Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραγκούνης: Εγκληματικά λάθη της συγκυβέρνησης
  • [02] Αλλαγή του νόμου για τα έργα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
  • [03] Μ. Φράτσερ: Ρεαλιστικότερη από τις προηγούμενες, η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών
  • [04] Πτώση 1,93% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [05] Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την Παρασκευή
  • [06] Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι χαιρετίζουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα
  • [07] Η Κομισιόν έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα για το μεταναστευτικό
  • [08] ΓΣΕΕ: Χαριστική βολή στην κοινωνία και στην οικονομία
  • [09] Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια
  • [10] Στις 14 Αυγούστου ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο

  • [01] Κ. Καραγκούνης: Εγκληματικά λάθη της συγκυβέρνησης

    Πέντε ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου με διευρυμένη σύνθεση της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού.

    Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Κώστα Καραγκούνη τα συμπεράσματα μετά τη συνεδρίαση είναι τα εξής:

    "Υπήρξε διεξοδική συζήτηση όπου αναλύθηκε εκτενώς η δανειακή σύμβαση, το τρίτο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα που το συνοδεύουν.

    Εκφράστηκε έντονη κριτική για τον βαρύτατο λογαριασμό που φέρνει η συμφωνία της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου και επισημάνθηκε ότι μια σειρά από εγκληματικά λάθη της συγκυβέρνησης, τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και στο περιεχόμενο του τρίτου μνημονίου, οδήγησαν σε πολύ επώδυνα μέτρα τα οποία καλείται να πληρώσει τώρα ο ελληνικός λαός.

    Έναν βαρύτατο λογαριασμό που είναι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων, των παλινωδιών και της ανεπάρκειας της κυβέρνησης και βεβαίως ένας λογαριασμός που είναι αποκλειστική ιδιοκτησία του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου.

    Το πολιτικό συμβούλιο ανέδειξε όλα αυτά τα επώδυνα σημεία και επισήμανε ότι η ΝΔ δεν τα υιοθετεί αλλά αντίθετα τα κατακρίνει.

    Υπογράμμισε ότι η ΝΔ παραμένει απαρέγκλιτα σταθερή στην ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της χώρας.

    Τέλος το πολιτικό συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου της ΝΔ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας".

    Αύριο στις 09:00 θα συνεδριάσει η ΚΟ της ΝΔ υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

    [02] Αλλαγή του νόμου για τα έργα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

    Τις επόμενες πέντε μέρες θα δοθεί στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου που θα αλλάζει ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής των δημοσίων έργων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «με σχέδιο και με αποφασιστικότητα, με μεθοδικότητα και υπομονή, σαν καλοί μηχανικοί, θα προχωρήσουμε, και σύντομα θα περάσουμε από τη φάση της θεμελίωσης και στη φάση της ανοικοδόμησης».

    'Όπως είπε ο πρωθυπουργός η δική μας πολιτική για τις παραχωρήσεις και τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως διαφορετική από την πολιτική στρατηγική αντίληψη που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα. Και θα την δείτε σύντομα να υλοποιείται σε νέα έργα, που παρά τις δυσμενείς συνθήκες είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε, όπως του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου.

    Η δική μας πολιτική βασίζεται στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος, στον σεβασμό των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών, στα ανταποδοτικά οφέλη προς τους πολίτες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως όμως βασίζεται στη λογική της διαφάνειας σε όλα, στα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία, στις διαδικασίες, στους εμπλεκόμενους.

    [03] Μ. Φράτσερ: Ρεαλιστικότερη από τις προηγούμενες, η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών

    Ως μία πρώτη επιτυχία και ως συμφωνία ρεαλιστικότερη από τις προηγούμενες, εκτιμά την επιτευχθείσα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές, ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας και καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Μαρσέλ Φράτσερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», τονίζοντας ότι η Ελλάδα, πρέπει μεν να συνεχίσει τη λιτότητα, αλλά από την άλλη έχουν μετριαστεί οι όροι σε σύγκριση με τα δύο πρώτα προγράμματα βοήθειας, ώστε η χώρα να βοηθηθεί να σταθεροποιήσει την οικονομία της.

