας του, που αναγεννιόταν ύστερα από κάθε ήττα. Τώρα αναζητεί μια νέα ισορροπία δυνάμεων, που θα του επιτρέψει να παραμείνει στην εξουσία και να διαπραγματεύεται όποτε είναι απαραίτητο από θέση ισχύος. Κι αυτό, με τίμημα ακόμη και τον διαμελισμό της Συρίας, που θα ακολουθήσει έτσι τον διαμελισμό του Ιράκ.

    (Πηγή: El Pais)

  • Ο Λιουίς Μπασέτς (Luis Bassets) είναι δημοσιογράφος και αναπληρωτής διευθυντής στην El Pais.

    [03] Στόχος η διαπραγμάτευση να έχει κλείσει μέχρι την Τρίτη

    Συνεχίζονται σήμερα στις 10 το πρωί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών. Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη ήταν μαραθώνια και ολοκληρώθηκε μετά τις 3:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, έχοντας διαρκέσει περισσότερες από 12 ώρες.

    Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, μετά το τέλος της συνάντησης επισήμαναν ότι στόχος είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία, μετά την σημερινή συνάντηση που εκτιμάται ότι θα είναι και πάλι μαραθώνια, ή το αργότερο οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι αύριο Τρίτη.

    Επίσης, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου όπου εξετάστηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα που υπήρχαν, οι όποιες εκκρεμότητες και θέματα έχουν μείνει θα εξετασθούν στην σημερινή συνάντηση.

    [04] Προβάδισμα του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος στις προκριματικές εκλογές της Αργεντινής

    Με ποσοστό 36,8% προηγείται στις προκριματικές των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Αργεντινή ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Ντανιέλ Σκιόλι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

    Ο Σκιόλι είναι υποψήφιος του κόμματος Μέτωπο για τη Νίκη της απερχόμενης προέδρου Κριστίνα Φερνάντες και έχει υποσχεθεί ότι θα αλλάξει σταδιακά τις πολιτικές της που περιελάμβαναν ισχυρό κρατικό έλεγχο στην οικονομία.

    Οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες η Φερνάντες δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη θητεία στη σειρά, θα διεξαχθούν στις 25 Οκτωβρίου.

    Στη δεύτερη θέση των χθεσινών προκριματικών βρίσκεται ο Μουρίσιο Μάκρι, ο φιλικός προς τις επιχειρήσεις δήμαρχος του Μπουένος Άιρες, σκοπός του οποίου είναι να έχει μία καλή επίδοση τον Οκτώβριο ώστε να υπάρξει δεύτερος γύρος τον Νοέμβριο. Συγκέντρωσε ποσοστό 24,7% με καταμετρημένο το 24,5% των ψήφων.

    Στις προκριματικές εκλογές κάθε κόμμα επέλεξε τον προεδρικό υποψήφιό του, όμως οι ψηφοφόροι ήταν ελεύθεροι να ψηφίσουν υποψήφιο αντίπαλου κόμματος. Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο υποψήφιος που θα προηγηθεί στις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο πρέπει να εξασφαλίσει ποσοστό 45% των ψήφων ή ποσοστό 40% με διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο υποψήφιο.

    Τόσο ο Σκιόλι όσο και ο Μάκρι είναι πρώην επιχειρηματίες με πιο ορθόδοξες πολιτικές απ΄ό,τι η Φερνάντες.

    Ο Μάκρι δεσμεύεται για ταχεία απελευθέρωση των αγορών, ενώ ο Σκιόλι υποστηρίζει ότι μία "βαθμιαία διαδικασία επίλυσης" είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξει η οικονομία διατηρώντας παράλληλα το ισχυρό δίκτυο κοινωνικής προστασίας που πλέχθηκε αφότου η Φερνάντες ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία το 2007.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 August 2015 - 6:32:13 UTC