Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. Αναγνωστοπούλου: Μόνο η Αριστερά μπορεί να ξαναδιεκδικήσει μια κοινωνική Ευρώπη
  • [02] Συνεδριάζει το ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Α. Τσίπρα
  • [03] Άνοδος 2,06% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [04] Βερολίνο: Αυστηροί όροι σε οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Αθήνα
  • [05] Έρευνα: Η Γερμανία ωφελήθηκε σημαντικά από την κρίση στην Ελλάδα
  • [06] Νεκροί, αγνοούμενοι και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τυφώνα στην Κίνα
  • [07] Δύο νεκροί από επίθεση με μαχαίρι σε κατάστημα ΙΚΕΑ στη Σουηδία
  • [08] Ευρωπαϊκά κονδύλια 470 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη μεταναστευτική κρίση
  • [09] Αλ. Τσίπρας: Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα
  • [10] Τσακαλώτος και Σταθάκης ενημερώνουν τον πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις

  • [01] Σ. Αναγνωστοπούλου: Μόνο η Αριστερά μπορεί να ξαναδιεκδικήσει μια κοινωνική Ευρώπη

    Την πεποίθησή της ότι «μόνο η Αριστερά μπορεί να ξαναδιεκδικήσει μια κοινωνική Ευρώπη απέναντι στον μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού» τόνισε, σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα, Σία Αναγνωστοπούλου. Η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε "ρωγμές" στην ΕΕ, σημείωσε και πρόσθεσε πως «πάνω σ' αυτές οφείλουμε να δουλέψουμε».

    Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι επιδιώκει να παλέψει από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών για την ενίσχυση της χώρας και για ένα ευρωπαϊκό όραμα, το οποίο η ίδια η Ευρώπη το έχει εγκαταλείψει. «Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να λειτουργεί με τρόπο που έχει υποβαθμίσει και τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και τον ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων. Δεν πάει καλά αυτή η Ευρώπη έτσι, υπονομεύει τις ιδρυτικές της αρχές, δηλαδή τη δημοκρατία» επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Αναγνωστοπούλου.

    Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμησή της ότι «το να φεύγαμε από το ευρώ βάσει των οδηγιών Σόιμπλε ή και μόνοι μας ήταν πράγματι άλμα στο κενό» και κατέστησε σαφές ότι «δεν μπορούσε μια αριστερή κυβέρνηση να διακινδυνεύσει την αυτόματη αυτοκτονία του λαού». Το μεγάλο δίλημμα, σύμφωνα με την κ. Αναγνωστοπούλου, ήταν «ή να πηδήσουμε στον γκρεμό ή να πάρουμε έναν άλλο δρόμο, εναλλακτικό, για να ανεβούμε, να ξαναπιάσουμε τον στόχο μας». Ήθελαν να δείξουν ότι η άλλη φωνή δεν περνά εύκολα στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

    [02] Συνεδριάζει το ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Α. Τσίπρα

    Συνεδριάζει αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

    [03] Άνοδος 2,06% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς διατηρήθηκε το ανοδικό κλίμα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων της περασμένης εβδομάδας, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ισχυρή άνοδο, με χαμηλό, όμως, τζίρο.

    Η αγορά στρέφει την προσοχή της στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και προεξοφλεί άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 690,24 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,06%.

    Στη διάρκεια των τριών τελευταίων ανοδικών συνεδριάσεων, έχει καταγράψει συνολικά άνοδο σε ποσοστό 7,31%, ο τραπεζικός δείκτης έχει ανακάμψει κατά 25,45%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει ενισχυθεί κατά 2,7 δισ. ευρώ.

    Ενδοσυνεδριακά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 691,96 μονάδες, όταν σημείωνε κέρδη έως και 2,31%.

    Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και διαμορφώθηκε στα 45,35 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 232.702.187 τεμάχια.