    Για να μπορέσει και πάλι να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα, ο ίδιος θεωρεί αναγκαίο να επανακτήσουν οι Ελληνες πολίτες και οι επιχειρήσεις, την εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας - και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και αναδιαμορφωθεί το τραπεζικό σύστημα και να εφαρμοστούν με ταχείς ρυθμούς οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

    Προσθέτει δε, ότι πρέπει τελικά να γίνει κάτι σε σχέση με το δημόσιο χρέος, καθώς το Διεθνές Νομισματικό ταμείο επιμένει σε μια σαφή ελάφρυνσή του - και στην πράξη αυτό θα ήταν σημαντικό για να διαλυθεί οποιαδήποτε αμφιβολία ως προς την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

    Ο ίδιος υποστηρίζει την μετατροπή του ελληνικού χρέους σε δάνεια που θα συνδέονται με την ανάπτυξη, δηλαδή τόσο οι αποπληρωμές αυτών των δανείων όσο και το ύψος των επιτοκίων να συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ πέραν αυτού, σημαντικό θεωρεί, να εξεταστεί το πώς μπορεί να δοθεί ώθηση, για να βοηθηθεί η χώρα να σταθεί στα πόδια της.

    Για το σκοπό αυτό ο Μαρσέλ Φράτσερ θεωρεί σκόπιμη τη δημιουργία ενός είδους Ειδικής Οικονομικής Ζώνης σε μια από τις περιφέρειες της Ελλάδας, όπου επιχειρήσεις θα μπορούν να επενδύουν χωρίς τη χρονοβόρα γραφειοκρατία. Αναγκαία είναι και μία θετική ώθηση «σοκ» - εξάλλου μια τέτοια Ειδική Οικονομική Ζώνη μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε σύντομο χρόνο.

    [04] Πτώση 1,93% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 700 μονάδων, καθώς εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις, μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 9,60%.

    Η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ με ήπια άνοδο έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 691,40 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,93%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 690,03 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 2,12%.

    Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στα 43,159 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 114.713.444 τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,88%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,62%.

    [05] Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την Παρασκευή

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν εκτάκτως στις Βρυξέλλες μεθαύριο, Παρασκευή,στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας)για να συζητήσουν σχετικά με το τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Η Ελλάδα και οι πιστωτές της κατέληξαν σε συμφωνία την Τρίτη, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί, όπως και μια σειρά μέτρων στο πλαίσιο του πακέτου αυτού, αύριο Πέμπτη. Γενικά αναμένεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν τη συμφωνία την Παρασκευή.

    [06] Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι χαιρετίζουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα

    Οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με γραπτές ανακοινώσεις τους, χαιρέτισαν σε γενικές γραμμές την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, καλώντας η μεν πρώτη την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ «να μην την υπονομεύσει», η δε δεύτερη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει «έναν ρόλο στην επίβλεψη της εφαρμογής της δέσμης μεταρρυθμίσεων».

    Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, σε ανάρτηση στην ιστοσελίδ της, γράφει: «Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες φοβούνται πως η συμφωνία για μια νέα χρηματοδότηση μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας των καινούργιων απαιτήσεων της καγκελαρίου Μέρκελ. Συνεχίζοντας δε αναφέρει: «Ζητάμε από την καγκελάριο να κρατήσει τη δέσμευσή της κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να μην φέρει στο τραπέζι επιπλέον απαιτήσεις, όπως την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η Άγγελα Μέρκελ θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της αντί να χρησιμοποιεί το ΔΝΤ ως δικαιολογία ή άλλες κινήσεις αντιπερισπασμού».

    Από πλευράς του, με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή Γκι Βερχόφστατ αναφέρει ότι «για πρώτη φορά επιτεύχθηκε μια συμφωνία η οποία είναι κάτι περισσότερο από μία λογιστική άσκησης».

    [07] Η Κομισιόν έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα για το μεταναστευτικό

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση στην Κω και αν της ζητηθεί είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα. Αυτό δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως ο αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές.

    Αν η Ελλάδα έχει ανάγκη πρόσθετες ενισχύσεις η Επιτροπή θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα, είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας άτι ήδη έχει συμφωνηθεί η μετεγκατάσταση 16.000 ανθρώπων που ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι παρέχεται τεχνική βοήθεια επί του θέματος στην Ελλάδα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι από τον επόμενο χρόνο θα τεθεί σε διαβούλευση το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της συμφωνίας Δουβλίνου 2.