    [04] Βερολίνο: Αυστηροί όροι σε οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Αθήνα

    Η Γερμανία άσκησε σήμερα πίεση για να επιβληθούν αυστηροί όροι σε μια νέα συμφωνία στήριξης της Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως οι καταβολές των δόσεων της αρωγής πρέπει να συνδέονται με την πρόοδο που σημειώνει η Αθήνα στις μεταρρυθμίσεις και επισημαίνοντας το ενδεχόμενο η τελική συμφωνία να καθυστερήσει.

    «Είναι εύλογο -αυτό είναι πεποίθησή μας- να καθορίσουμε το μέγεθος της πρώτης δόσης με βάση την έκταση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισγκερμπερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    «Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική βοήθεια θα εξαρτάται από αυστηρές προϋποθέσεις», δήλωσε προσθέτοντας πως η Γερμανία θέλει μια συμφωνία που να περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο δημοσιονομικό σχέδιο, μια αξιόπιστη στρατηγική για ιδιωτικοποιήσεις και βιώσιμη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

    Υπογραμμίζοντας πως η Γερμανία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές, ο Βάισγκερμπερ δήλωσε πως το Βερολίνο θα χρειασθεί χρόνο έπειτα από οποιαδήποτε συμφωνία για να εξετάσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών, που στη συνέχεια θα τεθούν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.

    Σύμφωνα με τον Βάισγκερμπερ, θα μπορούσε ενδεχομένως να χαθεί η προθεσμία της 20ης Αυγούστου, οπότε η Αθήνα έχει να αποπληρώσει χρέος της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Αν δεν καταστεί δυνατή η καταβολή μιας πρώτης δόσης του ESM τον Αύγουστο, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε νέο δάνειο γέφυρα», δήλωσε.

    [05] Έρευνα: Η Γερμανία ωφελήθηκε σημαντικά από την κρίση στην Ελλάδα

    Η Γερμανία, η οποία τηρεί σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας, έχει επωφεληθεί σημαντικά από την οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση της Ελλάδας, τονίζει ένα γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών μελετών σε έρευνά του η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Λάιμπνιτς (IWH), η Γερμανία έχει μπορέσει να πραγματοποιήσει εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010, ήτοι πάνω από 3% του ΑΕΠ.

    «Οι εξοικονομήσεις αυτές υπερβαίνουν το κόστος της κρίσης ακόμη και εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει πλήρως το χρέος της» (σ.σ. στην ονομαστική του αξία), γράφουν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς. «Η Γερμανία επομένως σε κάθε περίπτωση κέρδισε από την κρίση στην Ελλάδα», συνεχίζουν.

    [06] Νεκροί, αγνοούμενοι και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τυφώνα στην Κίνα

    Τυφώνας έπληξε την Κυριακή την ανατολική ακτή της Κίνας, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και αναγκάζοντας τις αρχές να εκκενώσουν περιοχές όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Τα θύματα του τυφώνα παρασύρθηκαν από τα νερά των πλημμυρών ή θάφτηκαν κάτω από κατεστραμμένα σπίτια και κατολισθήσεις. Όπως έγινε γνωστό αγνοείται η τύχη άλλων τεσσάρων ανθρώπων.

    Ο τυφώνας Σουντελόρ ανάγκασε περισσότερους από 188.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Ζεγιάνγκ και 320.000 στη γειτονική Φουτζιάν, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο Xinhua. Περισσότερες από 530 πτήσεις ακυρώθηκαν, καθώς και 191 δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας.

    Ο τυφώνας σκότωσε έξι ανθρώπους στην Ταϊβάν το Σαββατοκύριακο, στη συνέχεια διέσχισε τα Στενά της Ταϊβάν και έπληξε την επαρχία Φουτζιάν στην ενδοχώρα της Κίνας αργά το βράδυ του Σαββάτου.

    [07] Δύο νεκροί από επίθεση με μαχαίρι σε κατάστημα ΙΚΕΑ στη Σουηδία

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά σήμερα μέσα σε ένα κατάστημα της αλυσίδας ΙΚΕΑ στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, όταν ένας άνδρας τους επιτέθηκε με μαχαίρι, όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Τα αίτια της επίθεσης παραμένουν αδιευκρίνιστα.