    [08] ΓΣΕΕ: Χαριστική βολή στην κοινωνία και στην οικονομία

    Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους θεσμούς, περιέχει «επαχθείς όρους που δίνουν ουσιαστικά τη χαριστική βολή στην κοινωνία και στην οικονομία», υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

    Ανάμεσα σε άλλα η Γενική Συνομοσπονδία, αναφέρεται και στην μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία «καταργείται η παράταση ισχύος της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επιβάλλεται αποκλεισμός σύναψης νέων, αφού ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλός και κάθε διαπραγμάτευση και κατάρτισή τους είναι πλέον αδύνατη».

    Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να ρυθμίσει «άμεσα το νομικό κενό που δημιουργείται, τόσο στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μετά την κατάργηση της ισχύος της μετενέργειας, όσο και των υπολοίπων συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

    Τέλος, η ΓΣΕΕ καλεί τους πολίτες να λάβουν μέρος στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο, στις 5 Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη.

    Διαβάστε επίσης: Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ ενάντια στην ψήφιση της νέας συμφωνίας

    [09] Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια

    Αυξημένη είναι η κίνηση τις τελευταίες ημέρες στο λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω του κύματος των αδειούχων του Αυγούστου.

    Η πληρότητα των κρατήσεων είναι περίπου στο 80% ενώ τα νησιά που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη κίνηση παραδοσιακά είναι αυτά της Τήνου και της Πάρου.

    Τις τελευταίες τρεις ημέρες Κυριακή 09/08, Δευτέρα 10/08 και Τρίτη 11/08, αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά 65 πλοία με 66.102 επιβάτες, 10.140 οχήματα, 1734 φορτηγά και 2.935 δίκυκλα.

    Για τον Αργοσαρωνικό το ίδιο διάστημα αναχώρησαν 110 πλοία με 17.500 επιβάτες 1557 οχήματα 111 φορτηγά και 711 δίκυκλα.

    Από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησαν τις τελευταίες τρεις ημέρες 39 πλοία με 17.552 επιβάτες 3186 οχήματα 167 φορτηγά και 539 δίκυκλα.

    Από το Λαύριο επίσης το διάστημα από 9 έως 11 Αυγούστου, αναχώρησαν 16 πλοία με 4857 επιβάτες, 1204 οχήματα 49 φορτηγά και 154 δίκυκλα.

    [10] Στις 14 Αυγούστου ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο

    Συνολικά 259 ταινίες από 57 χώρες θα προβληθούν στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, η αυλαία του οποίου ανοίγει στις 14 Αυγούστου και πέφτει στις 22 του ίδιου μήνα.

    Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο ξεκίνησε το 1994 στην πολιορκημένη τότε βοσνιακή πρωτεύουσα κι έκτοτε η φήμη του ξεπέρασε το στενό τοπικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να καταστεί το πλέον σημαντικό φεστιβάλ κινηματογράφου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τον διευθυντή του Μιρσάντ Πουριβάτρα.

    Στο φετινό φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες σε 18 διαφορετικά προγράμματα.

    Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής έχει οριστεί ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Καλίν Πέτερ Νέτζερ και μέλη η ηθοποιός Ζρίνκα Τσβίτεσιτς από την Κροατία, ο Βρετανός παραγωγός Μάικ Ντάουνι, η σκηνοθέτης από τη Σερβία Μάγια Μίλος και η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Καρταγένα Ντ. Μπουσταμάντε.

    Μεταξύ των ταινιών που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ είναι το φιλμ ?The High Sun? του Κροάτη σκηνοθέτη Ντάλιμπορ Μάτανιτς, που κέρδισε το βραβείο της επιτροπής του τμήματος ?Un Certain Regard? του Φεστιβάλ των Καννών. Επίσης, θα διαγωνιστούν οι ταινίες ?Our Everyday Life? της Ινές Τάνοβιτς (συμπαραγωγή της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σλοβενίας) και τα ντοκιμαντέρ ?I Like That Super Most the Best? της Έβα Κράλιεβιτς και ?Chasing a Dream? του Μλάντεν Μίτροβιτς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 August 2015 - 16:32:09 UTC