    «Γύρω στις 13.00 το μεσημέρι λάβαμε μια κλήση που μας ενημέρωνε για τραυματισμούς στο ΙΚΕΑ. Στο κατάστημα βρήκαμε έναν άνδρα και μία γυναίκα που είχαν δεχτεί μαχαιριές και κατόπιν υπέκυψαν στα τραύματά τους. Άλλος ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί σοβαρά», ανέφερε η αστυνομία της επαρχίας Βάστμανλαντ σε ανακοίνωσή της.

    Οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει έναν ύποπτο για την επίθεση. Ο τραυματίας είναι ένας άνδρας περίπου 35 ετών ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο, είπε η εκπρόσωπος των τοπικών υγειονομικών αρχών Έβα Λίνταλ. Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει δώσει καμία άλλη διευκρίνιση για την ταυτότητα των θυμάτων και του υπόπτου.

    [08] Ευρωπαϊκά κονδύλια 470 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη μεταναστευτική κρίση

    Ευρωπαϊκά κονδύλια της τάξης των 470 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαμόρφωση προγραμμάτων και την προώθηση ενεργειών που αφορούν τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή ενέκρινε αυτόν τον μήνα 23 πολυετή εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Η συνολική χρηματοδότηση των εγκριθέντων προγραμμάτων ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ περίπου, για την περίοδο 2014-2020.

    Με αφορμή την έγκριση των προγραμμάτων ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής: «Τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πρωτοφανείς προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας και η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση με πνεύμα αλληλεγγύης. Τα εθνικά προγράμματα που ενέκρινε η Επιτροπή παρέχουν σημαντική οικονομική βοήθεια στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας».

    [09] Αλ. Τσίπρας: Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα

    Με αντικείμενο την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους», τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην σύσκεψη.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα» και πως «γι' αυτό πρέπει να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των υπουργών, των διοικητών Οργανισμών και των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών». Υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι μια πολιτική πρωτοβουλία, όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο» και πως «η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει».

    Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι αναπληρωτές υπουργοί Χριστόφορος Βερναρδάκης, αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και Δημήτρης Μάρδας, αρμόδιος για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.

    Το νομοσχέδιο για την φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και την μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών θα κατατεθεί σήμερα, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή, σχετικά με τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

    - Φορολόγηση της βουλευτικής μηνιαίας αποζημίωσης και της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο σύνολό τους, σύμφωνα με όσα ισχύουν για την φορολογία φυσικών προσώπων.

    Σημειώνεται ότι έως σήμερα η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται κατά το 75% του ποσού, ενώ η αποζημίωση συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αφορολόγητη.

    - Μείωση κατά ποσοστό 15% των μηνιαίων αποζημιώσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

    - Καθορισμός ανωτάτου ορίου στις συνολικές αποδοχές των διοικητών και μελών ΔΣ των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε ποσοστό 80% της αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού.

    - Η αποζημίωση προέδρων και μελών ΔΣ Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και Ανεξάρτητων Αρχών, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

    Τέλος, οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους θεσμούς, αλλά αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για την οποία είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Προγραμματικές Δηλώσεις.

    [10] Τσακαλώτος και Σταθάκης ενημερώνουν τον πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις

    Συνεδριάζει αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

    Oι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενημερώνουν το ΚΥΣΟΙΠ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, είναι ύφεση 2,1- 2,3% φέτος και μηδενικό πλεόνασμα το 2015.

    Η συνάντηση των υπουργών με τους θεσμούς διεκόπη λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα προκειμένου οι κκ Τσακαλώτος και Σταθάκης να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να υπάρξει συνεργασία και να κλείσουν τα όποια ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοικτά.

    Η συνάντηση των δυο πλευρών θα συνεχιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ. Στόχος παραμένει η συμφωνία μέχρι αύριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 August 2015 - 16:32:13 UTC